Eetdagboek afvallen
| 16 oktober 2018

Mijn Favoriete Ontbijt: Kwark met Fruit en Noten

In mijn video’s zien jullie mijn favoriete maaltijden eindeloos voorbij komen. Het is je vast opgevallen dat ik de laatste weken bijna altijd hetzelfde eet in de ochtend, namelijk kwark met fruit en noten. Ik ga vandaag precies toelichten hoeveel ik neem en waarom ik deze producten kies.

Mijn favoriete ontbijt

Je weet misschien wel dat mijn favorieten verschillen per periode. Als je oude video’s en artikelen bekijkt, dan zie je fases qua ontbijt. Ik heb tijden brinta gegeten, daarna muesli, toen vezelrijke flakes en inmiddels eet ik alweer een hele periode kwark. Jullie stellen vaak vragen over mijn productkeuzes. Het leek me daarom leuk om het ontbijt van dit moment even helemaal toe te lichten aan de hand van jullie vragen :).

De hoeveelheden

De eerste vraag die ik vaak krijg, is welke hoeveelheid ik meestal aanhoud. Qua kwark neem ik eigenlijk altijd 250g. De hoeveelheid fruit en noten verschilt nog wel eens. Meestal is het zo’n 100-150g fruit en 15-25g noten. Dit hangt af van hoeveel trek ik heb! Bij veel trek neem ik 150g fruit of zelfs nog iets meer en 25g noten. Is mijn honger niet zo groot, dan neem ik 100g fruit en 15g noten.

Ik doe vrijwel altijd koek- en speculaaskruiden over mijn ontbijt. Deze hoeveelheid doe ik op gevoel.

Waarom weeg je het af?

Ik weeg het dus vrijwel altijd af! Dat is misschien voor heel veel van jullie een beetje raar, maar het is voor mij routine :). Ik ben dit vooral gaan doen omdat ik geneigd ben een (veel) grotere portie te pakken dan ik eigenlijk nodig heb. Ik houd nu eenmaal van eten, dus ik merkte dat mijn ontbijtkom langzaam steeds groter en voller werd. Door het af te wegen, meet ik precies mijn portie. Ik weet inmiddels dat ik bij bovenstaande hoeveelheden gewoon voldoende heb. Vrijwel altijd zelfs tot de lunch!

Kwark havermout aardbei

Welke kwark, welk fruit en welke noten?

Ook krijg ik vaak vragen over de soorten die ik neem. Ik probeer het je hieronder zo duidelijk mogelijk uit te leggen:

  • Ik ga voor magere kwark, mijn favoriet is de donkergroen/witte verpakking van de Jumbo. Persoonlijk neem ik liever magere kwark dan volle kwark of Griekse yoghurt. Ik vertelde hierboven namelijk al dat ik houd van een relatief grote portie. Bij het gebruik van volvette producten is het belangrijk niet teveel te nemen, anders kan het namelijk flink oplopen in vet en calorieën. Doordat ik kies voor de magere variant, kan ik ook best een iets grotere portie nemen als ik daar zin in heb :).
  • Qua fruitsoorten at ik in de zomer veel aardbeien, perziken, bosbessen en nectarines bij mijn ontbijt. Nu deze veel duurder zijn geworden, ga ik vaker voor (elstar) appel, peer, sinaasappel en kiwi gold. Eerder deed ik vrijwel altijd banaan in mijn ontbijtje. Tegenwoordig ‘bewaar’ ik mijn banaan liever voor later op de dag. Ik heb dan vaak meer trek en een banaan geeft me dan meer verzadiging. Ook vind ik een banaan fijn om voor of na het sporten te nemen.
  • Ik ga voor gebrande, ongezouten noten. Mijn favorieten zijn amandelen, pecannoten en cashewnoten, maar ik ga ook wel eens voor een mix. Volgens veel bronnen zijn ongebrande noten gezonder. Ik ben het daar niet helemaal mee eens en schreef er al eens een artikel over. Ongezouten noten zijn natuurlijk wel beter dan gezouten, want veel zout eten is nu eenmaal niet aan te raden.
  • Tenslotte top ik mijn ontbijt met de koekkruiden. Voorheen gebruikte ik altijd kaneel, maar koek- en speculaaskruiden geven net wat extra pit omdat het een mengsel is van verschillende kruiden. Er zit bijvoorbeeld ook gember en kruidnagel in, wat mijn ontbijtje een heerlijke smaak geeft. Er zitten trouwens echt alleen maar kruiden in (kaneel, koriander, nootmuskaat, kruidnagel, gember en kardemom) en sinaasappelschil. Zeker niet ongezond dus! Want dat denken veel mensen.

Waarom is dit mijn favoriet?

Tenslotte vraag je je misschien af waarom dit momenteel zo’n favoriet ontbijtje is bij mij!? Eigenlijk zijn er drie hele grote redenen:

 1. Ik vind het mega lekker.
 2. Het levert mijn lichaam een mooie combinatie van eiwit, vet en koolhydraten en veel verschillende vitamines en mineralen.
 3. Het houdt me lang verzadigd!

Ik kies er tegenwoordig voor om geen ontbijtgranen toe te voegen, omdat ik merk dat ik dat niet echt nodig heb om verzadigd te raken. Bovendien houd ik langer een vol gevoel als ik (vetrijke) noten toevoeg in plaats van een koolhydraatrijk product (ontbijtgranen). Dit verschilt natuurlijk ontzettend per persoon, maar ik voel me hier momenteel erg goed bij.

Ik wil benadrukken dat dit zeker niet het enige super gezonde ontbijtje is! Er zijn nog heel veel voorbeelden te geven van gezonde manieren om de dag te starten. Dit is echter de combinatie waar ik momenteel heel erg fan van ben.

Ik ben benieuwd hoe lang deze fase duurt…en wanneer ik weer overstap naar een volgende favoriet ;).

Groetjes, Marloes

Wat is jouw favoriete gezonde ontbijt van het moment?

7 reacties

 1. We hebben altijd een beetje dezelfde smaak geloof ik, grappig! Dit vind ik ook ontzettend lekker! Als ontbijt eet ik meestal iets warms, zoals havermout of brinta. Kwark met fruit en noten vaak als snack in de avond. Ik wil graag op gewicht blijven en geef onze jongste nog borstvoeding. Ik merk dat ik daardoor wat meer trek heb en wat meer moet eten om niet af te vallen. Voor mijn laatste zwangerschap ben ik ruim 10 kilo afgevallen, dus ik geniet er nu lekker van dat ik even wat meer kan eten?

 2. Ik heb altijd al een havermout verslaving gehad. Al een jaar ongeveer:
  Havermout
  Scheutje melk
  Half schepje eiwitpoeder voor de smaak
  Pompoen of wortel (gersapt) en banaan
  Kruiden ( kaneel, gember en koriander)
  Door een kwart wat cacaopoeder en een kwart oploskoffie en de andere helft pindakaas, voor wat verschillende smaken.

  Zo lekker dat ik het vak rond 4 uur nog een keer eet haha

 3. Zou je hier ook nog zo’n voedingswaardeschemaatje onder willen plaatsen?

  Ik ontbijt vaak met een smoothie van banaan avocado en spinazie en of boerenkool.
  Havermout met in de winter pompoen of wortel en rozijnen+enkele nootjes en speculaaskruiden. Of gewoon een gezellig broodje hummus-avocado

 4. Haha leuk om te lezen dit. Ik word altijd door mijn huisgenoten gek aangekeken als ik mijn eten afweeg. Maar doe het altijd omdat ik 1. controle over mijn porties wil en 2. niet te snel door een pak noten heen wil gaan (ben ten slotte student en noten zijn duur!). Ik wissel bovenstaand recept vaak af met een havermout ontbijtje 🙂

 5. Ik houd ook erg van joghurt en of kwark met lekkers erdoor, zeker na mijn jog momentje.
  Het volgende is een echte aanrader en je zit er lang vol van:

  magere joghurt
  2 verse stukken ananas
  1 eetlepel havermout
  1 eetlepel granola
  1/2 appel
  1 theelepel honing
  1 theelepel speculaaskuirden of kaneel (wat je lekker vindt)

  Lekker knapperig, fris en zoet tegelijk. Smakelijk eten!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram