pistoletje met gezonde ingredienten
Brood Feiten en fabels Lunch Recepten Voeding

Stokbrood ongezond!? Een pistolet ECHT gezond!

Door

 

Dat een pistolet gezond lang niet altijd echt gezond is, dat weten veel mensen ondertussen wel. Ik merk echter dat niet iedereen zich realiseert hoe hard stokbroodje, kaiserbroodjes, Italiaanse bollen en andere luxe broodjes kunnen aantikken in calorieën. Ik leg je kort uit hoe dit kan en ik geef je een recept voor hoe jij jouw luxe broodje tóch lekker gezond kunt maken.

Luxe broodjes
Ik schreef bijna 4 jaar geleden al een artikel over luxe broodjes. Ik plaatste daarbij de afbeelding die je hieronder ziet. Je denk misschien dat je ‘gewoon brood’ eet als je een bruine pistolet neemt. Maar dit is niet helemaal waar. Luxe broodjes zijn veel meer bewerkt dan een normale volkoren boterham, waardoor ze veel minder vezels, vitamines en mineralen bevatten. Bovendien zijn ze groter (en dus zwaarder), waardoor ze aanzienlijk meer calorieën bevatten.

Veel calorieën en weinig nuttige voedingsstoffen maakt natuurlijk niet een heel gezond product. Het beleg dat gebruikt wordt, is ook niet altijd even gezond. Bovendien heb je vaak supersnel weer trek na het eten van een luxe broodje. Ik heb hier het volgende op gevonden…

Hoe los ik dit op!?
Ze mogen dan misschien niet zo heel gezond zijn, maar ik vind af en toe een luxe broodje eten wél ontzettend lekker. Ik zorg er dan vaak voor dat ik mijn broodje een stuk gezonder maak, waardoor ik meer goede voedingsstoffen binnen krijg en langer een vol gevoel houdt. Ik let daarbij op de volgende punten:

 • Ik kies bij voorkeur een volkoren broodje of een bruin broodje. Deze zijn minder bewerkt dan witte broodjes waardoor ze net iets meer nuttige stoffen bevatten. Natuurlijk niet zo veel als een normale volkorenboterham…maar beter iets dan niets!
 • Ik neem een klein broodje, omdat het brood dus niet het meest gezonde deel van deze maaltijd wordt.
 • Ik kies voor gezonde soorten beleg met veel goede voedingsstoffen. Bijvoorbeeld kipfilet, kalkoenfilet, rosbief, rookvlees, (gerookte)ham, verse filet americain, hüttenkäse, ei, hummus, avocado, rauwkost, vis (uit blik), augurk, groentespreads, noten, pitten, zaden, sandwichspread, notenspread, 100% pindakaas etc.
 • Ik beleg heel erg rijkelijk en gebruik op mijn broodje belegsoorten met verschillende goede eigenschappen. Bijvoorbeeld mager vlees, ei of hüttenkäse voor eiwit, noten, vis, avocado of pitten voor goede vetten en rauwkost voor extra vezels.
 • Ik laat de boter vaak weg, vooral als ik producten gebruik die goede vetten bevatten. Ik dit geval zijn dat pompoenpitten en avocado.

Op deze manier maak ik mijn luxe broodje flink wat gezonder! Hieronder geef ik een voorbeeld.

Recept
Vandaag sneed ik mijn kleine meergranen pistoletje door de helft. Ik belegde de ene helft met veldsla, 40g hüttenkäse, 1/4 avocado, Italiaanse kruiden, een paar pompoenpitten en kiemgroenten. Op de andere helft ging veldsla, 40g rosbief, komkommer, augurk, pompoenpitten (totaal 5g op beide helften), Italiaanse kruiden en een andere soort kiemgroenten (ik kocht een pakketje met soorten bij de AH). Ik legde nog een paar snoeptomaatjes op mn bordje voor extra vulling.

Hieronder vergelijk ik de voedingswaarde van deze pistolet gezond met die van een gemiddelde Italiaanse bol gezond die je in een restaurant zou krijgen (met roomboter, ham, kaas, ei, sla, komkommer en tomaat). Ik reken bij deze laatste dus niet niet eens een eventuele saus mee!

Zoals je ziet bevat mijn variant minder calorieën, suiker en slechte vetten en meer vezels (en iets meer eiwit)!

Conclusie
Een luxe broodje lijkt misschien ‘gewoon brood’, maar het kan ontzettend hard aantikken in calorieën zonder dat het je lichaam veel goeds levert. Natuurlijk is dit voor af en toe geen enkel probleem. Wil je toch wat extra op je gezondheid letten? Dan heb je misschien wat aan de tips die ik hierboven geef.

Wist jij dat luxe broodje zo aantikken? Eet jij ze wel eens?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (8)
 1. Sandra 5 jarengeleden

  Ha, ik wist ervan door een eerder artikel op optimavita! Ik eet ze bijna nooit. Wat vind jij van de “oathie” muesli bol van de ah?

  Reageer
 2. karlien 5 jarengeleden

  Ja! Ik bak zelf mijn brood zodat het zo onbewerkt mogelijk is. Heel soms eten we wit stokbrood en dan kies ik voor de versie waar maar vijf ingrediënten in zitten. Goede tips voor het beleggen trouwens 🙂

  Reageer
 3. Kimdv 5 jarengeleden

  Ik eet het vrij regelmatig in het weekend of op een bijzondere dag. Weet dat het niet zo gezond is, want heb na de tijd altijd last van dipjes. Maar moet soms kunnen vind ik 😉

  Reageer
 4. M. 5 jarengeleden

  Interessante blog! Vind het zonde om mijn lichaam te vullen met onnodige lege calorieën dus luxebroodjes eet ik eigenlijk nooit. Vroeger wel, toen at ik elke dag wel stokbrood of pistolets, croissants en dergelijke. Als ik eenmaal vaker en meer lege calorieën eet, wordt dit een gewoonte, hebben meer mensen dat hier? Voor af en toe, als ik ergens ga lunchen of brunchen, bestel ik waar ik écht zin in heb in plaats van me druk te maken om calorieën en voedingsstoffen. Als je 90 procent van de tijd gezond bezig bent, is een keertje iets minder gezond ook geen ramp. Zolang je de draad daarna weer weet op te pakken (daar gaat t vaak mis, bij mij althans….)

  Reageer
 5. Hendrik 4 jarengeleden

  komkommer, pindakaas/notenpasta, brood.

  lekker, en de pindakaas plakt minder in je mond.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: