nieuwe richtlijnen voor beweging
| 17 juli 2018

Question: Waar ben jij trots op?

We zijn met z’n allen zo goed in kritisch zijn op onszelf. Je kunt waarschijnlijk met gemak 10 dingen opnoemen die eigenlijk nog wel beter zouden kunnen. Daarom vind ik het heel belangrijk om je ook af en toe positief aan het denken te zetten. We gaan het vandaag hebben over waar je trots op bent. Natuurlijk vertel ik je ook mijn trotse puntjes.

Arrogantie?

Wij Nederlanders vinden het eigenlijk een beetje vreemd als je trots bent op jezelf. Maar waarom zou dat gek zijn? Het is toch juist super mooi als je aspecten hebt waar je blij mee bent!?Jezelf regelmatig een schouderklopje geven vind ik ontzettend belangrijk. Je wordt er niet alleen blij van, maar ik geloof ook dat het je kan helpen als mens. Als je weet wat jouw sterke punten zijn, kun je dit inzetten op heel veel manieren. Ik weet bijvoorbeeld dat ik best wel een doorzetter ben. Dit gebruik ik tijdens mijn trainingen, maar ook bij mijn werk.

Waar ben ik trots op?

Optimavita.nl gaat natuurlijk over gezond leven. Daarom wil ik dit als onderwerp gebruiken voor dit artikel. Hieronder geef ik je vijf punten waar ik trots op ben, die allemaal iets met gezond leven te maken hebben. Ze staan in willekeurige volgorde.

 1. Ik ben trots op mijn (relatief) sterke lichaam. Mijn conditie is best goed en mijn spieren zijn sterker dan die van een gemiddelde vrouw. Ik heb hier tijdens mijn dagelijks leven veel profijt van. Ik ben niet vaak ziek, heb weinig lichamelijke klachten en ik heb het gevoel dat ik heel veel zelfstandig aan kan.
 2. Ook ben ik trots op mijn doorzettingsvermogen en mijn sterke wil. Als ik een bepaald doel wil bereiken, dan werk ik daar keihard aan. Ook laat ik me niet zo snel beïnvloeden door sociale druk. Als ik geen behoefte heb aan iets ongezonds, dan zal ik dat waarschijnlijk ook niet nemen als iemand aandringt.
 3. Ik ben er trots op dat ik langzaam leer liever voor mezelf te zijn als het gaat om gezond leven. Niet dat het een probleem was hoor! Begrijp me niet verkeerd. Maar ik kan er veel meer vrede mee hebben als ik bepaalde periodes een paar kilo zwaarder ben, als ik een paar dagen niet kan sporten of als ik iets meer rust moet nemen van werk. Natuurlijk heb ik soms nog wel een frustratiemomentje ;). Maar duidelijk minder dan voorheen.
 4. De afgelopen weken drink ik veel minder dranken met zoetstof erin (cola light, sinas light, zero limonadesiroop etc.). Gewoon omdat ik vind dat ik net zo goed water, thee en af en toe een kopje koffie kan nemen. Best een beetje trots dat ik deze aanpassing heb gemaakt.
 5. Ik ben er trots op dat ik (naar mijn idee) goed voor mijn lichaam zorg met de voeding en dranken die ik inneem. Naar mijn idee heb ik een goede balans tussen gezond en minder gezond gevonden. Ik zorg ervoor dat ik alle goede voedingsstoffen binnen krijg die ik nodig heb.

Review yes it's pizza

Waar ben JIJ trots op?

Oeh…ik moet heel eerlijk toegeven dat het toch best raar is om jezelf zo veel veren in je kont te steken ;). Toch vond ik het fijn om erover na te denken. Daarom hoop ik dat jij jezelf nu ook een momentje geeft om erover na te denken! Waar ben jij trots op als het gaat om gezond leven? Het kunnen grote dingen zijn, maar ook hele kleine. Wat zijn bijvoorbeeld aanpassingen die je in de afgelopen tijd hebt gedaan? Of welke ongezonde gewoonte ben je verleerd? Ik ben heel benieuwd!

Reageren kan altijd anoniem. Ik zal het e-mailadres dat je invult nooit openbaar maken.

Groetjes, Marloes

Waar ben jij trots op bij jezelf, als het gaat om gezond leven?

12 reacties

 1. Wat goed om hier aandacht aan te besteedden! Ik merk dat ik het lastig vind sterke punten te benoemen, want ja dat schept ook verwachtingen. Daarbij is het inderdaad heel Nederlands om vooral niet boven het maaiveld uit te steken…Maargoed, ik ben trots op mijn discipline qua sporten en dat ik elke dag gezond kook ( avondeten en lunch voor de volgende dag ) ook al heb ik een lange commute en een drukke baan (ik ga wel eens uit eten maar dat is gepland 🙂 )

 2. Hoi Marloes,
  Ik vind het ook belangrijk om trots op jezelf te zijn. Ik heb mij lang genoeg verborgen achter een masker van de lieve lach en het nakijken. Ik heb dus heel hard gewerkt aan mijn ego. Daar hoort ook mijn lichaam bij en daar ben ik de baas over! Ik ben trots dat ik zo kan denken dat geeft een mentale boost! Nu ben ik van 113 kg langzaam naar 101 kg. Ik ben 58 jaar en wil heel graag gezond ouder worden. Ik eet niet meer mijn bord leeg als ik genoeg heb gehad. Ik eet veel meer fruit dan dat ik ooit heb gedaan! Koolhydraten heb ik op een laag pitje en eiwitten komen steeds meer voor in mijn eetpatroon. Balans en gewoonte moet ik nog wat aan doen maar ik ben heel trots dat ik daar i.i.g. mee begonnen ben! Ik ben niet van plan daar nog weer van af te stappen! Ik viel me super door mezelf! Groetjes Conny

 3. Leuk artikel zeg!
  Ik ben er trots op dat ik bijna elke dag een gezond ontbijt eet en dat ik nooit alcohol drink. En ik ben er stiekem ook best trots op dat ik, ondanks dat ik zelf nog overgewicht heb, onze kinderen dit niet hebben.

 4. Moeilijk hoor, trots zijn op jezelf!
  Ik ben er trots op dat ik ben afgestudeerd en dat ik sinds een paar maanden naar de sportschool ga en dit nog steeds 3 keer per week volhoud!

 5. Er zijn 2 dingen waar ik echt trots op ben nu
  Ten eerste hoe ik omga met mijn chronische ziektes ME en fibromyalgie.
  En ten tweede dat ik vorig jaar deze tijd de stap heb gezet om het trajectin ben gestapt voor de gastric bypass, en 18 december geopereerd ben en nu in totaal 51 kilo minder weeg.

 6. Dat had ik net nodig! Ik heb vandaag te veel gegeten en voel me een beetje zielig, maar door jouw blogpost kan ik nu, net voor het slapengaan, even op een rijtje zetten waar ik trots op ben!
  1. mijn inzet als moeder, en hoe ik doorheen de jaren geleerd heb vol overgave te genieten van het moederschap, met zijn ups en downs.
  2. mijn inzet als huisarts in een wijkgezondheidscentrum, ook al betekent het minder loon en minder maatschappelijke standing.
  3. mijn inzet om gezond te eten en te leven, en net als jij, het feit dat ik ook milder geworden ben voor mezelf (behalve soms…)
  4. mijn creatieve exploten, cfr mijn blogje.
  Maar als ik dat hierboven nog eens nalees, ben ik toch vooral dankbaar. Bij 1. voor mijn man, en de steun van mijn (schoon)ouders zonder wie ik een belabberde moeder zou zijn, en voor mijn kinderen, die evenveel geduld hebben met mij als ik met hen, bij 2. voor mijn inspirerende patiënten en toffe collega’s, bij 3. voor mijn gezondheid en het feit dat we een goed inkomen hebben, een fijn huis, en dat er dingen bestaan zoals deze blog, en voor mijn man, die me altijd steunt in mijn plannen om gezonder te gaan leven, allemaal dingen die het me gemakkelijker maken om ook effectief gezonde keuzes te maken, en niet alleen te dromen en bij 4. dat ik de creatieve genen van mijn (groot)ouders geërfd heb, en dat mijn moeder mij al van jongs af aan met veel geduld heeft leren naaien, breien, …, en dat mijn ouders me steunden toen ik muziek wou leren en dat creatief bezig zijn bij ons thuis gezien werd als een evident onderdeel van een mooi leven, niet als rommel maken of tijdsverspilling. Ik moet al die mensen misschien nog eens expliciet bedanken de komende dagen, want ik kan dan wel trots zijn, maar zonder al die andere mensen was het toch niks geworden!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram