Gezonde Nasi zonder Pakje (met Satesaus!)

Nasi2

Ok, ik schaam me diep….ik denk dat het verzoek voor een recept van nasi zonder pakje al wel een jaar geleden is gedaan. Het hele jaar lang, heeft het op mijn to-do list gestaan. Nu is het dan eindelijk zo ver, ik laat je zien hoe je zelf nasi kunt maken zonder een sausmix, boemboe of ander pakje te gebruiken! Om het lange wachten een beetje goed te maken, doe ik er ook een mega simpel receptje voor enigszins gezonde satésaus bij :).
Deze nasi is super simpel te maken en binnen 20 minuten klaar.

Ingrediënten (2 personen)

  • 150g zilvervliesrijst
  • 200g kip
  • 1 paprika (je kunt ook andere groenten, of een pakket, naar keuze gebruiken!)
  • Een paar stengels paksoi
  • 100g wortel
  • 75g (diepvries)doperwtjes
  • 1 ui, ik gebruikte rode ui, maar normale is ook prima.
  • 1-2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel sambal
  • 2 eetlepels ketjap

Voor de satésaus 

  • 100ml water
  • 4 eetlepels pindakaas
  • 1 eetlepel ketjap
  • 1/2 theelepel sambal

Bereiding
Snijd de kip in stukjes en marineer deze in de ketjap en de sambal. Eventueel kun je de sambal natuurlijk ook weglaten, als je niet van scherp houdt. Je kunt hier ook kruiden naar keuze aan toevoegen, ik deed er een beetje gemberpoeder bij. Dit is echter helemaal niet perse nodig voor een lekkere smaak. Kook de zilvervliesrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Collage1

Snijd de ui, de wortel, de paprika en de paksoi in stukjes. Pers de knoflook. Doe een beetje olie of bakboter in een koekenpan en bak hierin de kip, de ui en de knoflook even aan.

Collage2

Als de kip half gaar is, doe je de wortel en de paprika erbij. Na ongeveer 2 minuten kunnen dan ook de paksoi en de doperwten erbij. Giet tenslotte de rijst af en voeg deze toe aan het groentenmengsel. Roer alles goed door elkaar, eventueel kun je nog wat ketjap, sambal of kruiden naar keuze toevoegen.

Collage3

De satésaus is binnen 3 minuten klaar. Verwarm 100ml water in een pan en doe hier 4 lepels pindakaas bij (ik gebruikte pindakaas met stukjes, mjum!). Ik deed 4 flinke koffielepels, dus 4 normale eetlepels geeft ongeveer hetzelfde resultaat. Roer het door het water en voeg een eetlepel ketjep en een halve theelepel sambal toe. Verwarm nog even door en klaar is je pindasaus!

Pindakaas is gezond, maar bevat veel calorieën. Wil je jouw nasi caloriearm houden, eet hem dan zonder pindasaus of neem maar een klein beetje.

Collage4

Schep de nasi op een bord en doe er een beetje pindasaus bij. Zoals ik al eerder zei, kun je ook prima andere groenten naar keuze gebruiken. Ook kun je extra kruiden toevoegen. Ik heb dit niet gedaan, om de ingrediëntenlijst zo kort mogelijk te houden. Zo is dit gerecht voor iedereen gemakkelijk te maken met dingen die je vaak al in huis hebt.

Eet smakelijk!

Groetjes, Marloes

Ga jij deze nasi maken? Laat me weten wat je ervan vond!

18 reacties

  1. mmmm, ziet er heel lekker uit!
    En eindelijk nog eens een nieuw recept op de site!
    Ik vond eigenlijk al die artikels ivm de challenge van deze maand nogal oninteressant, omdat ik zelf niet mee doe, dus ik ga blij zijn als deze voorbij is en er hopelijk weer een my/your day in food komt en wat meer recepten of ideetjes (vb hoe je een gezonde smoothie maakt) zoals in april 🙂

  2. Ik moet zeggen dat ik voor nasi een (half)pakje gebruik, terwijl de kruiden niet moeilijk zijn.
    Voor twee personen heb ik online gevonden:
    1 theelepel djinten (komijn)
    halve theelepel ketoembar (gedroogde korianderzaadjes. Niet het blad!)
    halve theelepel kurkuma (gemalen geelwortel)
    halve theelepel djahé (gedroogde gember. Beetje vers kan natuurlijk ook)
    1/4 theelepel chilipoeder (eventueel vlokken, een verse peper of cayennepeper)

    En natuurlijk ook knoflook naar smaak (bij mij minimaal 2 teentjes)

    Dit lijkt misschien duur wanneer je 5 tot 10 euro betaalt voor de kruiden, maar vergeet niet dat je de potjes nog vaker kunt gebruiken. Wanneer er toko’s bij je in de buurt zitten kun je het ook daar halen. Dat scheelt je snel de helft van het geld!

  3. Leuk, lekker, super! Deze variant ga ik ook eens proberen. Ik maak wel eens nasi en gebruik dan geen pakjes. Paksoi gebruik ik eigenlijk nooit, dus dit is de kans om dat te gaan doen!

    Ik ben blij dat je dit van je to-do-lijstje kunt afstrepen, ik vind het fijn dat je dit alsnog hebt gedaan. Dus dankjewel!

  4. Jaa! Daar is het recept 🙂 volgens mij was het verzoek o.a. Van mij afkomstig. Ik weet al wat wij volgende week gaan eten. Dankje Marloes!

    1. Jaaaaa, dat klopt Dineke! Ik was even kwijt van wie hij kwam, maar nu weet ik het weer. Bij deze alsnog, sorry voor het hele lange wachten 😉

  5. Wij hebben het vanavond gegeten en manlief en ik vonden het heerlijk! De kids kijken altijd alleen naar hun bord als we iets nieuws eten

  6. Hij was heerlijk! Precies gemaakt zoals het recept maar dan met iets meer sambal. En de pindasaus was ook super!

  7. Het recept is niet duidelijk. De wortels moeten eerst gekookt worden. Dit staat niet in het recept. Met bakken krijg je ze niet gaar. Het staat er ook niet in dat ze erbij gebakken moeten worden.

      1. hoi marloes, ik heb de my fitness pall geinstalleerd maar hoe kan ik daar de voedingswaarden berekenen dan? kun je als je wil en tijd hebt een kleine uitleg geven van hoe je dit dan moet doen?

        1. De hoeveelheid per product invoeren die je gebruikt voor 1 persoon. Dus hoeveel gram rijst, hoeveel gram groenten etc. Vergeetn ook het bereidingsvet niet toe te voegen! Dan krijg je de aantallen calorieën, eiwit, vet en koolhydraten die erin zitten :).

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram