vragenlijst ogen laseren invullen
| 15 november 2020

Welke opleidingen ik heb gevolgd – Heb ik tips?

Mijn instagram DM stroomt altijd vol met vragen over de opleidingen die ik heb gevolgd om diëtist en sportprofessional te worden. Ook vragen mensen me welke opleidingen ik zou aanraden. In dit artikel probeer ik zo goed mogelijk antwoord te geven.

Mijn opleidingen

In 2004 behaalde ik mijn VWO diploma aan het GSG in Schagen. Daarna ben ik begonnen aan mijn studies:

 • Van 2004-2008 studeerde ik aan het Instituut voor Sportstudies van de Hanzehogeschool in Groningen. Ik deed daar de opleiding ‘Sportgezondheid’. Deze opleiding bestaat inmiddels niet meer. Het meest vergelijkbare op dit moment is denk ik Sportkunde, oftewel Sport, gezondheid en management. Het hele managementgedeelte heb ik dus echter niet gehad :). Ik heb deze opleiding afgerond.
 • In 2008-2011 studeerde ik Voeding & Diëtetiek aan de Hanzehogeschool van Groningen. Het was toen nog mogelijk om een aantal vrijstellingen te krijgen door mijn vorige studie, waardoor ik in 3 jaar mijn diploma kon halen in plaats van de normale 4 jaar.
 • In 2015 deed ik de post-HBO opleiding voor sportdiëtist aan de HAN, deze ronde ik af in december 2015
 • Als diëtist moet je je constant bijscholen. Om geregistreerd te mogen blijven als diëtist, moet je namelijk punten halen. Dat doe je onder andere voor het volgen van scholingen. Hierdoor heb ik onder andere cursussen gedaan over onder andere:
  • Mindful eten
  • Het Fodmap dieet
  • Diabetes type 2 (vervolgcursus)
  • Sport & Voeding
  • Voeding tijdens de zwangerschap
  • Koolhydraatarm eten

Ook in de komende jaren ben ik dus zeker van plan cursussen te blijven doen. Ik vind het ontzettend belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen. Naast de cursussen probeer ik veel boeken en artikelen te lezen over mijn vakgebied, maar ook over persoonlijke ontwikkeling. Hier heb ik niet altijd even veel tijd voor, maar de laatste tijd probeer ik bewust tijd te maken.

Niet afvallen door stress

Tips voor opleidingen

Ik krijg vooral vaak vragen over welke opleidingen over voeding ik aanraad. Dit hangt echter volledig af van wat je wilt. Diëtist kun je alleen worden door de 4-jarige HBO studie Voeding & Diëtetiek te volgen. Als diëtist mag je niet alleen gezonde mensen begeleiden, maar heb je ook kennis van voeding bij verschillende ziektebeelden zoals bijvoorbeeld diabetes, een hoge bloeddruk, dramklachten, nierfalen etc. De studie is dus heel uitgebreid en duurt daardoor lang. Diëtist is dus een erkend beroep.

Ben je geïnteresseerd in het begeleiden van gezonde mensen wat betreft voeding? Dat kun je misschien een studie tot gewichtsconsulent volgen. Ik heb hier zelf geen ervaring mee, maar ik raad je aan te controleren of je je met de door jouw gekozen studie kunt aansluiten bij de BGN (Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland). Als dat zo is, dan is het een erkende studie. Gewichtsconsulent is echter geen beschermd beroep, iedereen mag zich in principe dus zo noemen. Door aangesloten te zijn bij de beroepsvereniging, bereik je echter nog een soort van erkenning van kwaliteit.

Daarnaast zijn er ook veel studies en cursussen tot voedingsdeskundige of voedingsconsulent. Ook deze titels zijn niet beschermd. Check dus goed of de studie die je wilt volgen een erkend diploma geeft, en door welke instantie deze erkend is. Een eventuele toekomstige werkgever zal zeker kijken welke opleiding je hebt gevolgd en hoe deze opleiding aangeschreven staat.

Omdat ik zelf geen ervaring hiermee heb, vind ik het lastig om voorbeelden te geven. Heb jij een studie op voedingsgebied gedaan? Laat dan vooral hieronder weten hoe je ervaringen zijn geweest. Daar hebben veel mensen iets aan! ♥

Groetjes, Marloes

Zou jij een studie op voedingsgebied willen volgen? Welke?

 

2 reacties

 1. Ik ben de opleiding tot Gewichtsconsulente aan het volgen bij de LOI. Met deze kun je je aansluiten bij het BGN. De opleiding tot diëtiste had ik graag gedaan, maar geen tijd voor helaas naast mijn baan en mijn gezin. Dus gekozen voor the second best thing!
  Misschien in de toekomst ooit nog verder leren!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram