Kwark havermout aardbei
| 24 juni 2018

Havermout met Kwark – 3x Gezond Ontbijt

Ik krijg heel vaak de vraag of je havermout ook door je kwark kunt doen. Zeker kan dat! Er zit wel even een kleine kanttekening aan. Hoe dat precies zit, vertel ik je in dit artikel. Ook geef ik je drie van mijn favoriete gezonde ontbijtjes die kwark en havermout bevatten.

Havermout door je kwark

Je hoort soms dat je havermout niet ongekookt zou kunnen eten. Dat komt omdat sommige mensen hier buikklachten van kunnen krijgen. Havermout kan namelijk wat moeilijk verteerbaar zijn. Ik merk echter dat dit erg weinig voorkomt.

Je kunt dus gewoon havermout door je kwark mengen! Heb je gevoelige darmen net als ik? Dan is het misschien verstandig om de havermout een tijdje te laten ‘weken’ in de kwark. Dan is het iets makkelijker verteerbaar door je darmen. Ik meng ‘s avonds mijn havermout al door mijn kwark en zet het afgedekt in de koelkast. De volgende ochtend doe ik de toppings erop en eet ik het als ontbijt.

Heb je vrijwel nooit darmklachten, dan kun je het mengsel ook gewoon in de ochtend maken!

Havermout met kwark

Mijn favoriete combinaties

Je kunt natuurlijk eindeloos variëren met gezonde toppings. Alle soorten vers fruit zijn sowieso heerlijk op je havermout-kwarkmengsel. Om je wat inspiratie te geven, deel ik hieronder een aantal van mijn favoriete combinaties met je. Onderaan vind je de voedingswaarde van deze ontbijtjes.

Aardbeien, amandelen en cacaopoeder

Meng 250ml magere kwark met 25g havermout. Snijd ongeveer 100g aardbeien in stukjes en verdeel ze erover. Vervolgens strooi je hier 20g amandelen overheen. Ik vind het fijn om deze ook in stukjes te hakken, zodat je in ieder hapje een crunchy stukje hebt. Een theelepel cacaopoeder eroverheen en klaar is je heerlijke gezonde ontbijt.

Kwark havermout aardbei

Banaan, pindakaas en cacaonibs

Deze variant is iets calorierijker, maar perfect als je een lange drukke dag voor de boeg hebt! Ik heb na ontbijt uren geen behoefte aan eten :). Meng 250ml magere kwark met 25g havermout. Snijd een banaan in plakjes en strooi deze erover, doe er een lepel (15g) pindakaas overheen en ongeveer 7g cacaonibs. Roer dit goed door elkaar zodat de pindakaas mengt met het geheel. Het lijkt misschien een rare combi, maar ik vind het MEGA lekker!

Kwark havermout banaan pindakaas

Perzik, kokoschips en kaneel

Dan een lekkere zomerse variant. Meng weer 250ml magere kwark met 25g havermout. Snijd een perzik (of een nectarine) in stukjes en verdeel dit erover. Voeg 10g kokoschips toe en tenslotte kaneel naar smaak. Ik vind dit ontbijtje heel fijn als ik iets minder trek heb, maar toch voedzaam wil eten.

Kwark havermout perzik kokos

Voedingswaarde

Hieronder de voedingswaarde van de verschillende receptjes. Ik baseer ze op de hoeveelheid die ik hierboven noem. Bij elk ontbijt gebruik ik dus 250ml magere kwark en 25g havermout.

Voedingswaarde havermout kwark

Mijn conclusie

Havermout door je kwark doen kan dus prima! Sterker nog, het vult ontzettend goed. Daarnaast kun je het heel lekker maken met verschillende toppings. De keuze is reuze :). Denk bijvoorbeeld ook eens aan andere soorten noten, vers fruit, pompoenpitten, zonnebloempitten (even roosteren!), geraspte pure chocolade, rozijntjes, moerbeien, gojibessen of zelfs een beetje granola.

Ik ben heel benieuwd of jij dit wel eens eet, of dat je het nu gaat proberen!

Groetjes, Marloes

Wat zijn jouw favoriete toppings voor over je ontbijt?

10 reacties

  1. Oehh, wat een leuk artikel! Ik eet ook alweer een tijdje kwark met havermout. Ik doe er druifjes en een limoentje in. Maar die banaan pindakaas en cacaonibs ga ik ook zeker proberen! Die klinkt mij ook goed in de oren. En over buikklachten gesproken. Ik heb crohn en heb 0,0 buikklachten bij havermout. Ik kan weer slecht tegen andere dingen.

  2. Leuke ideeën!
    Mijn favoriete toppings zijn blauwe bessen, banaan,mango, amandelen en pecannoten en natuurlijk koek- en speculaaskruiden?

  3. Wat een leuke receptjes! Wat ik dus mega lekker vind ik 20 gr havermout met 100 ml sojamelk (light, want die is zoeter dan gewone) in de magnetron doen en echt tot papje maken. Daarnaast optimel koffie kwark en dat dan door elkaar eten. Klinkt vies, maar ik hou wel van die warm-koud combinatie en het is echt mega lekker en romig. Echt een aanrader.

  4. Ik eet regelmatig havermout met kwart, banaan en pindakaas, één van mijn favorieten. Omdat ik prikkelbare darmen heb maak ik het altijd de avond van tevoren klaar. Met blauwe bessen is ook heerlijk.

  5. Ik vind havermout echt zo vies. Wel hou ik erg van yoghurt of kwark in de ochtend met wat noten en fruit erdoorheen.

    1. Hoi Marloes,
      Ik heb ook overgevoelige darmen. Ik wil havermout proberen te eten omdat dit erg gezond is. Welk merk havermout koop jij?

  6. He Marloes,
    Even heel wat anders, maar toch om in te halen op het ontbijt. Laatst zag ik bij de AH een peijnenburg variant ‘lower cal’ liggen. Is dit een optie om af en toe als gezond tussendoortje te eten?
    Alvast bedankt!

  7. Wat ‘n leuke ideeën. Ik eet ook graag havervlokken door mijn kwark. Kan ik uren op vooruit. De toppings variëren oa walnoten, granaatappelpitjes, blauwe bessen, dadels, mandarijnpartjes, maar net wat er in huis is.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram