34 weken zwanger
Leefstijl Persoonlijk

Zwangerschapsupdate: 34 weken zwanger

Door

De laatste update is 5 weken geleden! Tijd voor een nieuwe. Ik ben momenteel 34 weken zwanger, het gaat nu allemaal echt heel hard. Vandaag vertel ik je hoe ik me voel, wat dingen zijn waar ik momenteel mee worstel en waar ik juist heel erg van geniet.

Hoe het gaat

Nog steeds vind ik dat het echt heel goed gaat! Ik besef me elke dag dat ik ontzettend blij mag zijn met hoe ik me voel en met wat ik nog allemaal kan doen. Natuurlijk krijg ik langzamerhand meer kwaaltjes, maar over het algemeen hoef ik me nog redelijk weinig aan te passen vind ik. Mijn algemene gevoel is dus nog steeds super positief!

Sporten

Ik merk absoluut dat het sporten langzaam zwaarder wordt. De sessies in de sportschool zijn momenteel nog maximaal 45 minuten, waar ik overigens dik tevreden mee ben! Voorheen liep ik nog redelijk makkelijk met 5,5km/uur op de loopband inclusief dikke hellingshoek. Momenteel is gewoon wandelen zonder hellingshoek voldoende voor me. De krachtoefeningen gaan nog aardig goed, al merk ik dat ik niet meer twee compoundoefeningen achter elkaar moet doen. Dan krijg ik last van mijn rug. Eerder deed ik bijvoorbeeld wel eens een deadlift na een squat, dat is niet meer verstandig voor mijn lichaam!

De Latin Dance les doe ik nog steeds mee, maar wel op een laag pitje. Ik maak de bewegingen kleiner en neem af en toe mijn rust. Ook mijn wandelrondjes worden kleiner en er zijn vaker dagen dat ik er écht de puf niet voor heb. Ik zie de hoeveelheid stappen die ik zet per week dan ook langzaam dalen, maar daar ben ik uiteraard helemaal ok mee!

Voeding

Ik heb de laatste tijd opvallend meer lekkere trek! Niet gerichte cravings naar bepaalde producten, maar gewoon zin in ongezonde dingen in het algemeen :). Ik denk dat mijn behoefte ineens iets is gestegen, dus ik probeer bewust iets meer te eten verdeeld over de dag.

Ik heb het al eens eerder gezegd, maar ik eet tijdens mijn zwangerschap sowieso iets minder gezond dan ik vooraf had gedacht. Ik verwachtte altijd de drang te hebben héél goed voor mijn kindje te willen zorgen door zo goed en gezond mogelijk te eten. Dat blijkt niet zo te zijn :). Ik eet gewoon gezond hoor! Maar zeker niet beter dan anders. In sommige weken zitten wat minder snoepmomenten, in andere wat meer.

Wel probeer ik bewust wat meer te variëren, zodat onze kleine verschillende voedingsstoffen en smaken mee krijgt via de navelstreng. Ook qua voedingsstoffen doe ik het niet perfect. Ik komt bijvoorbeeld niet helemaal aan de richtlijnen voor vis tijdens de zwangerschap (1x per week vette vis en 1x per week magere vis). Om deze reden gebruik ik omega-3 tabletten :).

Positieve momenten

Er zijn heel veel momenten dat ik intens aan het genieten ben. Hieronder zet ik er een aantal:

 • Ik heb zo veel respect gekregen voor mijn lichaam! Het maakt gewoon een klein mensje en functioneert daarbij nog zo goed. Heel bijzonder vind ik dat.
 • Ze beweegt echt zo intens in mijn buik! Heel regelmatig zie ik mijn hele buik heen en weer gaan. Het vastleggen op camera is erg lastig, want dan stopt ze direct weer.
 • Heel veel mensen geven me lieve complimentjes. Ik hoor momenteel weinig meer dingen als ‘jeetje wat heb je een dikke buik’, maar opvallend veel vaker: ‘Wat zie je er mooi uit!’. Dit hoor ik meerdere keren per dag en het doet me heel goed.
 • De band met onze families vind ik extra speciaal nu. Je draagt hun kleinkind/nichtje/neefje/achterkleinkind en hierdoor komen totaal andere gesprekken naar boven dan je meestal voert.

Moeilijke momenten

Natuurlijk zijn er ook moeilijke momenten! Ze overheersen écht niet, maar ik wil je wel een volledig beeld geven. Het is echt niet altijd allemaal rozengeur en maneschijn.

 • Als ik lang op dezelfde stoel zit krijg ik last van mijn onderrug. Ik werk zelfs afwisselend aan tafel en op de bank :).
 • Ik heb last van maagzuur als ik te grote porties eet, of bijvoorbeeld ‘s avonds later nog vette dingen neem. Een tijdje terug hing ik een nacht misselijk boven de wc nadat we uit eten waren geweest. Dat doen we dus niet meer!
 • Op sommige dagen heb ik veel energie, terwijl ik op andere dagen twee dutjes moet doen om het vol te houden. Dit wisselt onwijs en vind ik soms lastig in te schatten. Laatst was ik een dagje bij mijn ouders en merkte ik dat ik minder gezellig was dan anders omdat ik zo onwijs moe was. Ik kan het accepteren, maar dat kost wel even wat moeite.
 • Ik kan me soms nog steeds druk maken over of het allemaal wel goed gaat. Soms lees je zulke horrorverhalen op bijvoorbeeld Facebook over zwangerschappen die helemaal aan het einde nog fout gaan of over een bevalling die totaal verkeerd gaat. Dit doet me véél meer dan ik dacht. Ik weet het…ik moet het gewoon niet lezen, maar soms word je er ineens mee geconfronteerd op je tijdlijn. Gelukkig kan ik er goed over praten met mijn verloskundige en met de vrouw waarbij we de cursus ‘Samen bevallen’ hebben gedaan. Dat helpt me relativeren.

Maukie zwanger

Bevalplannen

Mijn ideeën over de bevalling zijn iets veranderd. Ik zou nog steeds graag thuis bevallen als dat mogelijk is, maar ik ben een beetje afgestapt van de badbevalling in huis. Het is vooral een grotere rompslomp dan dat ik vooraf had gedacht…we zouden dan namelijk ook een verhoogd bed/matras in de woonkamer moeten hebben waar ik na de geboorte op kan liggen. We hebben geen extra matras in huis en zouden dus een bevalbad én een bed/matras moeten gaan regelen en Sven zou dit tijdens de weeën allemaal moeten gaan opzetten. Het klinkt misschien voor een ander lui of overdreven, maar dat maakt voor mij dat ik er vanaf zie :).

Mijn idee is nu dat ik boven ga bevallen en mijn weeën deels ga opvangen in ons eigen bad of eventueel onder de douche. In je eigen bad bevallen mag niet omdat de verloskundige er dan niet zo goed bij kan, maar ik kan dan vlak voor de geboorte uit bad gaan. Vervolgens bevallen op een baarkruk lijkt me wel wat! Deze week hebben we ons geboorteplan gemaakt en besproken met de verloskundige. Dat voelde fijn.

Mijn conclusie

Het gaat nog steeds zo goed en daar ben ik MEGA gelukkig mee! Ondanks dat ik ernaar uitkijk om weer iets meer mobiel te zijn met mijn lichaam (ik begin me nu écht zwaar te voelen) geniet ik ook intens van wat er allemaal gebeurt. Het is zo’n wonder! Het blijft nog steeds heel onrealistisch voor me. Ik besef me nog steeds niet helemaal dat we over ongeveer 6 weken gewoon écht een kindje hebben! ♥

Groetjes, Marloes

Hoe gaat het met jou op dit moment?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (2)
 1. Nina 11 maandengeleden

  Je ziet er prachtig uit.
  Succes met de laatste loodjes van je zwangerschap.

  Reageer
 2. Sonja 11 maandengeleden

  Wat zie je er mooi uit. Ik ben er ook 4 weken geleden achter gekomen dat ik zwanger ben en het is een hoop dingen aanpassen inderdaad. Moet erg wennen aan het zwaar gevoel. Voorheen had ik veel meer energie zeg maar. Gelukkig ben ik niet misselijk, maar ik mis mijn energie enorm. Een vriendin raadde mij aan om op om de website [FLINNDAL](https://www.flinndal.nl) multivitamine te bestellen, maar ik weet niet zo goed wat een zwangere vrouw mag nemen. Zou hier graag wat advies in willen? Neem jij vitamine in, of wat kan ik doen om me wat meer energieker te voelen?

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.