ik kan niet kiezen lunch
| 3 september 2017

Mijn ik-kan-niet-kiezen-lunch!

Als je me goed kent, dan weet je dat er iets iets waar ik niet zo goed in ben, zeker als het op voeding aan komt….KIEZEN! Ik vind alles lekker, ik houd van verschillende smaken en baal regelmatig dat er niet meer eetmomenten in mijn dag zitten :). Ik heb daar een perfecte oplossing voor bedacht, namelijk de ik-kan-niet-kiezen-lunch. Ik denk dat ik patent ga aanvragen op dit begrip…

Wat is een ik-kan-niet-kiezen-lunch
Eigenlijk zegt het woord het al, in deze lunch prop ik zo veel mogelijk verschillende producten en smaken. Niet alleen boterhammen met beleg dus, maar lekker veel variatie. Eigenlijk kun je gewoon alles naar wens toevoegen en er helemaal jouw eigen lunch van maken.

Hoe ik zo’n lunch samenstel
Ik ga je zo goed mogelijk proberen te vertellen hoe ik mijn perfecte lunch maak. Ik begin natuurlijk met het beoordelen waar ik zin in heb. Vaak komen er dan direct een paar ideeën naar boven. Daarnaast trek ik mijn (koel)kast open en kijk wat ik nog in huis heb. Dit zorgt voor nog veel meer inspiratie! Dan heb ik een paar tips voor je:

 • Kies voor crackers, rijstwafels of cracottes in plaats van voor brood. Deze zijn kleiner, dus je kunt meerdere verschillende smaken maken! Kies bij voorkeur de volkoren variant.
 • Je kunt je boterham natuurlijk ook in tweeën (of zelfs in vieren!) snijden, zodat je meerdere soorten beleg kunt kiezen.
 • Stapel met soorten broodbeleg, voor smaakexplosies. Bijvoorbeeld hüttenkase en avocado, banaan en pindakaas, smeerkaas en sambal, kipfilet en augurk, hummus en komkommer of kaas en appelstroop (ja echt!).
 • Meng zoete en hartige smaken, voor extra verzadiging. Voorbeelden van goede zoete toevoegingen zijn bijvoorbeeld vers fruit of een dun laagje appelstroop of halvajam. Ook kun je bijvoorbeeld af en toe een klein beetje zoetstof door wat magere yoghurt of kwark mengen.
 • Voeg rauwkost toe voor extra smaken, vulling en verzadiging. Het bevat super weinig calorieën en maakt je lunch een stuk groter. Bijvoorbeeld komkommer, (snoep)tomaat, wortel, paprika, augurk of radijs.
 • Strooi met kruiden en specerijen voor extra smaak! Lekkere ideetjes zijn bijvoorbeeld bieslook, peterselie, basilicum, peper, kaneel, paprikapoeder en komijn.
 • Extra pit zonder veel extra calorieën? Dat kan met bijvoorbeeld spaanse peper, sambal, ui, gemberpoeder of mosterd.

Persoonlijke favorieten
Natuurlijk heb ik een aantal persoonlijke favorieten, die ik vaak aan zulke lunches toevoeg:

 • Ik houd van crunch in mijn maaltijd, dus ik gebruik graag crackers, rijstwafels of cracottes. Als ik brood neem, rooster ik het vaak.
 • Magere kwark! Lekker veel eiwit en weinig calorieën. Ik voeg hier graag wat fruit aan toe.
 • Ei, daar kun je eindeloos mee variëren. Gekookt, gebakken, scrambled met een paar champignons etc.
 • Mijn favoriete gezonde soorten beleg zijn pindakaas, hüttenkäse, kipfilet, rosbief, kalkoenfilet, rookvlees, (gerookte) ham, vis, sandwichspread, hummus, smeerkaas, avocado en rauwkost.
 • Ook voeg ik graag een gezonde soep of een bouillon toe, als ik me wat slapjes voel. Als jij een hoge bloeddruk hebt, kun je dit beter niet doen. Mijn favorieten zijn bijvoorbeeld wortelsoep, tomatensoep, courgettesoep of gewoon cup à soup of bouillon. Als ik een pan soep heb staan, ga ik altijd voor een ik-kan-niet-kiezen-lunch ;).

Hoeveel moet je nemen?
Bij een normale lunch is het makkelijk te beoordelen wanneer je voldoende eet. We weten allemaal wel ongeveer dat een gemiddelde vrouw zo’n 3 boterhammen eet. Maar bij een lunch die compleet anders is samengesteld, wordt het al iets lastiger. Ik heb daar een hele belangrijke tip voor: luister naar je lichaam! Eet langzaam, kauw goed en beoordeel na ieder onderdeel van je lunch of je trek gestild is.

Mocht je iets te weinig gehad hebben, dan merk je dit vanzelf. Je krijgt dan in de loop van de middag weer trek. Neem dan gewoon een wat groter gezond tussendoortje.

Eventueel zou je de calorieën van jouw lunch kunnen berekenen met een app als My Fitness Pal, zoals je weet ga ik persoonlijk liever op mijn gevoel af. De ene dag heb je nu eenmaal meer trek dan de andere.

Ik hoop dat ik je op ideeën heb gebracht!

Groetjes, Marloes

Wat zouden jouw favoriete ingrediënten zijn voor een ik-kan-niet-kiezen-lunch?

7 reacties

 1. STORY OF MY LIFE DIT! Haha! 😀
  Altijd als ik thuis eet, ziet mijn lunch er ook zo uit. Wat je zegt, ik ben dol op allerlei verschillende smaken en ik wil dan ook het liefste alles zo vaak mogelijk eten!
  Ik zag gisteren op je Instagram dat je ook een broodje muhammara had, dat is ook een recente ontdekking van mij. Wat een topspul! Wordt alleen de ik-kan-niet-kiezen-lunch nog een beetje lastiger van, hihi!

 2. Hoi Marloes,

  Leuke blog!
  Ik heb een vraag over de zin ‘beoordeel of je trek is gestilt’
  Vaak eet ik meer dan wanneer ik ‘gewoon’ geen trek meer heb. Omdat ik weet dat ik anders snel snack trek krijg.
  Hoort dit ook bij eten tot je geen trek meer hebt. Of is dit soort van over eten?

  1. Het is geen overeten als je niet aankomt :). Dan heb je het kennelijk nodig. Het kan beiden, wat minder lunchen en een wat groter tussendoortje of een grotere lunch en een kleiner/geen tussendoortje. No worries dus!

 3. Hee! Heb je ooit wel eens pindakaas met (zure) augurk geprobeerd? Niemand heeft dese combinatie ooit gehad, maar oh wat is die lekker. Iedereen verklaart me ook voor gek als ze zien dat ik dit op mn broodje of cracker heb haha. Misschien leuk om een keer te proberen?.

 4. Haha dit komt mij zo bekend voor ook als ik naar school ga ik weet niet wat ik moet kiezen. Ik probeer thuis veel combinaties uit en ik vind vooral appelstroop met kaneel lekker.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram