Lente stamppot rucola

Schermafbeelding 2015-03-18 om 10.51.48

Door Anneloes: Stamppot heb je in vele soorten. Van bijna alle groente kun je wel een stamppot maken. Ondanks dat stamppot altijd bestaat uit aardappelen, groente en wat melk, kun je stamppot op zo veel manieren anders maken. Door een ander ingrediënt toe te voegen aan de stamppot dan wat je normaal gesproken gewend bent, krijg je een heel ander gerecht. Meestal wordt dit gerecht in de winter gegeten, ik laat je er vandaag eentje zien met een lente-gevoel!

Ingrediënten (2 personen)

 • 450 gram aardappels (voor mannen wordt 250gram per persoon berekend, voor vrouwen 200gram)
 • 200 gram rucola
 • 2 uien
 • 50 gram cashewnoten (Ongezouten)
 • 50 gram geraspte kaas
 • scheutje melk

Bereidingswijze
Zoals bij elke stamppot moeten de aardappels geschild en gekookt worden. Let op de hoeveelheid water waarin je de aardappels kook. Hoe meer water, hoe meer vitamines verloren gaan. In de tussentijd kan je de uien snijden en bakken. Als de aardappels eenmaal gaar zijn, kun je ze afgieten en stampen. Giet bij het stampen ook een beetje melk zodat de aardappels een puree wordt. Let wel op de hoeveelheid. Je voegt al snel teveel melk toe aan de aardappelen.

Schermafbeelding 2015-03-18 om 13.21.40

Wanneer het een mooie puree is geworden, is de stamppot klaar om de rucola eraan toe te voegen. Zelf vind ik het altijd wel lekker als de aardappels nog wat structuur hebben, dus half gestampt. Voeg de rucola beetje bij beetje toe en roer de stamppot goed door zodat de groenten goed verspreid zijn. Voeg daarna de gebakken uitjes toe aan de stamppot en roer deze er door heen. De stamppot is nu klaar om geserveerd te worden.

Schermafbeelding 2015-03-18 om 10.53.42

Wanneer de stamppot op je bord ligt kun je hier cashewnoten op doen. Wanneer je ze in de stamppot mee roert, worden ze al snel zacht, vandaar dat ik ze pas toevoeg aan de stamppot als dit op mijn bord ligt. Daar overheen kun je nog een klein beetje geraspte kaas strooien en klaar is je lente stamppot.

Groetjes, Anneloes

Wat is jou favoriet groente in stamppot?

 

6 reacties

 1. Nu ben ik zelf niet zo’n fan van rucola, maar de toevoeging van cashewnoten vind ik wel een goed idee! Ik vraag me alleen af: met deze stamppot kom je bij lange na niet aan je 2 ons groente toch? Hoe los je dat op?

  1. Door over de dag heen meer groentes te eten :)! Ik zorg dat ik rond de lunch al aan al mn groentes zit door bijv. groene smoothies, salades, groente als ochtend snack etc.

  2. Door 200 gram rucola en de 2 grote uien zit je rond de 200gram per persoon.
   je zou er ook andere groenten aan toe kunnen voegen die je lekker vindt, zoals paprika.

 2. Rucola in stampot (wij belgen noemen dat gewoon stoemp :p), klinkt heel interessant door de notensmaak die het heeft. Moet ik eens proberen. Kan zeker niet slecht zijn met een mager stukje varkensvlees er bij 😀

  1. Leuk dat je de stamppot kent. Zeker het proberen waard. Hou er rekening mee dat zowel noten als kaas vleesvervangende producten zijn, en dat deze in dit recept al zijn afgestemd op de goede hoeveelheid per persoon. 1 portie vlees (100-125 gram) staat gelijk aan 50 gram noten of 50 gram kaas.

   Succes met de stamppot!

   1. Ik had dan ook in gedachten om het zonder de kaas en de noten te doen 🙂 Wel goed om te weten wat de portieverhoudingen zijn qua noten en kaas, want je eet er toch al vlug te veel van.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram