Gezonde kwarktaart vanille perzik

Gezonde Kwarktaart Vanille met Perzik

Veel van jullie smullen van de artikelen over gezondere varianten van ongezonde snacks (toepasselijke woordspeling ;)). Zo maakte ik laatst al gezonde brownies en gezonde blueberry muffins. Vandaag gaan we een gezonde kwarktaart maken! Je hoeft niet te bakken, wat het een super makkelijk en snel recept maakt.

Disclaimer: wat ‘gezond’ is, daar kunnen we over discussiëren. Deze taart zie ik liever als gezondeRE versie van een normale kwarktaart, omdat hij minder calorieën, suiker en slechte vetten bevat. Ik raad je niet aan elke dag 3 punten naar binnen te werken, maar hij is perfect voor als je vaker wilt genieten van een kwarktaart, zonder daarvan aan te komen.

Ingrediënten

12 punten, bakvorm 24cm

  • 1000g vanillekwark, ik ging voor die van Lindahls, mijn favoriet.
  • 500g perzikpartjes, ik nam die uit de diepvries, lekker makkelijk en zo ben je niet seizoensgebonden.
  • 1 pakje gelatine (12 blaadjes)
  • Een scheutje vloeibare zoetstof naar smaak

Voor de bodem

  • 80g havermout
  • 120g dadels
  • 30g amandelen
  • 30g halvarine (gewoon die voor op je brood)

Bereiding (+- 20 minuten)

Pel de perziken en snijd ze in partjes, of in het geval van ingevroren perzikpartjes, laat ze ontdooien. Perzik uit blik is trouwens minder gezond, aangezien daar suiker aan is toegevoegd. Diepvriesperzik is gewoon 100% natuurlijk. Doe de havermout, de dadels (zonder pit!), de amandelen en de halvarine in een keukenmachine en mix dit tot een plakkerig geheel. Doe bakpapier in een springvorm van +-24cm (dan kun je de taart er straks makkelijker uithalen) en verdeel het havermoutmengsel over de bodem. Druk het goed vast aan met een lepel.

Snijd het grootste deel van de perziken in stukjes, ik bewaarde 8 partjes voor de garnering. Doe dit met de kwark en de zoetstof (dit kun je eventueel ook weg laten) in een kom en meng het geheel goed door elkaar. Proef of het zoet genoeg voor je is en voeg anders wat extra zoetstof toe.

Bereid de gelatine volgens de aanwijzingen op de verpakking. Vaak betekent dit de blaadjes 1 voor 1 in koud water leggen en 5 minuten laten staan. Vervolgens uitknijpen en met een klein beetje water verwarmen in een pan, totdat het opgelost is. Laat het niet koken!

Laat de gelatine een klein beetje afkoelen en voeg het vervolgens toe aan je kwarkmengsel. Roer alles goed door en stort het bovenop je havermoutbodem. Wiebel en stamp een beetje met de hele bakvorm, zodat alles goed in elkaar zakt. Druk tenslotte nog even aan met een lepel. Zet je taart een paar uur in de koelkast.

Garneer tenslotte met de overgebleven partjes perzik. Nu kun je hem in punten snijden! Ik haalde 12 punten uit mijn vorm van 24cm.

Voedingswaarden

hieronder de voedingswaarde van 1 punt van deze gezondere kwarktaart. Ik vergelijk hem met een gemiddelde punt normale kwarktaart.

Zoals je ziet is vooral de hoeveelheid verzadigd vet en de hoeveelheid calorieën flink wat lager. Ook zit er iets minder suiker in. Dit verschil is echter niet mega groot, omdat dadels ook suikerrijk zijn.

Bewaren

Je kunt deze taart ongeveer 3 dagen bewaren in de koelkast. In de vriezer blijft hij veel langer goed! Ik houd ervan om per 2 puntjes in de vriezen, zodat ik af en toe een lekker tussendoortje voor Sven en mij eruit kan halen.

Ik ben heel benieuwd of jij deze gezonde kwarktaart gaat maken. Als je dat doet, dan vind ik het super leuk als je me tagt op instagram (@optimavita), of als je #optimavita gebruikt bij je bericht.

Eet smakelijk!

Groetjes, Marloes

Ga jij deze gezonde vanille kwarktaart met perzik maken?

13 reacties

  1. Zou je de dadels ook kunnen vervangen door wat anders? Vind het altijd zo zonde om zo heel pak ervoor te kopen!🙃

    1. Misschien een tip, bij ons op de markt en bij de Turkse supermarkt kan je dadels los kopen! Dan kan je precies kopen wat je nodig hebt. En anders zijn dadels om zo te eten ook heel lekker of door bijvoorbeeld havermout

  2. Oeh…deze ga ik zeker maken. Dochterlief van 1 houdt van kwark dus dit Is ook voor haar een traktatie. De zoetstof ga ik weglaten, dat Is voor mij niet nodig. Hmmm….nu al zin in!

  3. Jazeker ga ik deze maken!
    Ik ben op gezonde varianten van ongezonde snacks 😊
    Ik heb laatst een mini-taartvorm gekregen, dus ik gebruik de helft van het recept🤗
    Fijn weekend☀️

  4. Ik ga deze zeker maken en ik denk dat het zeker ook met ander fruit kan! Ik denk alleen dat je moet oppassen met te veel fruitvocht. Dank je wel Marloes!

    1. Goeie tip van dat fruitvocht… Banaan, druiven…dat zal het ook wel goed…of een mix…of elke kwart een andere fruitsoort….

      1. Zolang je maar geen kiwi of ananas gebruikt, dan blijft het dun omdat daar stofjes in zitten die de werking van gelatine tegengaan.

  5. Hoi Marloes,

    Doe taart ziet er lekker uit! Kan ik hem ook eten? Ik heb sinds kort diabetes!

    En bedankt voor alles hoor, ik ben heel blij met alles wat je doet 😀

    Liefs,

    Atty

  6. Hoi Marloes,

    Ik ben zeker van plan deze taart een keertje te maken. Maar……………… Zou je de gelatine ook kunnen vervangen door gemalen chiazaad?? En hoeveel zou ik daar dan van in moeten doen? Misschien heeft iemand hier al ervaring mee en kan mij tips geven.

    Groetjes Ingrid

    1. Hi! Ik denk dat je op zoek bent voor een vervanger van gelatine. Ik ben zelf vegetarisch en ik gebruik daarom agar agar in plaats van gelatine! Dat lukt ook super!

  7. Hij staat in de koelkast voor morgen, ik ben benieuwd! Samen met onze oudste zoon (7) gemaakt en hij vond het kwarkmengsel in ieder geval al heerlijk, dus het komt vast goed!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram