| 23 februari 2017

Recept: Gezonde Carrot Cake Havermout

Carrot cake havermout

Carrot cake is al een aantal jaar een hype. Je komt het tegenwoordig steeds vaker tegen op de menukaart van café’s en koffietentjes. Het klinkt misschien super gezond, worteltaart, maar vaak zijn deze gebakjes heuze calorie- en suikerbommetjes. Op optimavita.nl gaan we natuurlijk wél op de gezonde tour. Ik maak namelijk een gezonde havermoutpap met de smaak van carrotcake! Ok….het is misschien niet helemaal the real deal, maar ik vind het een heel geslaagd ontbijtje.

Ingrediënten (1 flink kom)

  • 250ml melk naar keuze (ik gebruikte halfvolle melk, maar sojamelk is ook prima!)
  • 30g havermout
  • 1 appel
  • 50g wortel(reepjes)
  • 10g pecannoten of andere noten naar keuze
  • 1 theelepel koek- en speculaaskruiden. Als je dat niet hebt is kaneel ook prima.

Bereiding
Goed, we gaan aan het werk! Als je net zo’n luiwammes bent als ik, dan zijn voorgesneden wortelreepjes perfect. Als je gewoon diehard hele wortelen gebruikt, dan moet je die eerst even fijn raspen. Snijd de helft van de appel in fijne stukjes. Doe vervolgens de melk, de havermout, de wortel, de appel en de kruiden in een pannetje. Breng het geheel langzaam aan de kook. Blijf af en toe roeren en laat ongeveer 5 minuten doorkoken.

Collage1

Na vijf minuten giet je jouw havermout in een kom. Snijd plakjes van de overgebleven appel helft en leg dit als garnering op je ontbijtje. Breek de nootjes in kleine stukjes eroverheen en voeg tenslotte nog een beetje van de kruiden toe.

Collage2

Klaar is je heerlijke carrot cake havermout! Het klinkt misschien raar, wortel in je ontbijt, maar het geeft echt een heel lekker smaakje. Bovendien heb je al een deel van je groenten binnen EN maak je je ontbijtje flink groter zonder veel calorieën toe te voegen.

Hieronder zie je de voedingswaarde van dit gerechtje, gebaseerd op de hoeveelheden hierboven.

Voedingswaarde

Ik ben heel benieuwd of jij deze aparte havermout aandurft. Ik vind hem echt mega lekker! De koek- en speculaaskruiden geven een heel warm winterse smaak aan het geheel.

Groetjes, Marloes

Ga jij deze carrot cake havermout maken?

21 reacties

  1. Favoriet recept hier. Echt zo iets wat ik in het weekend maak als ik wortels over heb 🙂 Ik voeg er dan nog wat verse gember, rozijntjes, en vanille whey aan toe (bijvoorbeeld 150 ml soyamelk en 7 gram vanille whey). Met gepureerde pompoen is het ook heerlijk trouwens!

  2. ook erg lekker met pompoen! heerlijk in de herfst!

    ik heb even een vraagje, ik las net je artikel – Mini-Challenge: Chew it! – omdat ik vaak schuldig ben aan het niet kauwen van mijn eten, hierin staat dat voedingsstoffen minder goed kunnen worden opgenomen door je lichaam, maar telt dit dan ook voor de calorieën in je eten? als je niet goed kauwt kan je lichaam deze dan wel goed opnemen? ik merk namelijk dat ik van het drinken (eigenlijk eet ik mijn smoothie’s altijd met een lepel) van een smoothie ik meer energie heb. komt dit doordat een smoothie al ‘voorgekauwd’ is en ik dus de calorieën en energie beter kan opnemen?

  3. Super lekker dit, maak het ook regelmatig en op dezelfde manier.. als ik de tijd heb doe ik het nog even snel in een ovenschaaltje en zet ik het 5 min onder de gril, krijg je een lekker knapperig korstje!!

  4. Hoi Marloes,

    Wilde ff zeggen dat dit echt mijn favo ontbijt is als ik wat meer tijd heb smorgens.
    Ik kook wel eerst de wortelen met de appel in een beetje water en later voeg ik de haver en melk toe. Soms knijp ik ook een sinasappel over het wortelmengsel uit.
    Ik gebruik als kruiden kaneel maar ook 5 spices, geeft net wat meer pit. En kon geen speculaas kruiden vinden.
    Soms wat rozijntjes en eigenlijk nooit nootjes, want die eet ik graag later op de dag.
    Maar bedankt voor de inspiratie voor dit heerlijke ontbijt!

    Groetjes Janske

  5. Zal misschien een stomme vraag zijn, maar kun je het ook de avond van tevoren maken ? En dan s ochtends alleen even opwarmen (op het werk bv)?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram