Vragen over afvallen
| 27 september 2020

Train je manier van denken – Gezond leven Opdracht

Wat mij betreft valt of staat gezond leven, fit worden en afvallen met de juiste mindset. Als jouw manier van denken niet ondersteunend is, zal je het al snel opgeven. Net als vorige week, geef ik je ook deze zondag weer een opdracht. Uiteraard heeft het alles te maken met het trainen van jouw gedachten.

Het probleem

Om gezond leven vol te houden, is veel doorzettingsvermogen en motivatie nodig. Wij zijn echter een kei in het saboteren van onze eigen positieve mindset. Waarschijnlijk herken je sommigen van deze gedachtes wel, als het gaat om gezond leven:

  • ‘Zie je wel, ik kan het niet’
  • ‘Ik houd het toch niet vol’
  • ‘Die sportles is vast veel te zwaar voor mij’
  • ‘Dat eetpatroon werkt voor haar, maar vast niet voor mij’
  • ‘Ik kan die chocolade toch niet weerstaan’
  • ‘Mijn lichaam is zo lelijk’
  • ‘Ik zal nooit fit worden’

Je kan je misschien wel voorstellen, dat hoe vaker je dit soort dingen tegen jezelf zegt, hoe harder je het zelf gaat geloven! Als jij constant tegen jezelf zegt ‘je kunt het toch niet’, zal je daar onbewust naar gaan handelen.

Dit klinkt voor sommigen misschien wat zweverig, maar geloof me…zo werken onze hersenen!

Kritische stem

Jouw manier van denken trainen

Om jouw gedachtepatroon te veranderen, is veel oefening nodig. Het zit er namelijk vaak al jarenlang ingesleten! Je kunt niet van jezelf verwachten dat je dit binnen een paar dagen, of zelfs een paar weken, gaat omdraaien. Toch is het mogelijk als je er de tijd voor neemt!

Als jij jezelf aanleert dat je bij een bepaalde negatieve gedachte er een positieve tegenover zet, zal je mindset langzaam gaan veranderen. Ja, dit is echt even doorzetten, maar het is het ZO waard. Het zal uiteindelijk écht je leven veranderen om positiever te leren denken.

In de afgelopen jaren ben ik hier zelf ook flink mee bezig geweest. Verschillende van mijn denkpatronen heb ik om weten te buigen. De start was altijd lastig, maar al heel snel krijg je er plezier in en zie je positief resultaat.

Lieve stem

Opdracht

Ok, maar HOE dan? Ik ga je een opdracht geven:

  • Kies 1 negatieve gedachte van jezelf uit, die je graag zou willen omdraaien. Bijvoorbeeld ‘Ik houd het toch niet vol’.
  • Bedenk een positieve gedachte als vervanging. Bijvoorbeeld ‘Ik ga zorgen dat ik het deze keer wél volhoud, door te accepteren dat ik werk in kleine stapjes. Bovendien is een misstap af en toe helemaal niet erg’.
  • Probeer elke keer als jouw negatieve gedachte in je hoofd speelt, de positieve er tegenover te stellen! In het begin voelt het misschien overdreven en nutteloos, maar als je volhoudt zul je merken dat het gaat werken!

Het moeilijkste van deze opdracht, is het bedenken van de positieve gedachte. Soms zit je zo diep in je eigen negatieve patroon, dat je het alternatief simpelweg niet ziet. Hij is er echter altijd, dus geef jezelf rustig de tijd erover na te denken. Dit is overigens een van de dingen waar ik in mijn online cursus ‘Gezond leven leuk maken‘ verder op in ga. Ik geef daarin nog meer verschillende voorbeelden. De cursus is helaas al gestart, maar in januari heb je weer een kans om mee te doen! Wil je als eerste een berichtje krijgen als de cursus weer in de verkoop gaat? Meld je dan aan voor op de (geheel vrijblijvende) mailinglist.

Groetjes, Marloes

Welke gedachte zou jij willen veranderen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram