Het is weer asperge-seizoen! De asperges zijn volop te verkrijgen in de supermarkten tegen een schappelijk prijsje. Ik plaatste al eens eerder recepten met asperges waarvan de pasta mijn persoonlijke favoriet is. Deze keer had ik inspiratie voor een salade met asperges en gerookte zalm. Voor de mensen die niet van vis houden, kan dit recept ook prima met gerookte kip! Ik maakte die variant voor vriendin Rasheeda, die zo lief was me te helpen met opeten ;).
Ingrediënten (2 personen)
- 200g gerookte zalm (of 100g gerookte kip)
- 350g asperges. Ik ging voor groene asperges, maar witte zijn ook prima!
- 150g kikkererwten (uit blik)
- 200g snoeptomaatjes
- 2 handjes sla naar keuze
- 1 avocado
- 1/2 citroen
- Peper naar smaak
Bereiding
‘Schil’ met een dunschiller het buitenste randje van de asperges en snijd ze in stukjes. Snijd het onderste ‘houterige’ gedeelte eraf. Houd de kopjes apart. Was de asperges af. Kook de stelen van de asperges 3 minuten. Houd de kopjes nog even uit het water.
Snijd ondertussen de snoeptomaatjes door de helft en de avocado en de zalm/kip in stukjes. Na 3 minuten kunnen de aspergekopjes bij de stelen, kook ze nog +-3 minuten door totdat de asperges gaar zijn (prik even met een vork om te checken).
Doe de sla op de borden en giet de kikkererwten af. Verdeel de tomaatjes, de avocado, de kikkererwten en de zalm/kip over de sla heen.
Giet de asperges af en verdeel ook deze over de borden. Knijp de halve citroen uit over de salade, verdeel dus de halve citroen over de twee borden. Voeg eventueel wat peper naar smaak toe. Zout toevoegen is niet nodig, omdat de gerookte zalm/kip al voldoende zout bevat. Nu is je salade klaar!
Hieronder vind je de voedingswaarde van dit gerecht per portie (dus de helft van de hoeveelheid hierboven), zowel met zalm als met kip.
Zoals je ziet bevatten beide salades relatief weinig koolhydraten, veel eiwit en vezels en weinig verzadigd vet. Die met kip bevat nog iets meer eiwit en minder onverzadigde (goede) vetten. Beide zijn het super gezonde maaltijdsalades met veel goede voedingsstoffen!
Ik hoop dat ik je wat inspiratie heb gegeven voor dit asperge-seizoen :). Het achterste bord is trouwens met kip.
Eet smakelijk!
Groetjes, Marloes
Ga jij deze salade maken? Laat me dan zeker even weten wat je ervan vind!
Dat ziet er heel lekker uit. Ik eet meerdere keren per week een salade smiddags en zal deze volgende week eens uitproberen!
Heerlijk! Ziet er goed uit zeg
Is er een vervanger voor de avocado?
Champignons!? Of een paar nootjes
Aah ik hou van deze combinatie! Heerlijk om een keer mee te lunchen. Heb alleen een kleine tip: de groene asperges hoef je niet te schillen! Alleen de witte. Lekker makkelijk toch? En om te weten tot hoe ver je het houtige deel loopt: pak de asperge vast en buig hem, dan breekt hij automatisch op het goede punt.
Goede tips Berdie! Ik schil ze altijd voor de zekerheid….durf nooit te proberen hoe het zonder gaat. Maar mooi om te weten dat dat echt wel kan!
Mmm..heerlijk! Heb hem weer uitgeprint. Weer eens iets anders als lunch.
Momenteel zit ik aan jouw Havermoutpannenkoeken, echt mijn favo lunchgerecht geworden.
Sinds kort eet ik ook vaak een salade als lunch, dit ben ik echt lekker gaan vinden.
Wat kan ik nu fijn afwisselen dankzij jouw recepten.
Voorheen at ik dus ALTIJD brood tussen de middag.
Leuk om te horen! 🙂
Net deze week lekker verse asperges van het land gegeten. Hier in Limburg staan langs de velden kraampjes waar je ze vers kunt halen. Heerlijk, met pasta met hamblokjes. Hmmmm….. Jammer dat ze in verhouding best duur zijn. Ik vind ze van de supermarkt niet altijd zo lekker.
Heerlijk! I love asperges, dit ga ik zeker eens proberen!
Ik heb de gerookte kip variant gemaakt, super lekker en het staat snel op tafel! Thanks weer voor je inspiratie:)