| 11 april 2013

Mindfulness met Agnes

Je hebt op optimavita.nl al veel kunnen lezen over beweging en voeding. Een ander belangrijk aspect van gezondheid is ontspanning, rust en je geestelijke gesteldheid. Voor een introductie op dit onderwerp ben ik op bezoek geweest bij Agnes Heerdink, gz-psycholoog. In onderstaande video stelt ze zichzelf voor.

Zoals Agnes in de video vertelt, is er een direct verband tussen lichaam en geest. Als je lichamelijk niet fit bent, kan dit zorgen voor negatieve gevoelens over jezelf. Andersom kan het zo zijn dat als je geestelijk niet fit bent, dit zich uit in je lichaam. Ik merk bijvoorbeeld dat mijn sportprestaties omlaag gaan als ik stress heb.

Ook als je wilt afvallen is het vinden van rust en ontspanning erg belangrijk. Ik zie vaak in mijn praktijk dat het cliënten niet lukt om af te vallen, als ze hier te krampachtig mee bezig zijn. Je herkent misschien wel het feit dat zodra je ‘op dieet’ gaat, je aan niets anders meer kunt denken dan eten. Het vinden van rust in het eetpatroon kan ervoor zorgen dat het afvallen wel weer lukt. Ik probeer daarom altijd de aandacht te leggen op gezond eten en hiervan genieten, in plaats van zoveel mogelijk afvallen in een korte tijd.

Voor een fit lichaam is het naar mijn mening dus belangrijk om een goede balans te vinden tussen inspanning en ontspanning. Er zijn verschillende manieren om dit te bereiken, één daarvan is het doen van oefeningen om tot rust of tot jezelf te komen. Mindfulness is een techniek die tegenwoordig erg populair is om hierbij te gebruiken. In onderstaande video doet Agnes een oefening met jullie, die gebaseerd is op de ideeën van mindfulness.

Zoek een rustig plekje op en kijk mee. Doe je oordopjes in als het geluid iets te zacht is.

Voor meer informatie over de dingen die Agnes doet, kun je terecht op haar website: www.zielenzin.nl Agnes helpt mij onder andere bij het traject Bewust Slank, dat ik heb geïntroduceerd op Sportrade fit- en welness. Tijdens dit traject werk ik met een klein groepje mensen aan een blijvend gezonder eet-, beweeg- en leefpatroon.

Wat vind jij van mindfulness?
Zou je dit soort oefeningen vaker willen zien op optimavita.nl?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram