Brood met Hüttenkäse, Noten en Honing

Brood huttenkase honing noten 2

Als ik ergens ga lunchen, is een broodje met brie/geitenkaas, noten en honing mijn absolute guilty pleasure. Als er dan ook nog dadels overheen zitten, maak je me helemaal gelukkig. Ik zeg ‘guilty pleasure’, omdat deze broodjes vaak bomvol calorieën zitten. Een pistoletje of ander luxe broodje, veel vette kaas, veel noten en een ruime laag roomboter zorgen ervoor dat deze lunch veel vet (en dus calorieën) bevat. Ik besloot een gezondere variant te maken!

Met deze lunch probeer ik enigszins dezelfde smaak te creëren als mijn favoriete lunchgerecht. Ik kies echter voor een kaas die heel mager is, namelijk hüttenkäse. Daarnaast let ik op de portie noten die ik toevoeg en gebruik ik geen boter. Je krijgt immers al goede vetten binnen door de noten.

Ingrediënten (per persoon)

 • 2 volkoren (spelt)boterhammen, eventueel kun je ook gaan voor zuurdesembrood
 • 100g hüttenkäse
 • 10g noten naar keuze, ik ging voor amandelen
 • 3 kleine dadels (+-24 gram)
 • 1 theelepel honing (10 gram)
 • Een klein handje rucola
 • Een stukje komkommer

Bereiding
Ik vind het heerlijk om de boterhammen te roosteren. Omdat ik geen broodrooster heb, doe ik dat gewoon in een droge koekenpan. Als jij liever gewone boterhammen hebt, kan dat natuurlijk ook. Ik snijd de komkommer en de dadels in plakjes en hak de noten in stukjes.

Collage1

Nu is het tijd om te beleggen. Ik begin met de rucola en de komkommer. Daaroverheen gaat de lekkere dikke laag hüttenkäse. Dit bevat veel eiwit, waardoor je langer een vol gevoel houdt. Tenslotte gaan de dadels, de noten en de honing eroverheen.

Collage2

Leg de andere boterham eroverheen en snijd hem schuin door zodat je hem mooi kunt presenteren. Je zult merken dat je ondanks dat je ‘maar twee boterhammen’ eet, super lang verzadigd zult blijven.

Hieronder zie je de voedingswaarde van deze lunch, gebaseerd op de ingrediënten hierboven. Ik heb hem vergeleken met een gemiddelde pistolet met geitenkaas, dadels en honing, die je in een restaurant krijgt.

Voedingswaarde

Zoals je ziet bevat mijn lunch aanzienlijk minder calorieën, doordat het veel minder vet bevat. Wel bevat het meer eiwit en vezels, waardoor je langer vol zit. Super positief dus, al zegt ik het zelf. Dit recept bevat voor een lunch relatief veel suiker, door de honing en de dadels. In mijn ogen daarom niet iets voor elke dag. Mijn doel om een gezondere variant te vinden op mijn favoriete lunchbroodje, is denk ik wel geslaagd! Ik zou dit zeker vaker maken in het weekend.

Bij het broodje geitenkaas ben ik uitgegaan van een pistolet in plaats van twee boterhammen. Daarbij 60g geitenkaas (dus zelfs minder dan de hüttenkäse!) en 15g noten. Bovendien rekende ik een laagje roomboter. De hoeveelheid dadels en honing heb ik hetzelfde gehouden, maar ik merk dat dit in een restaurant ook vaak meer is!

Groetjes, Marloes

Heb jij misschien een favoriet (lunch)gerecht waarvan je graag een gezondere variant zou hebben?

8 reacties

 1. Goed idee zeg! Misschien een leuk ideetje –> (gezondere) chocopasta zelf maken?? Je hebt al wel eens pindakaas gemaakt zag ik.

 2. Lekker! Dat word morgen mijn lunch 🙂

  Even heel ander vraagje, hoe denk jij over biologisch eten? Daar ben ik wel benieuwd naar!!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram