22 weken zwanger
| 13 juni 2021

Zwangerschapsupdate: 22 weken zwanger

Ik wil niet dat al mijn content ineens gaat over zwanger zijn, al vind ik het natuurlijk geweldig om over te praten :). Ik merk dat jullie het ook heel leuk vinden om af en toe een update te krijgen, dus here we go! Ik ben op dit moment 22 weken zwanger. Ik vertel je in dit artikel over de dingen die we de afgelopen tijd hebben meegemaakt, over hoe ik me voel en waar ik tegenaan loop.

Hoe het gaat

Het algemene gevoel dat ik tot nu toe bij mijn zwangerschap heb, is heel positief! Ik voel me goed, heb weinig klachten, geniet er over het algemeen onwijs van, heb vaak voldoende energie en het valt me niet tegen wat ik allemaal nog kan doen. Ook met Frummel gaat alles helemaal goed bij elke controle, waar we ontzettend dankbaar voor zijn.

Ik ben me er heel bewust van dat een zwangerschap ook heel anders kan verlopen, dus ik voel me intens gezegend met het positieve verloop tot nu toe! Dat is voor mij het gevoel dat vooral overheerst, geluk en dankbaarheid.

Kwaaltjes & sporten…

Ik kan niet zeggen dat ik echt kwaaltjes ervaar. Natuurlijk ben ik iets sneller moe, is tegelijk snel wandelen en praten een uitdaging, houd ik wat extra vocht vast en moet ik vaker van positie veranderen omdat bijvoorbeeld mijn rug of mijn stuitje wat gevoeliger wordt, maar dit zijn dingen die ik ontzettend logisch vind.

Tot nu toe heb ik nog geen last van mijn bekken gehad, niet veel buikpijnen of andere pijntjes en hoef ik maar heel af en toe op bed te gaan liggen omdat mijn energielevel heel laag is. Kortom, ook qua kwaaltjes vind ik dat ik er tot nu toe heel goed vanaf kom!

Mijn sportmomenten heb ik wel flink aangepast. Hardlopen doe ik niet meer, omdat ik weet dat dit op lange termijn bekkenklachten kan veroorzaken. Ik wilde het risico hierop niet nemen en heb besloten andere vormen van sport en beweging te kiezen. Mijn Latin Dance les op de sportschool geef ik nog, maar ik heb mijn eigen intensiteit flink aangepast. Veel springen gaat niet meer en ik ben sneller buiten adem. Ook voel ik dat ik minder soepel beweeg. Het gaat echter nog wel en de deelneemsters van mijn les zijn nog steeds enthousiast, dus ik ben van plan hier nog even mee door te gaan.

In de sportschool pas ik mijn gewichten wat aan en doe ik bepaalde oefeningen niet meer (bijvoorbeeld hardlopen, bepaalde buikspieroefeningen, zware onstabiele oefeningen en oefeningen waarbij mijn buik in de weg zit). Toch is er heel veel dat ik wél kan doen en valt het me erg mee hoe veel kracht ik nog heb. Ik focus me extra op een goede houding en het ondersteunen van de beweging met mijn ademhaling.

Mijn struggles van dit moment

Ik mag dus écht niet klagen, want het gaat onwijs goed! Vooral het feit dat onze kleine meid helemaal gezond is (of in ieder geval lijkt tot nu toe), maakt me intens gelukkig. Natuurlijk zijn er ook wat dingen waar ik mee worstel, die wil ik met je delen. Zie ze alsjeblieft in verband, besef dat ik vol zit met zwangerschapshormonen en dat ik mega dankbaar ben voor mijn gezonde zwangerschap.

 • De snelle veranderingen in mijn lichaam vind ik lastig! Dit had ik nooit verwacht. Je bent zwanger, het is juist heel gezond dat je aankomt! Toch voelt het soms anders. Soms voel ik me zo lomp en groot, terwijl ik weet dat dat onwijs mee valt. Als mensen opmerkingen maken over mijn buik die nu al wel echt groter aan het worden is, dan vind ik dat soms best lastig. Ik ben momenteel ruim 7kg aangekomen, wat een hele normale hoeveelheid is. Toch vind ik het dan lastig om te horen dat sommige vrouwen bij 39 weken nog maar 8kg zijn aangekomen. Word ik niet véél te snel zwaar?? Ondanks dat ik weet dat dit niet zo is, voelt het soms anders. Vooraf had ik nooit gedacht dit zo te voelen. Het is ook zo tegenstrijdig, omdat ik ook intens trots ben dat mensen nu echt kunnen zien dat ik zwanger ben.
 • In het verlengde daarvan: mijn borsten zijn ontzettend gegroeid, ruim 2 cups op dit moment. Ik had gedacht dit best leuk te vinden, maar dat is niet zo het geval. Ik weet niet zo goed wat ik ermee aan moet, worstel met de bh’s zoeken die fijn zitten en kan veel van mijn kleding niet meer aan omdat het trekt bij m’n borst. Inmiddels wen ik er overigens wel een beetje aan en vind ik langzaam mijn draai, dus ik denk dat dit over een paar weken al anders is.
 • Nog steeds maak ik me af en toe zorgen. Zou alles écht wel goed gaan met Frummel? Waarom voel ik haar vandaag ineens minder bewegen? Soms droom ik dat ik ineens veel bloedverlies heb (waarschijnlijk toch een klein overblijfsel van onze miskraam) en elke controle bij de verloskundige blijft toch een beetje spannend. Dit gevoel is wel minder geworden doordat ik haar elke dag voel bewegen, maar compleet weg is het niet!
 • Omgaan met adviezen van anderen vind ik soms lastig. Misschien heb je het al gemerkt in mijn vlogs. Ik benoem regelmatig dat ik geen tips hoef. Ik word er wat onrustig van. Zelf zoek ik heel veel uit waardoor ik veel informatie heb. Dit is aan de ene kant fijn, maar aan de andere kant kan ik me druk maken over hele kleine dingen. Bijvoorbeeld over hoe mijn kleintje straks gaat slapen. Is een dekentje beter in het wiegje? Of een slaapzakje? Is het dekentje wel van een fijne stof? Is het niet te koud of te warm? Hoe moet ik het wiegje straks gaan opmaken? Ik weet dat de kraamzorg me daarbij gaat helpen, maar ik wil wel ‘de juiste’ dingen in huis hebben. Adviezen van andere mama’s zijn hierbij soms verwarrend, want iedereen heeft andere ervaringen en andere voorkeuren. Hierdoor raak ik soms alleen nog maar meer in de war. Ik geef nu de slaapsituatie als voorbeeld, maar er zijn veel meer dingen waar ik nog zoekende ik ben.

Ik denk dat al deze struggles te maken hebben met mijn drang om controle te hebben en alles goed te regelen. Tijdens de zwangerschap, bevalling en de eerste weken als moeder zal ik dingen los moeten gaan laten en vertrouwen moeten hebben op een goede uitkomst. Het gaat langzaam beter, maar ik ben er zeker nog niet! Ik heb hier trouwens al hulp bij gezocht van een coach/psycholoog, waar ik over een tijdje mee aan de slag ga. Ik denk dat dat voor mij mega waardevol gaat zijn.

Nesteldrang

Iets dat ook absoluut te maken heeft met mijn liefde voor het hebben van controle, is het feit dat ik ALLES in het huis momenteel graag op orde wil hebben. Ik noem het maar nesteldrang, want dan lijkt het compleet door de zwangerschapshormonen te komen ;). De afgelopen weken hebben we al heel veel babyspullen gekocht, maar ook het kantoor op zolder afgemaakt, de babykamer ingericht, gaatjes in de muren gevuld, de badkamerkranen en douche vervangen, een nieuwe eetkamertafel gekocht, de tuin aan kant gemaakt en ga zo maar door. Ik voel een hele sterke wens om alles zo goed mogelijk geregeld te hebben voordat onze kleine meid er is.

Tot nu toe voelt het overigens niet als druk, heb ik er juist ontzettend veel plezier in. Ik geloof ook niet dat Sven het een heel groot probleem vindt, want ik ben nog wel redelijk flexibel in de termijn waarin alles gebeurt. Oftewel ik eis niet van hem dat hij direct voor me aan de slag gaat als ik weer eens iets heb bedacht. Nu ik dit typ besluit ik wel dit vanavond eens bij hem na te vragen, haha.

Mijn conclusie

Wow, dat werd een langer artikel dan ik had gedacht. Ik had jullie kennelijk veel te vertellen! Het gaat dus gewoon helemaal goed met me. Over het algemeen voel ik me gezond, gelukkig en onwijs gezegend met dit fijne verloop. Er zijn echter ook zeker momenten dat ik met mezelf worstel, maar dat hoort er denk ik helemaal bij. Elke zwangere vrouw (en elk mens!) zal dit ervaren op haar/zijn eigen manier. Misschien maak jij je totaal niet druk om je figuur, maar is er juist een ander punt waar je soms onzeker over bent. Dat is ok! Praat erover met iemand die dicht bij je staat, dat lucht onwijs op merk ik.

Groetjes, Marloes

Vind jij zulke updates leuk voor af en toe? Of hoeft het niet zo voor jou? (Wat natuurlijk ook helemaal ok is!). 

 

3 reacties

 1. Erg leuk om even zo uitgebreid te lezen! Ik loop qua termijn ongeveer gelijk…en de verschillen zijn best groot, al is er ook veel herkenning.

  Die borsten…ja…Hahaha! Ik heb normaal een kleine maat, B. En nu…echt…zo enorm! En ik weet dat de borstvoeding er straks nog een schep bovenop doet. Ik draag nu maar de voedingsbh’s van vorige keer. Die zitten ruimer en dat voelt beter zo. Ik ga alleen nog voor comfort en niet voor charmant, haha.

  En die adviezen van anderen…zo goed bedoeld….maar ik snap je! Sommige dingen moet je maar zelf ontdekken. Ik was overtuigd van een slaapzak vorige keer. Totdat ik onze dochter in bed moest leggen…toen snapte ik ineens waarom veel mensen zeiden dat een dekentje met lakentje voor de eerste weken prima zijn.

  Gelukkig leven we in een tijd waarin alles zo is gekocht, besteld of gehaald.

  Ik ben nu vooral benieuwd of ik telkens kan blijven zien dat onze nummer 2 anders mag zijn dan onze dochter. Toen was alles nieuw….en ik wil vooral niet doen alsof ik nu alles weet….alsof onze tweede dezelfde dingen nodig gaat hebben.

  Voor alle zwangeren (en misschien wel voor meer mensen)….ik hoop dat je vooral de adviezen kan zien als goedbedoeld, maar niet als waarheid. Iedere mama en elk kind heeft andere voorkeuren. En ja….dit zeg ik ook tegen mezelf 😉🥰.

 2. Leuk en herkenbaar! Vooral dat aankomen
  Ik ben altijd slank geweest dus herkende mezelf gewoon niet zonder platte buik. En bezorgd of dat ooit nog goed kwam maar uiteraard goedgekomen. Net als al het andere waar ik mij ooit zorgen over heb gemaakt.

  En alles is inderdaad zo gekocht. Wij hadden tig overbodige dingen maar helemaal vergeten onderlakentje voor in het wiegje en washandjes (die van ons waren natuurlijk veel te hard voor zachte babyhuidje) te kopen haha. Zo dom, ik loog ook nog tegen kraamhulp dat ik nog van plan was te kopen maar de dochter was te vroeg geboren (terwijl mijn vriend naar de hema rende).

 3. Ik denk wat je voelt compleet normaal is!
  Iedereen heeft struggles en onzekerheden tijdens zijn zwangerschap. Ik vind dat je ook gewoon mag voelen wat je voelt en daar ook voor mag uitkomen. Waarom zou je enkel maar positief en dankbaar moeten zijn? (Begrijp me niet verkeerd ook dat ben je beter wel) maar het is wel heel wat e een mensje dat in je groeit! Dat je je zorgen maakt is trouwens heel normaal zeker na je miskraam.
  In verband met de tips en advies die je krijgt zou ik die gewoon in je achterhoofd houden en doen waar JIJ en Sven zich goed bij voelen.
  Eenmaal de kleine frummel is er zal normaal je moedergevoel je vertellen wat je het beste doet. Wij gebruiken tot op de dag van vandaag nog steeds een slaapzak maar ik kan begrijpen waarom sommige moeders dit beangstigend vinden. Maar hier voelde WIJ ons goed bij.
  Ik vind het dus heel bewonderswaardig dat je zowel de positieve als negatieve zaken benoemt!
  Veel succes nog met de zwangerschap!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram