| 7 maart 2021

Wat ik doe om zwanger te worden…

Wow guys, wat een overdonderende hoeveelheid positieve reacties op mijn artikel van afgelopen zondag. Niet alleen onder het artikel, maar ook via DM op Instagram en Facebook stroomden de reacties binnen. Jullie vonden het blijkbaar waardevol om te lezen. Vandaar deze zondag een vervolg :). Ik ga je vertellen wat ik doe om mijn vruchtbaarheid en de kans op een zwangerschap te vergroten.

Ik wil benadrukken dat ik geen expert ben op dit gebied. Natuurlijk weet ik wel veel van voeding, dus die kennis heb ik meegenomen. In dit artikel geef ik mijn verhaal en mijn voorkeuren. Dat is zéker niet DE goede manier, maar puur en alleen de manier die mij op dit moment bevalt. Ik raad je vooral aan jouw eigen gevoel en voorkeuren te volgen. ♥

Vruchtbare dagen

Ik vind het fijn om te weten op welke dag mijn eisprong is. De dagen daarvoor en op die dag zelf, ben je het meest vruchtbaar. Op aanraden van een verloskundige die ik ken, gebruik ik de app ‘Flo’ hiervoor. De eerste paar maanden dat we het probeerden, ging ik uit van de standaard. De meeste vrouwen hebben rond de 14e dag van hun cyclus de eisprong. Toen ik na een paar maanden nog niet zwanger was, besloot ik elke ochtend mijn lichaamstemperatuur te gaan opnemen. Na je eisprong stijgt je temperatuur namelijk een paar tienden van een graad. Elke ochtend als ik wakker word, steek ik direct een thermometer in m’n mond. De temperatuur voer ik in de app in.

Door deze methode kwam ik erachter dat mijn eisprong rond dag 18 van mijn cyclus ligt. Relatief laat dus. Rond deze dagen proberen Sven en ik om de dag seks te hebben. Dit schijnt goed te zijn, omdat de kwaliteit van het zaad dan zeker goed is, en de zaadcellen in mijn lichaam makkelijk 2 dagen kunnen overleven. Met deze methode waren we relatief snel zwanger. Helaas werd dat een miskraam.

Oh en fun fact: na de seks blijf ik nog ongeveer 10 minuten liggen, met mijn benen omhoog tegen de muur aan. Heel charmant, I know…maar het schijnt te helpen de zaadcellen de goede weg op te sturen :).

Voeding

Ook in mijn voeding heb ik het een en ander aangepast. Ik vind het nu nóg belangrijker dat ik voldoende eet en dus niet in een calorietekort zit. Om vruchtbaar te zijn, heeft je lichaam voldoende energie nodig. Daarnaast let ik er nog iets beter op dat ik voldoende vetten binnen krijg. Ik eet vaker noten, zaden, avocado en vette vis. Ook dit kan helpen je vruchtbaarheid te verhogen

Ik ben gestopt met Intermittent Fasting, omdat ik geloof dat een ‘normaal’ eetpatroon op ‘normale’ tijden meer past bij de afgifte van hormonen door je lichaam. Voor mij is dit meer een gevoel, dan dat ik het baseer op wetenschap. Ik wil mijn lichaam op een zo natuurlijk mogelijke manier een boost geven.

Naast dit alles gebruik ik foliumzuur. Het wordt aangeraden minimaal 4 weken voor de bevruchting te starten met suppletie van 400mcg foliumzuur. Dit voorkomt de kans op een kindje met een open ruggetje.

Ontspanning

Dit is voor mij een hele belangrijke. Ik kan nogal een stresskipje zijn. Dit is niet heel erg bevorderlijk voor je vruchtbaarheid. Ik probeer daarom mezelf minder werkdruk op te leggen door nog vaker nee te zeggen tegen projecten en samenwerkingen. Ik houd heel goed in de gaten dat ik mijn agenda niet te vol plan.

Daarnaast probeer ik regelmatig meditaties te doen, waarin ik mijn drukke gedachtes even stil probeer te zetten of door te focussen op positieve gedachtes. Ook yogaoefeningen doen geeft me veel rust, of boeken lezen of een puzzel maken.

Ook in mijn sportroutine bouw ik meer rust in. In het verleden sportte ik in ieder geval 5x per week op een fanatiek niveau. Ik doe het nu ietsje rustiger aan, doe vaker een minder intensieve training of vervang het sporten door een fikse wandeling. Ik heb het idee dat dit me helpt mijn lichaam stabiel en rustig te houden. Daarmee wil ik echt niet zeggen dat fanatiek sporten per definitie slecht is voor je vruchtbaarheid. Het is puur mijn gevoel dat ik volg.

Boek lezen

Wat voor mij niet werkt…

Na mijn miskraam is mijn cyclus even heel onregelmatig geweest. Ik heb toen geprobeerd met ovulatietesten mijn eisprong te vinden. Dit vond ik echter vrij stressvol, omdat ik na 15 dagen achter elkaar testen nog steeds geen positieve test in handen had. Samen met Sven besloot ik deze testen niet meer te doen. Uit mijn temperatuurcurve kunnen we namelijk al heel goed mijn eisprong bepalen.

‘Verplicht’ seks hebben werkt ook niet voor ons. Ik weet dat er stellen zijn die elke dag seks hebben als ze een kinderwens hebben. Dat is voor ons echter geen natuurlijk patroon. Dan zou het voor mij als ‘moeten’ gaan voelen en dat wil ik absoluut niet. Uiteindelijk gaat voor mij de relatie tussen Sven en mij voor. We streven dus naar om de dag seks hebben rond mijn ovulatie, maar als dat een keer niet lukt om wat voor reden dan ook, dan is dat geen ramp.

Ook heb ik gelezen over strikte eetpatronen die zouden helpen om je vruchtbaarheid een boost te geven. Dit spreekt me totaal niet aan. Mij zou dat misschien juist nog wel meer stress geven, wat óók weer niet goed is. Mijn eigen eetpatroon vind ik gezond genoeg en prima in balans. Die houd ik dus lekker aan.

Wat ik in de toekomst misschien nog wil doen…

Er zijn zeker dingen die ik in de toekomst zou overwegen. Zo hoor ik bijvoorbeeld veel positieve geluiden over acupunctuur voor de vruchtbaarheid. Dit is iets waar ik absoluut voor open sta. Momenteel heb ik nog maar 3 cyclussen gehad na mijn miskraam en vind ik het daar echt nog iets te vroeg voor (de vorige keer waren we ook binnen 5 maanden zwanger), maar ik sluit het zeker niet uit.

Ook kan ik me voorstellen dat ik me ooit meer ga verdiepen in kruidensupplementen of andere homeopathische middelen die de vruchtbaarheid vergroten. Als diëtist ben ik gewend wetenschappelijk te werk te gaan, maar ik ben van mening dat dit prima samen kan gaan met meer alternatieve geneeswijzen. Ook dit is voor mij echter iets voor later.

Mijn conclusie

Als ik het zo op een rijtje zet, lijkt het misschien alsof ik er héél veel voor doe. Zo voelt het echter niet! Deze methode voelt voor mij als ontspannen en natuurlijk. Dat is direct waar ik naar streef! Krampachtig alles aangrijpen wat misschien wel zou kunnen helpen, voelt voor mij niet als juiste om te doen.

Ik geloof echter ook dat dit voor elke vrouw anders is! Ik ken zo onwijs veel mensen voor wie ovulatietesten bijvoorbeeld juist heel fijn werken. Ook ken ik iemand die wel zweerde bij dat strenge eetpatroon en het gevoel heeft daardoor zwanger te zijn geworden. Tenslotte heb ik vriendinnen die het juist allemaal totaal loslieten en relatief snel zwanger waren. We zijn allemaal anders.

Mijn tip voor jou als je ook zwanger wilt worden: verdiep je in de mogelijkheden voor het vergroten van je vruchtbaarheid en de zwangerschapskans, maar gebruik alleen de dingen die bij jou passen. Jij weet het beste wat goed voor je is. ♥

Groetjes, Marloes

Ik ben heel benieuwd hoe dit bij jou is/was. Heb je misschien nog aanvullende tips voor anderen?

 

34 reacties

 1. Hoi Marloes.,
  Las net je blog over het zwanger worden..
  Ik heb een dochter van 27 jaar en in die tijd waren we er niet mee bezig, zo van temperuren/ovulatieberekening en wat al niet meer.
  Mijn toenmalige man en ik hebben in januari 1993 besloten om te stoppen met de pil.. Die gebruikte ik toen al vier jaar.. Er werd toen gezegd dat wij er vanuitmoesten gaan dat het z’n anderhalf jaar zou gaan duren alvorens wij zwanger zouden zijn want die hormonen moesten wel eerst mijn lichaam uit.. 🤣🤣🤣uhhm nee dus, in februari kreeg ik last van miin tepels dus op aanraden mijn schoonmoeder naar de huisarts voor een zwangerschapstest.. en ja hoor we waren zwanger.. dat was echt super snel.. . In die tijd vrijden we wel vaak niet omdat we dat “moesten” wij vonden dat fijn en genoten er ook altijd van.. Maar of ik met benen 10 min in de lucht heb gelegen … hmmm JAA.. maar pure automatisme.. en hij maar lachen.. 🤣🤣😉😉 en bijna 9 maanden later mochten wij onze liefdesbaby verwelkomen.. ons mooie prinsessenmeisje…
  Dus eindconclusie: met een piep en een zucht waren wij zwanger🙊.

  Fijne zondag!
  Marion

 2. Beste Marion,

  Je reactie voelt voor mij een beetje ongepast. Heel fijn dat het destijds voor jullie zo gemakkelijk ging, maar voor heel veel vrouwen is dat niet zo. Jouw reactie doet op mij voorkomen dat deze vrouwen zich aanstellen. Voor zeker 1 op de 6 stellen is zwanger worden helaas niet vanzelfsprekend. Zij zouden er alles voor over hebben om het te laten gaan zoals het destijds bij jullie is gegaan.

  Groet, Sanne

  1. Hallo, ik snap dat dit heel confronterend kan overkomen voor vrouwen bij wie het niet zo vanzelfsprekend is. Maar ik vind het ook leuk om zo een ervaringen als deze te lezen. Het kan toch niet zijn dat koppels bij wie het snel gaat, zich hiervoor bijna moeten gaan excuseren. Je leest naar mijn gevoel zo dikwijls dat het moeilijk gaat, dat ik me op voorhand al zorgen maak voor het moment dat wij aan kinderen willen beginnen. 🙁 Dus laat zeker de optimistische, blije verhalen niet verloren gaan zou ik zeggen. Die mensen mogen blij en zorgeloos zijn toch, het is hen gegund.

 3. Het lukte ons niet om zwanger te worden. Was heel erg slank, maar absoluut geen ondergewicht. Ik heb er toen voor gekozen een kilo of 4/5 aan te komen door volle producten te eten. Dus niet alleen ‘goede’ vetten. Nu een mooie dochter van 1 en door die extra vetreserve al snel zwanger van nummer 2 😊

  Alle goeds voor jullie gewenst! ☘💜

 4. Inderdaad, acupunctuur kan zeker helpen. En vanuit de Chinese geneeskunde is het heel normaal om alles warm te eten dus te beginnen bij het ontbijt, zo creëer je een warm nestje. 😉

  Mijn man en ik slikten de supplementen van Supple van Rika Fit for Fertility. Die benen in de lucht herken Ik! Na een aantal acupunctuur behandelingen, warm eten en de supplementen waren wij plots na 2 jaar zwanger. Zo mooi hoe moeder natuur dat regelt.

 5. Mijn ervaring: laat het los! Mijn man was gesteriliseerd (6jr)dit was middels microscopische operatie ongedaan gemaakt en ik was inmiddels 38. Toen werd ik ernstig ziek, hersenvliesontsteking waarna mijn hormoonhuishouding volledig in de war was, ik was steeds over tijd.. Ene test na de andere die negatief was.. Toen na 3mnd hebben we besloten om het los te laten, niet meer op zwanger worden te foxussen maar weer te genieten van gezondheid, leven, elkaar. Na de vakantie bleek ik overtijd, we waren er totaal niet mee bezig en konden het ook niet geloven dat ik overtijd was en ja hoor! Op mijn 40e beviel ik van mijn zoon die nu 10 is. Hij blijft mijn kado en ons grote geluk🍀

  1. Hoi,

   Wat een openhartige blog. Mooi dat je hier over spreekt. Bij ons heeft het ongeveer 14 maanden geduurd. Na ongeveer ook een halfjaar temperatuur bijgehouden en ovulatietesten gebruikt. Hierdoor hadden we meer inzicht. Na een jaar is mijn man gestopt met alcohol drinken. Niet dat hij nou veel dronk maar toch. Ook heb ik toen steeds met mijn benen in de lucht gelegen. De keer dat het lukte waren we in tijdens mijn vruchtbare dagen niet samen. Vlak daarvoor nog gevreeën in de hoop dat er wat bleef zitten. Hihi. Dat was het geval van de maand erop bleek in zwanger. Inmiddels is onze kleine strijder alweer 2.

  2. Je bedoeld het vast goed, maar uit eigen ervaring weet ik dat, laat het los kan een pijnlijke opmerking zijn. Wat moet je dan loslaten? Als je er langer over doet, een grote kinderwens hebt en/of in een traject zit is dit heel ingewikkeld. Ik vind het knap dat het jou gelukt is maar het geeft geen garantie dat het lukt als je het ‘los’ laat. Dit is voor iedereen anders! Ik zeg dit niet als heftige kritiek want ik heb het ook gehoord en kan mij voorstellen dat mensen het als tip geven, ik wil er vooral mensen van bewust maken. Ik heb het boek vruchtbaar ingelezen en elk stel geeft dit aan.

 6. Als ik t zo lees, ga je er heel ontspannen mee om, Marloes! Je zorgt goed voor jezelf, jullie zorgen goed voor elkaar. De kinderwens is groot dus die kun je niet “wegstoppen” of “loslaten”, dat zou ook geforceerd zijn. Jullie doen wat goed voelt. Ik gun het jullie zo ongelooflijk om papa en mama te worden! Digitale dikke knuffel!

 7. Hoi,

  Wat een openhartige blog. Mooi dat je hier over spreekt. Bij ons heeft het ongeveer 14 maanden geduurd. Na ongeveer ook een halfjaar temperatuur bijgehouden en ovulatietesten gebruikt. Hierdoor hadden we meer inzicht. Na een jaar is mijn man gestopt met alcohol drinken. Niet dat hij nou veel dronk maar toch. Ook heb ik toen steeds met mijn benen in de lucht gelegen. De keer dat het lukte waren we in tijdens mijn vruchtbare dagen niet samen. Vlak daarvoor nog gevreeën in de hoop dat er wat bleef zitten. Hihi. Dat was het geval van de maand erop bleek in zwanger. Inmiddels is onze kleine strijder alweer 2.

 8. Hoi,

  Toen wij serieus waren begonnen kwam ik er zelf achter dat ik een hele late eisprong heb door ovulatietests te gebruiken.
  De eerste keer testen echt met veel geduld maar met succes!
  Op dag 18 positief, toen gekscherend gezegd dat we het nu eigenlijk wel even moesten doen. De grootste lol gehad.. en ik bleek zwanger.

  Bij de 2e wist ik inmiddels meer van mijn eigen lichaam en herkende ik de eisprong door de slijmerige doorzichtige afscheiding. Dat is misschien ook wat om op te letten.

  Het ziet er uit als een sliert van een rauw ei.

  Heel veel succes met het zwanger worden.
  Het is jullie enorm gegund.

 9. Dankjewel voor je openheid Marloes!! We zitten in hetzelfde schuitje. Ik probeer ook om zwanger te raken na een miskraam. En het is ontzettend fijn om ervaringen van andere vrouwen te lezen. Ik twijfel over de ovulatietesten. Ik heb ze voor de eerste zwangerschap gebruikt, maar ik raakte wat geobsedeerd erdoor. Ik teste soms 2x per dag om de vruchtbare dag niet te missen. Misschien is de temperatuur methode ook wel wat voor mij. Ik ga er eens over nadenken. Enneh, ik lig ook nog 10 min na de seks te wachten 😂

  Heel veel succes en plezier, ik hoop op een mooie regenboog baby voor jullie 🍀🌈

 10. Hoi Marloes,
  Dank je wel voor je openhartigheid. Het is jullie van harte gegund dat jullie weer zwanger mogen worden en 9 maanden later een wondertje vast mogen houden.

  Ikzelf (39 jaar) heb nu een zoon van alweer 13 jaar. Mijn man is 16 jaar ouder. Toen we een kleine 14 jaar geleden ervoor wilde gaan vroeg ik aan hem: hoe weet je of je er klaar voor bent? Ik was toen 25. Hij heeft al 2 (nu volwassen) kinderen uit een eerder huwelijk. We waren nog niet zo bezig met ovulatietesten of temperaturen maar we wilden wel graag. Na het vrijen moest ik huilen en zei ik; misschien hebben we nu wel een kindje gemaakt… en na 2 weken voelde ik me al misselijk worden en kreeg ik gevoelige borsten. Na een test bleek ik dan ook zwanger. Ik heb toen een keer gedroomd dat het kindje ons had uitgekozen om ons als ouders te krijgen. Sommige zullen er misschien niet in geloven, andere misschien wel. Voor ons was en is het een mooie gedachte. Wel hebben we het bewust bij 1 zoon samen gehouden. Dat heeft niets met zijn eerdere kinderen te maken maar wel dat ons gezinnetje met z’n 3en heel compleet voelde (zijn kinderen kwamen om het weekend).

  Ik heb dus helaas geen tips voor je of voor anderen behalve dat we er heel erg open voor stonden maar ik weet dat jij en zoveel anderen dat ook staan. Ik kan het ook niet verklaren waarom het bij ons snel lukte en bij een ander niet. Blijkbaar waren de omstandigheden goed, ik weet het ook niet.

  Wel heb ik een tip voor als je twijfelt over wel of niet een volgend kindje. Je moet het niet doen omdat de “maatschappij” vindt dat het zo hoort. Doe wat goed voelt, voor ons is dat 1 kind samen. En dat is niet zielig zoals sommige vinden. We hebben een heel gelukkig, gevoelig, bescheiden kind waar we heel veel van houden.

  Ik hoop voor jou, Sven en alle anderen die een kindje willen, dat het jullie snel lukt. Het is jullie van harte gegund ❤ alle goeds gewenst voor iedereen!

  Lieve groet, Judith

 11. Mooie verhalen…allemaal vanuit eigen beleving. En een reactie van iemand kan soms gevoelig liggen als jouw situatie anders is.
  In ons geval is zwanger worden nu geen probleem maar zwanger blijven is lastiger.
  Onze dochter, ze wordt morgen 2 jaar, kwam al snel. Na 6 maanden (en na 20 jaar de pil) met gewoon regelmatig seks was ik zwanger.
  Toen we voor een tweede wilden gaan, was ik na 3 maanden zwanger. Dat ging mis. Weer 3 maanden later weer zwanger….weer een miskraam. Heftig…en weer 3 maanden later…weer zwanger! Ik ben nu 9 weken zwanger…en inmiddels al 4 echo’s verder….een hoop spanning en zeker nog niet alle vertrouwen. Ik vind het lastig om hier te zeggen dat ik zwanger ben, omdat jullie wens ook zo groot is. Ik gun het je zoooooo 💞.
  We doen nooit wat bijzonders….ik heb een heel regelmatige cyclus dus halverwege de maand een paar keer seks is genoeg. Ik lig wel ook even met m’n benen omhoog, maar geen 10 minuten 🙈.
  Dikke knuffel voor iedereen waar de wens enorm groot is 🍀💚🍀

  1. Hoi Vera,
   Ik lees altijd je mooie verhalen op deze blog en ik wil nu even op je reageren. Van harte gefeliciteerd met jullie zwangerschap! Ik duim en hoop voor jullie op een fijne zwangerschap!
   Liefs Bianca

  2. Ik vind jouw reacties altijd zo eerlijk en oprecht. Heel erg fijn om te lezen! Van harte gefeliciteerd en ik hoop dat alles dit keer goed mag gaan!

 12. Hoi Marloes,

  Ook namens mij bedankt voor dit openhartige verhaal. Ik volg je nog niet zo lang maar ik lees graag je blogs en kijk regelmatig je vlogs.
  Ik hoop voor jou en Sven dat het (gauw) weer mag lukken om zwanger te worden. Het is jullie gegund.

  Mijn man en ik hebben ook al een langere tijd een kinderwens. Helaas heeft het nog niet zo mogen zijn. Wij zitten momenteel ik het medische circuit.
  Ik vind het heel mooi om te lezen dat jij blijft doen wat goed voelt. En herken heel veel in de dingen die je schrijft: goede voeding, voldoende beweging en ontspanning en daarnaast proberen we ons leven er niet door te laten beheersen (wat soms nog wel een lastig is).

  Nogmaals bedankt voor dit artikel en blijf doen wat voor jou goed voelt.

 13. Hoi!

  Van alles geprobeerd, acupunctuur, van alles met voeding, kruiden, yoga (gericht op fertiliteit). Minder sporten (dat heeft denk ik nog het meest geholpen).
  Maar ik had de medici nodig om zwanger te raken (injecties en tabletten). Na 1,5 jaar zwanger geraakt en nu is ons wondertje alweer een half jaar!

  Tip: doe idd wat bij je past. Maar grijp niet alles aan..

 14. Hi!
  Ik heb jaren in een traject gezeten om zwanger te raken en wat bij enorm heeft geholpen is het boek innesteling te lezen en daardoor mijn voeding aan te passen naar voornamelijk biologische groenten en fruit.
  Liefs Denise 🍀

 15. Wat fijn dat je alles zo open deelt. Ik ben zelf na 2 miskramen nu 15 weken zwanger. En ben zelf na de 2de miskraam wel naar de acupuncturist gegaan en ik was na 5 maanden zwanger. Geen idee of het daardoor kwam maar mijn hormonen en cyclus waren ook in de war en daar heeft het wel voor geholpen.

  Voor de rest zaten we er hetzelfde in als jullie.

 16. Heb je ook info over wat mannen allemaal kunnen doen om hun zwemmertjes optimaal te maken? Dank je voor het delen van je traject, zo waardevol.

 17. Een fijne, openhartige blog Marloes. Dank je wel. Ik hoop dat je snel zwanger mag zijn en het een goede zwangerschap mag worden. Ik vind het een verademing om zo’n persoonlijk verhaal te lezen. Ik heb bewondering voor je openheid en de gave het zo mooi en persoonlijk op te schrijven!

 18. Lieste Marloes,

  Wat hoop ik voor jullie dat jullie snel zwanger mogen worden! Wij hadden reeds 2 kindjes en dat ging allemaal zo gemakkelijk, en mijn hart wou graag nog een 3e kindje! Dat werd een miskraam op 10 weken ongeveer, maar het leek echt oneindig lang erna te duren voor ik weer zwanger werd. Toen ik een jaar later nog altijd niet zwanger was, dacht ik waarom probeer ik niet eens homeopathische druppels van Bach ( ik had 1 flesje besteld mix 69 zwanger worden op website van mariepure) . Mijn vriend vond t onzin, maar ik geloof echt wel in de juiste ‘energie’ hebben enzo.. en toen gebeurde het dus, anderhalve maand later ,net op t moment dat we allebei dachten het is goed zo we mogen al heel blij zijn met onze 2 gezonde kindjes (ik kreeg een veel betere mindset door die druppels, ,meer dankbaarheid en meer vertrouwen), werd ik terug zwanger! Alles bleef heel goed gaan en ik ben zoooo dankbaar, ons 3e kindje is ondertussen 3 jaar oud!
  Ik stuur je alvast super veel positieve energie!!!Blijf vertrouwen hebben het is jullie zo gegund!!! En merciiiii voor alle leuke blogs want je inspireert me!! 🙂

 19. Hoi Marloes,

  Ik ben 2 jaar bezig geweest. Net in een periode dat mijn vriendinnen om mij heen zwanger werden. Natuurlijk leuk voor ze maar ik baalde zelf wel. Werd uiteindelijk een traject van hormonen slikken en spuiten ( kom je ontzettend van aan ) en uiteindelijk zwanger geworden met kunstmatige inseminatie. Het gekke is dat de 2e meteen in 1 x raak was. Misschien omdat mijn lichaam toen wist wat het moest doen. Dus soms kan er een hormoon disbalans zijn. Of je nu gezond leeft of niet zegt ook niet alles, zie soms mensen zwanger worden die alles doen wat slecht is. Ik eet veel biologisch en zelfs mijn cosmetica en schoonmaakartikelen zijn zoveel mogelijk goed zeg maar en ik rook en drink niet. Sommige zeggen het beste om zwanger te worden om het helemaal los te laten of het juist echt voor je te zien, dat je visualiseert dat je al zwanger bent en jezelf als moeder zien. Proberen kan altijd.
  Heel veel succes en sterkte met zwanger worden, zeker als je graag wil kan het daardoor voelen alsof het lang duurt en tot die tijd geniet van je vrijheid en slaap want die dingen ga je missen:) Je krijgt er ook een hoop voor terug hoor:)

 20. Wat mooi dat je hier open over bent!
  Een bezoek aan de osteopaat was bij mij erg behulpzaam. Hij haalde de spanning van mijn baarmoeder en mijn hele onderbuik en darmen. Ik wist niet dat ik daar spanning had, maar deed het omdat mijn cyclus heel onregelmatig was (en dat vond ik frustrerend met m’n kinderwens..). Wellicht na jouw miskraam en nasleep geen overbodige actie (bij mij was er nml nog spanning achtergebleven na mijn eerste zwangerschap).
  Na de behandeling was het de eerstvolgende eisprong gelijk raak! 🙂

  1. Mag ik vragen hoe de osteopathie spanning van je baarmoeder,onderbuik en darmen kan halen?

   Ik denk namelijk dat ik daar ook last van heb, wat wellicht ook zorgt ook het niet zwanger kunnen raken.

 21. Lieve dames/meiden,
  Wat een mooie verhalen met veelal een goede afloop. Hier helaas een ander geluid, maar niet minder mooi.
  Na zes jaar ICSI in binnen en buitenland en zes miskramen moesten wij ons erbij neerleggen dat we samen geen kindje zouden krijgen.
  Mensen riepen, dan ga je toch gewoon adopteren. Och, was het maar zo makkelijk. De procedure is enorm zwaar, lang en ongelooflijk duur. Geld dat wij al hadden gebruikt voor de extra ICSI behandelingen.

  Bleven wij (allebei inmiddels 36) dan samen? Nee, onze harten wilden liefde delen. Inmiddels zijn wij pleegouders geworden en hoewel ook dat echt niet makkelijk is, kunnen wij onze liefde kwijt om voor kinderen te zorgen die dat het hardst nodig hebben en daar ben ik bijzonder trots op.

  Ik geloof dat niemand hier een reactie heeft geplaatst om iemand te kwetsen, maar ik vraag wel, denk een beetje na hoe je dingen formuleert. Een (nog) onvervulde kinderwens ligt enorm gevoelig en gaat door tot het diepst van je hart.

  Ik wens een ieder een mooi, rijk leven waarin je liefde op welke manier dan ook kunt delen.

  Liefs,
  Ruby

 22. Ik heb de mooie verhalen van jullie gelezen. Helaas is het bij niet zo gemakkelijk gegaan. Ook mijn vriendinnen en mijn zus werden snel zwanger en ik niet. Na 2 jaar proberen op de natuurlijke manier, en dit gaf veel stress, kwamen wij erachter dat mijn man verminderd vruchtbaar was. We zijn ICSI traject ingegaan. En na 3 behandelingen en vele tranen omdat het weer niet gelukt was, was ik zwanger. Ik weet dat ik dit niet voor iedereen is weg gelegd, maar inmiddels is mijn zoon 15 jaar en lekker aan het puberen.
  Marloes, ik wens je veel veel succes met het zwanger worden.

  Groetjes,
  Annemieke

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram