Het wordt langzaam weer kouder. Nu ik dit typ regent het, het waait hard en ik vond het dus echt weer voor een heerlijke warme kom soep. Ik besloot daarom gezonde doperwtensoep te gaan maken. Dit lijkt misschien lastig, maar dat is het zeker niet! In een handomdraai staat deze makkelijke soep op tafel. Hij vult goed en is heerlijk als lunch of als snack, vooral als het wat kouder is.
Hieronder vertel ik je precies hoe je deze soep kunt maken. Ik houd zelf van een hele grote kom soep. Je kunt natuurlijk ook een kleinere hoeveelheid nemen, net wat je wilt!
Ingrediënten (2 hele grote kommen of 3-4 kleine)
- 450g diepvriesdoperwten
- 1 groentebouillonblokje, andere bouillon kan natuurlijk ook
- 1 ui
- Een stukje verse gember (kun je eventueel ook weglaten, maar ik vind het een lekkere pit geven aan deze soep)
- Een klein bosje verse bieslook
- Per kom soep een lepeltje zuivelspread light. Ik ging voor de variant met bieslook. Dit geeft wat extra romigheid aan de soep. Je kunt ook een lepeltje hüttenkäse of zelfs een lepeltje kwark gebruiken.
- 1 liter water
Vaak wordt munt toegevoegd aan doperwtensoep, ik vind dit echter zelf niet zo lekker. Als jou dat wel lekker lijkt, kun je het natuurlijk gebruiken voor extra frisheid.
Bereiding
Snijd de ui fijn, ook de bieslook en de gember snijd je in hele fijne stukjes. Doe een heel klein beetje olie of boter in de pan en fruit hierin te ui tot hij een beetje glazig wordt. Nu kun je ook de gember en de bieslook toevoegen, bak deze even een minuutje mee zodat de smaken omhoog komen. Voeg dan de diepvriesdoperwtjes toe en meng alles door elkaar.
Dan is het tijd om het bouillonblokje en het water toe te voegen. Ik kook het water eerst even in de waterkoker, dat scheelt tijd. Breng het geheel aan de kook en laat 15 minuten zachtjes doorkoken. Na 15 minuten zet je het gas uit en maak je alles fijn met een staafmixer (in een blender of keukenmachine kan ook. Nu ontstaat er een schuimige laag, die schep ik eraf want dat staat niet zo mooi.
Schep de soep in kommen en doe er een lepeltje (+- 15g) light zuivelspread in. Strooi er nog wat verse bieslook overheen en je kunt aanvallen. Ik voegde daarna nog 100g gekookte garnalen toe aan mijn soep, voor extra eiwit en verzadiging, Je kunt ook gerookte kip erbij doen, of bijvoorbeeld hamblokjes. Gewoon alleen de soep, zonder toevoegingen, is ook al super lekker!
Hieronder vind je de voedingswaarde per kom soep. Eerste een kleine kom (als je vier kommen uit de ingrediënten hierboven haalt), dan een grote kom (bij twee kommen uit het recept) en vervolgens de soep met toegevoegde garnalen. Bij alle varianten heb ik 15g zuivelspread light toegevoegd.
Zoals je ziet, is dit zelfs inclusief (best veel) garnalen een hele prima portie voor een lunch voor iemand die wil afvallen. Ik at deze soep met garnalen op een sportdag en nam er daarom ook nog een volkoren cracker met pindakaas bij om de portie iets te vergroten.
Groetjes, Marloes
Wat is jouw favoriete soep?
Ik ben dol op soep, maar deze durf ik niet aan geloof ik. Lijkt me heel apart 🙂
Haha, is echt lekker!
Wat een leuk recept! Een beetje een #foodconfession van mij: altijd als ik een kopje bouillon (gewoon opkikkerbouillon) neem, doe ik onderaan de beker wat diepvries doperwtjes. Dan giet ik er water bij en dan ontdooien ze vanzelf. Dan heb ik dus altijd bouillon met wat knapperige erwtjes, zó lekker! Vind dat echt een aanrader haha, best gezond ook, denk ik.
Jaaaa dat is lekker!
Je hebt de voedingswaarde vergeten,.
Het lijkt me wel een lekker soepje 🙂
oh wat stom… nadat ik mijn vorige bericht verstuurde, staan de waardes er opeens wel :)))
en ook alle fofot’s.
Wat raar,die stonden er ook niet.
Hoe kan dat?, moet alles dan nog geladen worden ofzo? vreemd,maar goed ik zie nu wel alles:))
Vreemd! misschien was je internet even niet zo goed.
Dit ga ik zeker een keer maken, ben dol op doperwtjes.
Groetjes, fijne zondag!
Leuk! Fijne zondag!
Mijn all time favorite soep is paprika
Ik heb hem gemaakt en hij smaakt goed 🙂
Ik heb ook nog even een vraagje, in je wat eet ik op een dag vermeld je dat je eigenlijk alles eet…nu zie ik bijna nooit geen brood en gebruik je magere kwark. Voor de eiwitten kun je toch beter iets van volle producten gebruiken of zie ik dat verkeerd?