| 5 november 2015

Gezonde Ovenschotel met Broccoli en Hamblokjes

Ovenschotel broccoli hamblokjes

Ik kreeg laatst de opmerking dat er weinig ovengerechten te vinden zijn op optimavita.nl. Dat klopt inderdaad! Het heeft eigenlijk twee redenen. Ten eerste is het vrij lastig om deze écht gezond te krijgen, omdat ze vaak veel kaas en/of room bevatten. Daarnaast kost de bereiding wat langer tijd, omdat ze in de oven moeten :). Dat vind ik persoonlijk vaak gewoon teveel werk, wat natuurlijk onzin is, want de oven doet het werk! Dat het zeker gezond én makkelijk kan, laat ik zien in het recept van vandaag.

Ingrediënten (3 personen)

  • 600g aardappelschijfjes
  • 450g broccoli (ik gebruikte de diepvriesvariant, lekker makkelijk!)
  • 1 doosje champignons
  • 2 grote tomaten
  • 200g hamblokjes
  • 50g geraspte kaas (ik gebruikte pittige 30+ kaas)
  • 200ml gezeefde tomaten
  • Italiaanse kruiden, of andere kruiden naar keuze

Bereiding 
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de champignons en de tomaat in grove stukken en de broccoli in kleine roosjes en bak dit ongeveer 4 minuten aan in een beetje olie. Ik gebruikte broccoli uit de diepvries. Die is al gesneden, lekker makkelijk dus! Voeg aan het einde de hamblokjes en de tomaat toe.

Collage1

Vervolgens doe je de gezeefde tomaten erbij. Kruid het geheel met kruiden naar keuze. Ik gebruikte Italiaanse kruiden. Neem een ovenschaal en giet het broccolimengsel hierin. Verdeel vervolgens de aardappelschijfjes erover. Dat kun je heel netjes doen, of je kiepert ze er net als ik gewoon overheen ;). Vervolgens kun je nog wat van de kruiden toevoegen en tenslotte de geraspte kaas. Zet de schotel voor ongeveer 30 minuten in de oven. Dit kan per oven verschillen, blijf dus af en toe even checken of de kaas niet verbrandt.

Collage2

Wil je een extra knapperig laagje aan de bovenkant? Zet de oven dan de laatste 5 minuten op grillstand. Bij mijn oven kan dit helaas niet, dus helaas geen crunchy top voor mij.

Collage3

Hieronder zien jullie de voedingswaarde van dit gerecht per persoon, berekend aan de hand van de ingrediënten die je hierboven vindt. Ik heb de bakolie daarbij gerekend.

Voedingswaarde

Ik hoop dat jullie gaan genieten van dit gerecht. Laat me zeker even weten wat je ervan vond.

Groetjes, Marloes

Wat is jouw favoriete ovenschotel?

11 reacties

  1. Hoi
    Dat ziet er heerlijk uit, ik ben namelijk gek op ovenschotels. Ga ik zeker proberen.
    Ik zie alleen de voedingswaarden er niet bij staan?

  2. Ik maak altijd een ovenschotel van aardappel puree met witte bonen en uitjes. Ik doe er een tartaartje door maar naar aanleiding van het gezeur over vlees gebruik zou dit volgens mij ook al gezond zijn zonder vlees vanwege de witte bonen. Klopt dat?
    Groetjes! !!!!

    1. Ja hoor, bonen bevatten veel eiwit. Ze zijn geen volwaardige vleesvervanger doordat ze vrijwel geen ijzer bevatten en geen vitamine B12 bevatten. Maar voor een keertje geen probleem!

  3. Marloes,
    Ik hoorde vandaag over de nieuwe richtlijnen van de Nederlandse Gezondheidsraad en ging eens kijken wat zij adviseren. Wat blijkt? Doe ik het meeste al, maar wel door jouw site en recepten! Vooral havermout kan ik niet meer missen!!
    Dit ziet er weer superlekker en voedzaam uit, ga ik zeker uitproberen!
    Je bent een topper, ga zo door!!

  4. Wat leuk! Ik zou zweren dat ik hier een opmerking over had gemaakt. Ik ga aankomende week deze maken en dan lekker met de hond wandelen en nog wat schoonmaken, terwijl het in de oven zit. I love multitasking! Vooral ook omdat je meteen uit je werk met het eten kan beginnen en dan na het avondeten ook lekker avond hebt en klaar bent met de dag.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram