Gezonde witlofsalade

Gezonde Witlofsalade – Super makkelijk vegan te maken!

Ik heb een lijstje met recepten die ik ooit nog eens wil delen op optimavita.nl. Gezonde witlofsalade is er daar 1 van. Ik wil je heel graag laten zien dat je dit prima zonder veel mayo of andere vettigheid kan maken. Ik moet echter in de stemming zijn voor deze salade EN ik moet de tijd (en mooi licht) hebben om rustig te kunnen fotograferen. Om deze reden stond het serieus al een jaar of 2 op mijn to do list. Maarrrr….vandaag is het zo ver!

Ik at deze salade als lunch. Heerlijk op een warme dag, doordat de salade super fris en licht zoet is. Je kunt hem echter ook prima als avondmaaltijd nemen. Ik raad je dan aan om er krieltjes bij te eten, of er (volkoren) pasta, quinoa of couscous doorheen te mengen.

Ingrediënten (1 persoon)

  • 225g witlof
  • 1/2 zoete appel (Ik ging voor Pink Lady)
  • 20g rozijnen
  • 30g walnoten

Voor de dressing

  • 1 flinke eetlepel magere kwark (Alpro go on als je hem vegan wilt maken)
  • 1 theelepel honing
  • 1 kleine theelepel moster
  • Citroensap naar smaak

Bereiding (+- 5-10min)

Wel de rozijnen in lauwwarm water. Snijd de kontjes van de witlof en haal het middelste gedeelte eruit, dat is namelijk erg hard en bitter. Snijd vervolgens de witlof in fijne reepjes en de appel in stukjes.

Meng de ingrediënten voor de dressing door elkaar en proef of het voor jou de juiste smaak heeft. Ik vind het lekker als hij licht zoet is, de citroensap moet de honing niet gaan overheersen! Vervolgens doe je de witlof en de appel in een kom. Haal de rozijnen uit het water en strooi ze erover. Voeg ook de dressing toe. Roer alles goed door elkaar en strooi tenslotte de walnoten over de salade.

Binnen een paar minuten heb je deze heerlijke gezonde witlofsalade op tafel staan! Door de kwark te vervangen voor een plantaardige variant zoals ik in de ingrediëntenlijst noem, maar je hem heel gemakkelijk vegan.

Gezonde witlofsalade

Voedingswaarden

Hieronder vind je de voedingswaarden van deze salade, gebaseerd op de ingrediënten hierboven. Dit is een flinke kom salade, bedoeld voor 1 persoon.

Ik ben heel benieuwd wat jullie van deze salade gaan vinden. Het is een vrij klassiek recept, maar de meeste varianten bevatten toch flink veel mayonaise, waardoor ze iets minder gezond zijn.

Mocht je deze gezonde witlofsalade gaan maken, dan vind ik het super leuk als je me tagt op instagram (@optimavita).

Eet smakelijk!

Groetjes, Marloes

Maak jij wel eens gezonde witlofsalade?

9 reacties

  1. Hoi Marloes,

    Deze salade ziet er heerlijk uit en die ga ik maken. Even een vraag. Ik heb sinds een tijdje diabetes. Zou ik deze salade geschikt kunnen maken voor mij? Honing en rozijnen weg kunnen laten of zo?
    Ik hoor het graag van je.

    Dankjewel voor alles wat je met ons deelt! 👍😀

    Groetjes,

    Atty uit Bedum

    1. Hi Atty! Dat kan ik helaas niet zo makkelijk zeggen…want ik weet niet hoe je bent ingesteld met medicatie en wat voor medicatie je gebruikt. Voor iedere diabeet ligt dat anders. Groetjes, Marloes

  2. Ziet er lekker uit, zeker het proberen waard. Gewoon een opmerking: ik denk dat men de honing ook weglaat om het veganistisch te houden.

    Fijn weekend xx

    1. Jullie hebben helemaal gelijk! Ik zou ook zweren dat ik erin had gezet dat ahornsiroop een goede vervanger is dan…maar vind het nu nergens terug, haha.

  3. Dank je voor dit recept. Ik maak witlofsalade altijd met appel, mandarijn, uitje ( of lenteui) en gekookt ei. Vult goed en ik krijg naast groente ook voldoende fruit en eiwitten binnen.

  4. Hoi Marlies,

    Ik wil deze salade voor het avondeten maken, jij zei dat het dan handig is om er iets van pasta, aardappelen of andere koolhydraten bij te eten. Nu is mijn vraag hoeveel gram van deze dingen raad jij ongeveer aan per persoon?

    Groetjes,
    Lieke

    Ps, het klinkt erg lekker.

  5. Nou ik heb hem gemaakt!
    Voor het eerst na, ik denk 25 jaar witlof gegeten en…

    Ik vond hem lekker! 😉

    Vermoedelijk als kind zo getraumatiseerd door het binnendeel van de groente wat opgegeten moest worden dat ik het nooit meer heb gedaan.

    Blij dat ik de uitdaging aan ben gegaan 😂
    Dank voor de inspiratie 😊

  6. Klinkt heerlijk, ik zet hem voor het weekend op het menu met krieltjes. Leuk dat je er een vegan optie bijzet!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram