Falafel salade
| 16 maart 2019

10 Gezonde Vegetarische Recepten

Ik blijf nog even in het ‘nationale week zonder vlees’ thema. De laatste tijd krijg ik heel regelmatig verzoekjes voor gezonde vegetarische of veganistische recepten. Ik zet er daarom hier tien voor je op een rijtje!

Vegetarisch is gezond?

Heel veel mensen denken dat je automatisch gezond eet als een gerecht vegetarisch of veganistisch is. Dat is zeker niet het geval! Sterker nog, ik zie heel vaak dat deze gerechten ontzettend calorierijk zijn doordat er veel vetrijke ingrediënten worden gebruikt. Denk aan kaas, noten, avocado en olie. Bovendien is bijvoorbeeld patat ook gewoon vegan! Voor af en toe kan dat natuurlijk helemaal geen kwaad! Als je dit echter vaak doet, kun je langzaam aankomen. In de recepten hieronder zijn de hoeveelheden zo op elkaar afgestemd, dat de hoeveelheid vet en calorieën niet te hoog zijn.

10 gezonde vegetarische recepten

Hieronder de tien gezonde vegetarische recepten. Als je op de titel klikt, ga je naar de uitgebreide omschrijving van het gerecht. Vrijwel altijd staan ook de voedingswaarden daarbij.

Ovenschotel aubergine tomaat mozzarella
1. Ovenschotel met aubergine, tomaat en mozzarella

Deze ovenschotel vind ik echt ZO lekker! Hij is ook nog eens ontzettend makkelijk te maken. Ik serveer het zelf graag met zilvervliesrijst. Je houd er lekker lang een vol gevoel van.

Omelet geitenkaas doperwten
2. Omelet met kaas, doperwten en koriander

Deze omelet kun je als lunch eten, maar het kan natuurlijk ook heel goed als makkelijke variant op de avondmaaltijd. Eventueel kun je een extra ei gebruiken, de hoeveelheid groenten verdubbelen, de omelet door tweeën delen en serveren op 2 volkoren boterhammen. Nu kun je er met twee personen van eten!

Falafel salade
3. Vegetarische falafel salade met mango

Ook dit gerecht eet ik graag als lunch, maar ook als warme maaltijd. Vooral op warmere dagen is dit super verfrissend. De falafel is heel erg hartig, wat een perfecte combinatie is met de zoete mango. Ik houd van zulke tegenstrijdige smaken in een gerecht!

vegan linzen curry
4. Vegan linzen curry

Deze curry plaatste ik nog niet zo lang geleden. Zelfs vlees-lover Sven vond dit ontzettend lekker. Als je niet vegenistisch bent, kun je wat feta toevoegen voor extra smaak en vulling.

Gezonde salad bowl
5. Gezonde salad bowl met noten en sojabonen

Ik houd zo van gerechten die mega makkelijk zijn. Deze salad bowl is dat zeker! Je hoeft niets te bereiden, je kunt de ingrediënten in een handomdraai bij elkaar gooien en je hebt een gezonde maaltijd voor je staan. Perfect op drukke dagen of zelfs om mee te nemen naar werk of school.

Pasta avocado
6. Pasta met avocado en rucola

Deze pasta is veganistisch, dus compleet zonder dierlijke ingrediënten. Als je volkoren pasta gebruikt, vult het echt mega goed. Daarnaast krijg je veel goede vetten binnen door de avocado en de pijnboompitjes. Wat ideaal is als je geen vis eet.

Curry met kikkererwten
7. Curry met kikkererwten

Nog een curry, gewoon omdat ik ze zo ontzettend lekker vindt. De kruiden in dit gerecht maken het ontzettend smaakvol. Ook dit is een gerecht zonder vlees dat Sven helemaal lekker vindt.

Spaghetti bolognese vegetarisch
8. Vegetarische spaghettig bolognese

Standaard gerechten met vlees kun je ontzettend makkelijk vegetarisch maken met de opties die de laatste tijd te vinden zijn in de supermarkten. Zo maakte ik deze vegetarische spaghetti bolognese met vegetarisch gehakt.

Vegan salade tempeh avocado
9. Vegan salade met tempeh, avocado en pijnboompitten

Nog een veganistisch gerecht dat ik ontzettend lekker vind. Dit keer gebruik ik tempeh als eiwitbron.

wrap met bonen vega
10. Vegetarische wrap met bonen

Nog zo’n mega makkelijk gerecht, een wrap met bonen en avocado! Echt in een handomdraai op tafel. Ik neem dit ook wel eens mee naar mijn werk. De vulling van de wrap doe ik dan in een bakje en ik houd de wrap apart totdat ik ga lunchen, dan blijft het allemaal lekker vers!

Ik hoop dat ik je weer wat inspiratie heb gegeven. Vegetarisch eten is echt zo mega lekker en helemaal niet zo moeilijk als je misschien denkt.

Groetjes, Marloes

Welke van deze maaltijden spreekt jou het meest aan?

2 reacties

  1. Oeh, dat ziet er goed uit! Hier zitten echt lekkere recepten bij. Vooral die salade met mango lijkt me geweldig. Ik ga over een paar weken het huis uit, dus dit soort receptinspiratie is meer dan welkom 😉

  2. Ik heb al vaker de falafel salade gemaakt (veganistische versie:)) hij blijft lekker! De linzen en kikkererwten curry wil ik nog proberen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram