Hummus recept
| 27 juni 2019

Hummus maken – Snel en makkelijk recept

In een grijs verleden deelde ik al eens een hummus recept met jullie. Ik was hier echter niet meer 100% tevreden mee. Het resultaat was iets te droog naar mijn smaak en niet smeuïg genoeg. Ik ben het daarom in de loop der tijd aan gaan passen, totdat ik er helemaal tevreden over was. Het resultaat deel ik graag met je.

Hummus is uiteraard gewoon te verkrijgen in de supermarkt. Het nadeel is echter dat dit vrijwel altijd veel zout bevat en daarnaast vaak andere onnodige toevoegingen. Zelf maken kost heel weinig tijd en je hebt op deze manier een gezondere variant. Als je het goed luchtdicht bewaart in de koelkast, dan is het ongeveer een week houdbaar. Door de citroen die je toevoegt, kun je het iets langer bewaren dat het gemiddelde product.

Ingrediënten (een flink kom hummus)

  • Een blik kikkererwten (uitlekgewicht 265g). Ik ga graag voor die van de Albert Heijn, omdat daar geen zout aan is toegevoegd.
  • 2 eetlepels tahin (sesampasta). Dit is in vrijwel elke supermarkt te krijgen. Kun je het niet vinden? Dan kun je ook pindakaas zonder stukjes gebruiken.
  • Het sap van 1/2 citroen
  • Een scheutje magere yoghurt, +- 2-3 eetlepels
  • 2 teentjes knoflook
  • Kruiden naar keuze. Ik ging voor een theelepel komijnzaad, een theelepel paprikapoeder en een bosje verse koriander. Je kunt echter naar eigen smaak variëren. Ook heel lekker om toe te voegen is bijvoorbeeld peper, chilipoeder, gember, basilicum of peterselie.
Ingrediënten hummus

Bereiding (+- 5-10 minuten)

Snijd de knoflook in fijne stukjes (of pers ze uit). Ook de eventuele verse kruiden snijd je fijn. Doe alles bij elkaar in een keukenmachine, of net als ik in een maatbeker zodat je de staafmixer kunt gebruiken. Maak het geheel helemaal fijn.

Indien het nog te droog naar jouw smaak is, kun je wat extra magere yoghurt en/of citroensap toevoegen.

Ook kun je eventueel zout naar smaak toevoegen, maar dat maakt je hummus wel iets minder gezond. Bovendien is het naar mijn idee echt niet nodig als je voldoende kruiden toevoegt. Zeker mensen met een hoge bloeddruk, raad ik af om zout te gebruiken.

hummus maken

Gebruiken

Met hummus kun je heel veel kanten op. Ik vertelde er al eens meer over in dit artikel. Hieronder nog even snel een aantal mogelijkheden op een rijtje:

  • Smeer het op je boterham of op een cracker. Ik vind het ook heerlijk in combinatie met bijvoorbeeld ei, avocado, tomaat, komkommer, huttenkase, ham, kipfilet of tonijn.
  • Als dip voor snackgroenten.
  • Op een wrap.
  • In een salade voor extra smaak en smeuïgheid.
makkelijk hummus recept

Voedingswaarde

Hieronder zie je de voedingswaarden van dit hummus recept. Ik heb de waarden per 100g genoteerd. Als officiële portie voor op brood wordt namelijk 15g aangegeven, maar ik merk dat dit per persoon sterk verschilt. Ik zelf doe er bijvoorbeeld altijd veel meer op :).

Er komen altijd heel veel vragen over hoe ik dit bereken. Ik gebruik hiervoor mijn diëtisten softwareprogramma. Hierin zit een onderdeel waarmee je voeding kunt berekenen, gebaseerd op de NEVO-tabel (Nederlandse Voedingsstoffenbestand). Ik voer alle ingrediënten in, bepaal hoe veel gram het recept in totaal weegt en bereken de voedingswaarden vervolgens terug naar 100g :).

Ik ben heel benieuwd of ik je heb kunnen overhalen om zelf hummus te gaan maken.

Groetjes, Marloes

Maak jij wel eens zelf hummus?

15 reacties

  1. Oh wat een goed idee om yoghurt toe te voegen! Ik maak zelf vaak hummus, ik doe er wel eens amandelmelk bij voor smeuigheid, maar ik ga het eens met soja yoghurt proberen. Dank je voor de tip!

  2. Ik ben benieuwd. Ik maakte wel eens gemalen kikkererwten als puree, doe er dan kruiden bij en wat olijfolie om het smeuïg te maken maar dan is het wel heel zware kost dus een of twee eetlepels is dan genoeg.

  3. Ik heb ook wel eens hummus gemaakt maar deed dat altijd met olijfolie. Ga het dus nu zeker een xtje met yoghurt proberen, dan wordt het natuurlijk ook lekker smeuïg!

  4. Hey Marloes.

    Wat deel je toch veel goede ideeën over gezond leven. Om me te helpen met het gezond leven en afvallen vul ik alles in op mijn voedingscentrum. Maar nu valt mij op dat ik het steeds niet goed doe. Dan weer iets buiten de schijf van vijf, dan te vet ( kippendijfilet bv). Ik vind het erg demotiverend. Herken je dit? Kan je dit misschien toelichten? Dank je wel alvast. Natascha

    1. Dat heb ik ook een tijd gedaan, maar inderdaad doe je het bijna nooit goed.
      Voor mij persoonlijk is het ook niet erg realistisch om nooit iets buiten de schijf van 5 te eten.
      Ik heb voor mezelf besloten mijn eten op te schrijven in een boekje zodat ik zelf kan zien waar mijn eventuele valkuilen zitten. Verder laat ik het los, ik ga geen calorieen tellen, maar gebruik gewoon mijn gezonde verstand zeg maar. Door de artikelen van optimavita.nl heb ik vee geleerd over gezond eten en ik wil er ook niet te krampachtig mee bezig zijn. Dat werkt voor mij perfect.

    2. Hi Natascha, ik snap je probleem absoluut! Ik vind dat de app van het voedingscentrum op dit moment erg ‘streng’ is. Af en toe iets buiten de schijf van vijf eten is echt geen probleem, evenals iets eten dat te vet is. Gebruik de app als gezonde richtlijn en gebruik daarbij je eigen verstand om te bepalen of jij het nog binnen ‘jouw norm’ vind wat je doet. Als ik mijn voeding zou invoeren, zou het ook niet 100% goed zijn volgens het voedingscentrum. Ik hoop dat je er iets mee kunt :).

      1. Hoi Marloes,

        Ik zal de app alleen gebruiken als verzameling voor mijn gegevens, en me minder bezig houden met hun adviezen. En vooral me richten op goede voeding. Ik gebruik jouw richtlijnen graag want deze zijn goed uitvoerbaar. Dank voor je reactie!

  5. Hoi Marloes, nog even een reactie over hoog-sensitiviteit. Het standaardwerk daarover heet :Hoog sensitieve personen van Elaine N. Aron. Daarin staat ook een goede, betrouwbare test. Iedere bieb heeft ‘m wel. Heel herkenbaar als je HSPer (hoog sensitief persoon) bent Groetjes

  6. Tip: Gebruik (een deel van) het kikkererwtenvocht! Daar wordt het ook heel smeuïg van.

    Je kan er natuurlijk ook altijd gekookte/gegrilde bietjes, paprika, wortel of pompoen aan toevoegen. 🙂

  7. Ik heb de hummus smeuïg gemaakt met wat vocht van de kikkererwten ipv yoghurt.
    Aangezien ik geen tahin heb, heb ik sesamzaadjes toegevoegd en ipv 2 knoflooktenen maar 1 aangezien ik niet teveel uit m’n mond wil ruiken na mijn lunch op werk! Een restje gegrilde groenten is er ook doorgegaan. Een heerlijke hummus geworden!

  8. Hallo Marloes, ik doe er een klein scheutje olijfolie bij en gewoon water tot het smeuïg genoeg is. En ook zonder tahin vind ik het lekker. Maar ik moet wel bekennen dat ik er zout aan toevoeg. Ook soms wat sambal. Heerlijke blog en vlog heb. Ook in België zijn we fan …groetjes Anuschka

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram