29 weken zwanger
| 1 augustus 2021

Zwangerschapsupdate: 29 weken zwanger

Ineens bedacht ik me dat ik jullie af en toe een zwangerschapsupdate heb beloofd! De laatste was toen ik 22 weken zwanger was, inmiddels ben ik alweer 29 weken. Hoog tijd dus om jullie bij te kletsen. Ik vertel je hoe het gaat, over kwaaltjes en struggles die ik heb en natuurlijk ook over de leuke momenten.

Hoe het gaat

Het gaat nog steeds zo ontzettend goed! Ik ben daar nog steeds super dankbaar voor. Al denk ik ook wel dat het te maken heeft met het feit dat ik fit de zwangerschap in ging. Ik voel me over het algemeen goed, kan nog prima functioneren in mijn werk en privéleven (met hier en daar een kleine aanpassing, daarover later meer) en ik heb nog heel weinig lichamelijke klachten!

Ook mentaal gaat het erg goed vind ik. Ik heb nauwelijks stemmingswisselingen, sta er positief in en heb inmiddels mijn gewichtstoename ook volledig geaccepteerd. Ik merk dat het fysiek nu langzaam zwaarder gaat worden, maar dat mag ook wel met 29 weken vind ik :).

Kwaaltjes en sporten

Zoals ik hierboven al zei, vallen de kwaaltjes me nog steeds onwijs mee! Ik ben wat sneller moe, kan minder makkelijk bij mijn voeten of bij de grond, heb heel af en toe een beetje urineverlies bij het niezen en als ik een te heftige dag heb gehad dan krijg ik een harde buik en/of een beetje een gevoelige onderrug. Echt pijn of grote ongemakken heb ik echter nog niet gehad!

Mijn sportmomenten moet ik wel echt aanpassen. Ik geef geen Latin Dance les meer, maar doe mee met mijn vervangster, zodat ik beter mijn eigen grenzen kan bewaken. Fitness gaat nog als ik de juiste oefeningen uit kies. Daar ben ik heel blij mee! Ook wandelen gaat vaak nog goed, maar niet te lang. Ook varieert het van dag tot dag hoe goed het gaat. Soms heb ik moeite met 30 minuten wandelen terwijl ik op andere dagen nog vrij gemakkelijk 50 minuten loop.

Ik sport momenteel denk ik zo’n 3x per week en daarnaast probeer ik af en toe te wandelen. Soms doe ik er nog een kleine thuisworkout van 20 minuten bij. De gemiddelde hoeveelheid stappen die ik per dag maak is wel wat aan het dalen. Eerder haalde ik ongeveer 6 dagen per week 10.000 stappen, momenteel kom ik daar denk ik zo’n 3 dagen aan en maak ik op de rest van de dagen ergens tussen 4000 en 9000 stappen. Er zijn echter maar 1-2 dagen per week dat ik niet hoger dan 6.000 kom. Ik vind dat prima en ben best trots op wat ik nog kan doen!

Zwanger sporten

Genietmomenten

Er zijn zo veel momenten waar ik intens van geniet tijdens mijn zwangerschap. Hier een aantal van mijn favorieten:

 • Met stip op nummer 1: Frummel voelen en zien bewegen in mijn buik.
 • Fantaseren met Sven over hoe ons leven er met onze kleine meid uit gaat zien.
 • Met vriendinnen met kleine kinderen ellenlang kletsen over babystuff. Iets waar ik voor de zwangerschap véél minder interesse in had.
 • Eindelijk meer rust vinden in mijn werkweek. Nu ik het ook voor de kleine doe, lukt het ineens veel beter!
 • Eindeloos zoeken naar leuke babyspullen, heel veel in digitale winkelmandjes mikken om vervolgens te veel te twijfelen en het tóch niet te bestellen :). Ook hebben we al heel veel mooie spulletjes wél gekocht. Ik voel me zo dankbaar dat we die mogelijkheid hebben op dit moment.

Moeilijke momenten

Dan zijn er natuurlijk ook moeilijke momenten! Ik wil echter benadrukken dat die niet overheersen. Ik had het zeker een stuk erger kunnen treffen, dus ben blij dat dit mijn ergste ‘problemen’ zijn ;). Ze lijken misschien heftig, maar ik kan ze heel goed relativeren.

 • Niet meer alles kunnen meedoen en daar constant over moeten nadenken. Gedachteloos een uur wandelen gaat niet meer, zeker niet bij warm weer. Ook dingen als suppen, achterop de motor stappen en trampolinespringen met m’n neefjes is ineens niet meer verstandig om te doen.
 • Ik kan ineens instorten, vooral aan het einde van de middag of begin van de avond. Hierdoor voel ik me soms ongezellig en baal ik dat ik niet de energie kan vinden om ‘leuk te doen’. Voor anderen is dit overigens vaak geen enkel probleem, ze begrijpen het volkomen. Ik moet zelf gewoon wennen aan mijn lagere energielevel.
 • Mensen die een mening hebben over je lichaam ‘je bent echt al groot voor X weken!’, ‘weet je zeker dat het er geen twee zijn?’, ‘ben je al wel getest op zwangerschapsdiabetes?’. Dit soort opmerkingen vond ik af en toe best lastig in de afgelopen weken. Inmiddels voel ik me hier een stuk rustiger bij! Het is wat het is, ik voel me goed, de controles zijn allemaal goed…ik vind het wel prima 🙂
 • Ik kan niet meer zo lekker ontspannen liggen op de bank of in bed. Constant ben ik aan het draaien om een fijne houding te vinden. Gelukkig beïnvloedt het mijn slaap nog niet! Ik slaap juist best heel lekker de laatste tijd. Echt ontspannen liggen lezen is echter een uitdaging op het moment.

Mijn conclusie

Mijn algemene gevoel is zo onwijs positief. Zwanger zijn is niet m’n allergrootste hobby door de aanpassingen die ik moet maken in mijn leven, maar ik heb er ook absoluut geen hekel aan. Ik geniet intens van de mooie momenten en het wonder dat groeit in mijn buik. Echt heel bijzonder dat ik dit mag meemaken. Ondanks de lichamelijke ongemakken, vind ik dit een hele bijzondere fase in mijn zwangerschap. Ik heb meer rust en kan meer zorgeloos genieten dan in het begin.

Groetjes, Marloes

Wat lijkt jou/vind jij het leukste aan zwanger zijn?

Eén reactie

 1. Ik vind het heeeeerlijk om zwanger te zijn! Ik ben nu bijna 26 weken zwanger van ons 2e zoontje💙💙
  Ik geniet nu anders van de zwangerschap dan de eerste keer, nu weet ik beter wat er komen gaat.
  Waar ik het meest van geniet zijn de kleine onderonsjes tussen mij en de baby… Heerlijk…
  Waar ik vooral ook echt naar uit kijk is het moment dat we een gezinnetje van 4 worden. Ik ben zo benieuwt hoe ons oudste zoontje gaat reageren op zijn broertje!!!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram