Gezonde Soep Maken – Tips en 12 Recepten

In de zomer eet ik eigenlijk nooit soep, ik ben dan meer van de salades en andere frisse gerechten. In de herfst en de winter vind ik het echter héérlijk om een warm bakje soep te eten. Soms als (deel van) mijn lunch, maar ook wel eens als middagsnack. In dit artikel geef ik je tips over het maken van een gezonde soep en ik link naar recepten die ik eerder plaatste op optimavita.nl.

Zelf soep maken lastig?
Veel mensen denken dat het maken van soep heel lastig is en veel tijd in beslag neemt. Dat kan zo zijn, als je zelf bouillon gaat trekken of een heel ingewikkeld recept maakt. Zoals je weet, ben ik echt van de simpele gerechten. Zo ook bij soep! Ik gebruik vaak een bouillonblokje als basis, dat maakt het allemaal al veel makkelijker! Tegenwoordig kun je ook bouillonblokjes krijgen zonder onnodige toevoegingen en/of met minder zout. Vanuit deze basis kun je binnen 10-15 minuten een heerlijk soepje op tafel zetten.

Voordelen van soep
Zoals ik al zei, vind ik soep heerlijk als het wat kouder wordt. Ik kan dan super veel zin hebben in een warme lunch of snack. Deze warmte is wat mij betreft niet het enige voordeel van soep:

  • Een gezonde soep bevat relatief weinig calorieën, maar vult heel goed.
  • Het is een makkelijke manier om veel groenten binnen te krijgen.
  • Je kunt het makkelijk weer opwarmen op een later moment. In de koelkast blijft het zeker een paar dagen goed.
  • Wil je het langer bewaren? Vries dan soep in porties in! Zo heb je altijd een snack op voorraad.
  • Je kunt een soep makkelijk aanvullen met bijvoorbeeld brood of crackers, maar je kunt er ook extra gerookte kip, tonijn of bijvoorbeeld ei aan toevoegen. Zo heb je in een handomdraai een vullende maaltijd.

Mijn tips 
Helaas zijn soepen soms ook erg calorierijk, doordat er bijvoorbeeld veel room of vet vlees in zit. Ik heb mijn eigen trucjes om gemakkelijk en snel een gezonde soep op tafel te zetten.

  • Meestal begin ik met het aanbakken (of koken) van groenten naar keuze. Eigenlijk kun je van alle groenten soep maken!
  • Ik voeg aan de groenten eventueel mager vlees, vis of een vleesvervanger toe en bak deze mee. Mijn favorieten zijn kip, garnalen, surimi en gehaktballetjes van tartaar. Gewoon alleen een soep van groenten kan natuurlijk ook!
  • Ik voeg ook wel eens aan het einde een eiwitrijk product toe. Bijvoorbeeld gerookte kip, gerookte zalm, gerookte makreel, gekookt ei of gekookte garnalen.
  • Vervolgens gooi ik er water bij en een bouillonblokje en laat ik het geheel nog even op staan. Je kunt nu eventueel ook wat vermicelli, noodles of aardappel meekoken.
  • Klaar is Kees! Je kunt je soep eventueel pureren met een staafmixer tot een gladde massa (voeg dan natuurlijk wel eventuele stukjes kip later toe).
  • Wil je toch een beetje frisheid en romigheid? Dan doe ik er bij het opdienen een lepel hüttenkäse of light zuivelspread doorheen. Zo heb je wel de frisse romige smaak, zonder dat je heel veel calorieën toevoegt!

Best heel simpel he!? Mijn grootste tip is: durf te proberen. Ik ik gewoon altijd wat dingen bij elkaar die me lekker lijken. Vaak kom ik daardoor op hele lekkere soepjes uit.

12 Recepten
Ben je niet zo’n waaghals en heb je liever kant en klare recepten? Dan heb ik die natuurlijk ook voor je! Hier 12 verschillende gezonde soepjes die eerder op optimavita.nl verschenen.

Ik hoop dat ik je wat ideetjes heb gegeven :). Ik ben natuurlijk ook heel benieuwd wat jouw favoriete soep is!

Groetjes, Marloes

Is er een soep-recept dat je nog graag zou zien op optimavita.nl?

5 reacties

  1. Wij hebben ook de eerste erwtensoep al weer gegeten (wel met rookworst 😉 ). Maar dit artikel komt als geroepen, ik hou echt van soep in de herfst en winter!
    Groetjes!!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram