Feiten en fabels Leefstijl Persoonlijk Voeding

10 Veelgestelde Vragen over mijn Eetpatroon

Door

Sinds het begin van optimavita.nl in 2013, upload ik al ‘What I Eat in a day’ video’s en ‘My day in food’ artikelen. Om precies te zijn heb ik 19 video’s en 31 artikelen geplaatst met dit onderwerp! Als je me lang volgt, dan weet je dus wel ongeveer hoe mijn voedingspatroon eruit ziet. Toch krijg ik nog héél vaak dezelfde vragen. Daarom leek het me leuk om deze te beantwoorden in een artikel.

Ik snap helemaal als je niet alles volgt wat ik plaats. Daardoor kan het soms misschien een beetje verwarrend zijn en kun je je afvragen waarom ik bepaalde keuzes maak. Ik probeer het hieronder zo duidelijk mogelijk uit te leggen.

1. Eet je niet veel te weinig?
Deze opmerkingen krijg ik super vaak. Ik eet niet te weinig, anders zou ik afvallen. Er zijn periodes dat ik bewust iets minder eet, omdat ik bijvoorbeeld weer in shape wil komen na een vakantie (of na de feestdagen ;)). Verder eet ik naar behoefte. Ik sport veel (5-6 uur per week), maar verder zit ik de hele dag op mijn kont. Als blogger en diëtist die met de auto naar werk gaat, heb je gewoon echt nul beweging. Mijn voedingsbehoefte ligt daarom echt niet zo hoog! Iemand die de hele dag staat of loopt, zal veel meer verbranden tijdens een werkweek van 40uur, dan dat ik doe met mijn 5-6 sportuurtjes!

andijviestamppot gezond

2. Waarom gebruik je eiwitpoeder?
Na een zware training, is het belangrijk om iets te eten waar eiwit in zit. Dat helpt je spieren herstellen. Je kunt prima gewoon melkproducten, vlees, vis of ei gebruiken…maar ik vindt eiwitpoeder gewoon heel lekker als alternatief! Ik gebruik het vooral als ik ‘s avonds heb gesport. Het maakt mijn snack namelijk lekker zoet, als een soort van toetje. Ik vertelde al eerder alles over eiwitpoeder. Ook deelde ik het recept voor ‘fluff‘, mijn favoriete after workout snack met eiwitpoeder!

3. Huh, je drinkt cola light…dat is toch nog veel slechter dan gewone cola?
Cola light bevat aspartaam, een zoetstof die in grote hoeveelheid schadelijk is. Een paar glazen per dag kan echter TOTAAL geen kwaad! Omdat ik nooit meer drink dan 2-3 glazen per dag, kies ik liever voor cola light dan voor normale cola, die vol zit met calorieën en suiker. Het lijkt wel alsof iedereen vergeet dat suiker in grote mate OOK ontzettend schadelijk is. Ik schreef in 2013 al een artikel over zoetstof. Af en toe een keer meer dan 3 glazen cola light drinken is trouwens ook geen enkel probleem!

4. Je slaat soms tussendoortjes over, ik dacht dat het goed was om vaak te eten?
Veel mensen denken dat het belangrijk is om elke paar uur iets te eten. Ik ben het daar niet altijd mee eens. In sommige gevallen kan het handig zijn, maar voor mezelf vind ik het niet nodig. Ik heb namelijk vaak gewoon geen trek ‘s ochtends tussendoor. Ik bewaar deze voeding dan liever tot later, zodat ik een grotere lunch of groter middag tussendoortje kan nemen. Dan heb ik namelijk wél vaak veel trek. Ook hier schreef ik eerder een artikel over.

optima vita fluff

5. Waar let je op bij het eten voor en na het sporten?
Om te zorgen dat ik geen darmklachten krijg, eet ik 2 uur voor het sporten een grote maaltijd die niet te vetrijk is. Bijvoorbeeld gewoon een gezonde warme maaltijd. Als ik ‘s middags sport, eet ik een koolhydraatrijke snack vlak voor het sporten, die makkelijk verteerbaar is. Bijvoorbeeld een banaan, of twee cracottes met appelstroop. Na het sporten zorg ik ervoor dat ik voldoende eiwit (+- 20g) binnen krijg. Ik combineer dit met inname van koolhydraten voor een optimaal herstel. Je raadt het al, ook hier vertelde ik meer over in een eerdere video! Dit optimale herstel is vooral belangrijk als je net als ik veel sportmomenten in de week hebt.

6. Je eet super veel kwark, is dat wel gezond?
Het valt me op dat mensen altijd zeggen dat ik teveel kwark eet. Ik eet vrijwel elke dag 250ml kwark, soms eet ik inderdaad wel 500ml. Ik gebruik magere kwark, die is rijk aan eiwit en bevat nauwelijks vet. Dat ik dat elke dag neem, kan totaal geen kwaad! Sommige mensen zijn zeer lactoseintolerant, of kunnen niet tegen koemelkeiwit. Dan kun je kwark inderdaad beter laten staan. Ik kan er prima tegen, dus ik neem het gewoon! Ik vind het altijd wel grappig dat het normaal is als je elke dag 4-5 boterhammen eet, maar 1-2 bakjes kwark is not done :).

7. Houd jij je hoeveelheid calorieën en je macro’s (Koolhydraten, eiwitten en vetten) bij?
Nee, momenteel niet. Ik ben natuurlijk voor mijn werk als diëtist heel veel voedingen aan het berekenen, ik heb daarom zeker wel een idee hoeveel van alles ik binnen krijg. Ik probeer echter zo veel mogelijk op gevoel te eten. Daardoor gebeurt het soms dat ik op een dag maar 1400kcal binnen krijg, maar er zijn ook regelmatig weekenddagen waarin ik (mede door genietmomentjes) op ruim 3000kcal zit. Tijdens langere ongezonde periodes komt ik wat aan, waarna ik weer even een periode wat strenger doe en weer afval. Soms houd ik een paar dagen wel mijn voeding bij als ik daar zin in heb.

8. Je eet zo gezond en sport veel, blijf je dan niet constant afvallen?
Nee! Zoals ik hierboven ook al aangaf, ligt mijn voedingsbehoefte echt niet zo heel hoog, doordat ik nauwelijks beweeg naast het sporten. Ik eet gezond, maar wel goede porties, waardoor ik niet afval. Bovendien neem ik elk weekend lekker wat ongezonde dingen :). Als ik dat een paar weken minder, dan val ik wel langzaam af! Dat hoeft van mij overigens helemaal niet, ik vind mijn gewicht prima!

9. Je gebruikt normale melk, is dat niet slecht voor je?
Heel veel mensen in de fitnesswereld laten normale melk staan en gaan over op plantaardige melk. Dit is soms omdat ze niet tegen lactose (melksuiker) kunnen en soms omdat ze denken dat gewone melk ongezond is. Veel mensen zijn inderdaad lactose-intolerant en kunnen niet goed tegen melk. Over de hele wereld gezien is dit ongeveer 80% van de bevolking. Veel Nederlanders kunnen er echter prima tegen! Ondanks mijn PDS heb ik geen klachten als ik af en toe melk gebruik. Ik kies er daarom voor om het gewoon te gebruiken! Bij grote hoeveelheden krijg ik trouwens wel klachten! Kwark wordt trouwens vaak beter verdragen dan melk. Ik vertel er hier meer over.

gezonde sandwich met rosbief

10. Waarom zie ik je nooit brood eten?
Heel simpel, ik vind lunchen met alleen brood niet zo heel lekker. Ik eet liever meer gevarieerde lunchgerechten zoals salades, omelet, pannenkoeken etc. Ik eet liever crackers, omdat ik er daar meer van kan nemen en dan ook meer kan variëren met beleg. Als ik brood eet, dan is het bijvoorbeeld een sandwich zoals hierboven. De laatste tijd neig ik wel weer vaker naar brood. Ik kies dan trouwens altijd voor volkorenbrood (of roggebrood), dat is de meeste gezonde keuze.

Ik hoop dat ik je weer een beetje meer duidelijkheid heb gegeven. Mocht je nog andere vragen hebben, dan kun je die altijd hieronder stellen! Als het er veel zijn, zal ik nog eens zo’n artikel maken!

Groetjes, Marloes

Heb jij nog vragen over mijn voedingspatroon?

Foto bovenaan is van Patrick de Gier voor Tante Luus!

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (18)
 1. Amy 5 jaargeleden

  Hoi Marloes,

  Dank je wel voor deze heldere en informatieve blog.
  Ik vind jou, jouw voedingspatroon en levensstijl en de manier waarop je in het leven staat erg inspirerend.
  Wat mij betreft ben je niemand verantwoording schuldig wat betreft de manier waarop je omgaat met eten en sporten, maar deze blog is desalniettemin erg helpend voor het vinden van een balans daarin. Ik volg je met plezier!

  Reageer
 2. Karyn jayne 5 jaargeleden

  Mooi verwoord Amy ik kan niet anders zeggen dat ik het helemaal eens ben met jou reactie 🙂

  Ga zo door Marloes ik vind jou blogs vlogs etc super en haal er veel ideen uit aangezien ik heel erg op de verkeerde vetten let nu ik revaliderende ben van een hartstilstand, na 10 weken sporten 2x in de week ben ik nu klaar om zelf het sporten door te zetten en hoop via jou video’s meer inspiratie te krijgen want wil hier graag mee doorgaan 🙂
  Iedereen een hele fijne dag en tot snel weer

  Lieve groetjes
  Karyn ⚘

  Reageer
 3. Bianca 5 jaargeleden

  Goedemorgen! Wat bijzonder om te lezen dat volgers hun mening zo aan je laten weten. Ik kan me daar echt niets bij voorstellen. Wellicht omdat ik me totaal kan vinden in jouw denkwijze, manier van leven :-).
  Trek je er niet te veel van aan he. :-).
  Fijne dag. Liefs!

  Reageer
 4. Arlin 5 jaargeleden

  He Marloes,

  Leuk artikel! Wel vind ik dat jij idd niemand verantwoording voor jou eetpatroon schuldig bent. Als mensen zoveel kritiek hebben of wat dan ook laat ze dan lekker een andere blogger volgen 🙂 je bent wie je bent en er zijn enorm veel mensen die jou bewonderen.. Waaronder ikzelf!

  Mede dankzij jouw blog en expertise over voeding en sport, heb ik het voor elkaar gekregen om 9 kilo in 6 maanden te verliezen (177cm van 83,5 naar 74,5). Waarbij ik mijn doel bereikt heb om onder de 75 kilo te komen! En ben super trots dat dit eerste doel gelukt is, nu verder met mijn gezonde eet en sport patroon en zie wel wat dat met mijn gewicht doet! 🙂 maar iig wilde ik je even bedanken voor je blog, want het heeft mij intens geholpen! 😀

  Ga zo door Marloes!

  Groetjes Arlin

  Reageer
  • Marloes 5 jaargeleden

   Lieve reactie Arlin! Ik zie het ook niet als verantwoording…maar wil vragen beantwoorden :). Wat super tof dat je zulke mooie resultaten hebt behaald!! Mega trots op je. Liefs

   Reageer
 5. Sabrine 5 jaargeleden

  Hoi Marloes, wat een leuke blog! Ik vind het super wat je allemaal doet en je lijkt me echt lief. Ik wilde je alleen vragen hoe je nou weet hoeveel gram je van dingen eet? Ik zie je vaak wegen en vraag me af hoe je weet hoeveel gram pitjes je bij jou ontbijt moet hebben bijvoorbeeld?

  Reageer
  • Marloes 5 jaargeleden

   Ik ben diëtist, dus heb veel verstand van voeding. Daarnaast heb ik door de jaren heen mijn eigen lichaam leren kennen en weet ik waar ik behoefte aan heb 🙂

   Reageer
 6. Eva 5 jaargeleden

  Met de laatste paar artikelen en video’s krijg ik het gevoel alsof je je steeds vaker aangevallen voelt, jammer! Zoals je artikelen over kritiek van anderen: vast erg informatief en goedbedoeld, maar met dit artikel maar een paar dagen daarna lijkt het alsof je vragen en opmerkingen zat begint te worden…. Alle uitroeptekens en tekst in HOOFDLETTERS maakt het er ook niet beter op, alsof het anders niet doordringt bij iedereen dat je ECHT gezond eet, niet te weinig eet en dat kwark en cola light GEEN probleem zijn in je eetpatroon.

  Verschillende opmerkingen komen zelfs cynisch over:
  “Ik vind het altijd wel grappig dat het normaal is als je elke dag 4-5 boterhammen eet, maar 1-2 bakjes kwark is not done :). ” – ja hoor, “grappig”…
  “Het lijkt wel alsof iedereen vergeet dat suiker in grote mate OOK ontzettend schadelijk is. ” – moet ik me als lezer van je blog aangesproken voelen met “iedereen”?

  Deze reactie is misschien niet erg handig als het gaat om je aangevallen voelen bij opmerkingen en vragen, maar het viel me de laatste tijd al vaker op en helemaal bij dit artikel. Ik hoop dat je snapt wat ik bedoel, ondanks de niet-zo-tactische bewoordingen, en dat je minder last krijgt van kritiek en opmerkingen naar aanleiding van artikelen en vlogs!

  Reageer
  • Marloes 5 jaargeleden

   Jammer dat je het zo ervaart. Mijn doel was om veelgestelde vragen te verduidelijken, omdat ik weet dat het voor veel mensen onduidelijk is door alles wat er gezegd wordt in voedingsland. Ik probeerde dat op een enigszins ‘grappige’ manier te brengen, vandaar de ietwat scherpe opmerkingen.

   Reageer
   • Eva 5 jaargeleden

    Bedankt voor je reactie. Je ziet dat meer mensen denken dat je je aangevallen voelt, als ik deze reacties hier zo lees. De scherpe, “grappige” manier van reageren lijkt bij meer mensen niet overgekomen te zijn.

    Reageer
    • Marloes 5 jaargeleden

     Dat kan natuurlijk :). Ik denk ook niet dat het voor mij realistisch is om het iedereen naar zn zin te maken.

     Reageer
 7. Anne 5 jaargeleden

  Hey Marloes,

  Ik heb sinds kort een sta-bureau en dat bevalt me echt geweldig! Na de eerste dag voelt het wel alsof je de hele dag in de rij hebt gestaan voor een pretpark maar nu ik er aan gewend ben geeft het me juist heel veel energie en merk ik dat ik veel geconcentreerder werk! Ik dacht, misschien ook een tip voor jou? (niet dat er iets mis is met de eet-beweeg balans die je nu hebt hoor;)

  Heel lief dat je alles zo openhartig deelt en jammer dat mensen je vaak meteen zo kunnen aanvallen op je eetpatroon als blogger en al helemaal als dietist. Iederen heeft zijn eigen individuele patroon en ondanks dat ik het heel leuk vind om te lezen wat je eet zal ik het toch niet snel met het mijne vergelijken 😉

  Reageer
  • Marloes 5 jaargeleden

   Jaaaa, gaaf die sta-bureaus. Is voor mij niet echt een optie…omdat ik niet al mijn cliënten kan laten staan (vaak knie- en heupproblemen). Toch thanks voor de tip! Ik voel me niet perse aangevallen hoor! Snap alleen dat mensen soms door de bomen het bos niet meer zien 😉

   Reageer
 8. Farielle 5 jaargeleden

  Hoi Marloes,

  Sinds kort volg ik jouw website/blog.
  Ik vind wat je plaatst erg leuk om te lezen en je video’s ‘what I eat in a day’ heb ik ook vrijwel allemaal al bekeken 🙂
  Zoals je hierboven al zegt eet je weinig brood.
  Ik vroeg me daarom af hoe je dan aan voldoende jodium komt, heb je hier een tip voor?

  Groetjes, Farielle

  Reageer
  • Marloes 5 jaargeleden

   Thanks! Ik eet regelmatig vis waar jodium in zit, of bijvoorbeeld zeewier :). Ook gebruik ik jozo-zout als ik zout neem (ik heb een lage bloeddruk, dus heb soms sterk de behoefte aan iets zouts).

   Reageer
 9. isabelle saeys 5 jaargeleden

  Mijn Nederlandse coach!Jij maakt het me nog altijd heeeel erg naar mijn zin…spontaan,eerlijk,grappig,lief,,realistisch en altijd het u-tube zonnetje in mijn huisje(ik zet het geluid erg hard als ik alleen thuis ben,zo lijk je echt in mijn work-out-kamer en moet ik wel doen wat jij zegt!haha!groetjes,isabelle

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.