Onzeker in bikini
| 28 juli 2019

Question: Voel jij je naakt op je gemak?

Ik ga je vandaag weer eens een lastige vraag stellen: Voel jij je op je gemak als je bloot bent? Deels omdat ik benieuwd ben hoe jullie erover denken en deels om je een beetje aan het denken te zetten. Natuurlijk geef ik je ook mijn eerlijke mening! Let’s go…

Mijn vraag aan jou

Vandaag ben ik dus heel benieuwd in hoeverre jij je comfortabel voelt bij naakt zijn. Loop jij bijvoorbeeld naakt door de slaapkamer? En hoe vind je het om je om te kleden in een vrouwenkleedkamer op de sportschool of in een zwembad? Kleed jij je om waar een vriendin bij is? En zou je naar een openbare sauna gaan op een niet-badkleding dag? Ik ben super benieuwd!

Als jij je niet comfortabel voelt, waar komt dat door? Schaam je je voor je lichaam? Of vind je het gewoon niet prettig als anderen jouw zien.

Gezond eten op vakantie

Mijn ervaring op dit gebied

Ik heb het idee dat er aan de ene kant steeds meer moeite is met naakt zijn. Hier op de sportschool gaan heel veel vrouwen bewust niet douchen en ik ken ontzettend veel meiden die never nooit naar een openbare (naakt)sauna zouden gaan. Vroeger deed ik handbal, wij gingen altijd met het hele team douchen na een wedstrijd. Zelfs na de gymles op school moesten we altijd douchen. Momenteel gebeurt dat naar mijn idee veel minder. Ik ken zelfs veel mensen die voor geen goud hun shirt uit trekken in het bijzijn van vriend(inn)en. Echt niet altijd uit schaamte voor hun lichaam, maar vooral omdat ze niet comfortabel zijn naakt.

Aan de andere kant lijkt naakt ‘normaler’ te worden op social media. Heel veel mensen plaatsen schaarsgeklede foto’s en ik zie vaker vrouwen die er bewust voor kiezen geen BH te dragen, zelfs als hun tepels door schijnen.

Ik ben dus heel benieuwd naar hoe jullie dit ervaren!

Mijn eigen antwoord

Ik voel me vrij comfortabel naakt! Een nudistencamping zie ik niet zo zitten, maar omkleden waar andere vrouwen bij zijn, naakt door het huis lopen als Sven thuis is of naar een openbare sauna gaan daar heb ik geen problemen mee.

Ik moet toegeven dat het eerste moment in een sauna toch altijd weer een klein beetje onwennig is, maar dat is bij mij in een paar minuten verdwenen. Ik moet wel toegeven dat ik tijdens het wandelen door het saunacomplex toch even een handdoek om sla, dus helemaal 100% comfortabel ben ik kennelijk ook niet ;). Dat heeft bij mij niet te maken met schaamte voor mijn lichaam, maar ik denk met het feit dat ik het geen fijn idee vind dat mensen naar me kijken zonder dat ik het door heb. De angst om een mannelijke bekende tegen te komen is er natuurlijk altijd wel een beetje…maar diegene is dan in ieder geval ook naakt, dus dat verzacht het leed een beetje ;). Om deze reden kies ik liever voor een saunacomplex dat iets verder weg is.

Ik denk dat comfortabel naakt zijn deels te maken heeft met opvoeding. In mijn ouderlijk huis deden we bijvoorbeeld nooit de deur van de badkamer op slot, vonden we het geen probleem om elkaar naakt te zien en tijdens het sporten douchte ik met al mijn teamgenootjes. Daarnaast ging ik ook wel eens met mijn ouders in de sauna. Ik ben het dus gewend van kinds af aan.

Mede daardoor weet ik ook dat er vrijwel niemand is met een ‘perfect’ lichaam. En dat is helemaal ok!

Conclusie

Sommige mensen lopen het liefst altijd naakt, anderen het liefst nooit. Naar mijn idee is dat beiden helemaal prima! Doe gewoon waar jij je prettig bij voelt en respecteer anderen in hun keuzes.

Wat ik wél heel lastig vind om te zien, is als mensen niet naakt durven te gaan terwijl ze dat eigenlijk wel heel graag zouden willen, puur omdat ze zich schamen voor hun lichaam. Dat je misschien een vetrolletje hebt (of meerdere), putjes in je benen of hangende billen, maakt je niet een minder mooi mens! Bovendien hebben we allemaal wel iets waar we onzeker over zijn, zelfs de meeste topmodellen. Anderen zien jouw ‘flaws’ vaak helemaal niet! Het zit vooral in ons hoofd.

Misschien een klein beetje off-topic, maar ik vind blij zijn met je lichaam absoluut horen bij gezond leven. Ik gun het iedereen, welke maat of vorm je ook hebt. Vandaar dit artikel :).

Groetjes, Marloes

Hoe zit dat bij jou? Ben jij gemakkelijk in naakt zijn? Reageren kan uiteraard anoniem, ik maak je e-mailadres nooit bekend.

29 reacties

 1. Hoi Marloes,

  Ik sta er precies zo in als jij. Ik ben thuis en in een openbare sauna gewoon comfortabel met naakt zijn.
  Op de sportschool douche ik nooit, omdat ik na het sporten lekker gelijk thuis onder mijn eigen douche duik. Vind ik gewoon fijner, maar heeft niets te maken met niet comfortabel zijn.

  Ik ben misschien niet de allerslankste, maar ook zeker niet te dik. Als ik iemand in de sauna zie met één been of een afgezette borst, dan kan ik alleen maar denken, wat fijn dat deze persoon ook even kan genieten en ontspannen en achterin mijn hoofd maakt dat mij alleen maar meer dankbaar voor een gezond lichaam.

  Dit lichaam is mijn huisje en daar moet ik de rest van mijn leven mee doen, dan kan ik er maar beter voor zorgen dat ik een comfortabel huisje heb.

  Hoop dat jij in je (stenen) nieuwe huis je net zo comfortabel gaat voelen!

  Liefs,
  Marieke

  1. Goedemorgen lieve mensen. Naakt voel ik mijn eigen geheel ontspannen. Slapen doe ik altijd naakt, Als het half kan loop ik de hele dag naakt. Poepen en plassen doe ik gewoon met de deur open, ook als er mensen in mijn woning zijn. Sauna vind ik ook normaal om naakt te lopen. Maar er zijn ook mensen die een bikini aan houden die houden er totaal niet van om naakt te lopen
   Vriendelijke groet Cor

 2. Hey Marloes,
  Thuis loop ik zonder problemen naakt rond, maakt me daarbij niet uit of man of kids me zien. Juist omdat ik een lijf heb wat dikker is, met putjes deuken, spataderen etc vind ik belangrijk dat de kids zien dat mensen er anders uit kunnen zien dan op TV, insta etc. Buitenshuis… kleed ik me zoals ik wil, maar zou ik me geloof ik niet op het strand zomaar omkleden waarbij ik geheel naakt ben. NIet omdat ik me schaam maar omdat er wellicht een mafketel is die een mobiel bij zich heeft. Wanneer dat gegarandeerd niet zo zou zijn, vind ik het geen probleem. Sauna… in beginsel wennen, daarna prima. Douchen bij een teamsport altijd gedaan en de grootste lol.
  samenvattend…thuis geen probleem, maar zodra er buitenshuis mobieltjes mogelijk zijn dan liever niet.

  Groetjes Patries

 3. Ik ben precies zo als de bovenstaande vrouwen, niet bang mijn lichaam te laten zien. Ik ben altijd een van de diksten geweest, dat was vroeger thuis al zo(3 broers en 3 zussen! ) Ik heb best periodes gehad van onzekerheid maar echt schamen heb ik geen last van. Heel typisch dat mijn dochter niet naakt door het huis liep, die sloot onmiddellijk de deur van de badkamer en zei als ik hem open liet dat ze dat niet prettig vond! Dat was een periode want nu ze zelf kinderen heeft doet ze daar heel normaal over! Ik loop nu wel weer in mijn blootje door het huis en ga regelmatig naar de sauna geen probleem! Toch zijn er idd momenten dat het niey comfortabel is, ik zou bv niet met een groep mensen naar een naaktstrand gaan maar topless liggen deed ik vroeger wel nu niet meer!

 4. Zelfs al vallen de mussen van het dak van de hitte, mij zullen ze nooit in korte kleding zien.
  Met deze warmte van ruim 40 graden is het vreselijk. Kom ook niet meer buiten.
  Schaamte voor mijn lichaam is erg groot. Ook al heb ik kleding aan, mensen kijken mij altijd na.
  Alleen binnenshuis voel ik mij prettig, eigenlijk het hele jaar door.

 5. Ik vind het toch altijd een raar gevoel, naakt zijn.
  Mijn ouders liepen nooit naakt rond thuis, ik mag er niet aan denken.
  Met mijn moeder ben ik wel heel close, we gingen zelfs samen in bad tot mijn 16de.
  Ik ben best tevreden over mijn lichaam, maar voel me er gewoon niet goed bij.

 6. Thuis..helemaal prima. Vroeger ging bij ons ook nooit een deur op slot. Niet dat we de hele dag in ons nakie rondrenden, maar er werd gewoon niet krampachtig over gedaan. En dat Is ook zo met mijn man..van begin af aan… Ohja. Ik poep ook met de deur open hoor…en dan kletsen terwijl m’n man nog op de slaapkamer Is 😉 okee, TMI
  Ik denk dat ik dit ook zo doorgeef aan m’n dochter…dat het heel gewoon Is….Het Is ons lijf waar we het mee moeten doen en we hebben allemaal onze eigen plusjes en minnetjes…so be it!
  Oh, ik vind mezelf nu wel mooier dan met m’n dikke zwangere buik…dat vond ik vreselijk!

 7. Voel mij naakt absoluut nooit op mijn gemak. Dan denk ik aan alle zichtbare rillen en rollen, mijn platte kont en mijn witte lijf.
  Áls ik naakt thuis loop moet dat echt met gedempt licht. Heel erg maar kan er niks aan doen.
  Zwemmen doe ik in een badpak en omkleden in zo’n klein hokje…

 8. Ik voel mij naakt 0rima. Thuis loop ik best vaak naakt rond en ook ga ik regelmatig naar de sauna. Me omkleden waar andere bij zijn vind ik ook geen probleem. Ik ben ook wel zo opgevoed. Denk dat dat er ook wel mee te maken heeft.

 9. Hoewel wij vroeger absoluut niet naakt mochten lopen, zelfs elkaar niet mochten zien als wij ons savonds uitkleedden om naar bed te gaan, loop ik nu gewoon naakt door huis en slapen naakt zomer en winter.
  Ik ga niet naar de sauna maar zou ook daar gewoon zoals de andere dat doen me uitkleden. Terwijl mijn lichaam beslist niet mooi is op mijn leeftijd. Maar ik loop daar niet om mooi te zijn, ook niet thuis, maar omdat ik het zelf gewoon vind en prettig me zelf wil zijn. Ben ik ergens te logeren of op de camping dan loop ik niet naakt. Niet omdat ik me voor mijn lelijke lichaam schaam maar omdat het daar niet de gewoonte is en ik er misschien in verlegenheid mee breng of door mijn gedrag iemand irriteer. Dus…. thuis lopen we gewoon naakt als we douchen en naar bed gaan. En ook geen badkamer dicht hoor, onzin. Het is wel een indringende vraag die je gesteld hebt maar ik wilde er toch eerlijk op antwoorden, zodat je weet dat ik gewoon mens ben.

   1. Dag Marloes,ik woon in Vlaanderen. Ik wil graag een mening van je.Ik ben thuis regelmatig naakt en vind het zalig..Al gebeurt dat er plots vrouwelijk bezoek thuis komt want de deur is altijd los.En heb al gehad dat ik een stijve piemel kreeg. Moet ik me daar ongemakkelijk mee voelen of moet ik me daar geen probleem over maken. Niet dat ik dat wil maar dat komt wel plots.

 10. Hoi Marloes..
  Of ik mij comfortabel voel als ik naakt ben?
  Ja zeker wel, als ik thuis ben met mijn vriend samen al helemaal..
  Ik slaap zelfs naakt..😁
  Tot voor 5 jaar geleden ben ik nog nooit in een sauna geweest, mijn ex-man wilde niet..
  Toen ik mij huidige vriend leerde kennen ben ik ook in contact gekomen met de sauna (naakt sauna dagen wel te verstaan).
  De eerste 5 min voel ik mij echt wel een beetje opgelaten maar als ik dan om mij heen kijk (snel en stiekem natuurlijk🤔), zie ik vrouwen die ronder zijn dan mijzelf dan is ongemakkelijke gevoel ook direct weg..
  Mijn lichaam heeft zich behoorlijk veranderd de afgelopen 5 a 10 jaar.. wordt straks 50 jaar en dat kun je wel zien.

  Maar thuis voel ik mij thuis en vrij en loop ik echt wel naakt .. als het mij uitkomt dan.

  En of ik zou willen kamperen op een nudisten camping… Hmmm..🤔🤔 gaat me op dit moment iets te ver, denk ik…
  Maar zonnen op een naaktstrand.. ja zeker wel.. gaan we straks ook weer doen in Spanje tijdens onze vakantie..

  Groetjes Marion

 11. Ik heb er totaal geen problemen mee, zo zijn we toch ook geboren. Slaap altijd bloot (dat knuffelt toch het lekkerst), ga graag naar de sauna en afgelopen week topless op het strand gelegen. Ik zie wel dat topless nu een uitzondering is, en zijn meestal ‘oudere’ vrouwen die dit nog van vroeger weten. Een paar jonge tieners keken wel even verbaasd 🙂

 12. Voor mij ligt het aan de situatie. Ik loop niet naakt door huis, en met familie ga echt niet bloot haha! Maar met mijn man wel hoor. Met vriendinnen in hetzelfde pashokje ook geen probleem. Ik was een keer naar een sauna geweest en ik vond het eerst wel eng, maar daarna vooral heel relaxed. Het was mooi om die variatie aan lichamen te zien. En je raakt er snel aan gewend dat iedereen bloot is.

 13. Ik voel me bloot wel goed. Het begon met douchen op de sportschool “want als ik mijn bril af heb zie ik niks, dus zien anderen me ook niet” en inmiddels ben ik lid van de naturistenbond. Vorige zomer ben ik naturistisch wezen kamperen en deze zomer ga ik weer. We gaan regelmatig naar het naaktstrandje of naar de sauna. En als het zo warm is, is het heel fijn om thuis niet allerlei kleren aan te hoeven. Vaak draag ik dan alleen ondergoed.

  Ik ben lichtgevend wit, heb puistjes op mijn rug, flubbertjes op mijn buik, en striae op mijn heupen. Maar wat maakt het uit? Mijn lijf kan superveel, het is van mij, en praktisch iedereen heeft wel striae en flubberstukjes. Op het naaktstrand en in de sauna komen vooral heel veel oude mensen en die zijn allemaal ook niet zo strak. Ik vind het erg stoer dat die mensen gewoon durven te zijn hoe ze zijn.

  Mijn vriend heeft een groot litteken, en zelfs daar krijgt hij bijna geen rare blikken of opmerkingen over. Ik geloof dat hij er één keer door een of andere lompe boer over aangesproken is, en dat is heel netjes als je kijkt naar hoe veel mensen ons nu al bloot gezien zullen hebben. Mijn indruk is dat juist als iedereen bloot is, de mensen ook veel respectvoller zijn.

 14. Ik sta er hetzelfde in als jou. Thuis ging de badkamerdeur ook nooit op slot en werd er niet moeilijk gedaan over naakte lichaamsdelen. Douchen met sporten heb ik nooit gehad want ik zat op dansen.
  Op de sportschool ga ik niet douchen (thuis prettiger) maar ik vind het niet erg om mij daar om te kleden.
  Ook thuis loop ik boven wel naakt rond (mits de buren niet kunnen binnengluren) en op vakantie loop ik ook comfortabel in een bikini. Een sauna ben ik nog nooit geweest dus kan ik niet over oordelen, lijkt mij in het begin wel heel onwennig.
  Kwa kleding vind ik het wel ongemakkelijk om een crop top te dragen, wat dieper decolleté of in een sport bh sporten. Dat zijn dingen die je mij niet snel ziet doen. Toch ergens bang wat anderen van je vinden denk ik?

 15. ik lees hier alleen berichten over vrouwen die naakt lopen.Ik ben en man en wil hierop reageren.Ik ben 55jaar getrouwd en mijn vrouw en ik slapen al die tijd al helemaal naakt.Ook als wij op de camping waren sliepen we bloot en gingen we samen naar de douche.Thuis loop ik s,morgens en s,avonds naakt.ik kleed mij om ongeveer 9 uur uit om mijn lichaam in te smeren met een creme vanwege exeem dat moet intrekken in mijn huid.mijn vrouw smeert mij dan helemaal in.Ook loop ik bloot in de tuin of ben ik bloot in schuur .Ik ben erg gelovig opgevoed net zo als mijn vrouw en naakt was taboe.Toen we op ons zelf gingen wonen zijn we naakt tv gaan kijken en begonnen we met naakt slapen en bloot lopen.Ik voel mij prettiger zonder kleren als met kleren.Naakt is heel gewoon lekker, de wind buiten over je blootje en niemand hoeft zich voor zijn lichaam te schamen

 16. goedemorgen beste mensen. Ik ben iemand die het liefst dag en nacht naakt is. Ik vind dat normaal, want we zijn allemaal naakt geboren. Of het in huis is is of buiten maakt voor ons niet uit. Ook in een pashokje in een kledingzaak Mogen de mensen gewoon kijken als ik een zwembroek pas over mijn broekje dat wel voor, dat de zwembroek schoon blijf. De mensen die bij mij komen weten allemaal dat ik naakt loop. Die vinden het best, en sommige doen het ook als ze bij mij zijn. Ik loop niet naakt als er kinderen er bij zijn, dan trek ik een ochtendjas aan.

 17. Het artikel is al een jaar oud maar kwam dit tegen en wil graag ook reageren, ik weet niet of dit nog kan maar probeer het maar even.

  Ik was vroeger heel ongemakkelijk met naakt zijn. Ik was niet zo opgevoed en schaamde me voor mijn lichaam. Ik hield erg van sporten, maar het douchen na afloop was nooit echt een pretje. In onderbroek naar de douche, snel douchen en dan snel onderbroek weer aan. Toen ik mijn vrouw leerde kennen, was topless zonnen nog heel gewoon. Zij en haar vriendinnen deden dat ook, ik vond dat toen wel erg stoer. En ze sliep naakt dat ben ik toen ook maar snel gaan doen. Dat zag verder niemand. Maar nu met het klimmen der jaren zijn de panelen verschoven. Ik slaap nog altijd naakt, zij niet. Topless zonnen is er ook niet meer bij, terwijl ik nu graag naakt mag zonnen. Ik durf nu ook naar naakstrand, mijn vrouw is na lang zeuren ook keer meegeweest maar ze vond het helemaal niks. Dat ik in de tuin ook naakt lig te zonnen of naakt door huis loop, kan het gezin maar weinig waarderen. “Wat moeten de buurt er wel niet van denken?” zegt mijn vrouw dan. Welnu dat kan me weinig schelen. Wel raar dat je eerst 50 moet worden om jezelf niet meer te schamen. Ben blij voor de mensen die dat op jongere leeftijd al hebben ontdekt.
  Als ik naar wc of badkamer ga doe ik deze nooit op slot, kan alleen wel onhandig zijn als je logees hebt.
  Met naakt in de sauna heb ik ook geen problemen, alleen wel met de sauna, is niet echt mijn ding. Twee keer geprobeerd maar nee is niks voor mij.
  Sinds ik mezelf durf bloot te geven heb ik vrede met mijn lichaam. Het is zoals het is en ondanks het welvaartsbuikje voel ik mij nu veel meer thuis in mij lichaam als toen ik nog jong en strak was. Het heeft lang geduurd voordat ik zover was maar ben er nu erg blij mee, en heb spijt dat ik niet eerder de schaamte heb overwonnen.

 18. Ik ben graag naakt. Al sinds jaar en dag slaap ik poedelnaakt en ik moet er niet aan denken om ook maar iets aan te hebben
  Verder ben ik in huis als ik bezig ben meestal ook naakt. Verder heb ik de nodige sportspullen en apk het sporten doe ik in mijn blote lichaam. Heerlijk is dat. Maar ook in mijn tuin blijven bij goed weer de kleren in de kast. En verder maak ik in de zomer vaak strandwandelingen in mijn blote lijf. Graag zou ik ook een plaats vinden,waar ik naakt kan volleyballen.

 19. Naakt op mijn gemak? Nee, echt niet. Het is steeds ongemakkelijker geworden om me bloot te geven. Een kromme rug, flubberbuik vol striae en veel te zwaar. Nu heb ik een nieuwe relatie met een man die me mooi vindt zoals ik ben. Maar het stemmetje in mijn hoofd en mijn echte probleemgebieden kan ik niet overwinnen. Dus omkleden in bijzijn van iemand, nee. Intiem zijn is dus ook een issue, dat lukt alleen als ik een wijntje heb gedronken. En dan nog in het donker…. Hopelijk gaat het me ooit lukken om de schaamte los te laten. Voor nu is dat nog een brug te ver. Al ben ik uiteraard heel blij dat alles werkt.

 20. Ik ben 68 jaar oud en al meer dan 45 jaar een naturist/nudist. Toen ik 18 jaar oud was kwam ik op het strand van Zandvoort tijdens een strandwandeling op het naturistenstrand terecht. Na enige aarzeling heb ik toen ook mijn zwembroek uit gedaan. En dat was een fijne ervaring om spiernaakt langs het strand te lopen. Sindsdien ben ik zoveel mogelijk naakt als de temperatuur het toe laat. Zowel binnenshuis als in de tuin, naaktstrand en in de natuur op plaatsen waar het toegestaan is. Mijn familie en vrienden zijn er van op de hoogte dat ik het liefst naakt ben en de hebben er geen probleem mee, een enkeling uitgezonderd. De term blootgewoon past dus helemaal bij mij.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram