Leefstijl Persoonlijk

3x Question: Wat zou jij doen?

Door

Question gezond leven

Zoals jullie weten, vind ik het leuk om af en toe jullie mening te horen over bepaalde onderwerpen. Daarom bracht ik ruim twee jaar geleden de ‘question’ artikelen de wereld in. Sinds die tijd stel ik jullie af en toe een vraag, waarop jullie bij de reacties je mening kunnen geven. Ik geniet daar ontzettend van! Vandaag stel ik 3 oude ‘question-vragen’ opnieuw, omdat ik sinds toen ontzettend veel nieuwe bezoekers heb gekregen. Ook kunnen meningen natuurlijk veranderen. Ik doe er 3-in-1, omdat de oudere bezoekers één of meerdere van deze vragen misschien al kennen. Door er 3 te combineren, zit er vast iets nieuws voor je bij.

1. Zou jij een vriend(in) zeggen dat hij/zij te dik wordt?
Als iemand langzaam zwaarder wordt, durven weinig mensen hier een opmerking over te maken. Logisch natuurlijk, want het is een ontzettend pijnlijk onderwerp. Mensen die (veel) te dik zijn, hebben regelmatig een dieper liggend probleem. Ook weten ze vaak zelf wel dat ze niet zo gezond bezig zijn. Ze zitten dan ook misschien niet te wachten op opmerkingen van de buitenwereld.

Aan de andere kant, hun gedrag is wel degelijk gevaarlijk voor hun gezondheid. Misschien hebben ze juist net een extra zetje nodig, om er iets aan te gaan doen.

Wat zou ik doen: Ik zou het alleen zeggen tegen mensen die heel dicht bij me staan, bijvoorbeeld naaste familie, mijn vriend of een van mijn beste vriendinnen. Bij mensen die verder van me af staan, vind ik dat het mijn taak niet is er iets van te zeggen. Wat denk ik wel cruciaal is, is de manier waarop je het zegt. Ik zou ontzettend voorzichtig zijn en benadrukken dat ik me zorgen maak om zijn/haar gezondheid.

Collage gezond

2. Hoe belangrijk vind jij het dat jouw partner aandacht besteed aan sporten/gezond leven?
Omdat je optimavita.nl bekijkt, ga ik ervan uit dat je in meer of mindere mate bezig bent met gezond leven. Ik ben dan ook heel benieuwd of jij het belangrijk vindt dat jouw vriend of vriendin (je partner dus) ook sport en/of gezond eet. En als je dat belangrijk vindt, in welke mate dan? Moet hij dezelfde passie hebben als jij zelf, of is een beetje minder ook goed? Zou jij jouw partner op zijn liefde voor sporten of gezond eten selecteren?

Mijn mening: Ik vind het vooral belangrijk dat mijn vriend mij steunt en mijn beslissingen begrijpt. Er zijn heel veel mensen die niet begrijpen dat ik zo vaak sport, of liever een salade eet dan een bord patat. Het is voor mij zeker een bonus dat mijn vriend ook sportief is, ik geniet namelijk ontzettend van het samen sporten. Ik zou het echter niet erg vinden als hij minder sportief was. Ook zijn eetpatroon hoeft echt niet even gezond te zijn als het mijne, als hij mij maar lekker laat doen wat ik wil. Ik vind het trouwens wel fijn als hij er enigszins op let. Ik zie mezelf niet samen zijn met een man die alleen maar op de bank hangt en 5x per week pizza en patat wil eten.

Sven en ik

3. Wat is jouw absolute guilty pleasure?
Iedereen heeft wel een bepaald product waarvan hij weet dat het ongezond is, maar het ontzettend graag eet/drinkt. Ik vind het heel erg belangrijk om af en toe te kunnen genieten van minder gezond (of gewoon heel ongezond) eten of drinken. Ik doe dat dan ook mega graag! Ik vind het op zo’n moment heel belangrijk dat ik iets kies wat ik écht ontzettend lekker vind. Dan kan ik er optimaal van genieten. Voor mij is het daarom ontzettend belangrijk om precies te weten wat ik het allerlekkerst vindt. Ik kan echter moeilijk 1 ding kiezen, dus hier mijn favorieten-rijtje in willekeurige volgorde:

1. Chocolade in combinatie met nootjes/pinda’s en/of caramel.
2. IJs, bij voorkeur ook in combinatie met chocolade of caramel. Of heel lekker schepijs.
3. Amercan cookies van de versafdeling van de Albert Heijn. Mijn favoriet zijn die met witte chocolade en macadamia-noten (Thanks oud-stagiaire Anneloes voor die verslaving ;))

Mijn favorieten veranderen trouwens regelmatig. Zo kan ik ook ineens een zoute fase hebben. Dan kies ik bijvoorbeeld graag voor nacho’s met kaas of zoute drop. Ook ben ik een periode ineens helemaal gek geweest van popcorn (met caramel en chocolade alstublieft!), nougat blijft een favoriet, stroopwafels…tjah…veel dus!! 🙂

caramel-chocolate-popcorn-moose-munch-recipe-01

Ik ben heel benieuwd naar jouw antwoorden! Ik vind het zo ontzettend leuk om op deze manier jullie een klein beetje beter te leren kennen. Als jij trouwens een leuke question-vraag hebt waarvan je wilt weten wat andere lezers antwoorden, laat het me dan zeker even weten! Zo kunnen we elkaar voor moeilijke dilemma’s stellen :).

Groetjes, Marloes

Wat is jouw antwoord op deze drie vragen? Heb jij een nieuwe question vraag?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (20)
 1. Marlous 6 jarengeleden

  1. Zou jij een vriend(in) zeggen dat hij/zij te dik wordt?
  Oei… dit zou ik heel erg moeilijk vinden. Toch denk ik dat ik dit onderwerp voorzichtig zou aansnijden, omdat ik om diegene geef en graag wil dat die persoon gezond blijft.
  2. Hoe belangrijk vind jij het dat jouw partner aandacht besteed aan sporten/gezond leven?
  Ik heb op dit moment geen relatie, maar dit is wel iets wat ik enorm belangrijk vind in een relatie. Ik ben vrij extreem in het sporten en gezonde voeding en in die mate hoeft het niet als hij mij maar wel die ruimte geeft.
  3. Wat is jouw absolute guilty pleasure?
  Chocola. OMG… er is voor mij niets lekkerder dan dát. Ik heb dan ook gewoon geen rem meer als ik eenmaal begin… daarom eet ik het ook niet te vaak 😉

  Reageer
 2. Sandra 6 jarengeleden

  1. Tja ik ga niets zeggen. Ten eerste zie ik gewoon niet zo snel dat mensen zwaarder zijn geworden. Ten tweede weten ze dat zelf ook heus wel. Als ze erover beginnen zou ik ze natuurlijk steunen, maar ik zou het onderwerp zelf niet aansnijden.
  2. Het is wel belangrijk dat een partner me support als ik ga sporten en gezond wil eten. Ik zou het wel lastig vinden om met iemand samen te wonen die vaak koekjes/snoepjes in huis haalt. The mind is weak 🙂 Gelukkig is mijn partner zelf ook bezig met gezond leven, en steunt hij mij in mijn leefstijl.
  3. Koekjes, koekjes en koekjes:) En uit eten gaan (indisch, italiaans, mexicaans….)

  Reageer
 3. Marla 6 jarengeleden

  1. Absoluut niet! Het is hun leven, ik heb totaal geen recht om te oordelen over iemand anders zijn leven. Diegene zal er toch pas wat aan doen als hij/zij er klaar voor is. Ik wil niemand slecht laten voelen en accepteer liever mensen zoals ze zijn.
  2. Ik vind het belangrijk dat ik kan doen wat ik wil en dat ik erin ondersteund word. Hij hoeft niet net zoals ik te zijn. Nu is dat ook zo, ik kook de maaltijden en hij eet mee. Mijn vriend sport niet. Ik ga hem niet pushen daarin, want dat heeft toch geen zin. Hij vind het wel best dat ik deze leefstyle heb.
  3. Uit eten gaan.

  Reageer
 4. Joyce 6 jarengeleden

  Ik wilde even iets zeggen over 1. Ik heb namelijk zelf twee jaar geleden in de positie gezeten dat iemand (mijn beste vriend) dat tegen mij zei en die bracht het heel mooi vond ik. Hij zei dat het hem opviel dat ik de laatste tijd wat was aangekomen. Hij zei dat het me goed stond dus dat ik me daar geen zorgen over hoefde te maken maar hij vroeg hoe het kwam en of ik met iets zat. Ik moet zeggen dat, ook al was het een fijne manier, het nog steeds indruk maakte. Wel op een positieve manier maar het had ook een schrikeffect. Omdat ik me ineens besefte dat het dus ook zichtbaar voor de buitenwereld was. Ik ben ook om die opmerking toen begonnen met afvallen.

  Reageer
  • Marloes 6 jarengeleden

   Wow, dat is inderdaad een hele mooie manier!! Dank je voor het delen Joyce!

   Reageer
 5. Tamara 6 jarengeleden

  1. Als het een hele goede vriendin of naaste familie was zou ik er wel over beginnen. Maar hoe verder van mij vandaan, hoe meer schroom, denk ik.
  2. Mijn man is totaal niet sportief, ik trouwens ook niet heel erg.
  Waar ik me soms wel aan erger is zijn snoepgedrag. Dan staat hij stiekem in de kast een pak hagelslag uit te schudden op zijn hand, die vervolgens naar zijn mond gaat.
  3. Chips!

  Reageer
 6. Vera 6 jarengeleden

  1. Het gewicht vind ik niet zo belangrijk. De één is wat zwaarder dan de ander. Als ik zou zien dat iemand zwaarder is geworden en het valt me op, kan het wel zijn dat ik me afvraag of alles goed met diegene gaat. Want zwaarder worden kan een symptoom van stress zijn. Als ik me zorgen zou maken om diegene, zou ik wel vragen hoe het met die persoon gaat. Het zou me dan niet om het gewicht gaan, maar om de persoon zelf.

  2. Ik vind het herkenbaar wat er wordt gezegd. Mijn vriend moet me wel steunen en zijn patroon hoeft niet hetzelfde te zijn als het mijne, maar ook niet te ver ervan af staan. Ach, bij mij kan het ook wel wat gezonder en ik ben blij als hij me daarin steunt.

  3. Zeker weten een Mc Flurry…..hmmmmmmm….. 🙂 En chocolade-pepernoten zijn echt heel extreem. Als ik ze al in huis haal, dan pak ik een klein kommetje en dan verstopt mijn vriend de rest van de zak, die hij trouwens eerst dichtplakt! Hahaha! Ja, zo steunt hij me enorm 🙂

  Reageer
 7. barbara 6 jarengeleden

  1 Ik zou willen dat ik de moed had er iets van te zeggen. hooguit als het onderwerp ter sprake komt zal ik eerlijk zijn maar durf over zoiets niet te beginnen. ik ben zelf ook wat zwaarder dan gezond dus wie ben ik om een ander aan te spreken.
  2 Ik denk dat als je een gezin hebt dat het een must is dat je hier beiden hetzelfde in staat. geef elkaar ruimte om te sporten gezond eten als voorbeeld voor de kids maar ook om fit te blijven voor alle leuk dingen. Wij eten dus juist altijd allemaal hetzelfde, dingen die de ander niet lust bewaren we dus voor de dagen dat we niet “complete” zijn.
  3 koek en chocolade maar als ik niet begin/pak dicht laat kan ik er redelijk goed afblijven. en hele oude kaas…

  Reageer
 8. Mirjam 6 jarengeleden

  1. Ik zou er niet zo snel iets van zeggen als ik die persoon niet goed ken als het echt een naaste iemand is zou ik het proberen tactisch te brengen zonder die persoon te kwetsen.
  2. Ik vind het zeker belangrijk als mijn partner ook enigszins sportief en gezond leeft. Ikzelf laat best veel voor het hockeyen en zou het zeker fijn vinden als mijn partner het zou snappen waarom ik dingen laat.
  3. Witte chocolade en Ben&Jerry cookie dough.

  Reageer
  • Marloes 6 jarengeleden

   Zo leuk om jullie reacties te lezen!! 🙂

   Reageer
 9. Bianca 6 jarengeleden

  1. alleen mijn man zou ik erop wijzen. Bij anderen vind ik dat lastig, al beschrijft Joyce wel een mooie manier van aankaarten.
  2. ja wel belangrijk, maar ik hou van alles aan mijn mannetje, dus ook met een kilootje extra. Probeer hem wel te behoeden voor snaaien doordeweeks door hem gezondere snacks voor te schotelen. Word ie niet altijd blij van trouwens hahaha…
  3. CHIPS jammmmmie!

  Reageer
 10. karlien 6 jarengeleden

  De combinatie chocolade-caramel is zooo lekker!!!

  Hahah tegen mijn man zeg ik het echt als zijn buik aan het groeien is 😉 Dat weet hij ook. Maar zoiets tegen andere mensen is natuurlijk een stuk lastiger.

  Reageer
 11. Marianne 6 jarengeleden

  1. Nee, ik geloof niet dat ik het zou zeggen, wanneer iemand er zelf over begint wil ik best helpen om een oplossing te zoeken, maar er zelf over beginnen…. ik zou het zelf echt niet leuk vinden wanneer iemand zoiets tegen mij zou zeggen.
  Het is wel heel erg leuk om tegen iemand te kunnen zeggen dat je het idee hebt dat hij /zij afgevallen is en vervolgens te vragen hoe ze het hebben gedaan…. Wanneer ik weet dat iemand bezig is met lijnen zou ik zodra ik daar iets van zie wel een opmerking over maken.
  2. Mijn man heeft vroeger heel veel gesport terwijl ik dat veel minder deed, nu is het andersom, ik ben er meer mee bezig dan hij, samen fietstochten maken vinden we beide leuk. Ik probeer ons menu steeds wat gezonder te maken, wanneer we samen eten, eet hij hetzelfde als ik, wanneer we met meer mensen eten, maak ik meerdere dingen zodat iedereen kan kiezen wat hij/zij wil, en kan ik op die manier ook kiezen wat ik wel en niet wil eten.
  3. Op dit moment zit ik in een “gezond eten” fase en kan ik overal goed vanaf blijven.
  Zolang ik niet ergens aan begin, chocolade koekjes van de Lidl, zakken Engelse drop, rode wijn….
  heb ik gelukkig nergens last van… en eet ik liever fruit tussendoor, de koekjes en de wijn houd ik voor momentjes in het weekend…

  Ro

  Reageer
 12. Sannie 6 jarengeleden

  1. Nee, alleen als die persoon er zelf over begint. Meestal weten mensen het wel van zich zelf. Het is gewoon een heel gevoelig onderwerp en wie weet is degene er al mee bezig.
  2. Het is wel fijn als je elkaar kan steunen in moeilijke periodes. Dat doen we hier ook gelukkig! Mijn man heeft ook wat meer discipline dan ik 🙁 Maar ik doe mijn best 🙂
  3. Met stip op 1: Chocola! Dit beperk ik uiteraard zoveel mogelijk en geniet er van als ik het wel eet maar dit kan ik gewoon elke dag wel eten (doe ik momenteeel niet haha) Verder drink ik elke dag een glas cola Light of ik neem een blikje cola light mee naar mijn werk. Dat drink ik dan bij de lunch….. Verder drink ik alleen maar (lichte) thee en water dus dit is echt mijn verwenmomentje van de dag. Wellicht niet zo gezond maar ik geniet er zo van!

  Reageer
 13. Miranda 6 jarengeleden

  1. Ik zou het bij mijn man en kinderen natuurlijk wel zeggen. Omgekeerd ook. Ik denk dat je dat als gezin ook wel in de gaten houdt. Maar bij vriendinnen zou ik voorzichtiger zijn. Vaak vind je het zelf ook al niet prettig wat kilootjes aan te komen, als een ander er dan ook nog over begint. Wat ik misschien wel zou doen is om bijv. te zeggen dat ik weer een heerlijk gezond recept gegeten heb. Vaak komt een gesprek dan wel op gezond eten, aankomen/afvallen etc. Zo kun je voorzichtig polsen hoe iemand erin staat. Maar ik zou dan nog niet zeggen, ‘ja ik dacht al je bent best aangekomen’. Hooguit wat tips en recepten.
  2. Sporten doen we allemaal thuis. Mijn man en ik lopen samen hard, dus dat is gezellig. Ik ben zelf wel meer met voeding bezig. Omdat ik het belangrijk vind dat iedereen goed eet, kook ik vaak twee gerechten. (zonder moeite hoor, dit kun je vaak zo makkelijk combineren!). En ik vind koken super leuk. Voor mezelf vaak op de Optimavita manier, voor de rest net iets anders maar wel met dezelfde groenten en iets meer vlees etc. Iedereen kan dan eten wat hij wil. Steeds vaker zie ik dat mijn man met mij mee-eet. De variatie geeft zoveel energie en je merkt aan je lichaam dat je steeds beter in conditie raakt!
  3. PATAT! Dat vind ik zo lekker. Ik heb een airfryer, dus ik probeer het vetgehalte enigszins te beperken, maar ik weet dat het niet goed is. Maar 1 x in de week vind ik het zo lekker….

  Reageer
 14. Zoë 6 jarengeleden

  1 ik zou het wel zeggen. Het hangt er natuurlijk vanaf hoe je het zegt.
  2 ik vind het niet erg als mijn vriend niet sport en gezond eet al eet mijn vriend wel opzich gezond.
  3 mijn quilty pleasure’s zijn:
  1. Patat
  2. Chips
  3. Grote zak luxe noten met lekker veel zout
  4. Mac donalds

  Reageer
 15. Alia 6 jarengeleden

  1. Ik heb het zelf gezegd bij mijn vriend. Toen we elkaar leerden kennen 6 jaar geleden droeg hij maat L en ik schrok heel erg toen ik voor het eerst 2 X-en in zijn kleding zag staan. Toen even laten rusten en een paar maanden later ging hij 2 a 3 keer per week sporten. Toen ik op een gegeven moment een fikse ommekeer maakte in mijn eetpatroon wou hij na een week ook meedoen. Nu is die tweede X er vanaf en hij is goed aan de slag om de eerste ook weg te trainen.
  2. Ik beweeg meer en mijn vriend sport meer. Soms vind ik het wel jammer dat hij niet met mij mee wil een lange wandeling of een fietstocht maken. En hij vind het jammer dat ik niet meer sport, zodat ik ook betere resultaten zie. Qua eten was hij eerst nogal van de hele pakken koekjes als snack en ik keek m’n ogen uit toen hij laatst met twee snackpaprika’s met zuivelspread voor de tv zat. Zelf koos ik al langer voor gezondere snacks en ik ben erg blij dat hij zit nu ook doet en, nog belangrijker, het ook lekker vind. Samen aanpassingen maken, heeft ons dichter bij elkaar gebracht.
  3. Mijn grotere zondes zijn Chips, Hotwings van de KFC , Hellman’s mayonaise (de pot is binnen 2 weken leeg, Yofresh duurt een maand of twee) en de beruchte Tony Chocolonely met zeezout.

  Reageer
  • Alia 6 jarengeleden

   Bij punt 1 wou ik nog wat anders toevoegen. Een vriendin van me zei laatst iets in de trant van “Je buik ziet er nu veel beter uit. Ik schrok er eeder wel van hoeveel dikker hij was geworden.”. Hoewel ze het goed bedoelde had ik het liever gehoord op het moment dat ze ervan schrok.

   Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: