gezonde pompoen mug cake recept

Pompoen Mug Cake – Gezond recept!

Man wat ben ik toch gek op mugcakes! Ik plaatste er al heel wat op optimavita.nl. Mocht je niet weten waar ik het over heb, een mugcake (of mug cake, ik weet niet wat de juiste schrijfvorm is :)). Is een soort taartje dat je kunt maken in een mok of in een kom. Het is super makkelijk en snel te maken, doordat je de magnetron gebruikt. De variant van vandaag is ontzettend herfstproef. We gaan namelijk een gezonde pompoen mug cake maken!

De inspiratie voor dit recept komt in eerste instantie door het weer :). Daarnaast zie ik de Amerikaanse ‘pumkin spice’ trend steeds meer overwaaien naar Nederland. Ik ben er zelf ook niet vies van. Als je me volgt dan weet je dat koek- en speculaaskruiden bijna dagelijks mijn ontbijtje versieren. Ik houd van de warme en kruidige smaken!

Ingrediënten (1 mugcake voor 1 persoon)

  • 1 ei
  • 30g havermout
  • 1/2 banaan
  • 100g pompoen in stukjes (in het koelschap vind je dit kant en klaar)
  • Een klein scheutje (+-25ml) halfvolle melk of plantaardige melk naar keuze
  • Een theelepel koek en speculaaskruiden (deze vind je in het kruidenschap van vrijwel elke supermarkt)
  • 15g pindakaas of notenpasta, dit vervangen door walnoten of amandelen kan natuurlijk ook!

Bereiding (+-10 minuten)

Doe de pompoenblokjes voor ongeveer 2 minuten in de magnetron op vol vermogen. Prak ze vervolgens fijn met een vork, prak ook de halve banaan fijn en doe dit een mok. Voeg hier ook de andere ingrediënten aan toe (behalve de pindakaas!).

Roer alles heel goed door elkaar en plaats de mok vervolgens in de magnetron. Gaar het geheel in ongeveer 2 minuten op vol vermogen. Dit verschilt een beetje per magnetron. Is de substantie niet meer vloeibaar? Dan is je mugcake klaar!

Serveer met de pindakaas eroverheen en bestrooi met nog een beetje van de kruiden.

Deze mugcake is heerlijk als ontbijt, maar hij kan natuurlijk ook prima bij de lunch.

Voedingswaarden

Hieronder vind je de voedingswaarden van deze mugcake, gebaseerd op de hoeveelheden hierboven.

Zoals je ziet bevat deze mugcake niet teveel calorieën en een mooie mix van koolhydraten, eiwit en goede vetten.

Als je deze gezonde pompoen mug cake gaat maken, dan vind ik het super leuk als je me tagt op instagram (@optimavita).

Eet smakelijk!

Groetjes, Marloes

Heb jij wel eens een mugcake gemaakt?

9 reacties

  1. Yess! Ik heb al op dit recept zitten wachten sinds je die op de vlog liet zien. De chocolade mugcake is al een vast ontbijtje, dat wordt deze vast ook!
    Wat de schrijfwijzer betreft: in het Nederlands moet het mugcake zijn en in het Engels is het mug cake. Om het nog verwarrender te maken 😉

  2. Ik zie en hoor veel over mugcakes, maar helaas nog nooit geprobeerd. Dit omdat je een magnetron nodig is. Die heb ik niet 🤣
    Hoe lang zou je zo iets in de oven kunnen doen? En hoe hoog zou de oven gezet moeten worden?
    Ik hoor graag je bevindingen hier over.

  3. Klinkt echt heerlijk!!!
    Deze mugcake ga ik morgenochtend als ontbijtje proberen!! Lijkt mij een perfect begin van de week 😄

    1. Hoi! Ik ben Marloes niet, maar wil je wel graag antwoord geven 🙂 Het kan zeker in de oven! Mijn ervaring is dat 15 min. op 180° goed is, of in de airfryer 10-11 min. op 180°. Wel even in de gaten houden, want elke oven is anders.
      Ik heb deze mug cake intussen al een aar keer gemaakt. Zooooo lekker! Echt een aanrader!

  4. Wauwie, dit receptje is echt superlekker! Ik at het samen met nog wat fruit (appel, granaatappel en blauwe bessen) en magere kwark. Echt heerlijk en vult goed!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram