Afvallen Leefstijl Persoonlijk Voedingstips

Snaaien voorkomen – Wat zeggen jouw stemmetjes?

Door

snaaien-voorkomen

Stemmetjes? Marloes…ben je gek geworden? Hell no! Ik weet zeker dat jullie net als ik allemaal stemmen in jullie hoofd hebben, als het gaat om je snaaimomenten. Af en toe lekker ongezond eten is natuurlijk prima, maar ongewild snaaien wil je het liefst voorkomen. Zeker als je er niet écht van geniet. Ik legde eerder al uit dat het heel belangrijk is om te weten wanneer je meer eet dan je zou willen. Wat je ook heel goed kan helpen, is je beseffen wat de stemmen in je hoofd jou vertellen. Daar gaat dit artikel over.

Het moment
We kennen het allemaal wel, je hebt voldoende gegeten gedurende de dag, maar tóch heb je ontzettend veel lekkere trek. Je twijfelt, want je had je voorgenomen om gezond te gaan leven. Of je hebt allemaal gezond eten meegenomen, maar aangekomen op werk of school blijkt er iemand te trakteren op iets dat je écht ontzettend lekker vind. Je hebt de vorige dag alleen al ongezond gegeten en wilde eigenlijk vandaag gezond bezig gaan.

Kortom, ik heb het over momenten dat je eigenlijk liever gezond (of helemaal niet) zou willen eten, maar TOCH iets neemt omdat je het simpelweg niet kunt weerstaan.

Onbewust snoepen

De verschillende stemmen
Op zulke momenten zijn er heel veel verschillende stemmen in je hoofd. Sommigen zullen je afraden om het ongezonde eten te nemen, anderen zullen het je juist aanraden het wel te nemen. Sommige stemmen zijn vriendelijk, anderen zijn juist heel streng. Op momenten dat je gaat snaaien, ondanks dat je je had voorgenomen dat niet te doen, is er een stem die gewonnen heeft. Die gemaakt heeft dat jij het ongezonde toch hebt gepakt. Dat kunnen bijvoorbeeld de volgende stemmen zijn:

 • Één keertje snoepen kan echt geen kwaad
 • Ok, vandaag mag ik nog even snoepen…maar morgen begin ik écht.
 • Je hebt het verdiend, want….(je bent goed bezig geweest/je hebt gesport/je hebt een goed cijfer gehaald etc.)
 • Ik heb al een beetje ongezond gegeten, dus vandaag is toch al verpest
 • Het lukt me uiteindelijk toch niet om het te weerstaan, ik ben daar te zwak voor
 • Ach, gezond leven is toch onzin. Ik voel me prima en vind mezelf goed zoals ik nu ben.
 • Ik sport straks wel een uurtje extra, dan kan ik nu wel iets extra’s nemen
 • Mijn lichaam heeft kennelijk deze suikers even nodig, dat voel ik.

Zo zijn er nog veel meer verschillende stemmen die in je hoofd kunnen rondspoken. Het is heel goed om je bewust te zijn van jouw stemmen. Schrijf ze bijvoorbeeld per moment op, dat je gaat snaaien.

Snoepen2

Welke stemmen kunnen je helpen?
Negatieve stemmen maken je nooit vrolijker. Als je niet lekker in je vel zit, is de kans dat je ongezond gedrag gaat vertonen groter. Oftewel, probeer jezelf af te leren om negatief te denken. Negatieve stemmen kunnen je aanraden het ongezonde te nemen, (bijvoorbeeld: je bent toch te zwak, je eet het uiteindelijk toch wel op) maar ze kunnen je ook aanraden om het niet te nemen (bijvoorbeeld: stop nou eens met chocolade eten, je bent al zo dik!).

Beide stemmen schiet je helemaal niets mee op, je word er alleen maar ongelukkiger van. Ik heb mezelf de afgelopen jaren geprobeerd te trainen om vooral positief te denken. Natuurlijk lukt dat niet altijd, maar het helpt me heel vaak wel! Ik probeer bijvoorbeeld als volgt positief te denken:

 • Je mag deze chocolade nu wel nemen, maar zou je daar uiteindelijk écht gelukkig van worden?
 • Je hoeft niet perse gezond te eten, besef dat het je eigen keuze is. JIJ voelt je er goed bij.
 • Als ik deze chips nu niet pak, ga ik in het weekend heerlijk genieten van dat ontzettend lekkere ijsje.

Zo kun jij ook positieve stemmen creëren die bij jou passen! Geloof me, het is even wennen maar het werk echt!

Mijn negatieve stemmetjes
Natuurlijk heb ook ik wel eens negatieve stemmen. Dat is nooit helemaal te voorkomen, je kunt niet altijd sterk zijn. Het leek me leuk om ook te delen wat mijn meest voorkomende manieren van denken zijn, als ik wél een keer flink de mist in ga.

 • Je hebt nu toch al ongezond gegeten, de rest maakt dan ook niet meer uit.
 • Of ik deze zak M&M’s nu vandaag of de komende week leeg eet, maakt toch niet uit.
 • Ik let gewoon volgende week weer extra op, dan kan ik nu wel veel snaaien.

Jeetje, wat is dit ontzettend persoonlijk om te delen zeg!! Toch wil ik het doen, om te laten zien dat we allemaal zulke gedachtes hebben.

Ik2

Wat kun je hiermee?
Ik raad je dus echt aan om uit te vinden wat jouw stemmen zeggen. Hierdoor leer je je eigen snaai-patroon beter kennen. Alleen als je precies weet wat er in je hoofd gebeurt, kun je eraan werken. Als je dan jouw gedachten in kaart hebt gebracht, kun je deze proberen positiever te maken. Ook kun je ze gaan herkennen op snaaimomenten! Door deze herkenning, weet je ook dat je in je eigen valkuil stapt. Je zult merken dat je hierdoor langzaam jouw snaaimomenten kunt verminderen.

Ongewild veel te veel snaaien doen we allemaal wel eens, dat is helemaal geen probleem! Pas als het heel vaak gebeurt, dan wordt het schadelijk voor je gezondheid. Met dit artikel hoop ik je iets verder op weg te helpen.

Groetjes, Marloes

Wat zeggen de stemmen in jouw hoofd als je gaat snaaien?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (10)
 1. L 6 jaargeleden

  Dit artikel is (helaas) voor mij bedoeld! Dit is echt mijn probleem, wat mijn gezonde levensstijl echt in de weg zit. Thanks voor je artikel, ik ga maar eens zoeken of hier een boek over is?

  Reageer
  • Marloes 6 jaargeleden

   Uit de ban van emotie eten van Joanna Kortink vind ik fijn 😉

   Reageer
 2. Joyce 6 jaargeleden

  Heel herkenbaar voral nu ik toch al heb gesnoept !
  Hoe vaak is het normaal om een snaaibui te hebben?

  Reageer
  • Marloes 6 jaargeleden

   Naar mijn idee is er een groot verschil tussen zin in snaaien (komt vaker voor) en een echte eetbui waaron je jezelf helemaal verliest (komt niet tot heel af en toe voor).

   Reageer
 3. Annema 6 jaargeleden

  Wat n goed idee Marloes om eens goed naar de stemmen te luisteren. Ik merk dat ik ga snaaien als ik mijn eten niet goed heb gepland en de dag anders loopt dan verwacht. Dan denk ik, ik doe makkelijk een lunch of eet te weinig en dan gaat het mis. Een andere reden is spanningen of emoties. Dan heb ik, lijkt het, de energie niet, om goed mijn eten te plannen en loopt het altijd uit de hand.
  Als ik ga snaaien is het stemmetje wat het meeste voorkomt: het is nu toch al mis gegaan dus wat maakt deze dag nu uit. Als ik dan ‘s avonds naar bed ga sta ik voor de spiegel tanden te poetsen en scheld mijzelf uit voor alles en nog wat. Omdat ik had voorgenomen dit niet meer te doen. Jouw tips om het om te buigen naar het positieve ga ik zeker uitproberen.
  En ik ga de gedachten en emoties rond het snaaien nu opschrijven. Ik ga nooit meer helemaal terug naar af, dat heb ik al overwonnen. Maar ik vind de snaai momenten soms nog te veel voorkomen.
  Dank je voor de tips.

  Reageer
 4. Vera 6 jaargeleden

  Heel herkenbaar allemaal!
  Soms heb ik ook het Marloes-stemmetje… 🙂 ….dat zegt: is dit nou een genietmomentje en ga je bewust genieten…of ga je gewoon iets naar binnen werken? Haha…dat maakt me wel bewuster van de snaaimomenten en ik kan bewuster kiezen.
  En ja…soms denk ik: ach Marloes, nu even niet 😉

  Reageer
 5. Ise 6 jaargeleden

  Bij mij is het meestal ‘eentje kan geen kwaad’. Maar voor mij helpt dat ook! Mezelf al het ongezonde verbieden (even heel streng gezegd) heeft geen zin, want dan heb ik er alleen maar meer zin in. Met af en toe wat lekkers voel ik me prima nu 🙂

  Reageer
 6. Michelle 6 jaargeleden

  Whaa heel herkenbaar! Ik probeer al enkele maanden mijn levensstijl om te gooien maar de laatste dagen hebben mijn hersenen of whatever er echt geen zin meer in. Het enige waar ik aan kan denken is potten nutella en zakken vol M&M’s! In combinatie met van die dagen dat wat je ook eet, je lichaam maar blijft zeggen dat je meer eten nodig hebt.. 😎 Vermoeiend

  Reageer
 7. Kim 6 jaargeleden

  Oh, eigenlijk alle dingen die je beschrijft zijn herkenbaar voor me.
  “Je mag deze chocolade nu wel nemen, maar zou je daar uiteindelijk écht gelukkig van worden?” vind ik een lastige. Deze triggert denk ik mijn eetstoornis, waar ik in het verleden vooral veel last van heb gehad, een beetje. Het voelt als “je wordt gelukkiger als je dunner bent en alleen gezond eet”, terwijl ik die gedachte juist heb moeten proberen los te laten.
  Maar zo is het voor iedereen zoeken naar de juiste “gedachte”, het juiste tegenstemmetje.. 🙂

  Reageer
  • Marloes 6 jaargeleden

   Absoluut!! Daarom is het ook voor iedereen anders. Je wordt zeker niet gelukkiger als je dunner bent, dat staat vast.

   Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.