vrienden en familie tips 7
| 4 november 2017

Ultieme tips van mijn vrienden en familie! ♥

Soms heb ik ineens een ingeving voor een leuk artikel. Dat had ik laatst ook weer. Ik besloot veel van mijn vrienden en familie een berichtje te sturen waarin ik vroeg naar hun ultieme tips voor gezond leven. Vandaag lees je ze allemaal op een rijtje!

Gezond leven werkt voor iedereen anders. Jullie lezen natuurlijk altijd alleen mijn ervaring. Hieronder lees je wat ultieme tips van anderen zijn. Gedachtes en praktische tips die hen helpen om hun leven gezonder te maken. Lees gezellig mee!

Sven (mijn vriend): ‘Doe het voor jezelf’, maar dat is te standaard. Eet veel van producten waar weinig calorieën in zitten, dan kun je lekker veel eten. En vind een vorm van bewegen die je leuk vindt.

Mama: Doe het voor jezelf. Het is jouw lichaam en jij moet je er goed bij voelen. Jij gaat je er beter door voelen.

Oma: Voor mij is gezond leven regelmaat! Regelmatig eten, slapen, werken en ontspanning. Maar ik ervaar dat dit niet altijd lukt. Ik maak mijn eten zo gezond mogelijk en let op de inname van zout, suiker en vet, vanwege mijn hoge bloeddruk, diabetes type 2 en iets verhoogde cholesterol. Als ik iets vetter eet, vermijd ik koek en snoep. Als ik mager eet, mag ik van mezelf een stukje zwarte chocolade (90%). Ik drink alleen water en thee. Tijdens een feestje of diner doe ik gewoon mee, ik let de dagen daarna extra op. Dan is alles weer stabiel!

Miriam (schoonzusje): Voor mij heeft sporten een hele grote invloed. Door beweging word ik gemotiveerd om gezond te eten en te leven. (edit Marloes: heel herkenbaar! Met sporten maak je gelukshormonen aan en wordt je mentaal sterker) Ik vind het heel belangrijk dat het een leefstijl wordt en dat je niet een bepaald dieet gaat volgen.

Mario (oom): Ik praat er vooral veel over met mensen om mij heen en ik vraag naar hun tips. Ik stel vaak een schema op, omdat ik ploegendiensten loop, dit geeft me houvast. Zoek naar iets dat bij JOU past. Blijf gewoon proberen en plan! Bepaal wanneer je wat gaat doen en leg het vast. Maak op deze manier kleine stapjes. De drive, de energie en de motivatie komt dan vanzelf.

Anneloes (vriendin en collega diëtist): Mijn visie op afvallen is: zo lang mogelijk gevuld blijven met de juiste producten. Welke producten dat zijn, is compleet persoonsafhankelijk. Als je bijvoorbeeld honger krijgt van het eten van een appel, eet dan geen appel om er vol van te zitten. Ook andersom. Zit jij vol van een eierkoek, prima. Daarnaast vind ik plezier in eten ook belangrijk en bewuste keuzes maken. Bijvoorbeeld met Pasen: 3 paaseitjes staat qua calorieën gelijk aan een tussendoortje, maar ze vullen niet als tussendoortje. Prima als je daarvoor kiest, maar de honger die je hebt is dan voor jou en daar moet je mee dealen. Ook is mijn visie om elke hoofdmaaltijd te combineren met eiwitten, zodat je langer gevuld bent. Dus zuivel bij je broodmaaltijd, etc! (Edit Marloes: Anneloes is duidelijk net zo’n food-enthousiast als ik en raakt er niet over uitgepraat ;)). 

Marloes (vriendin): Balans en plezier! Maar ik weet dat ik niet ‘normaal’ ben. Voor mij is sporten niet iets dat moet, maar iets dat ik graag wil. Ook gezond eten is geen opgave, ik vind het oprecht lekkerder. Dus ik heb het wat dat betreft een stuk gemakkelijker dan de gemiddelde mens. Dat wil niet zeggen dat ik nooit eens iets ongezonds eet of een keer een sportsessie oversla, maar dat vind ik geen probleem!

Ati (vriendin): Wil je meer bewegen/sporten, kies dan iets wat je echt leuk vindt! Dat geeft zoveel meer energie en plezier. Probeer dingen uit en kies wat bij je past. Wil je doordeweeks niet te veel snoepen, haal dan ook geen ‘verkeerde’ dingen in huis. Dan kom je ook niet in de verleiding. Dat is mijn ervaring ;-). Als ik zin heb ik wat lekkers en mezelf wil verwennen in het weekend, dan kies ik datgene uit waar ik ultiem van geniet: bij mij zijn dat de gele M&Ms, milka oreo reep of de tony chocolonely melk. Mijn ervaring is dat een streng dieet niet werkt maar dat door soms kleine veranderingen in je eetpatroon/beweegpatroon aan te brengen, je al een heel eind komt. Ik eet eigenlijk de hele dag door. Dat klinkt misschien gek maar ik bedoel daarmee dat bij mij goed werkt dat ik mijn darmen bezig houd door vaker kleinere beetjes te eten. Ik krijg een opgeblazen gevoel en houd dat honger gevoel als ik teveel in één keer eet

Paula (vriendin): Als ik gezonder wil leven, geef ik mezelf meer tijd te nemen voor mijn eten. Ik verwen mezelf met gezonde producten die ik heel lekker vind (maar soms wat duurder zijn, waardoor ik ze normaal laat liggen). Ik zorg dat ik lekker, gevarieerd en gezond eet. Ik maak aan het begin van de week een planning voor wat ik elke avond ga eten. Ik ga vaak ook op zoek naar nieuwe gezonde (makkelijke) recepten. Ik zorg dat ik lekker kan ontbijten met gezonde pannenkoeken, een smoothie etc. Ik haal fruit dat ik echt lekker vind en zorg voor lekker gezond broodbeleg. Ik kan daar dan echt naar uitkijken, dat zorgt dat ik minder snel ga snoepen.

Yvonne (vriendin): Iets waar ik heel veel aan heb gehad is: Eet gezond, niet minder!

Hans (sportschooleigenaar): Doe normaal, eet gewoon gezonde producten waar we allemaal mee zijn opgegroeid. Ga niet blind hypes volgen. Weeg je avondmaaltijd eens af! Ga uit van een totaal van +-450g waarvan ongeveer de helft groenten zijn, een kwart vlees/vis/vleesvervanger en een kwart aardappels. Ook doe ik graag ‘s middags een middagdutje van maximaal een uur. Dit heb ik nodig om fit te blijven, omdat mijn werkdagen vaak van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat zijn. Ik zet mijn telefoon dan even op stil, alleen de hele urgente telefoontjes kunnen dan doorkomen.

Harjan (collega trainer): Gezond eten is heel belangrijk, maar draai er niet in door! Laat je leven niet leiden door je voeding, maar leid je voeding rond je leven. En pas het eventueel  zo aan  dat je geen dingen aan je voorbij hoeft te laten gaan, omdat je persé gezond moet eten! Zelf zeg ik altijd 80% gezond en 20% (wat) ongezonder is niets mis mee!  Intermittent fasting bevalt mij heel goed, omdat je niet je maaltijden hoeft te preppen. Gewoon kijken wat de dag brengt. En wanneer je vervolgens thuis bent vul je het aan met zo gezond mogelijke voeding. Het zelfde geld voor sporten. Laat geen leuke of belangrijke dingen aan je voorbij gaan omdat je persé moet sporten, want het komt echt niet op 1 dag aan! Zo lang het maar geen gewoonte wordt dat je je trainingen skipt! En tot slot; trek je niks aan van de opmerkingen van mensen om je heen die jou gezonde leefstijl niet begrijpen, omdat ze zelf ongezond leven. Tenzij je natuurlijk van jezelf al vindt dat je er door geobsedeerd bent, want dan zouden ze wel eens gelijk kunnen hebben.

Christopher (collage trainer): Wat mij heel erg helpt om je doel voor ogen te houden. Ik vraag mezelf af of ik goed op weg ben om mijn doel te halen en pas mijn training en voeding anders aan. In sommige gevallen heb ik mezelf echt mentaal moeten uitdagen als het lichamelijk even niet wilde. Met mijn doel voor ogen lukt me dat.

Peter (vriend): Wat voor mij goed werkt is omdenken. Ik ga niet sporten om af te vallen, want dat voelt het als ‘moeten’. In plaats daarvan stel ik mezelf een sportdoel, bijvoorbeeld 5km hardlopen in 30 minuten. Doel en middel worden op die manier omgedraaid! Tijdens het werken aan mijn nieuwe doel, val ik ongemerkt af op een voor mij leuke manier!

Elsbeth a.k.a. Tante Luus: Wij eten steeds minder vlees omdat we ons daar a. fitter bij en minder vermoeid door voelen en b. het is onze manier om zo ons steentje bij te dragen aan minder dierenleed, een beter milieu en minder CO2 uitstoot. Als ik vlees koop dan liefst bij de boer uit de omgeving om de slager. Dan weet ik in ieder geval wat ik op mijn bord krijg…

Ik zit nu dus mega in de peulen en erwten fase waar ik salades mee maak met quinoa, haloumi, kikkererwten, koriander, doperwten en bosuit… Ook doe ik vaak bonen en peulen in soepen (bijvoorbeeld in een broccolisoep met  ras el hanoutkruiden) maak ik er ook een pizza (bodem) van. Zo lekker en wat de topping betreft, varieer ik er lustig op los.
Annelies (vriendin): Ik probeer gezond te eten omdat ik weet wat het met mijn lichaam doet. Hoeveel meer energie ik er van krijg en hoeveel meer ik ook geniet van eten! Sinds de geboorte van mijn dochtertje zijn het wel vaak meer snelle en iets minder lekkere gezonde maaltijden. Mijn truc is om geen lekkers in de voorraadkast te hebben, anders kan ik er echt niet vanaf blijven! Dat is ook mogelijk, want als we bezoek krijgen dan sjeesen we gewoon even naar de Jumbo tegenover ons huis!
Heel erg bedankt aan iedereen die input heeft gegeven voor dit artikel. Jullie zijn toppers! Ik hoop dat iedereen die dit leest, er een klein beetje inspiratie of motivatie uit kan halen.
Zoals je ziet, heeft iedereen een andere kijk op gezond leven! Een aantal dingen komen regelmatig terug, zoals plannen en niet vergeten te genieten. Ik denk dat het heel belangrijk is om eens goed na te denken over jouw eigen kijk hierop! Wat zou jij je beste vrienden als ultieme tip meegeven? Op deze manier kom je erachter wat goed werkt voor jou.
Groetjes, Marloes
Wat zou jouw ultieme tip zijn?

15 reacties

  1. Ik heb een vraagje, nadat ik ‘s morgens yoghurt op heb met fruit, havermout, lijnzaad en crusli, heb ik vaak een opgeblazen buik. Hoe kan dat?
    ♡♡♡

    1. Vaak komt dit door de combinatie…. eerst worden je eiwitten verteerd (hier zijn andere enzymen voor nodig). Je koolhydraten liggen als het ware te wachten en dat kan een opgeblazen gevoel geven.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram