Recepten Warme maaltijd

Gezonde Boerenkool Stamppot!

Door

Boerenkool stamppot2

Hier in Groningen is het de afgelopen dagen flink koud geweest. Ik krijg dan altijd spontaan de stamppot-kriebels. Ik weet dat jullie het ook fijn vinden om gezonde recepten voor Hollandse pot te lezen, dus hier is er weer eentje! Dit keer ging ik voor misschien wel de meeste bekende stamppot, namelijk die met boerenkool. Ik zou het super leuk vinden als jij jouw maaltijd (of workout) tijdens de challenge deelt op instagram, gebruik de hashtag #optimavitachallenge, dan kan ik hem opzoeken!

Normale stamppotten zijn vaak minder gezond omdat ze in verhouding vrij veel aardappel bevatten en weinig groenten. Daarnaast zit er vaak vet vlees bij, zoals spekjes, speklappen of rookworst. Voor af en toe is dat natuurlijk helemaal geen probleem, maar soms is het fijn om een gezondere variant te maken. Ik laat je met dit recept zien dat dat ook heel smakelijk kan zijn! Ik gaf er een Mediterraanse twist aan met zongedroogde tomaatjes, maar die kun je natuurlijk ook weglaten als je daar niet van houdt.

Ingrediënten (2 personen) 

  • 400g boerenkool
  • 450g aardappel (200g voor een vrouw + 250g voor een man)
  • 250g hamblokjes/reepjes
  • 1 ui
  • 60g zongedroogde tomaatjes
  • Kruiden naar keuze, ik ging voor Italiaanse kruiden. Probeer te variëren!

Bereiding
Schil de aardappelen en snijd ze klein. Doe deze in een pan met water en doe hier ook de boerenkool bij. Kook het geheel in +- 12 minuten gaar met de deksel op de pan.

Boerenkool1

Snijd ondertussen de ui en de zongedroogde tomaat in stukjes. Laat de tomaatjes eerst heel goed uitlekken! Bak deze in een koekenpan samen even aan. Extra olijfolie toevoegen is niet nodig, omdat er nog olie aan de tomaatjes hangt.

Boerenkool2

Als de ui bijna gaar is, voeg je ook de hamblokjes toe, laat deze ongeveer 1-2 minuten meebakken zodat de smaken goed kunnen mengen. Als de boerenkool gaar is, dan giet je die af. Doe de ui, de tomaatjes en de ham erbij. Pak nu je stamppotstamper en leef je uit! Ik vind het fijn om eerst de stamper te gebruiken en om het vervolgens met een pollepel nog even door te roeren.

Boerenkool3

Je kunt eventueel nog peper en zout (en/of andere kruiden) naar smaak toevoegen. Ik vind een beetje extra zout en peper wel lekker! Heb jij een hoge bloeddruk, laat dan liever het zout weg.

Hieronder de voedingswaarde van dit recept, gebaseerd op de hoeveelheden hierboven. Ik heb geen extra olie of bakboter toegevoegd, omdat dat in dit gerecht niet nodig is.

Voedingswaarde

Ik hoop dat jullie net zo van dit gerecht gaan genieten als ik.

Eet smakelijk!

Groetjes, Marloes

Wat is jouw favoriete winterse stamppot?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (24)
  1. Nienke 4 jaargeleden

    Wat toevallig, ik ben gister ook voor een gezonde boerenkool versie gegaan! Recept stond in de nieuwste Allerhande, het was met zoete aardappel en naast de boerenkool ook witte kool. Volgende keer staat jouw recept op het menu, ik word een echte boerenkool kenner!:-)
    Fijne dag!

    Reageer
  2. Corinne 4 jaargeleden

    Mmmm lekker. Ik ben dol op boerenkool. Ik ga het volgende week eens uitproberen.

    Reageer
  3. Annie Laumen 4 jaargeleden

    Allang geen boerenkool gehad.
    Lijkt me heerlijk ook met gerookte spekjes.

    Reageer
    • JB 4 jaargeleden

      Boerenkool vervangen door rauwe andijvie mjammjamjam

      Reageer
  4. Clara 4 jaargeleden

    Fijn! Toevallig had ik het laatst met mijn man over hoe je stamppot zo gezond mogelijk kan maken. Staat dit weekend dus op het menu 🙂

    Reageer
    • Clara 4 jaargeleden

      T was heerlijk! Heb nog een paar kleine augurkjes toegevoegd omdat ik het zuurtje miste dat ik zo bij boerenkool vind horen. Dit recept is een blijvertje

      Reageer
  5. Yamina 4 jaargeleden

    Oeh lekker! Die ga ik dit weekend eens maken!

    Reageer
  6. Jessica 4 jaargeleden

    Water in de mond… Mmmmmmm

    Reageer
  7. Claudia 4 jaargeleden

    Lijkt me heerlijk! Ik ga het vanavond uitproberen. Toevallig waren bijna alle ingredienten bij de AH 1+1 gratis! 🙂

    Reageer
  8. barbara 4 jaargeleden

    Ziet er heerlijk uit! ga ik volgende week proberen. Hollandse pot vinden we hier tenminste allemaal lekker, dus dat is een stuk gezelliger aan tafel. Vandaag een stappot gemaakt van 500g aardappels, 500 g knoldelderij, samen koken met 2 laurierblaadjes. 700 gram halve spruiten beetgaar stomen en 100 g uitgebakken en uitgelekte chorizo, erbij met een scheutje melk en stampen maar. Ik zit niet op istagram dus deel ik het maar hier 🙂

    Reageer
    • Marloes 4 jaargeleden

      Klinkt goed! Alleen chorizo is heel volvet

      Reageer
  9. Judith 4 jaargeleden

    Vandaag zaag ik dit recepten ik had nog wataardappeltjes over van gister. Ik wilde dit maken, maar ineenss bedacht ik dat ik ook nog worteltjes had. Dus ik kijken op deze site naar hutspot…..en ja hoor…Marloes heeft oik een heerlijk hutspot gerecht.
    Ik ging eens wegen hoeveel 200 gr aardappels was…iik schrok,, vond het weinig. Maar ik had vandaag iets minder van gister over, heb iets meer groente gedaan….en ben echt verzadigd….terwijl ik straks nog een toetje van yogurt en waat fruit wil want nog wat weinig calcium en fruit binnen.

    Reageer
    • Marloes 4 jaargeleden

      200g is inderdaad niet veel! Leuk dat je de hutspot vond 🙂

      Reageer
  10. Ise 4 jaargeleden

    Zongedroogde tomaatjes had ik er zelf nooit in gedaan maar het lijkt me wel iets om een keer te proberen!

    Reageer
  11. Judith 4 jaargeleden

    Vraagje….ik wil iets minder vlees eten maar dit recept lijkt mij lekker. Kan dit ook met cashewnoten of wordt het dan teveel calorieën? Of heb je een andere suggestie?

    Reageer
    • Marloes 4 jaargeleden

      Nee hoor dat kan ook! Ik zou in plaats van de ham, 50g cashewnoten per persoon rekenen.

      Reageer
  12. Lotte 4 jaargeleden

    Wat hebben wij hier weer van gesmuld, heerlijk!! Die zongedroogde tomaatjes er door zijn echt lekker. We hebben ook gesmuld van je andere gezonde Hollandse pot recepten.. De broccolisoep is hier ook een favoriet! Wat ben ik blij dat ik deze site ontdekt heb 🙂 En dit recept komt zeker vaker aan tafel.

    Reageer
  13. Jose 3 jaargeleden

    Mmmm… klinkt super!

    Wij eten alleen tijdelijk geen aardappelen, of rijst. Maaaar ik denk dat ik gewoon 1x in de week een uitzondering ga maken.. en dan gewoon meer boerenkool of zuurkool dan aardappel toevoeg zeg maar.
    Moet kunnen toch! Ik geloof dat zuurkool ook heel weinig calorieën bevat.. maar met de aardappelen en vlees erbij word dat natuurlijk alweer een ander verhaal.

    Reageer
  14. Linda 3 jaargeleden

    Hey Marloes,

    Vandaag heb ik van jouw boerenkoolstamppot genoten. In plaats van 250 gram hamblokjes heb ik 125 gram gebruikt en een rundervink bij de stamppot geserveerd. Ik vond de combinatie van de hamblokjes, ui en gedroogde tomaten erg smakelijk. Bedankt voor het recept.

    Reageer
    • Marloes 3 jaargeleden

      Graag gedaan! Super leuk dat je hem hebt gemaakt. Een rundervink is helaas wel veel vetter 🙁

      Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: