| 18 december 2018

Gezonde Champignonsoep (Koolhydraatarm)

In de winter vind ik soep heerlijk! Het vult goed en je wordt er zo lekker warm van. Vandaag geef ik je een recept voor een gezonde champignonsoep. Naast champignons gebruik ik ook andere paddenstoelen, maar dat kun je natuurlijk lekker zelf bepalen. Deze soep is helder, waardoor hij super mager is. Hij past daardoor ook perfect in je voedingspatroon als je aan het afvallen bent. Zelfs mensen met een koolhydraatarm dieet, kunnen deze soep prima eten.

Ingrediënten (4-6 kommen soep)

  • 500g champignons of andere paddenstoelen. Ik ging voor 100g shitake, 150g oesterzwammen en 250g kastanjechampignons (die hebben iets meer bite en vind ik smaakvoller).
  • 3 bosuitjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1-2 groentebouillonblokjes
  • 1 eetlepel olie om in te bakken.
  • 1 liter water

Bereiding (ongeveer 15-20 minuten)

Wrijf de stukjes aarde van de paddenstoelen. Snijd ze in stukken. Ik houd de stukken vrij grof, omdat ik houd van een bite in mijn soep. Snijd de bosuitjes in ringen. Doe een beetje olie in een soeppan en bak hierin de bosuitjes en de knoflook heel kort aan. Ik hield een beetje van de uienringetjes over voor de garnering.

gezonde champignonsoep maken

Doe na 1-2 minuten bakken ook de paddenstoelen erbij. Roer het geheel goed door en bak zo’n 5 minuten door totdat alles bijna gaar is. Giet nu het water erbij en voeg de bouillonblokjes toe. Breng het geheel aan de kook en kook ongeveer 5 minuten door met de deksel op de pan.

gezonde champignonsoep recept

Zoals je ziet is dit recept super simpel, maar zelfs Sven (die niet zo’n soep-eter is) vond het heerlijk!

Voedingswaarde

Hieronder de voedingswaarde van deze soep. Ik houd van flinke kommen soep, dus ik ga ervan uit dat je dit recept verdeeld over 4 kommen. Als jij liever kleine kommetjes eet, dan zul je er misschien wel 6 uit halen.

Voedingswaarde gezonde champignonsoep

Zoals je ziet, bevat deze gezonde champignonsoep echt heel weinig calorieën. Je kunt hem heel goed gebruiken als aanvulling op de lunch, maar het is ook een prima tussendoortje.

Soep bevat altijd veel zout. Mensen met een hoge bloeddruk kunnen het daarom beter niet eten.

Ik ben heel benieuwd hoe jij deze soep vindt!

Groetjes, Marloes

Wat is jouw favoriete soep? Mis je er nog eentje op optimavita.nl?

4 reacties

  1. Hallo Marloes.
    Ik ben dol op soep en maak het ook wekelijks en een champignonsoep wilde ik nog steeds eens maken.
    Dus jou recept gebruikt en hoewel ik eigenlijk altijd mijn soep met de staafmixer pureer heb ik het deze keer niet gedaan. Hij is lekker hoor maar ik vraag me af hoe je aan die 6,2 gram vet komt per kom?
    Ik heb met het aan fruiten een scheutje olie gebruikt maar verder niets toegevoegd, het lijkt me zoveel.
    Verder complimenten hoor, ik volg je al lang.
    Grote sportieve groet, Barbara

  2. Heerlijk recept Marloes. Ga ik het zeker maken. Mijn favoriete soep is pompoensoep en af en toe gooi ik tortellini erin.
    Lieve groetjes,
    Ana

  3. Deze heerlijke soep staat bijna wekelijks op ons menu. Gezond, simpel en snel te bereiden.
    Het is 1 van onze favorieten.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram