| 3 december 2016

Recepten: 10x Gezonde Cakes en Muffins

recepten-gezonde-cake

Ik krijg altijd hele positieve reacties op verzamel-artikelen van oudere recepten. Ik weet dat sommige gerechten soms lastig zijn terug te vinden op optimavita.nl, ik hoop hier ooit nog een goede oplossing voor te vinden. Tot die tijd maak ik gewoon af en toe een samenvatting, zoals ik bijvoorbeeld laatst deed over gezonde winterse maaltijden. Deze keer is het de beurt aan gezonde recepten voor cakes en muffins. Ik maakte er in de afgelopen jaren een heel aantal, die ik hieronder onder elkaar heb gezet. Het leek me toepasselijk voor deze maand, waarin je vaker bezoek zult krijgen. Af en toe snoepen is natuurlijk heerlijk, maar een gezonde keuze bieden is soms ook heel fijn!

We gaan direct van start, 10 recepten voor gezonde cakes en muffins in willekeurige volgorde!

Klaar

1. Gezond bananenbrood
Dit blijft toch wel een van mijn favorieten: bananenbrood! Ik ben dan ook echt een bananenfreak en ik vind dat een goed rijpe banaan een cake of een muffin zo heerlijk zoet maakt! Er is weinig ander fruit dat dit evenaart.

gezonde-havermout-muffins2

2. Gezonde Havermoutmuffins met mango
Ik moet zeggen dat deze muffins met mango wel errug (punten voor spelling!) dicht in de buurt komen. Je kunt ook diepvries mango gebruiken, maar verse mango is toch echt het lekkerst. Vooral als hij goed rijp is! Een klein beetje pure chocolade eroverheen maakt het helemaal af. Deze muffins zijn zelfs door Sven helemaal goedgekeurd!

Cake

3. Healthy Spelt Kwarkcake met appeltaartsmaak
Van deze cake maakte ik een recept in videovorm. Doordat hij kwark bevat, is hij heerlijk ‘smooshie’ (zelfbedacht woord, dat vind ik heel goed de lading dekt ;)). Ik houd ontzettend van de smaak van appeltaart, die ik hier naar boven breng door appels, rozijnen en koek- en speculaaskruiden te gebruiken.

notenbrood

4. Variatie op bananenbrood: met havermout en noten
Stagiaire Daniëlla bedacht ooit deze variant op het bananenbrood. Ze gebruikte havermout in plaats van volkorenmeel en voegde een notenmix met cranberry’s toe. Ze deed ze in een muffinvorm, zodat je hapklare porties hebt!

Zoet

5. Zoete ei muffins
De basis van deze muffins is eigenlijk alleen ei, banaan en een klein scheutje melk. Natuurlijk kun je verder gewoon toevoegen wat jij lekker vindt. Mijn favorieten zijn bosbessen, noten, kokos, rozijnen of kleine stukjes hele pure chocolade.

Havermoutcake

6. Havermout Cake met Abrikozen
In dit recept deed ik gedroogde abrikozen in plaats van suiker. Natuurlijk is fruitsuiker ook suiker, maar doordat ik goed op de portie let, valt de hoeveelheid uiteindelijk ontzettend mee. Ik deed door deze cake ook pecannoten voor een lekkere crunch.

jammmmii

7. Muffins met ei, appel en superfoods
Dit is weer een recept dat Daniëlla een tijd geleden bedacht. Simpele gezonde muffins op basis van ei. De superfoods maken het lekker speciaal! Je kunt ze natuurlijk ook vullen met andere producten naar keuze, zoals bijvoorbeeld nootjes of stukjes kokos.

Schermafbeelding 2015-06-10 om 11.53.11

8. Gezonde Watermeloen Taart
Mijn stagiaires zijn altijd erg fanatiek geweest met gezonde variaties op lekkere dingen, want Anneloes maakte deze super leuke taart van watermeloen! Hij is zonder deeg, puur van fruit en daarom gewoon super gezond. Het is even wat werk, maar het staat wel super leuk. Geweldig om te serveren als toetje als je bezoek krijgt.

mugcake

9. Mugcakes 
De meeste makkelijke recepten voor een gezonde cake, zijn toch wel die van mugcakes! Ik plaatste er al ontzettend veel, want variëren blijft gewoon leuk. Als je op de link hierboven klinkt, krijg je een video met vier variaties die ik laatst maakte. Verder vind je hier een variant met mango en kokos, hier met chocolade, met pepernotensmaak, eentje met kaki en met bosbessen.

gezond-sinterklaas-snoepgoed

10. Gezonde pepernoten muffins
Mijn laatste creatie mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Al zal je hem vast wel voorbij hebben zien komen de laatste tijd. Deze gezonde pepernotenmuffins moet je écht een keer proberen. Ik vond ze mega goed gelukt.

Deze gezonde variaties op cakes en muffins bevatten veel minder vet en suiker. Ook zitten er geen conserveermiddelen in. Dat is natuurlijk heel positief, maar dat betekent ook dat je ze helaas niet zo lang kunt bewaren, ik zou zeggen maximaal 2-3 dagen in de koelkast. Invriezen kan trouwens wel!

Ik hoop dat ik je weer wat inspiratie heb gegeven!

Groetjes, Marloes

Welke van deze muffins en cakes zou jij willen maken?

5 reacties

  1. Jaaaa super leuk!
    De zoete eiermuffins spreken me niet zo aan, ik heb wel eens jouw hartige variatie hiervan gemaakt.
    Ik heb geen magnetron dus helaas heb ik nog geen mugcakes kunnen maken.
    Maar verder heb ik denk ik al jouw recepten wel eens uitgeprobeerd. Ik vind ze allemaal erg lekker!
    Nummer 3, 6 en 10 heb ik meermaals gebakken en dan per plakje of muffin ingevroren. Deze neem ik dan mee als mijn middagsnack, echt heel chill!
    Dus dank je wel voor al deze heerlijke recepten!

  2. Jaaaa leuk ik was op zoek naar de pepernootmuffins
    en vanmorgen zie ik ze hier staan.
    Heb al veel van je recepten gemaakt en allemaal even lekker.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram