vrienden en familie tips 7
Leefstijl Persoonlijk

Gezond Leven – Als sociale steun ontbreekt…

Door

Gezond leven op lange termijn volhouden kan ontzettend lastig zijn. Het wordt nog véél moeilijker, als je geen steun krijgt van mensen uit je directe omgeving. Ik krijg vaak te horen van lezers dat hun partner, vriend(inn)en of gezinsleden afkeuren waar ze mee bezig zijn. In dit artikel geef ik je een aantal tips. Ook hoop ik je een steuntje in de rug te bieden, samen met de andere lezers van optimavita.nl!

Het ASE-model bepaalt ons gedrag!?

Wetenschappers gebruiken verschillende modellen, om ons gedrag te kunnen verklaren. Een van die modellen is het ASE-model. Volgens dit model zou ons gedrag voortvloeien uit 3 pijlers:

 • Attitude: Jouw gedachtes over bepaalde dingen en de houding die je daarin neemt. Bijvoorbeeld: ‘Ik vind gezond eten belangrijk’, ‘Voor mijn gezondheid rook ik niet’ of ‘Ik wil een aantal keer per week sporten voor mijn conditie’. 
 • Sociale invloed: De mening die de mensen om je heen over dit gedrag hebben. Denk aan je familie, partner vriendengroep en collega’s. Hoe dichter bepaalde personen bij je staan, hoe belangrijker hun mening vaak voor je wordt.
 • Eigen effectiviteit: Hoe jij jouw eigen vaardigheden inschat over bepaald gedrag. Bijvoorbeeld: ‘Het lukt me om gezond te eten’, ‘3x sporten per week kan ik makkelijk halen’ en ‘Ik ben gestopt met roken en ik weet dat ik dat volhoud’

Om succesvol bepaald gedrag uit te kunnen voeren, moeten volgens de wetenschappers alle drie de pijlers positief aanwezig zijn. Misschien zijn jouw attitude en eigen effectiviteit wat betreft gezond leven heel positief, maar mist de positieve sociale invloed. Het is dan heel begrijpelijk dat het volhouden van gezond leven lastig is.

vrienden en familie tips

Ben je wel écht gezond bezig?

Opgeven is natuurlijk nooit een goed idee. Er zijn altijd manieren te vinden waarop het jou wél gaat lukken. Allereerst wil ik even benadrukken dat ik ervan uitga dat jij écht gezond bezig bent. Ik bedoel daarmee dat je geen obsessief gedrag vertoont als het gaat om gezond leven. Ga dat uiteraard eerst even bij jezelf na. Dat mensen om je heen daar moeite mee hebben, is natuurlijk helemaal logisch!

Mijn tips voor jou

Ben jij inderdaad gewoon gezond bezig, maar krijg je geen steun van mensen om je heen? Dan heb ik een aantal tips voor je:

 • Praat met je geliefden en leg uit waarom het zo belangrijk voor je is. Soms snappen mensen niet waarom je iets doet en begrijpen ze het beter als je dat toelicht. Vertel wat gezond leven voor jou betekent, wat je doelen zijn en hoe jij je voelt bij jouw leefstijl.
 • Stel ze gerust. Leg uit dat je écht nog wel eens meedoet met een patatje, gebakje of schaaltje chips. Misschien ontbreekt hun steun wel omdat ze bang zijn dat je doorslaat!
 • Leg mensen om je heen uit hoe ze jou zouden kunnen helpen. We zijn van nature allemaal een beetje behulpzaam. Als we kunnen helpen, doen we dit vaak graag. Laat weten wat je fijn zou vinden. Verwijt niet, maar leg de aandacht op het positieve!
 • Zoek mensen die je wél begrijpen, als aanvulling op je sociale omgeving. Praat bijvoorbeeld eens met die collega die altijd een salade meeneemt als lunch, met mensen op de club waar je sport, stuur die oude vriendin een appje, zet een oproepje op Facebook wie er met je wil wandelen of stuur een berichtje naar iemand op social media. Zo creeër je mensen om je heen die je begrijpen en steunen.
 • Laat andere in hun waarde en neem ze niet mee in jouw keuzes. Dat jij gezond wilt leven, betekent niet dat je dat ook aan hen moet opdringen. Ik kies er bijvoorbeeld voor om regelmatig voor mezelf iets anders te koken dan voor Sven. Ik vind het prima als hij naast me op de bank een zak chips leeg eet en ik haal met alle liefde dingen die hij lekker vindt. Het kost misschien af en toe wat tijd en moeite, maar als je er geen probleem van maakt valt dat ontzettend mee!
 • Houd vol! Onthoud dat dit JOUW keuze is en dat JIJ er baat bij hebt. Wat anderen daarvan vinden, is eigenlijk niet zo heel belangrijk. En geloof me, uiteindelijk wennen ze er wel aan ;).

De Optimavita familie ♥

Het is misschien een schrale troost, maar besef je dat er op optimavita.nl elke dag zo’n 6-7 duizend mensen kijken die je steunen en begrijpen! Het klinkt misschien cheesy, maar ik zie ons als een grote familie. We kunnen elkaar steunen! Ik word er altijd ZO blij van als ik zie dat mensen op elkaars reacties reageren. Vrijwel altijd zijn jullie oprecht en liefdevol naar elkaar, dat betekent echt super veel voor me.

Heb je een moeilijke periode? Zet gerust een reactie onder het artikel van die dag! Dit kan eventueel anoniem. Gegarandeerd dat er iemand is die wat opbeurende woorden voor je heeft. Ik probeer zelf ook meerdere keren per dag de reacties te checken. Je kunt dit trouwens ook doen op Instagram of Facebook.

Groetjes, Marloes

Krijg jij sociale steun uit je omgeving? Of zijn er veel mensen met kritiek?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (11)
 1. Bianca 4 jaargeleden

  Goedemorgen :-).

  Gelukkig wel! Mijn man is ook 25 kilo afgevallen en samen zijn we van het hardlopen en obstacle runs, het seizoen begint weer :-).

  Fijne donderdag.

  Liefs.

  Reageer
 2. Ise 4 jaargeleden

  Mooi artikel! Samen sta je zoveel sterker. Ik hoop dat degene die nog niet zoveel steun uit de omgeving krijgen hier echt wat aan hebben 🙂

  Reageer
  • Marloes 4 jaargeleden

   Dat hoop ik ook echt! Dank je wel Ise!

   Reageer
 3. Johanna 4 jaargeleden

  Ik dacht altijd de enige te zijn met weinig support (lees: geen). Schijnbaar hebben meer mensen hier last van. Ik ben de afgelopen twee jaar 60 kilo afgevallen door gezond te eten en meer te bewegen. Ik wilde graag support van mijn naasten en dan heb ik het over mijn familie (ik heb geen partner) Deze ‘ support ‘ bestond en bestaat helaas voornamelijk uit het afbranden van mijn eet en sport gewoontes. Dat deed en doet nog steeds veel pijn. Ik heb dan ook support gezocht binnen mijn vriendenkring, zij volgen me positief kritisch. Stimuleren mij , maar remmen me ook af als dat nodig is. En dat helpt, want ik zoek geen jaknikkers, ik zoek mensen om me heen die er samen met mij voor zorgen dat ik mijn inmiddels gezonde leefstijl kan blijven behouden.

  Reageer
  • Karin 4 jaargeleden

   Super knap van je zeg!

   Reageer
  • Bianca 4 jaargeleden

   Goed bezig, ga zo door!

   Reageer
  • Marloes 4 jaargeleden

   Je bent zeker niet de enige! Super fijn dat je vrienden je zo helpen, dat is heel waardevol. Ja-knikkers heb je inderdaad weinig aan. Een kritische blik is af en toe erg fijn, zo lang hij niet irreëel kritisch is :). Heel veel succes!! Je kunt het. Wij staan met z’n allen achter je.

   Reageer
 4. Milou 4 jaargeleden

  Mooi artikel! Ik denk dat mensen soms ook niet expres “afbranden of tegenwerken” maar dat ze eigenlijk zélf dat koekje of die zak chips zouden willen weerstaan en dus eigenlijk kritiek op zichzelf hebben. Het is makkelijker snoepen als er iemand met je meedoet.
  Voor alle mensen die afvallen of goed bezig zijn met sporten, applaus! Ik heb me vanmorgen ook ingeschreven en ga ervoor ??? groetjes Milou

  Reageer
 5. Arlin 4 jaargeleden

  Hallo allemaal! 🙂 soms gaat het gewoon even niet zo goed als dat je zou willen, je hebt geen zin om te sporten, je eet een hotdog ipv een bord met groente… Ik ben zelf al ongeveer +/- 9 kilo lichter dan vorig jaar augustus (177cm, 75kg) en sport nog steeds elke week 3 tot 4 keer + een actieve baan. Support is niet het probleem bij mij, maar meer geduld hebben voor resultaat. Ik weet wel dat het een tijdje kan duren etc, maar toch is dit soms het struikelblok. Afgelopen periode stond (staat) m’n gewicht stil en voelt het soms alsof je het voor niks doet. Geloof me ik weet dondersgoed dat dit niet het geval is maar ik moest dit even kwijt want het frustreert me nogal. Ooit zei iemand; there’s no such thing as a smooth mountain! Het is dus vallen en opstaan geblazen. 🙂 bedankt dat k even m’n zegje kwijt kon. Hoop dat het bij jullie wèl lukt op het moment haha. Groetjes Arlin

  Reageer
 6. Marjolein 4 jaargeleden

  Heyy,

  Leuk en behulpzaam artikel!☺
  Ik had nog een ideetje voor een recptvideo/artikel, misschien is het leuk om een keer een gezonde variant van hartige taart te maken??
  Groetjes, Marjolein

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.