Leefstijl Question

Question: Wat vind jij lastig in december?

Door

hello-december

Ik merk dat het leeft bij vrienden, familie en collega’s. Iedereen heeft het over de vele lekkere dingen tijdens de decembermaanden. Waar de ene het gewoon ontzettend gezellig vindt, geeft de ander aan het toch ook wel heel lastig te vinden. December is niet de meest ideale maand voor gezond leven. Het is koud buiten, dat nodigt niet uit voor sporten. Er worde overal ongezonde producten aangeboden en mensen komen veel samen om te genieten van de gezelligheid, vaak met veel eten en drinken. Daarom mijn vraag aan jou: Wat vind jij het meest lastig in december, als het gaat om gezond leven?

Etentjes met vrienden, borrels met collega’s, verleidingen in supermarkten, traktaties op het werk en gezellige dagen met familie. Gezelligheid gaat vrijwel altijd samen met veel eten en vaak ook een lekkere borrel. Ik vind het allemaal ontzettend gezellig en geniet van deze leuke dagen. Toch merk ik bij heel veel mensen die ik spreek een beetje een gemengd gevoel. Het is gezellig, maar ook ontzettend lastig.

Ontzettend veel mensen zijn bezig met gezond leven. Soms om af te vallen, maar vaak gewoon omdat ze zich daar goed bij voelen. Het vele eten en drinken in de decembermaand kan daarom een dubbel gevoel geven. Sommige mensen zien zelf op tegen de vele speciale gelegenheden. Lekkers weigeren wordt je namelijk lang niet altijd in dank afgenomen

Mijn vraag aan jou

Ik heb in het begin van deze week een video gemaakt over de moeilijke momenten in december. Mijn belangrijkste tip was om ook lekker te gaan genieten. Maar dit moet natuurlijk wel lukken! Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik ben daarom benieuwd of jij de decembermaand lastig vindt als het gaat om gezond leven. En zo ja, wat vind je dan het meest lastig?

2

Mijn antwoord
Ik heb in december absoluut regelmatig lastige momenten. Sporten is bij mij geen probleem, dat blijf ik sowieso wel doen. Ik sport niet vaak buiten, dus het weer is geen belemmering voor me. Ook de verleidingen in de supermarkt kan ik goed weerstaan, net als het lekkers dat in winkels en op het werk wordt aangeboden. Wat ik wél lastig vind, zijn de vele speciale momenten met vrienden en familie. Voor mij zijn gezelligheid en eten absoluut met elkaar verbonden. Ik kan daarom een schaal pepernoten op het werk prima weerstaan, maar tijdens een gezellig avondje met vriendinnen lukt dat niet! Al mijn weekenden zijn in deze periode bomvol met sociale activiteiten, dus ook met veel lekkers. Ik vind het helemaal niet erg om af en toe wat ongezonder te eten, maar ik wil niet (teveel) aankomen in deze maand, dat heb ik er niet voor over. Ik moet dus weloverwogen mijn keuzes maken en proberen sommige verleidingen weerstaan. Dat is voor mij het meest lastig in deze periode!

Ik ben heel benieuwd naar jouw mening! Door open te zijn over dit onderwerp, kunnen we elkaar helpen. Ook krijg ik zo misschien ideeën voor artikelen in deze periode en kan ik goed inspelen op jullie wensen.

Groetjes, Marloes

Wat vind jij lastig in december, als het gaat om gezond leven?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (22)
 1. Martine 8 jarengeleden

  Wat is heel lastig vind is oudjaarsavond/nacht. Ik ben dan met een grote groep vrienden bij iemand thuis om daarna de kroeg in te duiken. Iedereen drinkt op deze avond veel alcohol. Zelf ben ik iets minder van het alcohol drinken, ik heb het sowieso nooit goed voor me lichaam gevonden en op dit moment ben ik wat meer met gezondheid bezig. Dus enerzijds wil ik wel een drankje of 2 nemen (omdat dit wordt gezien als ‘normaal’ ) maar anderzijds drink ik net zo lief crystal clear of water (wat ik stiekem zelfs lekkerder vind). Verder heb ik ervaren dat als iedereen zwaar aangeschoten is en ik nuchter dat ik het niet altijd even gezellig heb omdat mijn vrienden dan een stuk losser en drukker zijn dan ik ben.
  Misschien herkenbaar voor iemand?

  Reageer
 2. Esther Marieke 8 jarengeleden

  Hoewel ik het bijna niet wil toegeven, is het toch echt zo: ik heb erg moeite met het aanhouden van mijn sportritme. Op mijn werk als juf is het de gehele maand december druk in verband met Sinterklaas en Kerst. Hierdoor ben ik ‘s avonds erg moe en plof ik vaak op de bank neer. Ook de koud speelt daarin een rol. Met minder energie en een verminderde weerstand heb ik vaak niet meer de puf om in de koud op de fiets naar de sportschool te stappen. Gezond eten komt in januari wel weer, haha.

  Reageer
 3. Sascha 8 jarengeleden

  Lekker genieten van het lekkers, lekker sporten en genieten van de natuur!! Natuurlijk is er deze maand wat vaker ruimte voor wat lekker, daar tegenover zorg ik dat mijn hoofdmaaltijden extra gezond zijn. Aankomen vindt ik het ook niet waard nee maar lekker genieten moet kunnen. Maar niet elke dag.. haha

  Reageer
 4. Stacey 8 jarengeleden

  Ik vind het moeilijk om maat te houden met lekker in december, maar anderzijds blijf ik wel lekker sporten en vind ik best dat ik wat extra mag genieten in December als ik al het hele jaar zo bewust bezig ben.

  Reageer
 5. Vera 8 jarengeleden

  Deze december wordt sporten een hele kluif. Twee weken geleden voelde ik me niet lekker en heb ik nauwelijks gesport. Ook de laatste 3 dagen voel ik me niet lekker en ben ik blij, dat ik mijn dagelijkse werk voor elkaar krijg. Daar baal ik wel van! En dan verdwijnt er toch af en toe wat lekkers naar binnen. Dat zou ik normaal prima vinden, omdat ik dan echt wel 3 keer in de week sport.
  Nouja….eerst helemaal fit zijn en dan volgende week de draad maar weer oppakken. Voor nu met thee en mandarijntjes op de bank.

  Reageer
 6. Deisy 8 jarengeleden

  Voor mij is sporten heel moeilijk in de maand december. Vooral omdat je zoveel moet doen (ik heb naast kerst en oud en nieuw ook nog 3 verjaardagen) en het sporten gewoon er echt bij inschiet of omdat je gewoon zo moe bent dat je niet meer kan (ik weet het , ik weet het: geen excuus maar toch weegt dat voor mij mee). Ik zit dan gewoon minder lekker in mijn vel en dat merk ik echt. Voor wat betreft eten is mijn gedachten: genieten van het leven en de dagen, wie weet ziet het volgende jaar er heel anders uit en kan je het niet meer vieren (en dan heb jij je druk lopen maken om je lijn). Dus ik zeg: genieten en in januari weer aan de bak wat betreft eten. X

  Reageer
  • Marloes 8 jarengeleden

   Leuk dat jullie je verhaal delen! Ik vind het super leuk om te lezen. Succes allemaal!

   Reageer
 7. Lilian 8 jarengeleden

  Ik vind het zo lastig al het lekkers te weerstaan. Als ik mezelf iets gun sla ik meteen weer door.

  Reageer
 8. joyce 8 jarengeleden

  Wat ik het lastigste vind is om mezelf af en toe wat lekkers toe te staan. Ik merk dat ik, doordat ik het mezelf niet toe sta uiteindelijk meer eet dan wanneer ik gewoon kan zeggen `dit is lekker voor af en toe en dat is prima`
  Mijn doel is dan ook om te kiezen voor wat ik echt lekker vind en hier van te genieten!

  Reageer
 9. romy 8 jarengeleden

  Ja december, gezelligheid voor ons ook nog de duitse kerstmarkten met gluehwein een braatworst een veel andere lekkere dingen Maar door het autorijden geen drank een door lekker in een gasthof te eten geen vette happen, wel een heerlijk gebakje gegeten, een die was lekker, hmmmm.
  sporten geen probleem ben weer op drie keer in de week, een wandel regelmatig, is jammer dat de onsjes zo langzam afgaan.
  een is ook een maand om af en toe genieten, door veel visite maak ik je hapjes een ze vinden ze lekker , dus bedankt.
  groetjes

  Reageer
 10. oma 8 jarengeleden

  Het lastigste vind ik dat ik op zout en suiker moet Letten. Ik word niet zwaarder, dus op mijn gewicht hoef ik niet zo te Letten. Maar alles wat lekker is zit te veel zout of suiker in. En dan is het best moeilijk altijd al dat lekkers aan je neus voorbij te laten gaan. Dat is deze maand mijn probleem. Toch af en toe sta ik mezelf iets toe en doe de volgende dag zuinig aan en meestal lukt dat.

  Reageer
 11. Manon 8 jarengeleden

  Ik denk het nee zeggen tegen mensen. Niet alleen op gebied van voeding, maar eigenlijk met alles vind ik het altijd lastig om nee te zeggen en mijn grenzen aan te geven.

  Reageer
 12. Petra 8 jarengeleden

  Ik vind het ineens best wel lastig om goed op mijn voeding te letten.De basis is wel goed maar het lijkt alsof ik last heb gehad van de kou in combi met toch graag december verleidingen willen eten.
  Zowel maandag,dinsdag als gister heb ik 1 of meerdere cheat meals op en ben ik ook al in mijn hoofd bezig om vanavond iets vets te eten.
  Wat wel minder is dat ik van de chocolade letter en gevulde speculaas allebei totaal niet heb genoten.
  Van de gebakken aardappelen ,spek,paprika en ui juist wel erg waaruit ik wel de les heb geleerd dat ik waarschijnlijk meer geniet van cheat meals waar ook zinvolle voedingsstoffen in zitten ipv vooral suiker en vet.
  Met sporten gaat het wel prima.

  Reageer
 13. Annette 8 jarengeleden

  Ik ben dol op eten. Vooral hartige hapjes en snacks….daar kun je me voor wakker maken. Dat is voor mij het lastigste om te weerstaan. Ik hoop echt dat ik ook deze maand de gezonde koers kan blijven volgen.

  Reageer
 14. Stephanie 8 jarengeleden

  Jaa, ik vind het super lastig! Ik sport sowieso niet/minder als de dagen donkerder worden. En daarnaast ga ik meer eten en heb ik heel veel trek, constant. Daarnaast heb je natuurlijk nog kerst en ik ben jarig met kerst, dus ga veel en vaak uit eten (met vriend, familie etc.). Ja, ik vind de decembermaand lastig qua gezond eten en sporten! Helaas 🙁

  Reageer
 15. Esther 8 jarengeleden

  Net als jij kan ik de verleidingen in de winkel wel weerstaan, dat kan ik de rest van het jaar ook, dus waarom zou het nu niet lukken. Ook met sporten heb ik niet veel problemen, het sportlokaal zit bij mij om de hoek, dus echt lang hoef ik niet buiten te zijn. Met Bootycamp gaan we wel naar buiten, maar dan met een groep, dat motiveert.

  Ik heb ontzettend veel zin in de drie kerstborrels die ik de komende 2 weken ga hebben. Helaas allemaal aan het einde van de dag, het moment waarop ik snacks en wijn niet goed kan weerstaan. En dat is niet zo erg, als het bij 1 of 2 wijntjes en een kleine snack blijft. Ik neem die dagen dus maar een berg fruit mee naar m’n werk en zorg dat m’n buik daarmee vol zit ‘s middags. Hopelijk werkt het ;).

  Reageer
 16. Moniek 8 jarengeleden

  Wat zal ik zeggen..

  Mijn vriend en ik wonen nu net 2 maanden samen. We snacken weinig met z’n 2en. Ik vind gezelligheid en eten bij elkaar paasen. Hij niet. Ik hoef dus niet aan te komen met hapjes terwijl we de kerstboom optuigen. haha..

  Op het werk is er natuurlijk veel lekkers, maar niet extreem. Ik heb geen moeite om chocoladeletters e.d. af te slaan. Maar hartige hapjes dan wel meer. Ik vind dat ik lekker mag eten op de moment zoals sinterklaas, kerst en oud&Nieuw. Maar ik heb op die momenten geen vreetbuien meer.

  Ik ben wel gek op koken en bakken. Maar omdat ik geen zin heb om dat alleen op te eten (lees: taarten en koekjes) doe ik dat dus niet. Ik bewaar dat voor speciale gelegenheden.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: