Gezond bananenbrood
Recepten Tussendoortje Tussendoortjes Voeding

Gezond bananenbrood zonder suiker – Optima Vita versie 2.0

Door

In 2014 maakte ik al eens gezond bananenbrood…maar die was hard aan een update toe. Vandaag daarom de 2.0 versie met nog minder suiker. Ik kan je echter garanderen dat hij evengoed enorm lekker is :). In de video hieronder leg ik je precies uit hoe je hem maakt. Als je een video onhandig vindt, staat daaronder ook het recept uitgeschreven.

De ingrediënten

  • 3 rijpe bananen
  • 175g havermout
  • 65g noten
  • 3 eieren
  • 50ml (plantaardige) melk
  • 1 theelepel vanille extract (kun je ook weglaten)
  • 1 eetlepel koek- en speculaaskruiden (of eventueel kaneel)
  • Een snufje zout

Verder heb je natuurlijk een cakevorm nodig en bakpapier of olie om in te vetten.

Bereiding (15 minuten en 45 minuten in de oven)

Verwarm de oven voor op 180 graden. Prak de banaan zo fijn mogelijk en meng in een kom met de melk, de eieren en het vanille extract. Roer alles goed door elkaar. Maak de havermout fijn met een keukenmachine of een blender. Doe dit ook in de kom, net als de koekkruiden en het zout. Roer weer even goed door. Houd de noten nog even apart!

Leg bakpapier in je cakevorm of vet hem in. Vervolgens kan het beslag in de vorm. Strooi de nootjes er tenslotte overheen en druk ze met een lepel iets verder in het beslag zodat ze niet loslaten. Nu kan je gezonde bananenbrood in de oven. Zet de timer op 45 minunten. Let wel een beetje op, want elke oven is anders.

Als je een sateprikker in het brood prikt en deze komt er droog uit, dan is je bananenbrood gaar!

Voedingswaarden

Hieronder de voedingswaarde per plakje bananenbrood. Ik ga er daarbij vanuit dat je 14 plakjes uit een cake haalt.

calorieen bananenbrood

Ik ben heel benieuwd wat jij van mijn bananenbrood vindt! Mocht je het gemaakt hebben, tag me dan zeker even op instagram.

Mijn testpanel (Sven, m’n schoonouders en vriendin Anneloes) waren in ieder geval enthousiast!

Eet smakelijk!

Groetjes, Marloes

Eet jij wel eens gezond bananenbrood?

 

 

 

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (20)
  1. Yvon 11 maandengeleden

    Voor pindakaasbrood, maar smaakt naar kruidcake van 16 plakjes (tip van diabetesfonds):
    4 middelgrote eieren
    350 g 100% pindakaas met (extra grove) stukjes pinda’s
    16 g bakpoeder
    100 ml karnemelk
    ½-1 eetlepel koek- en speculaaskruiden
    200 g hüttenkäse
    Verwarm de oven voor op 180°C.
    Mix met een mixer de eieren met de pindakaas goed door elkaar.
    Voeg bakpoeder, karnemelk, koek- en speculaaskruiden en de hüttenkäse toe en mix tot een glad beslag.
    Vet een bakblik in of gebruik (gekreukeld) bakpapier en die het beslag er in .
    Bak het pindakaasbrood in 40 tot 45 minuten in de voorverwarmde oven.
    Controleer of het brood aan de binnenkant gaar is door er een satéprikker in te steken. Als hij er schoon uit komt dan is het brood klaar.
    Kcal 167
    Koolhydraten 4,2 g
    suikers 1,3 g
    Vet 12,3 g
    verzadigd vet 2,3 g
    Eiwit 8,8 g
    Vezels 1,7 g
    Groente 0 g
    Zout 0,27 g

    Reageer
  2. Atty Eissens 11 maandengeleden

    Hoi Marloes, deze ziet er ook goed uit! Ik ga deze vandaag maken. Die van jaren geleden heb ik toen ook gemaakt. En nu met nog minder suiker spreekt mij wel aan daar ik sinds maart diabetes heb. Dus dat komt goed van pas!
    Dankjewel voor dit recept en alles wat je doet en met ons deelt!
    Veel liefs, 😘

    Atty uit Bedum 😀

    Reageer
  3. Jacqueline 11 maandengeleden

    Ik ben zelf echt geen fan van banaan, maar heb misschien wel een tip: ipv de banaan te prakken kun je hem met een staafmixer heel mooi glad pureren. Voor een beslag lijkt me dat veel handiger dan met een vork prakken. Ik weet dit nog uit de tijd dat mijn kinderen voor het eerst een fruithapje mochten als baby. 😉

    Reageer
  4. Lieve 11 maandengeleden

    Hoi Marloes,

    Mag ik vragen of het bananenbrood ook luchtig is? ik zie dat je geen bakpoeder of iets dergelijks hebt toegevoegd namelijk:)

    Reageer
  5. Tineke 11 maandengeleden

    Hoi Marloes, ziet er heerlijk uit.
    Hoelang is jouw cakevorm?

    Reageer
    • Marloes 11 maandengeleden

      Oeh, sorry…geen idee. Een standaard maat, haha. Kun je daar iets mee?

      Reageer
      • Tineke 11 maandengeleden

        Ha ha, niet echt eigenlijk 😄. Ik heb een cakevorm met bodem van 21 cm en een met bodem van 25 cm.
        Ik denk dat jij die grootste maat ook hebt omdat daar wel ong 14 plakjes uitgaan.
        Hij blijft dan wel wat lager maar dat geeft niet.
        Vandaag uitgeprobeerd…. Heerlijk!!
        Groetjes

        Reageer
  6. Diana 11 maandengeleden

    Gemaakt vandaag. Wauw echt super lekkerr!!
    Thanks Marloes

    Reageer
  7. Miriam 11 maandengeleden

    Ik heb gisteren het brood gebakken. De smaak is prima, maar wel heel erg compact hoor. Ik overweeg een volgende met een beetje bakpoeder te bakken….
    En ik vraag me af, als ik er een handje rozijnen doorheen doe, maak ik hem dan meteen een stuk “ongezonder” in verband met de fruitsuikers? Want ik ben langzaam aan mijn voedingspatroon aan het aanpassen. Ben behoorlijk te zwaar. Is er in geslopen door lichamelijke klachten. Niet meer kunnen sporten maar wel lekker door blijven eten…. Ik ben een intense zoetekauw en denk dat voor in het begin een rozijntje hier en daar voor mij net dat beetje extra zoet geeft 😉

    Reageer
    • Dora 9 maandengeleden

      Hi Miriam,
      Ik zou er gewoon 50gr rozijnen doorheen doen hoor. Zo extreem veel calorieën bied dat niet, en ze zijn ook verdeeld over de cake, dus als je dan 5 rozijnen per plak hebt, dan is dat te overzien toch.
      En fruitsuikers zijn niet erg he, gaat erom dat je niet meer eet dan je verbrand. In principe zou je ook alleen patat mayo kunnen eten, als je maar niet meer calorieën eet dan je nodig hebt.
      Succes!

      Reageer
  8. Babett 11 maandengeleden

    Hi! Ik heb het hele recept gevolgd maar de cake was helemaal mislukt :(. Kreeg hem niet uit de cakevorm en hij brak vervolgens in 4 stukken. Hetgeen wat ik ervan heb geproefd was heel compact, ik hou zelf van wat luchter. Heb je tips?

    Reageer
  9. Gea 10 maandengeleden

    Ik heb ‘m net gemaakt, maar het brood bleef binnenin ‘vochtig’…. nu ‘als test’ ‘m er nog 6 of 7 minuten op de kop ingelegd…. Ik hoop dat er nog wat van overblijft, want hij zag er wel erg mooi uit! Ben benieuwd… 🤞🏻 Ik ben qua suikers niet veel meer gewend, maar vind ‘m nog best zoet, of ligt dat aan mij? Bedankt in ieder geval voor het delen van het recept! 👍🏻😄

    Reageer
  10. Debbie 9 maandengeleden

    Hoi Marloes,

    Ik ben gek op bananbrood/cake en heb er diverse varianten in gemaakt. Deze is ook erg lekker. Maar ik heb het iets luchtiger gemaakt door eerst de eiwitten te kloppen en daarna doorheen te spatelen, erg lekker!

    Reageer
  11. Simone 8 maandengeleden

    Ik heb het bananenbrood er een half uur langer in totaal in de oven gedaan. Maar hij is nog steeds plakkerig. Wel nog net niet aangebrand aan de buitenkant dus ik denk dat het door de banaan komt.

    Reageer
  12. Esther 7 maandengeleden

    Gemaakt met 45 gr noten ipv 65 en een zakje bakpoeder toegevoegd! Echt een toprecept dit!

    Reageer
  13. Marjolein 6 maandengeleden

    Hoi Marloes,
    Voor jou, als ultieme kwarkliefhebster, heb ik een recept van bananenbrood met kwark😊Ook heerlijk én met meer eiwitten:
    (Voor een groot cakeblik:)
    5 bananen
    250 gram magere kwark
    250 gram havermout (naar wens fijngemalen)
    3 eieren
    2 theelepels bakpoeder
    4 theelepels kaneel (of koekkruiden)
    Scheutje melk

    Alles mixen, 40 minuten in de oven op 180 graden.

    Groetjes!

    Reageer
  14. Marjolein 6 maandengeleden

    Hoi Marloes,
    Voor jou, als ultieme kwarkliefhebster, heb ik een recept van bananenbrood met kwark😊Ook heerlijk én met meer eiwitten:
    (Voor een groot cakeblik:)
    5 bananen
    250 gram magere kwark
    250 gram havermout (naar wens fijngemalen)
    3 eieren
    2 theelepels bakpoeder
    4 theelepels kaneel (of koekkruiden)
    Scheutje melk

    Alles mixen, 40 minuten in de oven op 180 graden.

    Reageer
  15. Marjolein 5 maandengeleden

    Ik prak trouwens de bananen met een stamppotprakker; ideaal!!

    Reageer
  16. carla 2 maandengeleden

    zojuist gemaakt en perfect gelukt! hij is heerlijk! maar een vraag: kan ik hem per plak invriezen? ik heb een gbp gehad en kan dan zo nu en dan een plakje nemen

    Reageer
    • Yvon 2 maandengeleden

      Dat kan prima. Tip: doe dan een bakpapiertje tussen de plakjes en kijk ook eens op site van het diabetesfonds voor pindskaasbrood en bananenbrood ( beiden zonder suiker) en andere lekkere receptjes.

      Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: