vooroordelen marloes
Leefstijl Persoonlijk

Vooroordelen over mij…

Door

marloes waardijk optima vita

Goedemorgen op deze prachtige zondag <3. Ik heb de laatste tijd erg veel nieuwe bezoekers, waarvan ik merk dat ze me nog niet zo heel goed kennen. Er zijn dan ook een aantal vooroordelen, die ik heel graag uit de weg wil werken ;). Niets ernstigs hoor, maar met dit artikel wil ik je daarnaast meegeven dan niemand perfect eet en leeft.

Ik krijg heel vaak vragen en opmerkingen over mijn gezonde leefstijl. Sommige mensen begrijpen er niets van, anderen kijken ernaar op en willen net zo leven als ik doe. Je ziet echter maar een heel klein deel van mijn leven op internet! Ik probeer zo goed mogelijk ook te laten zien als ik ongezond eet, maar vaak komt dit toch niet goed over merk ik. Er zijn daarom een heel aantal vooroordelen over mij en mijn leefstijl. Ik bespreek ze hieronder met je!

1. Marloes heeft haar voeding helemaal onder controle
Vaak wel, ik heb in de afgelopen 10 jaar gewerkt aan een gezonde leefstijl die bij me past. Ik heb hem inmiddels gevonden, maar dat betekent zeker niet dat ik het altijd onder controle heb! Ook ik snoep regelmatig veel meer dan ik eigenlijk wilde, om hele verschillende redenen. Bijvoorbeeld als ik ongesteld moet worden of als we een feestje hebben. Wat mij ontzettend helpt, is om daar niet een groot probleem van te maken! Iedereen is mens, niemand eet altijd 100% gezond.

nieuwe richtlijnen voor beweging

2. Jij hebt echt altijd zin om te sporten
Nee! Zeker niet. Ik vind sporten leuk en ik denk dat ik vaker met plezier ga sporten dan de gemiddelde persoon. Maar er zijn ook héél regelmatig dagen dat ik geen zin heb. Soms geef ik daar aan toe, maar af en toe moet je jezelf ook even een grote schop onder je kont geven. Na het sporten voel je je namelijk altijd beter! Ik heb echt NOOIT spijt van dat ik ben gegaan. Hier wat motivatie-tips.

3. Diëtisten die slank zijn, kunnen mensen met zwaar overgewicht nooit begrijpen
Ik kan niet zeggen dat ik weet hoe het is om dik te zijn, ik ben dat namelijk nooit geweest. Ik begrijp alleen wel ECHT hoe lastig het kan zijn om aanpassingen te maken in je leven. Ook weet ik hoe verslavend suiker en vet eten kan zijn. In mindere mate heb ik hier zelf ook ervaring mee. Daarnaast heb ik inmiddels meer dan 5 jaar ervaring met het begeleiden van mensen met overgewicht. Ik durf dus zeker wel te zeggen dat ik ze begrijp en dat ik een grote hulp kan zijn in het vinden van een gezondere leefstijl die bij iemand past.

4. Sh*t, ik eet iets ongezonds en Marloes kijkt. Wat zal ze van me vinden?
Ik kom heel regelmatig cliënten tegen bij de supermarkt of zelfs bij de snackbar, die geschrokken opkijken als ik ze ‘betrap’ bij het kopen of het eten van iets ongezonds. Of mensen die zich tegen mij verontschuldigen op een feestje als ze lekker een gebakje eten. Ik heb daar echter NOOIT een mening over. Ik geef juist altijd de opdracht mee om af en toe te blijven genieten van ongezond eten, ook als je wilt afvallen! Nooit meer iets ongezonds eten is voor niemand haalbaar, dus juist heerlijk als je af en toe lekker geniet. Sterker nog, op een feestje doe ik vaak zelf ook gezellig mee!

5. Je bent super slank, dus je weegt zeker heel weinig
Ik heb het al vaak gezegd, maar gewicht zegt ECHT niet alles. Ik ben 1.72 en weeg ongeveer 66kg, mijn BMI is daarmee 22,3. Een gezonde BMI ligt tussen de 20 en de 25. Ik zou volgens deze richtlijnen ook bij 59kg nog een gezond gewicht hebben. Dit zou voor mij nooit haalbaar zijn, ik weet zeker dat ik me dan minder energiek en krachtig zou voelen als nu! Ik heb wat meer spieren dan een gemiddeld persoon, die wegen zwaarder dan vet. Daardoor ben ik misschien wat zwaarder dan de meeste mensen verwachten, maar ik ben er helemaal happy mee!

6. Jij hoeft er weinig voor te doen om zo slank te blijven
Heel vaak wordt gedacht dat een fit lichaam bij mij komt aanwaaien. Ik zal wel een snelle stofwisseling hebben en makkelijk afvallen. Dat is echter zeker niet zo. Ik sport ongeveer 6 uur per week en een doordeweeks nauwelijks ongezonde dingen. In het weekend wel wat meer, maar ik ben dan ook na het weekend vaak wat zwaarder. Ook in vakanties kom ik met gemak 2-3kg aan. Ik werk er dus hard voor om mijn fitte lichaam te houden. Ik vind dat trouwens echt geen enkel probleem, want ik voel me ZO goed bij een fit lichaam!

7. Je eet geen ongezonde dingen
Ik denk dat het inmiddels wel duidelijk is dat ik dat ZEKER wel doe. Ik heb alleen in de afgelopen jaren wel leren beoordelen of ik iets écht lekker vind, of dat ik het meer eet uit automatisme. Ik beoordeel per moment of ik super veel zin heb in de ongezonde dingen, of dat het eigenlijk niet echt hoeft. Om die reden sla ik op sommige momenten dingen af, zodat ik op een andere dag dingen kan snoepen die ik nog veel lekkerder vind. Ik houd bijvoorbeeld niet zo van chips, maar vind het heerlijk om op zaterdagavond een hele reep chocolade of een grote bak ijs naar binnen te werken :). Op verjaardagen sla ik soms alles over en soms neem ik lekker een gebakje, hapjes én een wijntje. Het verschilt per moment en het ligt aan de bui waarin ik ben.

8. Marloes blijft heel stabiel op gewicht
Ook dat is dus niet helemaal waar. Ik schommel ongeveer tussen de 64 en 67,5kg. In periodes dat ik meer ongezonde dingen neem, bijvoorbeeld tijdens de feestdagen of op vakantie, loopt mijn gewicht op tot 67,5kg. Ik vind dat geen enkel probleem, maar merk dan wel dat ik me langzaam minder fit ga voelen. Om het fitte gevoel weer terug te krijgen, trek ik dan weer even aan de rem, eet gezonder en snoep iets minder (maar ik houd altijd 2 genietmomenten). Binnen een paar weken voel ik me dan vanzelf weer fitter.

Ik hoop dat je dit artikel leuk vond om te lezen en dat ik je weer wat inspiratie heb gegeven die je kunt gebruiken bij jouw eigen gezonde leefstijl!

Groetjes, Marloes

Herken jij dingen uit mijn verhaal? 

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (9)
 1. Marlous 5 jarengeleden

  Ja! Ik herken héél veel.
  Vooral 4 en 6. Mensen denken dat ik van alles denk als ze iets ongezonds eten, omdat ik hier zelf niet zo vaak voor kies. Ik denk er helemaal niets van…. soms denk ik juist; ‘Zit ik dan met mijn rijstwafels en zij koopt lekker een chocoladereept’.
  Mensen denken vaak ook dat ik ‘gezegend’ ben met een slanker lichaam, maar ik train 5 a 6 x per week (zware krachttraining) en daarnaast probeer ik nog hard te lopen… dus ik doe er juist heel veel voor!
  Leuke blog weer Marloes!

  Reageer
  • Marloes 5 jarengeleden

   Precies!! Thanks lief naamgenootje! Xx

   Reageer
 2. Bianca 5 jarengeleden

  Heel leuk!
  Mensen onderschatten inderdaad vaak wat je er allemaal voor “moet” doen (vooral laten ?) om fit te zijn/blijven.

  Fijne zondag! ☀️

  Reageer
 3. Willemijn 5 jarengeleden

  Leuke blog. Jouw artikelen geven mij altijd het gevoel dat je gezond eet, maar ook zeker af en toe minder. . Niet altijd moeten, maar zeker wel enthousiast zijn over het gezonde eten en gezonde levensstijl. Juist dat heeft mij geïnspireerd in mijn tocht naar fitter, slanker (-11), blijer.

  Reageer
 4. Danielle 5 jarengeleden

  Heel herkenbaar, maar ik vind juist dat je heel goed de balans laat zien. Ik denk dat dit ontzettend moeilijk is om goed neer te zetten, respect dus! Helaas moet je je altijd verantwoorden, zowel dikke als slanke mensen. Naja je moet natuurlijk niks, onthoudt dat! Wanneer ik iets afsla krijg ik altijd te horen: “ach jij kan het wel hebben”. Ik heb me aangewend om die opmerking te negeren of erom te gaan lachen. Ga vooral door met al je positieve energie die je ons geeft!

  Reageer
 5. Ati 5 jarengeleden

  Mooi artikel lieve chicka! ?

  Reageer
 6. Veerle 5 jarengeleden

  Wil je een keer een review doen over de spreads van Maza, ben daar echt heel benieuwd naar?!

  Reageer
 7. H 5 jarengeleden

  Hoi!

  Ik heb juist van jou geleerd hoe belangrijk het is om echt te genieten van een snoepmomentje en je laat ook regelmatig zien inderdaad dat jij dat ook doet en er dan echt van geniet!

  Ik ben drie week geleden bevallen van mijn derde kindje. Na de vorige zwangerschap was ik 20 kilo aangekomen en door jou dieetwijze/challenges te volgen..ben ik zelfs nog iets lichter geworden dan voor de zwangerschap.
  Jou dieetwijze vind ik niet echt een dieet, maar een gezonde leefstijl dat heel goed vol te houden is! Ik heb dus heel veel aan jou en jouw website. Bedankt hiervoor.
  Vanaf woensdag ga ik weer van start om de kilo’s er weer af te krijgen en pak de opdrachten van jou challenges er weer bij!

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: