Recepten Warme maaltijd

Gezond Stoofpotje Rundvlees

Door

stoofpotje-rundvlees

Als het koud word, krijg ik zin in lekkere winterse gerechten zoals bijvoorbeeld stoofpotjes. Ik merk dat veel mensen het lastig vinden om deze maaltijden gezond te maken. Ze bevatten vaak vet vlees en veel saus of jus. Ik ga je vandaag laten zien dat het toch écht ook heel gezond kan zijn. Dankzij een van mijn cliënten kreeg ik inspiratie voor dit gezonde recept voor een stoofpotje met rundvlees.

Dit recept kost je duidelijk wat meer tijd dan mijn gemiddelde recepten. Ik vind het echter heerlijk om af en toe (niet te vaak ;)) wat meer aandacht aan mijn maaltijd te besteden. Bovendien hoef je echt niet constant in de keuken te staan bij dit gerecht, je kunt het gewoon laten pruttelen terwijl je iets anders doet.

Ingrediënten (3-4 personen)

  • 450g sucadelappen (runderlappen zijn vaak nog magerder! Stooflappen zijn vetter)
  • +- 600g aardappels (geschild gewogen)
  • 1 blik tomatenblokjes (+- 400g)
  • 1 ui
  • 1 winterpeen
  • 250g sperziebonen (ik gebruikte de diepvries variant, lekker makkelijk)
  • 1 bakje champignons
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 kaneelstokje
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden (zonder zout, want het bouillonblokje bevat al veel zout)
  • 1/2 eetlepel paprikapoeder
  • 1 bouillonblokje naar keuze
  • 1-3 teentjes knoflook (ik deed er 1, maar voeg toe naar smaak)

Bereiding
Snijd de sucadelappen in blokjes en de ui in stukjes. Doe een eetlepel olie in een grote hapjespan en fruit hierin de ui even kort aan. Als deze glazig is, voeg je het rundvlees, de Italiaanse kruiden, het paprikapoeder, de laurierblaadjes en het kaneelstokje toe. Bak het geheel even door, zo gaart het rundvlees een beetje voor en komen de smaken van de kruiden goed naar boven.

collage1

Als het rundvlees aan de buitenkanten dicht is geschroeid (nog wat rode plekjes maakt niet uit!) voeg je de tomatenblokjes en de geperste knoflook toe. Ik ga voor 1 teentje knoflook, omdat mijn darmen reageren op veel knoflook. Als je wilt, kun je ook gerust meer knoflook toevoegen. Roer alles even door. Ook het bouillonblokje voeg je nu toe. Breng het geheel zachtjes aan de kook en laat het ongeveer 2 uur op een heel laag vuurtje pruttelen met de deksel op de pan.

collage2

Snijd de wortel en de champignons in stukjes. Dop eventueel de sperziebonen als je geen diepvriesvariant hebt. Schil de aarappels, snijd ze in stukjes en breng ze in een klein laagje water aan de kook. Kook ze +- 15 minuten totdat ze gaar zijn. Voeg de groenten aan het vleesmengsel toe.

collage3

Roer alles goed door en laat nog even 15-20 minuten meepruttelen, als het mengsel nog wat nat is, kun je de deksel de laatste 20 minuten van de pan laten. Is de substantie wel naar je wens, houd dan wel de deksel op de pan.

collage4

Schep de aardappelen op de borden en verdeel het vlees-groentemengsel erover. Nu kun je lekker gaan genieten van dit heerlijke winterse gerecht!

Tips
Hieronder nog wat extra tips voor variatie!

  • Dit gerecht is ook heerlijk met zilvervliesrijst
  • Heb je een hoge bloeddruk, laat dan het bouillonblokje liever weg, of kies voor een natriumarme variant. Zout werkt namelijk bloeddrukverhogend.
  • Je kunt dit stoofpotje ook heel goed een dag van tevoren maken. Zet het geheel in de koelkast en de volgende dag zijn de smaken nog intenser! Op de dag zelf hoef je dan alleen nog aardappels of rijst te koken.

Ik hoop dat je net zo gaat genieten van dit recept als ik! Zelfs Sven was mega enthousiast, terwijl hij niet altijd de grootste fan is van mijn gezonde brouwsels ;).

Groetjes, Marloes

Maak jij wel eens stoofpotjes? Wat is je favoriete winterse gerecht?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (8)
  1. Ise 3 jaargeleden

    Dit lijkt me echt een heerlijke maaltijd voor zo’n druilerige herfstdag! Ik ga vanavond zelf curry maken, ook nu al zin in 😉

    Reageer
  2. Yvonne Huissen 3 jaargeleden

    Lijkt mij ook heerlijk…met zilvervliesrijst ?…als ik een stoofpotje maak is het meestal met kip, maar maak ze ook niet heel vaak hoor☺

    Reageer
  3. Sanne 3 jaargeleden

    Hoi Marloes!
    Ik ben begonnen met krachttraining en ik wil hier ook bij gaan bulken. Dit betekend dat ik elke dag ongeveer 120 gram eiwitten per dag moet eten voor mijn lichaamsgewicht. Een vriendin die dit al 2 jaar doet gaf mij de tip om bijvoorbeeld als lunch de ene dag brood met een heel blikje tonijn en de andere dag brood met een heel pakje kipfilet of ham te eten. Ik snap dat hier veel eiwitten in zitten, maar is dit niet ontzettend ongezond!? En dan ook nog bij het avondeten vlees. Elke dag veel vlees lijkt mij echt niet gezond. Of kan dit niet zoveel kwaad? Ik hoop dat je mijn vraag kan beantwoorden!
    Groetjes Sanne

    Reageer
    • Marloes 3 jaargeleden

      Dat kan geen kwaad hoor! In veel landen eten ze 2x per dag warm…dus eten ze altijd veel meer vlees dan wij doen.

      Reageer
  4. Lynn 3 jaargeleden

    Mm lekker. Dit kan ook wel gewoon met runderreepjes lijkt mij toch:)

    Het enige is dat mijn vriend het liefst gewoon een groot stuk vlees heeft haha.

    Reageer
    • Marloes 3 jaargeleden

      Ja dat kan ook prima! Je vriend zal dit vast ook wel lekker vinden!

      Reageer
  5. lisa 3 jaargeleden

    los je het bouillon blokje eerst op in water voor je het toevoegt? Of doe je die er gewoon droog doorheen?

    Reageer
  6. Bianca 3 jaargeleden

    Hoi Marloes,

    We hebben het gisteren gemaakt en lekker met frietjes gegeten, vandaag lekker met zilvervliesrijst.
    Het was echt heerlijk moet ik zeggen. We hadden er iets meer wortels en boontjes in gedaan. Als vlees hebben we runderlappen gebruikt.

    Bedankt voor het heerlijke recept :-)!

    Groetjes!

    Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: