Onze bruiloft video
Leefstijl Question

Question – Steunt jouw partner je? (+ tips!)

Door

Sven en ik zijn vandaag 1 jaar getrouwd! Daarom vind ik het een mooie dag om het met z’n allen te hebben over steun van je partner en/of je huisgenoten. Dit is namelijk een heel belangrijk onderdeel van gezond leven! Ik ben heel benieuwd of jij steun krijgt thuis, of dat je niet zo begrepen wordt. Ik geef je tips.

Ervaar jij steun van je partner of huisgenoten?

Helpt jouw partner (of je ouders als je nog thuis woont) jou met gezond leven? Of vind hij/zij het eigenlijk maar onzin wat je doet? Sommige stellen doen het gezonde leven 100% samen en steunen elkaar in alles, soms is juist het tegenovergestelde het geval.

Uiteindelijk moet je gezond leven zelf doen. Het is echter wel ontzettend fijn als je omgeving in ieder geval begrip toont en je lekker je ding laat doen. Helaas zijn er altijd mensen die commentaar hebben op je leefstijl. Ik ervaar dit zelf ook vrijwel dagelijks, bijvoorbeeld als ik iets ongezonds af sla of juist iets gezonds zit te eten. Ook in de sportschool krijg ik regelmatig opmerkingen over hoe vaak ik sport. Gek genoeg komt dit vaak van mensen die eigenlijk niet eens precies weten hoe mijn volledige eet- en beweegpatroon eruit ziet.

Ik sneak er een paar nog nooit vertoonde bruiloft foto’s tussendoor ;). Hier kwamen we aan in onze prachtige golfkar-bruidsmobiel.

Steunt mijn partner mij?

Als je mijn video’s kijkt dan weet je dit denk ik wel. Sven steunt me in mijn gezonde leefstijl, maar hij doet zelf niet helemaal mee. Sporten vind hij ook belangrijk, dus we gaan in het weekend wel vaak samen naar de sportschool. Zijn eetpatroon is echter heel anders dan die van mij en een stukje minder gezond. Hij eet vaker snoepjes of snacks en ook bij de avondmaaltijd eten we regelmatig iets anders.

Sven staat volledig achter me, omdat hij weet dat ik me er fijn bij voel. Ook remt hij me wel eens af, als ik bijvoorbeeld vind dat ik moet sporten terwijl het eigenlijk verstandiger is om rust te nemen. Voor ons beiden werkt deze manier prima! We kunnen beiden doen waar we blij van worden.

De kus en mijn vader die me weg geeft aan Sven

Tips voor als steun ontbreekt

Het is ontzettend vervelend als je niet gesteund wordt door mensen in je omgeving. Dat maakt gezond leven volhouden een stuk lastiger! Ik heb een paar tips voor je:

 • Het allerbelangrijkste is dat je praat met de mensen waarvan je graag steun zou willen hebben. Vertel ze waarom het zo belangrijk is. Laat ook weten dat je echt niet van plan bent een crashdieet te gaan doen of om nooit meer iets ongezonds te eten. Leg uit dat je op zoek bent naar een gezonde balans om je happy te voelen. Onthoud dat mensen vaak minder steunen als ze het idee hebben dat je kunt doorslaan in jouw doel.
 • Vertel zo precies mogelijk wat je van die anderen verwacht. Wat kunnen ze voor je doen? Ben je alleen op zoek naar motiverende woorden? Of is er nog iets anders.
 • Sla daar niet in door! Verwacht niet dat jouw partner 100% met je mee doet. Hij/zij maakt eigen keuzes en dat is prima. Laat elkaar vrij. Als dat betekent dat je af en toe meer pannen op het vuur hebt dan ‘normaal’, probeer dat te accepteren.
 • Onthoud altijd dat JIJ dit wilt. Jij bent dus ook degene die er het meest enthousiast over bent en er de meeste moeite in steekt. Verwijd je partner niet als hij/zij chips eet naast je. Focus op het maken van je eigen keuzes en ga jezelf niet zielig voelen omdat jij geen chips ‘mag’. Je mag alles eten! Het is je eigen keuze om dat minder vaak te doen.
 • Zoek mensen om je heen die ook enthousiast zijn over gezond leven. Zo kun je er lekker over praten! Gebruik desnoods #optimavita of #fitdezomerin2019 om te zoeken op instagram of lees de reacties onder mijn posts, er zijn super veel mensen die net zo bezig zijn als jij.
Bruiloft
Foto’s van de shoot in het Noorderplantsoen in Groningen

Mijn conclusie

Steun van je partner of huisgenoten is ontzettend belangrijk om gezond leven te kunnen volhouden. Onderschat dat vooral niet. Verwacht echter ook niet dat hij/zij volledig met je mee doet! Respecteer elkaars keuzes. Veel praten is daarbij essentieel. Ik leg Sven nog steeds heel vaak uit waarom ik ervoor kies om een salade te nemen als hij een patatje besteld, of waarom ik het fijn vind om (bijna) niet te snoepen doordeweeks.

Ik hoop dat je wat aan dit artikel hebt gehad!

Groetjes, Marloes

Word jij gesteund door je partner/huisgenoten?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (8)
 1. Margaretha 3 jaargeleden

  Hoi Marloes,Sven,

  Gefeliciteerd met jullie 1 jarig huwelijk!

  Margaretha

  Reageer
 2. Atty Eissens 3 jaargeleden

  Van harte gefeliciteerd met jullie 1 jarig huwelijk! Mooie foto’s die we nog niet zagen.

  Ik krijg steun van mijn partner, sterker nog, hij doet zelf ook mee! Dus steunen we elkaar 😀

  Fijne dag samen! 🎈

  Groetjes,

  Atty

  Reageer
 3. Sandy 3 jaargeleden

  Gefeliciteerd!! Hier geen steun, daarom ben ik zo blij met je site! Dank voor de motivatie.

  Reageer
 4. Conny 3 jaargeleden

  Vroeger was het moeilijk steun te krijgen, duur om allemaal verschillende dingen in huis te halen. We zijn nu weer met z’n tweetjes, de kinderen zijn uit huis dus is het allemaal wat eenvoudiger en beter te betalen! Mijn man steunt mij nu ook, sterker hij doet met veel dingen mee. We eten bv geen of weinig aardappelen, pasta en rijst maar heel veel groente, ik kook ze of roerbak het allemaal veel korter dan dat ik vroeger deed en ik gebruik bijna geen zout meer. Nou dat is toch al een stuk gezonder! Nu ik meer fruit eet doet hij dat ook! Ik maak het hem wel makkelijker omdat ik s’avonds als snack vaak appel, banaan en sinaasappel snijdt en dat op tafel zet, het gaat erin als chips😄.
  Leuke foto’s Marloes!

  Reageer
 5. Teha 3 jaargeleden

  Alweer een jaar! En wat een liefde spat er van die eerste foto!
  Ik ben erg bezig met de site en de boeken van I AM a foodie ( via jouw blog denk ik) en nu eten we alleen nog volkorenbrood en volkoren crackers en dan doet mijn man helemaal mee terwijl hij het haverbrood van AH veel lekkerder vindt.
  Hij doet ook mee met de zomer challenge en neemt van de jarigen op school niets meer.(hij neemt het wel aan anders is het zielig voor de jarige). Soms vijf lekkere tractaties op één dag. Dat scheelt! Hele lekkere dingen neemt hij mee en doen we in een trommel voor een genietmomentje.

  Reageer
 6. Elly 3 jaargeleden

  Van harte gefeliciteerd, wat gaat het snel alweer 1 jaar getrouwd. Wat betreft het eten, ik ben alleen en eet wel gezond, maar soms heb ik een week, dan eet ik van alles, heb dan spijt en begin weer met gezond te eten. Vandaar dat ik mee doe met de challenge. Groetjes, Elly

  Reageer
 7. Juke 3 jaargeleden

  Hi Marloes,
  van harte gefeliciteerd.
  Zo fijn dat je ook een lieve partner hebt en dat jullie zo gelukkig zijn.
  Ik ben mede dankzij jou en van mijn partner 6 kilo afgevallen.
  Het helpt echt dat je af en toe een genietmomentje mag hebben 🙂
  ( dan zeggen we: van Marloes mag het haha)
  En we kijken beide je YouTube kanaal, zo leuk. Ga zo door! Je maakt me
  zonder dat je het weet vrolijk.
  Partner steunt me in alles, daar bof ik mee.
  M’n lief gaat vrijwel altijd met plezier wel sporten dan ga ik automatisch toch mee
  ook al ben ik soms lui en wil ik liever op de bank zitten.
  Nu heb ik een gezond gewicht en BMI.
  Echt heel blij.
  Dankjewel lieverd.

  Reageer
 8. Chantal 3 jaargeleden

  Mijn vriend steunt me in principe wel maar eet zelf inderdaad ongezonder. Ik vind dat heel moeilijk als hij Savond iets snackt of snoept kan ik er dan zelf amper vanaf blijven. Terwijl ik het zelf niet in huis zou halen..Hij vraagt ook vaker om frietjes etc te halen en ik heb zelf het doorzettingsvermogen (nog) niet om dan voor mij alleen iets anders te maken. Ik hou zelf namelijk echt van ongezond eten maar voel me lichamelijk zo veel beter met gezonder eten. Gezond leven was voor mij makkelijker toen ik nog thuis of op mezelf woonde. Dan was het ongezonde er gewoon niet (tenminste niet dagelijks/wekelijks) maar alleen met speciale momenten.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.