Gezond ontbijt: Overnight Oats!

overnight oats klaar

Ik vind havermoutpap heerlijk als ontbijt, niet iedereen wil echter 10 minuten eerder opstaan om het ontbijt te maken! Daarvoor is een heel handig trucje, dat een deel van jullie vast al kent. Ik bedacht me ineens dat ik hier nog nooit over geschreven heb, daarom introduceer ik vandaag de ‘Overnight Oats!’.

Havermout is super gezond. Het bevat veel voedingsvezels, vitamines, mineralen en geeft je lang een verzadigd gevoel. Ideaal als ontbijt dus. Niet iedereen kan ‘rauwe’ havermout verdragen, heel veel mensen krijgen er darmklachten van. Daarom wordt havermout vaak eerst gekookt, voordat het gegeten wordt. Zoals ik hierboven al zei, kost dat wat extra tijd. Niet ideaal in de ochtend! Overnight oats zijn de perfecte oplossing voor dit tijd-probleem. Je maakt je ontbijt namelijk ‘s avonds in hooguit 3 minuten klaar enΒ de volgende ochtendΒ is het klaar! Doordat de havermout (oats)Β ‘s nachts weekt (overnight)Β in het vocht, kan je lichaam de voedingsstoffen beter verteren. Dit voorkomt eventuele klachten, die je wel met rauwe havermout zou hebben.

Ik laat je hieronder precies zien hoe je de overnight oats kunt maken.

IngrediΓ«nten (per persoon)

  • +- 60g havermout (hangt af van je trek ‘s ochtends, ik ben een grote ontbijter :))
  • +-300mlΒ halfvolle melk. Als je liever geen melk drinkt, kun je hier ook water, sojamelk, amandelmelk of rijstmelk voor gebruiken!
  • ‘Vulling’ naar keuze. Ik ging vandaag voor banaan (hoe kan het ook anders ;-)), walnoten enΒ kaneel.

Bereiding
De avond vooraf doe je de havermout in een kom. Ik sneed een halve banaan in stukjes en voegde deze toe, hierdoor wordt je havermout iets zoeter. De suikers uit de banaan mengen goed met het mengsel als het een nachtje staat.

Collage1 overnight oats

Dan giet je de melk (of je andere vloeistof) erover. Doe folie over de kom heen en zet deze in de koelkast. Ook de andere helft van de banaan pakte ik in folie en legdeΒ hem in de koelkast.Β Welterusten!

Collage2 overnight oats

De volgende ochtend voeg je de andere helft van de banaan, de walnoten en deΒ kaneel aan het mengsel toe. Even doorroeren en klaar is je heerlijke gezonde ontbijtje!

Collage3 overnight oats

Andere gezonde ideeΓ«n voor vulling zijn aardbeien, appel, sinaasappel (of elk ander vers fruit), zaden, pompoenpitten, gedroogd fruit, rozijnen, stukjes kokos (of rasp), hazelnoten, amandelen (of andere soorten noten), gojibessen, diepvriesfruit (‘s avonds al toevoegen, dan ontdooit het!), een beetje honing, een lepel jam en ga zo maar door!

Het is misschien even wennen, koude pap…maar ik vind het super lekker! Bovendien is dit ontbijt lekker voedzaam.

Groetjes, Marloes

Kende jij de overnight oats al? Wat is jouw favo combi?

41 reacties

  1. Ik heb het wel eens geprobeerd! Het is inderdaad handig! Maar ik moet zeggen dat ik het warm toch lekkerder vind. Om een vieze pan en tijd te besparen doe ik alles 2 min in de magnetron op de hoogste stand. Niet die instant havermout hoor, de normale. Wel even opletten anders kan je je magnetron schoonmaken XD

  2. Ik heb het ook al eens geprobeerd, maar warme havermout met appel en kaneel heeft toch mijn voorkeur. Daar sta ik graag 10 minuutjes eerder voor op πŸ™‚

  3. Hoi hoi weer een mooie, wou het steeds al eens proberen, maar het lijkt me niet zo lekker.. Ik denk dat ik het liever warm heb! Maar goed ik fa het vanavond in de koelkast zetten, want had vanochtend ook weer geen tijd om te koken πŸ™

    Dan even dit… Is het niet zo rauwe havermout eigenlijk best gevaarlijk is door het gehalte fytinezuur wat het dan nog bevat? En dan niet alleen voor de darmen, maar ook voor de botten, omdat (een te hoog gehalte) de vitamine D3 en calcium (als ik het goed heb) uit je lichaam ontrekt? Just a question.. Ben benieuwd wat jij erover weer!

    Groetjes en goede vrijdag vandaag!

    1. Ik was hier ook bang voor, maar kan geen overtuigende artikelen vinden op internet. Ik raad je daarom aan om het als variatie te gebruiken en niet elke dag te eten! Af en toe kan sowieso geen kwaad :-). Jij ook een fijne vrijdag!!

  4. Ik kende het niet, maar ga het zeker proberen. Kun je dit mengsel niet gewoon een (halve) minuut in de magnetron opwarmen? Dan is het niet zo heel koud…

  5. Heerlijk! Ik hou juist niet van warme pap [moet er echt niet aan denken] en sinds een paar maanden heb ik de overnight oats ontdekt en eet ik ze regelmatig. Gisteravond mijn schaaltje met havermout, eetlepel gebroken lijnzaad, melk, kaneel en klein handje rozijnen voor het zoete in de koelkast gezet. En vanmorgen er een grote hand blauwe bessen en een banaan in stukjes door geroerd. Super ontbijt!

  6. Ik heb het ook wel eens gemaakt, alleen niet met melk maar met magere yoghurt en beetje melk.
    Dan was het 150ml melk/150ml magere yoghurt, havermout en eventueel dus de banaan en dan laten staan. ‘smorgensvroeg nog even met iets anders erdoor, noten bijvoorbeeld.
    Ik vind het erg lekker, met yoghurt vind ik het zelf beter vullen.

  7. Ik maak altijd een mengsel van havermout en muesli en vers fruit in yoghurt.
    Ik schrik een beetje van het stukje ongezonde (fytinezuur) van de havermout, dat wist ik niet.
    Als ik de havermout in yoghurt laat weken een nacht, is dat ook oke?
    Groetjes!

  8. Inderdaad handig als je je havermout koud wilt eten! Wat ik doe altijd met havermout, omdat ik het liever warm eet; in een klein steelpannetje 300 ml melk, met daarin de hoeveelheid havermout samen, doorroeren, deksel op de pan en zo de pan in de koelkast zetten. De volgende ochtend goed opwarmen op laag vuur, je merkt vanzelf wanneer de pap dikker word. Maar zo voorkom ik aangebrande pannen, dat heb ik namelijk wel als ik havermout van te voren niet week!

  9. Mijn basis voor overnight oats is, griekse yoghurt, water, 60 gram havermout en kaneel. In de ochtend kun je met toppings allerlei combinaties maken, bijv. gedroogde abrikozen en appels of pecannootjes en banaan of …. eindeloze combinaties zijn mogelijk. Sinds 30 jaar ontbijt ik nu (sinds 2 maanden). Echt lekker, voedzaam en gezond!

  10. Heb het ook geprobeerd en het is inderdaad wel makkelijk. Even in de magnetron want ik eet het graag warm. Het blijft weliswaar dun…..dat is jammer.Iets dikkere pap heeft mijn voorkeur.Dus….iets eerder eruit.

  11. Dit eet ik tegenwoordig ook vaak!
    Mijn man eet dit al best lang elke ochtend, maar maakt dit met water waardoor ik het er vies uit vond zien.
    Het fijne vind ik dat het lekker kunt varieren. De basis is bij mij altijd +/- 50 gram havermout en havervlokken, een halve eetlepel chiazaad en een eetlepel gojibessen.
    Varieren doe ik met fruit (maakt het lekker zoet); frambozen (diepvries), banaan, mango, appel en ik doe er ook graag rozijnen of cacaonibs in. Dit zet ik in de koelkast met melk.
    De volgende ochtend even op het vuur zetten en je hebt een heerlijk ontbijtje!
    Het koken duurt wel wat lang, ik eet het daarom ook niet elke dag. Meestal een keer of 3 in de week, echt super lekker en je zit er goed vol van.
    Ik krijg na dit ontbijt echt pas weer trek tegen 12 uur, dat komt mooi uit want dan heb ik mijn lunchpauze.

    Met andere ontbijtjes, bijv eiwitshake (wheypoeder) met 3 schepjes havermout en wat fruit, het banaan-mugcake taartje van deze site o.i.d. merk ik dat ik toch al eerder honger heb.
    Daar zit ook wel havermout in maar veel minder, ik merk dat ik toch zeker 50 gram havermout nodig heb.
    Veel meer als dat krijg ik ook niet weg smorgens, dan word ik misselijk wanneer ik teveel eet bij mijn ontbijt.

  12. Kan je het inplaats van havermout ook met corn flakes bereiden?

    Tot nu toe at ik bijna iedere ochtend:
    Bakje magere yoghurt met fruit (kiwi, banaan, aardbei) en een handje noten!

    Is dit ook een gezond ontbijt??

    Alvast bedankt en ga zo door!

    1. Ik gebruik Biofood havervlokken, deze zijn voorgestoomd. Heb je dan ook nog de nadelen van fytinezuur en het onttrekken van vit. d3 en calcium?

  13. Al een tweetal weken eet ik elke ochtend mijn portie ‘overnight oats’, de -uit noodzaak- glutenvrije versie met rijstmelk. Ik vind ze heerlijk! ‘s Morgens doe ik er een halve lepel kokosbloesemsuiker bij en dat is een papje om duimen en vingers bij af te likken. Af en toe komt er eens een extraatje bij (blauwe bessen of chocoladeschilfers) maar de basic-versie blijft mijn favorietje. Ik vind warm niet leuk in de ochtend, dus met deze koude opkikker kan ik het helemaal vinden, dit is een blijver!

  14. Nu het weer wat frisser wordt giet ik ‘s avonds kokend water over de havermout. Ik doe er een eetlepel roggevlokken (fytase) bij voor de vertering van het fytinezuur. Afgedekt in de hooikist en de volgende dag een heerlijk ontbijt, afmaken met banaan, appel of rozijnen.

  15. Ik heb even een vraagje. Ik maak sinds een week of 2 bijna dagelijks de overnight oats als ontbijt, maar doe dit met gebroken havermoutvlokken. Is dat net zo goed als hele havermout?
    Je schreef ergens in de reacties dat je het beter niet dagelijks kunt eten, maar af en toe. Wat is daar de reden van precies?
    Ik vind het koud ook niet zo lekker, dus zet mijn schaaltje een minuutje in de magnetron, zodat de kou er af is. Het hoeft voor mij niet heel warm te zijn.

    1. Dat is prima hoor! Ik bedoelde daarmee dat je beter af en toe kunt variΓ«ren met maaltijden, om meer verschillende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Door elke dag hetzelfde te eten, wordt je voeding meer eenzijdig. Succes!

  16. Hallo,
    fijn receptje, ik leerde veel leuke tips bij, ook adhv vele reacties πŸ™‚
    Heb een vraagje: gebruiken jullie een speciale variant ‘Overnight oats’ (en waar is deze dan verkrijgbaar?) Ik vond deze bv niet terug in de supermarkt.., of lukt dit ook met gewone havermout?

  17. Fijn recept! Qua duurzaamheid zou ik niet afdekken met plastic folie, maar gewoon een schaaltje. Werkt net zo goed!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram