| 12 augustus 2016

Challenge: Gezonde en Lekkere Bloemkool Pizza!

Het is alweer veel te lang geleden dat ik een van jullie challenges heb uitgevoerd. Angela daagde me uit om trends op het gebied van voeding en beweging uit te proberen. De koolhydraatarme bloemkool pizza is de laatste tijd ontzettend ‘hot’ in gezondheidsland. Dit is een veel gezondere variant op een pizza, met een bodem van bloemkool! Ik bekeek heel veel recepten en maakte daarvan mijn eigen favoriete recept. Ik laat je in deze video zien of het werkt en of de pizza lekker wordt.



Voor alle duidelijkheid, hier nog even het recept in het kort.

Ingrediënten
Voor de bodem

  • 1 bloemkool
  • 100g geraspte 30+ kaas
  • 1 ei

De topping
Je kunt jouw pizza natuurlijk gewoon beleggen met wat jij wilt. Als je het gezond wilt houden, voeg dan niet nog meer kaas toe. Gebruik ook bij voorkeur mager vlees of vis (of alleen groenten).

  • Tomatenpuree
  • Gerookte ham
  • ui
  • paprika
  • champignons
  • rucola
  • Italiaanse kruiden

Bereiding
De bodem
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de bloemkool in roosjes en maak deze fijn met een keukenmachine (of rasp). Bak het in een droge pan in ongeveer 8 minuten, zodat het vocht verdampt. Meng de bloemkoolkorrels met de kaas en het ei tot een deeg. Spreid deze uit op een bakplaat (gebruik bakpapier!) in een pizzavorm. Bak voor ongeveer 30 minuten op 200 graden.

De topping
Besmeer de bodem met tomatenpuree en beleg met mager beleg naar jouw keuze. Gebruik bijvoorbeeld kipfilet, kalkoenfilet, rosbief, parmaham, zalm, garnalen, tonijn, paprika, kleine broccoli roosjes, rucola, basilicum, aubergine, courgette, ui, lente-ui, knoflook, pepers en kappertjes. Bak de belegde pizza nog 10 minuten op 200 graden.

Bloemkool Pizza

De bodem was bij mij helaas heel breekbaar. Ik raak je dan ook aan om iets minder bloemkool te gebruiken. Ik vond de pizza erg lekker, maar voor mij een beetje te veel werk. Ik denk niet dat ik dit nog eens ga doen. Wel een super leuk project om te doen met je kinderen, bijvoorbeeld in deze vakantie periode!

Hieronder zie je de voedingswaarde van deze pizza (de hele pizza!) vergeleken met een gemiddelde normale pizza. Zoals je ziet, véél minder vet, koolhydraten en calorieën. Wat dat betreft dus echt geslaagd naar mijn idee. Voor een gemiddelde maaltijd bevat het echter nog vrij veel vet, door de grote hoeveelheid kaas.

Voedingswaarde

Hier vind je het recept voor de gezonde pizza wraps. Deze zijn naar mijn idee nog iets gezonder en bovendien veel makkelijker te maken. Als je koolhydraatarm eet, is deze pizza wel een hele goede optie!

Geef even aan of jij mijn challenge geslaagd vindt of niet en natuurlijk of je een andere uitdaging voor me hebt, op het gebied van sporten of voeding.

Groetjes, Marloes

Zou jij deze pizza maken? Heb je een andere challenge voor me?

18 reacties

  1. Super leuk, en hij ziet er heerlijk uit. Ik ben het helemaal met je eens, het is veel werk. Maar zeker lekker! Ik heb hem ook gemaakt maar met minder kaas in de bodem en een extra ei en wat Italiaanse kruiden. Wat je al zei er zijn zoveel recepten online :-). Bloemkoolnasi vond ik een stuk gemakkelijker te maken en is ook lekker :-).

  2. Wil je ook een een filmpjes maken met tortillia wraps gezonde spelt pannekoek en wafels?!!

    Of gezonde maiskoekes?

    Dat helpt.mij echt in de keukem ?gr

    Romy

      1. Dan over de wraps ..
        Ik ga ze snel is opzoeken over de wafels.
        Moet je trouwens altijd bakpoeder gebruiken voor pannekoeken en wafels en wraps of totaal niet.
        Een ei wel neem ik aan en melk?

  3. Leuke challange!! Maar inderdaad voor mij ook te veel werk.. Zou je eens een review van de bieten- en bloemkoolbodems van Magioni bij AH willen maken? En van de pizza’s die al van topping zijn voorzien? Ik heb laatst die met pulled beef gehad en die beviel best goed!

  4. Leuke challenge! Ik ben blij dat jij hem hebt gedaan….. *sorry, niet erg aardig* ….. nu weet ik zeker dat ik er niet aan ga beginnen! 😉 Ik vind jouw recepten juist zo fijn omdat ze weinig werk zijn en zeker je keuken niet omtoveren tot één grote puinzooi.

    Ik vind het idee van Romy over gezonde maiskoekjes ook leuk. Ik maak ze graag en doe het als volgt:
    – 65 gram zelfrijzend bakmeel;
    – 50 ml water
    – 1 ei
    – 1 klein blikje mais

    Daarvan maak ik een mengseltje, eventueel met heel fijn gesneden stukjes paprika of een uitje erdoor.
    Dan in de pan een laag zonnebloemolie en telkens hoopjes van het maisbeslag erin bakken. Tja….die laatste stap….ze zullen wel aardig wat olie opzuigen ofzo. Ik heb nog nooit de hoeveelheid olie vooraf en achteraf ‘gemeten’. Want dat verschil zal dan wel in de maiskoekjes zitten.

    Dank voor deze challenge en ik verheug me al op de volgende!

  5. Toevallig op zoek naar dit recept .We eten nu al 4 jaar koolhydraatarm. Ik minder streng nu maar manlief wil nog wat afvallen.Deze manier van koken is veel werk.Bloemkoolnasie maak ik ook vaak en is heerlijk.Ik ga zeker dit recept maken .Thks voor dit recept.

  6. Leuk dat je deze challenge gedaan hebt! Ik heb het zelf ook een keer geprobeerd, maar ik was te ongeduldig en de bloemkool was niet goed droog. In mijn versie zat ook geen kaas in de bodem. Die van jou ziet er goed uit! Ik houd er ook wel van om rijst met bloemkool te vervangen.

  7. Bloemkool… No thanks :p Dat het wat langer duurt maakt mij niet uit. En ik vind het idee ook erg leuk, ben ook dol op jouw foodblogs! Maar ik hou het wel bij je pizzawrap, die vind ik echt lekker.

  8. Wauw! Nou voor het ook ben je sowieso geslaagd hoor, hihi. Ziet er onwijs lekker uit!
    Denk dat ik dit alleen pas ga proberen als ik een eigen keukentje heb, hahaha. Denk niet dat mn moeder zo blij met me is als ze 3 maanden later nog bloemkool-korreltjes tussen de groeven keukenkastjes vindt… 🙂

  9. Ik heb deze bodem nu 4x gemaakt en vind hem heerlijk! Ik maak hem wel met mozzarella en we eten er met z’n tweeën van. Nog een paar tips: maak veel bloemkoolrijst op 1 dag en vries het in (1x zooi en meteen 4 bloemkolen voor 4 euro bij een aanbieding), doe oregano of italiaanse kruiden in de bodem, gebruik doorzichtige huishoudfolie om het deeg plat te drukken en vries meedere bodems in, wanneer je het niet erg vind dat ze wat slapper worden.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram