andijviestamppot gezond
| 22 oktober 2017

Recept: Gezonde Andijviestamppot!

Jongens, we kunnen er niet meer onder uit…het wordt koud buiten! Ik heb al heel veel verzoekjes gekregen voor recepten voor gezonde winterse gerechten, dus hierbij verklaar ik het stamppot-seizoen officieel voor geopend :). We trappen hem vandaag af met een gezonde variant op andijviestamppot!

Stamppotten zijn vaak niet zo gezond omdat ze in verhouding teveel aardappels bevatten en te weinig groenten. Bovendien worden er vaak spekjes in verwerkt en eten we er rookworst bij of ander vers vlees. Dat stamppot ook veel gezonder kan, laat ik je vandaag zien!

Ingrediënten (2 personen)

 • 450g kruimige aardappel (richtlijn voor een vrouw is 200g, voor een man is dit 250g)
 • 400g andijvie
 • 300g kipdijfilet*
 • 1 ui
 • Een scheutje melk (of plantaardige melk)
 • Kruiden naar keuze, ik ging (natuurlijk!) voor kipkruiden. Lekker makkelijk! Eigenlijk kunnen alle kruidenmixen wel (Italiaanse kruiden, provenciaalse kruiden, mexicaanse kruiden, aardappelkruiden etc.). Zelf een mix van kruiden maken, of alleen peper en/of zout gebruiken is ook helemaal prima. Doe wat jij lekker vind.

*Ik koos vandaag voor kipdijfilet omdat dat iets vetter (dus malser) is dan normale kipfilet. Ik vind dat persoonlijk net iets lekkerder. De feedback van Sven was dat hij liever normale kipfilet had gehad. Dat maakt de stamppot zelfs nog iets gezonder! Ik geef hieronder de voedingswaarde voor beide varianten.

Bereiding
Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Kook ze in een laagje water (in een grote pan!) in 15 minuten zacht. Snijd ondertussen de kip en de ui in stukjes. Ik maak de kip iets fijner dan ik normaal zou doen. Bak de kip en de uien met de kruiden aan in een koekenpan. Olie of boter toevoegen is niet nodig bij kipdijfilet, er komt voldoende vet van de kip af.

Als de kip gaar is, kan het vuur eronder uit. Giet de aardappels af, stamp ze fijn en voeg vervolgens een scheutje melk toe om het wat smeuïger te maken. Voeg vervolgens met kleine beetje tegelijk de andijvie toe en roer het door met een pollepel. Het is even hard werken om alle andijvie door je aardappels te krijgen, maar dan heb je direct je krachttraining gehad ;). Voeg tenslotte ook de kip en de ui toe en roer dit door je stamppot heen.

Proef of hij genoeg op smaak is en voeg anders wat extra kruiden toe. Nu kun je dit heerlijke winterse recept op de borden scheppen!

Hieronder zie je de voedingswaarde van dit recept, gebaseerd op de helft van de ingrediënten hierboven. De gemiddelde vrouw zal denk ik een iets kleinere portie binnen krijgen, omdat de man over het algemeen iets meer eet ;). Ook heb ik de waardes toegevoegd, voor als je de kipdijfilet vervangt door gewone kipfilet. Ik voeg dan wel een 0,5 eetlepel vloeibare bak- en braadboter per persoon toe, anders bakt de kip aan.

Op het eerste gezicht zit er geen verschil tussen de twee varianten. Maar de onderste met normale kipfilet bevat minder vet en verzadigd vet.

Ik hoop dat je net zo gaat genieten van deze gezonde andijviestamppot als wij!

Groetjes, Marloes

Maak jij vaak stamppot? Van welke wil je een gezonde variant zien?

2 reacties

 1. Hmmmm….heerlijk!
  Wij houden wel altijd het vlees apart. Mijn vriend vindt het anders zo’n kinderprakje worden ?
  Ik kies ook vaak voor een wat kleinere hoeveelheid stamppot, maak er dan heerlijk chipolata worstjes bij en dan eten we er nog tomaat bij voor de extra groente.

  Hier staat’ie vast binnenkort weer op het menu!

  Wortelstamppot vind ik zelf heerlijk; mijn vriend vindt m minder. Misschien heb je daar nog wel een leuke variatie op?

  Ps….nog even over je website… Het valt me op dat als je klikt op ‘read more’, dan verspringt hij terug naar het begin van het artikel. Bij je vorige site viersprong het dan ook echt naar het volgende stukje tekst. Misschien kan het niet anders hoor. Maar het was wel fijn.

 2. Leuk! Je hebt ook een keer de variant met hamblokjes en zongedroogde tomaatjes geplaatst. Die eten wij hier ook weleens! Dit ga ik vanavond proberen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram