| 10 mei 2016

Recept: De Lekkerste Zoete Aardappel Friet!

Zoete aardappel friet

Ik plaatste vorig week al een afbeelding op Instagram…ik ben namelijk druk aan het experimenteren geweest met het maken van zoete aardappel friet. Ik heb het op verschillende manieren geprobeerd, totdat ik de ALLERlekkerste had gevonden. Dit recept wil ik natuurlijk heel graag met jullie delen. Wie wil er nou niet gezondere frieten?

Vaak wordt gedacht dat zoete aardappel gezonder is dan normale aardappel. Dat dat niet per definitie het geval is, kon je al eerder lezen. Zoete aardappels zijn wél veel handiger als je frieten in de oven wilt maken, want ze garen makkelijker dan normale aardappels! Je hoeft ze dus niet voor te koken en ze zijn in 30 minuten klaar.

Ingrediënten (2 kleine porties) 

  • 450g zoete aardappel
  • Olijfoliespray
  • Paprikapoeder
  • Italiaanse kruiden
  • Eventueel zout (Als de Italiaanse kruiden geen zout bevatten. Bij een hoge bloeddruk, kun je dit beter weglaten)

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de zoete aardappel goed af en droog hem met een doek of een keukenpapiertje. Was hem niet na het snijden, want dan wordt je patat minder knapperig. Snijd de aardappel in plakken en daarna in frieten, zorg ervoor dat de frietjes ongeveer dezelfde dikte hebben. Hoe dunner, hoe knapperiger.

Collage1

Je kunt de frieten maken zonder olie, maar ik merk dat een klein beetje olie net wat extra knapperigheid geeft. Veel olie betekent ook veel vet en veel calorieën, daarom gebruik ik het liefst een spray! Deze kun je gewoon krijgen bij grotere supermarkten. Een paar spraytjes is voldoende. Nu doe je de kruiden op de frieten, dit kun je naar smaak doen. Ik deed ongeveer een eetlepel paprikapoeder en een eetlepel Italiaanse kruiden #lovemyherbs. Hussel nu alles heel goed door elkaar.

Collage2

Leg de frieten goed verdeeld op een metalen ovenplaat. Op een bakpapiertje of op een rooster vind ik ze net iets minder knapperig worden. Zorg ervoor dat ze zo min mogelijk over elkaar heen liggen. Zet de timer eerst op 10 minuten, schep de frietjes daarna om met een spatel, dan weer 10 minuten en weer omscheppen. Vervolgens de laatste 10 minuten. In totaal gaat de friet dus 30 minuten in de oven op 200 graden. Dit kan echter per oven een beetje verschillen, dus houd het goed in de gaten!

Collage3

Nu is je heerlijke friet van zoete aardappel klaar! Een stuk gezonder dan normale friet, ik laat je hieronder de verschillen in voedingswaarde zien. Ik ga er daarbij van uit dat je 5g olie gebruikt bij dit recept. De voedingswaarde is voor de helft van het recept.

Voedingswaarde

Zoals je ziet, veel minder vet en daardoor minder calorieën. Wat mij betreft positief dus.

Je zou misschien denken dat deze patat net zo gezond is als gewone zoete aardappel. Dat is helaas niet helemaal waar. Door de langere bereidingstijd vervliegen namelijk meer van de vitamines. Bovendien vult het veel minder goed. Ik startte met 400g zoete aardappel, waar uiteindelijk maar 200g friet uit kwam! De hoeveelheid halveert in de oven, doordat er vocht verdampt. Als je de aardappels kookt, gebeurt dat niet. Je zult dan voller zitten van de 200g aardappel dan je zit van de 100g patat die ervan ontstaat. Dit heeft onder andere te maken met het volume en met de verzadiging die het kauwen je geeft. Houd hier dus rekening mee als je de patat gaat maken. Je moet veel meer maken dan je denkt.

Iets minder gunstig dan normale aardappel dus, maar veel beter dan gewone patat. Ik vind dit dus zeker een leuke afwisseling. Je kunt de frieten natuurlijk gewoon serveren met groenten en vlees/vis/vleesvervangers naar jouw keuze.

Groetjes, Marloes

Maak jij wel eens zoete aardappel frieten? Ga je het nu doen?

7 reacties

  1. Leuk! Ik zat al op het recept te wachten na de foto op instagram. Ben benieuwd of het ook in de Airfryer lukt en hoe lang dat er dan in zou moeten. Maar eens mee experimenteren.

  2. Dit ga ik zeker proberen! Als snack voor 1 persoon moet je dan 100 gram rauwe zoete aardappel nemen, toch?
    Wanneer je geen olijfolie spray hebt kun je ook de juiste hoeveelheid olie in een zak doen, frieten erbij en schudden maar!

    1. Klopt, maar je houdt helaas niet veel over hoor. De olie in een zak is inderdaad een goede aanvulling. Nadeel is dat ook een deel van de olie aan de zak zal gaan zitten, verdelen blijft dus lastig. Daarom vind ik deze spray echt een uitkomst.

  3. Zooo lekker……Zooo lastig ze knapperig te krijgen 🙂
    Ik heb ook al verschillende dingen geprobeerd: geen-beetje-veel olie, dun-dik gesneden, vooraf koken, niet wassen, wel wassen….
    Uiteindelijk is mijn conclusie: ze worden gewoon niet zo knapperig als echte friet. Ik vind het niet erg, ik vind ze toch wel lekker.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram