Lunch Recepten Soepen Tussendoortje Vegetarisch Warme maaltijd

Recept: Gezonde Courgettesoep à la Marloes

Door

Gezonde courgettesoep

Een lezeres bracht me een tijdje terug op een idee, namelijk het plaatsen van gezonde recepten van anderen. Vlak daarna at ik bij vriendin Marloes in België, die heerlijke courgettesoep had gemaakt. Ik wist het recept te ontfrutselen 😉 en deel hem nu met jullie! Ik heb het een heel klein beetje aangepast, om er toch een beetje een eigen twist aan te geven. Deze soep is niet alleen mega lekker, maar ook nog eens heel mager én snel klaar. Win-win-win dus!

Ik vind het super leuk om met vrienden en familie te praten over leuke recepten. Ik heb dus nog veeeell meer ideetjes van recepten van mensen waar ik veel mee omga. Als jullie het leuk vinden, kan dit dus absoluut een serie worden. Misschien zelfs uiteindelijk met jullie favoriete gezonde recepten!!

Ingrediënten (5 grote kommen soep)

  • 2 courgettes
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel koriander (als je een van deze kruiden niet hebt, kun je ze gewoon weglaten!)
  • 2 groentebouillonblokjes naar keuze (andere bouillon kan ook)
  • 1 flinke lepel mosterd
  • 1,5 liter water
  • 1 kleine lepel olie om in te bakken

Bereiding
Snijd de ui en de courgette in stukjes. Doe een klein beetje olie (ik ging voor kokosolie, maar olijfolie is ook prima!) in een pan en fruit hierin de ui in ongeveer 2 minuten glazig.

Collage1

Voeg dan de paprikapoeder en de koriander toe en pers de twee teentjes knoflook erin uit. Bak dit heel even (+- 1 min.) mee. Het gaat direct super lekker ruiken! Nu kan de courgette erbij, bak het geheel ongeveer 3 minuten door. Dan gaat de mosterd erbij, nog weer even twee minuten meebakken.

Collage2

Nu voeg je de bouillonblokjes toe en doe je het water erbij. Ik gebruikte kokend water uit de waterkoker, lekker snel! Laat het geheel 10 minuten koken op een zacht vuurtje. Nu kun je met een staafmixer jouw soep zo fijn maken als je wilt.

Collage3

En klaar ben je! Deze heerlijk soep is dus super simpel en kost echt niet veel tijd om te maken. Heb jij een hoge bloeddruk? Neem dan liever geen soep, de bouillonblokjes bevatten namelijk erg veel zout. Hieronder zie je de voedingswaarde van 1 flinke kom soep. Ik ga er daarbij vanuit dat je 5 kommen uit het recept haalt en 10g olie gebruikt.

Voedingswaarde

Zoals je ziet, super weinig calorieën! Deze soep is daarom ideaal als onderdeel van je lunch, maar is echt geen volledige maaltijd. Neem er gerust boterhammen of iets anders bij. Je kunt hem ook heel goed gebruiken als snack, of als voorgerecht.

Variatietips

  • Wil je hem iets vullender maken? Voeg dan op het laatste moment wat gerookte kip, hamblokjes of gerookte zalm toe.
  • Een lepel hüttenkäse geeft frisheid en een klein beetje een romige sturctuur.
  • Voor een zomerse twist, kun je wat munt toevoegen.

Soep kun je trouwens ook prima een dag van tevoren maken en de volgende dag opwarmen, hij zal dan zelfs nog lekkerder zijn! Goed afgesloten in de koelkast zal hij echt wel 3 dagen te bewaren zijn. Je kunt hem trouwens ook perfect invriezen, ideaal voor als je af en toe een portie als snack wilt nemen.

De eer van dit recept gaat dus helemaal naar vriendin Marloes! Dank je wel voor de inspiratie.

Groetjes, Marloes

Ga jij deze soep maken? Laat me dan zeker even weten wat je ervan vindt! 

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (16)
  1. Marlous 4 jaargeleden

    Ik maak heel vaak zelf courgettesoep (zeker 1x per 2 weken) maar deze is nét weer een beetje anders; ga ik volgende x zeker proberen. Thanks!

    Reageer
  2. Steffy 4 jaargeleden

    Graag review tarrasana rozijnenbrood een meer vruchten noten brood gr steffy

    Reageer
  3. Valerie 4 jaargeleden

    Ziet er super lekker uit! Ik heb jou alleen als een paar keer horen zeggen dat soep veel zout bevat en je het dus beter niet elke dag kunt eten. Geldt dat voor deze soep ook?

    Reageer
    • Marloes 4 jaargeleden

      Absoluut, dat zeg ik er ook bij in de tekst. Ik zou dit niet elke dag eten 🙂

      Reageer
  4. Alia 4 jaargeleden

    In het dieetvoedingschap van de supermarkt kun je vaak ook natriumarme bouillon vinden. Of je doet zoals ik en wen jezelf een minder zoute soep aanaan, hoewel het wel veel zout zal blijven naar verhouding

    Reageer
    • Marloes 4 jaargeleden

      Daar heb je helemaal gelijk in!! Dank je voor de aanvulling.

      Reageer
  5. Tamara 4 jaargeleden

    Zo maak ik deze soep ook al jaren, lekker!
    En meer recepten zijn zeker welkom!

    Reageer
  6. Lisa 4 jaargeleden

    Heb deze soep gisteravond gelijk gemaakt, heerlijk soepje! Bedankt voor het delen van het recept.

    Reageer
  7. Lotte 4 jaargeleden

    Ik ga deze soep morgen voor de lunch maken! Ik ben heel benieuwd naar de serie, ik ben gek op je gezonde recepten die ook nog eens makkelijk te maken zijn. Door jouw site ben ik koken leuk gaan vinden!

    Reageer
    • dizzzzy 4 jaargeleden

      Dat heb ik ook Lotte, vooral ook door de vaak simpele ingrediënten, zo fijn dat je niet van alles in huis hoeft te halen …. !!! Thanx Marloes !!!

      Reageer
  8. Mariska 4 jaargeleden

    Hi Marloes echt een lekker recept! heb het vandaag klaar gemaakt heerlijk als lunch.
    Ik heb zelf maggi minder zout groente bouilllon gebruikt. Ook nog steeds 0,9 gram per 250ml maar in ieder geval iets minder dan “gewone groente bouillon”. 🙂

    Reageer
  9. Marieke 4 jaargeleden

    Ik vind ‘m heel lekker! Hij had misschien iets minder waterig gemogen, maar da’s een kwestie van smaak. Ik ben in ieder geval blij dat er nog 4 porties op me staan te wachten!

    Reageer
  10. Yvonne 4 jaargeleden

    Hier ben ik weer, ben niet weg te slaan van deze site

    Veel mensen vinden mensen die knoflook eten stinken maar daar heb ik een tip voor wat ik al jaren gebruik want ik gebruik bijna dagelijks een teentje knoflook in mijn voeding>
    Je moet de knoflook even door het midden snijden en de kern eruit halen, deze veroorzaakt de stank die mensen ruiken als je knoflook eet. Als je dit doet kan je zoveel knoflook eten wat je wil, de smaak en geur blijft behouden maar ze zullen jou niet meer op afstand ruiken dat je knoflook gegeten hebt. Succes

    Reageer
  11. Ina 3 jaargeleden

    Geen zout – geen soep?!? Geen bouillonblokjes! Ik ben de eeuwige smaak van bouillonblokjes meer dan zat en vind het veel lekkerder (!) om gewoon keukenzout te gebruiken – net zo weinig als ik zelf wil.

    Reageer
  12. Wivineke 3 jaargeleden

    Mosterd in de soep, briljant!! Ga ik zelf ook proberen!
    Groetjes wivineke

    Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: