Gezonde zoete aardappel muffins
Ontbijt Overig ontbijt Recepten Tussendoortje Tussendoortjes Voeding

Gezonde Zoete Aardappel Muffins

Door

Huh!? Een paar maanden geleden plaatste je toch een artikel dat je niet zo’n fan bent van gezonde koekjes en muffins!? Dat klopt helemaal, ik moet eerlijk toegeven dat ik zulke muffins niet vaak maak. Toch vind ik het af en toe leuk EN jullie vragen er regelmatig om. Daarom vandaag toch weer eens een recept voor gezonde zoete aardappel muffins.

Ingrediënten (+- 8 muffins)

  • 200g zoete aardappel
  • 1 medium grote banaan
  • 120g volkorenmeel, volkoren speltmeel, havermeel of ander meel naar keuze.
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel koek- en speculaaskruiden
  • Een theelepel vanille aroma
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel baksoda

Natuurlijk heb je ook een bakvorm voor muffins nodig.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden. Maak de zoete aardappel vochtig onder de kraan en prik er gaatjes in. Leg hem op een bord voor 4 minuten in de magnetron op vol vermogen tot hij zacht is geworden. Haal de schil eraf en prak de zoete aardappel fijn. Schil vervolgens de banaan en prak deze erdoor. Doe dit mengsel in een grote kom en voeg de twee eitjes en het vanille aroma toe. Roer alles goed door elkaar.

Nu kunnen ook het meel, de kruiden, het bakpoeder en de baksoda erbij. Meng alles door elkaar. Vet eventueel de muffinvormpjes in en vul ze met het beslag tot iets onder de rand. Plaats de muffins voor ongeveer 25 minuten in de oven. Laat ze een beetje afkoelen en haal ze vervolgens uit de vormpjes.

Zoete aardappel muffins

Voedingswaarde

Hieronder vind je de voedingswaarde van deze muffins. Ik ga er daarbij vanuit dat je 8 muffins uit het beslag haalt. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om kleinere of juist grotere muffins te maken. Pas dan eventueel de tijd in de oven iets aan.

Voedingswaarde zoete aardappel muffins

Zoals je ziet bevatten deze muffins echt niet veel calorieën. Ze zijn daarom ideaal als gezonde snack vind ik! Ze zijn licht zoet, maar nit mega zoet waardoor ik er niet van ga snaaien.

Je kunt dit gezonde tussendoortje makkelijk meenemen naar school of naar werk. Je kunt ze zelfs invriezen per muffin om ze langer te kunnen bewaren! In de koelkast blijven ze ongeveer 3 dagen goed.

Varieer eventueel zelf met extra ingrediënten als je dat wilt. Noten of rozijnen zijn er bijvoorbeeld heerlijk door.

Groetjes, Marloes

Ga jij deze gezonde muffins maken? 

 

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (9)
  1. Jacqueline 8 maandengeleden

    Ehm, ik sla even over, als je ‘t niet erg vindt (het lijkt me echt niet lekker), haha, maar ik wil even van de gelegenheid gebruik maken om je vrijdag een heel fijne dag toe te wensen! Geniet ervan en je weet het, als iemand die dag iets aan je vraagt, gewoon ‘ja’ zeggen. 😉

    Reageer
  2. silke 8 maandengeleden

    lijken me heel lekker, deze zal ik zeker eens uittesten, ik heb ooit eens muffins gemaakt heel gelijkaardig aan dit recept, jammer genoeg weet ik de precieze ingrediënten niet meer (had geïmproviseerd) maar ik had enkel banaan en geen eieren en ze waren ook heel goed gelukt qua textuur.

    nu maak ik regelmatig ‘luie’ muffins haha, heel simpel 60gram boekweitmeel, 90gram appelmoes, 60ml water of melk, 1 lepeltje bakpoeder en een lepel cacaoopoeder in een grote mok doen, 2 minuten in de magnetron en je hebt cake haha en het smaakt echt heel lekker vind ik en de ingrediënten heb ik ook altijd wel in huis, ik maak het vaak als ontbijt. het werkt overigens ook zonder de appelmoes en dan 80ml water in de plaats van 60ml, iets droger, maar ook zeker nog steeds heel lekker!

    dit is mijn basisrecept voor gebakjes enzo, het werkt ook als deeg om pannenkoekjes en poffertjes mee te maken en je kan er echt veel kanten mee uit door cacaopoeder of stukjes appel, rozijntjes en nog veel meer lekkers doorheen te doen.

    Reageer
  3. Joane 8 maandengeleden

    Ziet er lekker uit, ik kan niet wachten om ze te gaan uitproberen! Kan je zo’n muffin ook eten als je bijvoorbeeld overdag een dagje iets minder groentes eet dan normaal?

    Reageer
    • Marloes 8 maandengeleden

      Ik zou ze niet echt als groenten rekenen :).

      Reageer
  4. Sasha 8 maandengeleden

    Ik heb ze net uit de oven gehaald en ze ruiken al heerlijk!
    Ze zijn alleen niet zo mooi gerezen als die van jou ?
    Misschien ligt het aan de vormpjes, ik heb van die papieren bakjes gebruikt.
    Leek me wel makkelijk maar misschien toch niet helemaal goed om mooie muffinvormpjes te krijgen ze zijn nogal ingezakt ☺
    Maar als ze maar lekker smaken!
    Ga hem vanavond proberen! (als ik het zo lang volhoud)

    Reageer
  5. Nienke 7 maandengeleden

    Ik heb ze ook gemaakt. Ze staan nu af te koelen. Ben helaas het bakpoeder vergeten. Volgende x beter.

    Reageer
  6. Bliss 1 maandgeleden

    Écht een heel mooie muffin, uitstekend gelukt! Maar…. ik vind dat er weinig smaak aan zit.
    Een volgende keer keer gaat er een handje zwarte moerbeien en/of noten doorheen of gebruik ik in totaal 2 bananen en laat dan 1 ei achterwege.

    Andere suggesties voor meer smaak zijn welkom 🙂

    Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: