Marloes optima vita
| 11 juli 2020

Werken als diëtist – Mijn ervaring en tips

Ik krijg heel veel vragen over werken als diëtist. Welke opleiding moet je volgen? Is die studie moeilijk? Hoe ziet mijn werkdag eruit? Wat voor mensen begeleid ik? En ga zo maar door. In dit artikel vertel ik je er meer over en geef ik je mijn tips en ervaring.

Hoe word je diëtist?

Je wordt diëtist door de HBO opleiding voor Voeding & Diëtetiek te volgen. In ‘mijn tijd’ was dat alleen voltijd te doen, maar ik geloof dat je nu ook deeltijdopleidingen hebt. De studie duurt over het algemeen zo’n 4 jaar.

Voor mijn studie voeding en diëtetiek, heb ik de opleiding Sportgezondheid aan het Instituut voor Sportstudies in Groningen afgerond. Na mijn opleiding voor diëtist, besloot ik door te gaan voor sportdiëtist. Momenteel doe ik nog steeds regelmatig bijscholingen. Dat is overigens ook verplicht om jezelf diëtist te mogen blijven noemen!

Is de studie moeilijk?

Over het algemeen wordt voeding en diëtetiek als vrij pittige studie ervaren. Toen ik de opleiding deed was het niet verplicht om bepaalde vakken te hebben gevolgd, maar ik was wel blij dat ik scheikunde had gehad op de middelbare school. Dit komt namelijk veel terug. Ik had echter ook veel klasgenoten die het niet in hun vakkenpakket hadden, maar de studie ook hebben gehaald.

In deze oude video beantwoord ik veel vragen over de studie, samen met mijn oud stagiaire Tamarah.

Het verschil met een voedingsconsulent of voedingsdeskundige?

Een van de grote verschillen met een voedingsconsulent en een voedingsdeskundige is dat diëtist een beschermd beroep is. Voor zo ver ik weet zijn de anderen dat niet. In principe mag iedereen zich dus een voedingsdeskundige noemen.

Bovendien word je als diëtist niet alleen opgeleid om gezonde mensen of mensen met licht overgewicht te begeleiden, je leert ook over heel veel aandoeningen en complicaties. Onder andere darmklachten, diabetes, een hoog cholesterolgehalte, nierfalen en zwaar overgewicht. De opleiding tot diëtist is dus meer uitgebreid en duurt daarom over het algemeen ook langer dan de anderen.

Waar werk je als diëtist?

Zoals je misschien weet, heb ik mijn eigen praktijk waarin ik mijn cliënten spreek. Er zijn echter ook heel veel diëtisten die in loondienst werken. Soms bij een praktijk binnen een sportschool, soms binnen een huisartsenpraktijk of misschien zelfs in een praktijk aan huis of op een andere locatie.

Je hebt echter ook diëtisten in de thuiszorg of in een verpleeghuis, die over het algemeen veel met ouderen werken. Daarnaast heb je diëtisten in bijvoorbeeld het ziekenhuis, die zich soms gespecialiseerd hebben in bijvoorbeeld oncologie, kinderdiëtetiek, nierfunctiestoornissen, allergieën en/of darmproblematiek.

Een van mijn eerste PR-foto’s, gemaakt door een vriend rond 2012-2013 denk ik ♥

Wat voor cliënten zie ik?

Binnen mijn praktijk zie ik veel cliënten die willen afvallen. Soms komen ze op eigen houtje, soms doorgestuurd via de huisarts. Ook zie ik mensen met ondergewicht, (herstellende) eetstoornissen, darmproblemen, diabetes, een hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte, zwangeren en (top)sporters. Daarnaast kan ik ook mensen helpen als ze bijvoorbeeld lactose-intolerant zijn, vegetarisch of veganistisch willen gaan eten of als ze andere vragen hebben over voeding. Best heel afwisselend dus!

Soms komen mensen met vraagstukken bij mij, die niet binnen mijn specialiteit liggen. Bijvoorbeeld dat ze vermoeden dat ze een bepaalde allergie hebben, dat ze problemen hebben met borstvoeding geven aan hun baby of dat hun kleuter niet meer wil eten. Dit soort gevallen verwijs ik altijd door naar specialisten. In sommige gevallen zou ik zelf kunnen helpen, maar vind ik niet dat ik ‘de beste diëtist ben’ op dat gebied. Ik geef dan liever het advies om langs een ander te gaan. Naar mijn idee is het super belangrijk om je eigen vakgebied te kennen en te weten waar jouw grenzen liggen.

Hoe ziet mijn dag eruit?

Momenteel kies ik er bewust voor om niet hele dagen spreekuur te hebben. Op maandag tot en met donderdag zie ik meestal een halve dag cliënten. De rest van de tijd ben ik bezig met andere werkzaamheden zoals uitwerken van adviezen, administratie, mijn blog, YouTube kanaal en social media en momenteel met de online cursus die ik aan het ontwikkelen ben. Dit afwisselende werk bevalt me super goed!

slachtofferrol
Een van mijn nieuwste PR foto’s, twee maanden terug gemaakt door m’n stagiaire Rianne.

Hoe ziet een traject bij mij eruit?

Als een cliënt voor het eerst bij mij komt, dan plan ik een uur in. We spreken helemaal door wat het probleem is en ik geef mijn advies. Meestal werk ik dit uit en mail ik dit toe. Heel soms komt het voor dat iemand dat al voldoende vind, dat is helemaal prima! Vaak start vanaf dan echter het traject en komt iemand af en toe bij mij. We kijken dan wat goed gaat en wat beter kan en werken zo naar het doel toe. Soms zie ik mijn cliënten om de week en soms bijvoorbeeld om de maand of zelfs om de twee tot zes maanden. Dit ligt volledig aan waar de persoon behoefte aan heeft. Sommige mensen zie ik ‘maar’ 2 of 3 keer en anderen lopen letterlijk al jaren bij me. Er is dus zeker niet een vast protocol.

Wie betaalt mij?

De diëtist wordt vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekeraar, voor 3 uur. Over het algemeen heb ik daar ook voldoende aan. Sommige aanvullende pakketten vergoeden nog meer. Je hebt (op geloof ik 1 zorgverzekering na) geen verwijsbrief nodig om bij een diëtist langs te gaan.

Indien er een indicatie is voor advies (overgewicht, bepaalde klachten, afwijkende bloedwaarden, intolerantie etc. Dan vergoed de zorgverzekering de consulten. Ik heb contracten met alle verzekeraars, dus kan rechtstreeks declareren. De zorgverzekering betaalt mij dus! Houd er wel altijd rekening mee dat je een eigen risico hebt voor de zorg. Daar gaat het vanaf als je dat nog niet hebt verbruikt.

In een heel enkel geval stuur ik de cliënt zelf een factuur. Bijvoorbeeld als iemand 100% gezond en op gewicht is, maar toch graag advies wil omdat hij/zij dat fijn vindt. Of als iemand al door zijn declareerbare uren heen is.

Mijn passie

Wat ik leuk vind aan mijn baan als diëtist, is dat ik mensen op een positieve manier kan stimuleren om gezond te leven! Ik zeg heel eerlijk dat ik niet 100% zeker weet dat ik dit voor altijd op deze manier blijf doen. Ik fantaseer er namelijk ook wel eens over om niet langer contracten aan te gaan met zorgverzekeraars, zodat ik meer mijn eigen koers kan gaan varen en ook meer online adviezen kan gaan geven :).

Ik hoop dat je het interessant vond om te lezen over mijn beroep!

Groetjes, Marloes

Heb jij werken als diëtist wel eens overwogen diëtist of voedingsconsulent te worden?

4 reacties

  1. Ik ben op het moment bezig met de opleiding tot “gewichtsconsulent”, super leuk!
    Ik heb een super grote interesse in gezonde voeding en dit is alleen maar groter geworden toen ik moeder werd.
    Helaas heb ik naast mijn baan en gezin geen tijd om een HBO studie te volgen tot diëtist, dus gekozen voor the second best thing!

  2. Leuk stuk om te lezen 🙂
    Ik ben toevallig bezig met de opleiding voedingsdeskundige.
    Doordat ik nog meer met voeding bezig ben als voorheen kwam ik op je blog terecht en geniet er enorm van!
    Je recepten zijn super en als mens ben je lekker inspirerend!! Ik hoop dat je nog lang door mag gaan met het delen van al dit leuks en hoop dat zodra ik mijn studie af mag ronden maar net zoveel inspiratie door mag geven als jou dan is mijn missie helemaal geslaagd!! Fijn weekend en dank voor het delen! 😉

  3. Hoi Marloes,

    Ik zou later ook graag diëtist willen worden en daarna Sportdiëtist als functie ook halen, maar ik kan nergens vinden waar ik Sportdiëtiek kan studeren. Weet jij misschien waar en hoe dat kan? En hoe lang duurt die opleiding dan?

    Groetjes,

    Leonie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram