Hardlopen mijn trainingen
Leefstijl Question

Question – Halve Marathon tips?

Door

Oh jongens…het begint te kriebelen. Als je me echt al een heel tijdje volgt, dan weet je dat het mijn doel is om ooit een halve marathon te lopen. Niet zo maar uitlopen, maar echt gecontroleerd en zelfverzekerd lopen. Dat moet goed te doen zijn zou je zeggen, maar structureel 3x per week hardlopen is iets dat ik nog nooit in mijn leven heb gedaan. Ik heb je hulp nodig!!

Zal ik wel of zal ik niet?

De laatste tijd gaan mijn trainingen in de sportschool best wel heel lekker. Ik merk echter dat ik vooral geniet van de zware krachttrainingen. De circuittrainingen, de Kayla trainingen en de conditietrainingen vallen me best zwaar en kosten me ontzettend veel motivatie. Ik voel me wel sterk, maar niet echt fit. Het lijkt me tof om daaraan te gaan werken. Aangezien de conditietrainingen in de sportschool me kennelijk momenteel veel moeite kosten…borrelde het idee van trainen voor een halve marathon in me op.

Het lopen van een halve marathon lijkt me écht heel tof. Ik kijk er dan ook ontzettend naar uit. Het trainen is iets waar ik minder naar uit kijk, haha. Om me goed voor te bereiden, zal ik ongeveer 3x per week een flink stuk moeten lopen. Momenteel loop ik hooguit 30-40 minuten als ik ga hardlopen.

Het ene deel van mezelf zegt: doe het! Begin nu, dan kun je aan het eind van de zomer knallen. Als mooi weer loper zou dat natuurlijk perfect zijn. Het andere deel van mezelf zegt….mwaahhh, misschien volgend jaar 🙂 🙂 :).

hardlopen

Jouw mening en/of ervaring!?

Daarom leek het me leuk om het met jullie te overleggen! Jullie voelen toch een beetje als vrienden en vriendinnen, dus why not? Wat zal ik doen? Niet zeuren maar lopen? Of toch nog maar even lekker de sportschool in en genieten van mijn zware krachttrainingen?

Ook ben ik heeeeelll benieuwd naar jouw ervaring, als je al een keer een lange afstand hebt gelopen. Heb je een schema dat goed beviel? Of andere tips? Wat zijn jouw favoriete schoenen? Ken je leuke motiverende apps? Favo playlists voor muziek? Kortom, alles is welkom! Misschien overtuigd het mij om eindelijk eens dit bucket-list-ding te gaan afstrepen. Bovendien lijkt het me ontzettend leuk om elkaar te voorzien van tips over hardlopen!

Natuurlijk heb ik ook al gegoogeld op tips, maar ik ben zo benieuwd naar jullie ervaringen! Ik vind vrijwel alleen algemene aandachtspunten.

Oefeningen voor hardlopers

Dat kun jij toch makkelijk!?

Ik krijg heel vaak de opmerking dat een halve marathon toch makkelijk moet kunnen voor iemand die zo veel sport als ik. Qua conditie zal het ook niet het grootste probleem zijn. 2 uur sporten die ik elke week minimaal 1x en ik durf wel te zeggen dat mijn conditie best ok is. Besef echter goed dat hardlopen een heftige belasting is voor je lichaam! Je gewrichten, pezen en spieren krijgen flink wat klappen te verduren.

Momenteel loop ik maximaal 5-7km als ik ga hardlopen. Opbouwen naar 20km moet ik heel geleidelijk doen, weet ik uit ervaring. Een paar jaar terug wilde ik ook gaan trainen voor de halve marathon. Het ging ontzettend goed, maar na een paar weken raakte ik overmoedig tijdens een heerlijke training. Ik liep 15km, kreeg een overbelastingsblessure en kon vervolgens een paar weken niet hardlopen. Ik heb mijn lesje dus wel geleerd!

ALS ik het doe, dan wil ik het goed doen. Daar kan ik wel wat extra tips en ervaring bij gebruiken :).

Groetjes, Marloes

Wat vind jij? Doen of niet? Heb je tips?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (46)
 1. Laura 4 jarengeleden

  Ah, ik ben hardloop-fan dus hoe meer hardloopblogs hoe beter 😉 Ik zeg dan ook doen, maar dan moet je wel echt je zwarte krachttraining achterwege laten (al doe ik dat ook niet altijd, oeps) en veel meer reps met lichte gewichten doen. Maar dat weet je vast al!
  Misschien eerst nog even lekker doen wat je nu leuk vind, maar de komende weken eerst proberen 2x per week een heel rustig rondje te rennen? Uiteindelijk is het dat trage, lange lopen wat je ook veel voordeel op gaat leveren. Als dat bevalt wat serieuzer gaan plannen met 1 trage lange loop, 1 tempoloopje en 1 intervaltraining. En inderdaad, enorm langzaam opbouwen want anders is de kans op een blessure groot.
  Ik ben benieuwd hoe je het gaat aanpakken! Succes 🙂

  Reageer
  • Marloes 4 jarengeleden

   Thanks voor de tip! Ik ga zeker rustig aan beginnen :). Mn zware krachttraining erbij is misschien niet ideaal, maar ik vind het zo leuk dat ik het niet 100% laat gaan 😉

   Reageer
   • Eline 4 jarengeleden

    Hey Marloes,

    Twee jaar geleden had ik hetzelfde idee, zat een beetje in hetzelfde schuitje als jij, basisconditie had ik zeker, maar écht lange afstanden had ik nog nooit gelopen.
    Ik heb mezelf toen in pak ‘m beet 2,5 maand (met een zomervakantie ertussen, want het kost wat tijd) klaargestoomd voor een halve marathon met het schema van Run2Day: https://www.run2day.nl/hardloopschema-halve-marathon
    Beviel super goed, ik was er meer dan klaar voor en heb ook nog genoten!

    Heel veel succes!

    Groetjes,
    Eline

    Reageer
    • Marloes 4 jarengeleden

     Ik wil dat schema inderdaad ook gaan volgen Eline, thanks!

     Reageer
    • Priya Ramsoebhag 4 jarengeleden

     Beste Marloes,

     Mijn naam is Priya en ik kijk heel graag naar jouw kanaal! Ik ben dringend op zoek naar een vlog camera omdat ik volgende week op vakantie ga en wil vloggen en ik vond jouw vlogcamera heel goed! Ik ben benieuwd welke vlogcamera jij precies gebruik voor je youtubevlogs althans de youtube vlogs van jouw van 2018 en dit jaar(je gebruikte die camera ook in Florida). Ik ben namenlijk al een weekje bezig om te zoeken naar een vlog camera en ik vond die van jouw heel mooi althans goed voor vlogs! Waarschijnlijk heb je deze camera al een jaar maar ik vind je youtube vlogs heel mooi hd en soepel. Ik zag weleens dat je een canon camera gebruikte op je vlogs maar ik weet echt niet welke canon camera precies want er zijn veel soorten canon typen camera.
     Weet jij toevallig nog ook de kosten ongeveer van jouw camera die je toen kocht en waar je het camera haalde? Ik zal sowieso nog even informeren over de camera online en bij de mediamarkt of bij BCC na jouw reactie op mijn mail.

     Hoop van je een reactie te mogen krijgen en alvast hartelijk dank voor jouw lieve reactie je helpt mij enorm hiermee! Ik blijf je vlogs volgen omdat ze heel leuk zijn!

     Heel veel groetjes Priya

     Reageer
 2. Bianca 4 jarengeleden

  Goedemorgen Marloes!
  Leuk!
  Te beginnen met mijn ervaring. 😊
  Mijn eerste officiële halve marathon liep ik vorig jaar januari in Egmond, 1 uur en 53 minuten. Daarvoor liep ik ongeveer 3 jaar 25/30 km per week en deed ik mee aan 10 km wedstrijdjes. Toen langzaam opgebouwd naar 15 km en toen een keer 21 km zelf gelopen. Bij mij is het vooral een mentaal spelletje 😊.
  Ik ben persoonlijk niet zo van de officiële trainingsschema’s. Ik loop wat op welk moment uitkomt. De maximale afstand die ik gelopen heb is 30 km een trail run, afgelopen najaar.

  Mijn tips voor jou.
  Nu starten omdat je er zin in hebt en jullie in juli de sleutel krijgen. Nu starten zorgt ervoor dat je dan een heel eind getraind bent 😅.
  Rustig opbouwen met het oog op je eerdere blessure….
  Verder vooral proberen blijven te genieten van het lopen.

  Succes.
  Fijne zondag nu. 😊

  Reageer
  • Marloes 4 jarengeleden

   Thanks! ♥ 1:53 is ECHT heel goed! Vooral voor je eerste!

   Reageer
 3. Hilde 4 jarengeleden

  Ik loop sinds een paar maanden 2 keer een uur in de week. Daarvoor ging ik heel veel wandelen. Ook voor en na mijn werk ga ik nog steeds een half uur wandelen. Ik laat het een beetje komen zoals het komt, zoals ik het voel. Ik merk dat meedoen aan wedstrijden mij teveel spanningen oplevert. Het moeten presteren is niks voor mij.

  Ik probeer net tussen het wandelen en lopen wat meer krachttraining te doen. Dat vind ik dan weer een hele klus., ondanks dat ik vind dat mijn lichaam dit ook nodig heeft.

  Toch vind ik als je zin hebt in een halve marathon dat je er moet voor gaan! Wie weet krijg je de smaak van het lange afstands lopen te pakken!

  Reageer
 4. Eveline 4 jarengeleden

  Hoi Marloes,

  Ik word heel enthousiast van deze post. Zelf ben ik sinds een tijdje ook meer aan het hardlopen (ong. 2 a 3 keer per week) maar tot nu toe heb ik nog niet meer dan 8km gelopen. Zou heel benieuwd zijn naar jouw ervaringen met trainen voor een halve marathon. Ik weet niet of ik zelf ooit een halve marathon ga lopen al lijkt het mee heel leuk. Misschien dat ik begin met een 10km wedstrijd en dan op ga bouwen naar 10 miles en wie weet een halve marathon. Is ook gelijk een idee voor jou 😉

  Veel succes en ik ben benieuwd!

  Reageer
  • Marloes 4 jarengeleden

   Ik ga mijn ervaringen zeker delen Eveline! 🙂

   Reageer
 5. Lilian 4 jarengeleden

  Hoi Marloes,

  Ikzelf heb menig halve marathon en vorig jaar ook voor het eerst een hele marathon gelopen. Ik vind hardlopen dan ook geweldig en vooral alle training die eraan vooraf gaat, vind ik echt genieten, zeker met mooi weer.
  Wat ik in je artikel lees is dat het een bucket list ding is en dat je de trainingen niet per se leuk vindt. Persoonlijk denk ik dat de wedstrijd staat of valt met goed en prettig trainen en dat als je dat niet leuk vindt, je het ook niet moet doen.
  Nu kun je natuurlijk wel een paar weken gaan experimenteren met of wat langer lopen je bevalt, en dan besluiten… maar 3x per week hardlopen met (hier en daar) tegenzin, is een hele opgave en in dat licht zou ik zeggen; doe wat je echt leuk vindt! 🙂

  Mocht je uitkomen op wel de halve marathon gaan lopen, zorg dan voor goede hardloopschoenen (heb je nu zag ik op instagram!) en zorg dat je in je trainingen rustig opbouwt. De afstand per week (of per lange duurloop) verhogen met maximaal 10% per keer.
  Overigens is het een misvatting dat je voor het lopen van een halve marathon alleen maar lange stukken moet lopen. Zorg ervoor dat je per week 1 lange duurloop hebt in superrustig tempo (bij voorkeur op hartslag trainen) en die je dan per week met 10% verlengt, en de andere trainingen als interval, tempoduur, climax, piramide invult waarbij het tempo vaak wat hoger ligt en de duur/afstand rond de 10km blijft.

  Ik hoop dat je er iets aan hebt!

  Groetjes,
  Lilian

  Reageer
  • Vera 4 jarengeleden

   Ik loop niet hard…tenminste…voor mijn zwangerschap ging ik wel eens 3 km in 20 minuten lopen, als conditie-warming-up en daarna een workout van jou. Dat ga ik over een paar weken weer oppakken.
   Dus advies van mij ga je niet krijgen! Ik vind die 20 minuten namelijk lang genoeg, misschien buw ik dat hooguit uit naar 30 of 40, maar dan ben ik er wel klaar mee. Het lopen van een (halve) marathon zie ik niet als hobby!!
   Maar de terechte opmerking van Lilian is wel: doe wat je echt leuk vindt! En eigenlijk is dit trouwens een opmerking van jezelf…je zegt altijd over sporten dat je vooral een sport moet kiezen die je leuk vindt, omdat je het anders niet volhoudt op de lange termijn. Dus denk eens na over je eigen advies ;)….ga je het echt volhouden, met plezier, om de komende maanden te trainen?? En zo niet…waarom zou je er dan aan beginnen? Doe dan vooral wat je leuk vindt! Zeker met de verhuizing in zicht, die ook genoeg energie gaat vragen, zou ik het echt alleen doen als je de trainingen ook leuk vindt!!

   Reageer
  • Marloes 4 jarengeleden

   Thanks! Het is niet dat ik het trainen niet leuk vind…want als ik het eenmaal aan het doen ben vind ik het heerlijk! Alleen 3x per week een langere afstand (langer dan 5 ;)) of intervaltraining doen, vind ik heftig! Ik heb nog nooit zo veel tijd vrijgemaakt voor hardlopen en fitness zo veel laten gaan. Ik ben benieuwd!

   Reageer
   • Vera 4 jarengeleden

    Only 1 way to find out…
    …just do it….

    Reageer
 6. Karlijn 4 jarengeleden

  Ik heb vorig jaar in oktober mijn eerste halve marathon gelopen. Qua training was het perfect, want je kan dan inderdaad vooral met mooi weer lopen.

  Mijn belangrijkste tip zou zijn om echt voldoende trainingsmomenten in te bouwen per week, dus minstens 2, liefst 3 per week. Ik begon in januari met trainen omdat ik mezelf rustig de tijd wilde geven, maar de halve marathon was voor mijn gevoel steeds nog zó ver weg, dat ik een beetje bleef hangen in één lange duurloop per week en dan soms nog een korte training erbij. Ik deed mijn lange duurloopjes braaf, maar de rest schoot er eigenlijk een beetje bij in.

  Vlak voor de halve marathon realiseerde ik me dat ik me niet aan de 3 trainingsmomenten per week had gehouden en dat ik eigenlijk niet genoeg kilometers had gemaakt. Toen was het op de dag van de halve marathon ook nog eens 26 graden (ik had juist een marathon in oktober gekozen omdat het dan niet warm zou zijn :P), dus ik heb het best zwaar gehad.

  De halve marathon wel uitgelopen, maar ik had wel gehoopt dat het me wat makkelijker af zou gaan. Dus bij mij kriebelt het wel om nog een poging te doen 🙂

  Reageer
  • Marloes 4 jarengeleden

   Hahah, ook een goede leerschool indd. Mijn doel is zeker om voldoende te trainen!

   Reageer
 7. Eva 4 jarengeleden

  Nog een hardloopfan hier!! Een halve marathon heb ik nog nooit gelopen, het verst dat ik gekomen ben is 16km, als staat het zeker nog ooit op de planning!
  Zelf train ik 2x in de week bij een atletiekvereniging en dan nog 1x zelf. Vooral de gezelligheid van het met anderen trainen houd mij gemotiveerd, en dat vind ik dan een heerlijke afwisseling met soms alleen lopen. Ik weet niet of dit bij jou ook zo is maar anders is het misschien een tip om een hardloopmaatje te vinden 🙂
  Zoals Lilian ook al benoemde denk ik wel ook dat het belangrijk is dat je het leuk vindt, wanneer het meer als een verplichting voelt dan is het misschien een idee om eerst meer te hardlopen voor jezelf zonder dat er de druk van zo’n wedstrijd op gaat liggen; al kan een wedstrijd natuurlijk ook juist een positieve motivatieboost geven als stok achter de deur.
  De app strava vind ik wel een aanrader: dan kun je na je rondje precies zien waar je gelopen hebt en je rondetijden (ook als je geen sporthorloge hebt), en je kunt anderen ook volgen om te zien wat zij doen.
  Verder wat betreft muziek loop ik echt heerlijk op rock, maar dit is natuurlijk voor iedereen anders.
  Ik ben in ieder geval heel benieuwd of je het gaat doen en zo ja, veel succes en plezier alvast! 😀

  Reageer
  • Marloes 4 jarengeleden

   Thanks! Qua muziek worstel ik nog een beetje met waar mijn telefoon te doen :). Zo’n band op je middel vind ik te ‘bouncy’ en een band om je arm lijkt me zo onprettig (maar nog niet geprobeerd, dus dat ga ik zeker doen!)

   Reageer
   • Jolanda van der wal 4 jarengeleden

    Hai Marloes,

    Ik vind het ook verschrikkelijk als ik iets voel zitten, mijn telefoon aan mijn arm heb ik ook al snel los gelaten maar een flipbelt om je middel is echt wel een aanrader hoor, hier kan je ook je sleutels, water en gelletjes in mee nemen. Zou het zeker eens proberen hij bounced echt niet!

    Reageer
   • Laura 4 jarengeleden

    Oh nog een tip: de flipbelt of spibelt zijn niet-bouncende heupriemen. Wel even dertig euro maar zeker de moeite waard!

    Reageer
   • Eva 4 jarengeleden

    Zelf heb ik een hardlooptight met aan de achterkant zo’n vakje waar je telefoon / sleutels in kunnen, daar doe ik mijn telefoon dan altijd in. Is wel even goed kijken want niet alle tights hebben dat, en soms ook aan de voorkant ipv achterkant, dat vind ik persoonlijk minder fijn. Degene die ik nu bevalt heel goed in ieder geval, gescoord bij de Nike outlet 🙂
    Het ligt er natuurlijk wel aan wat voor telefoon je hebt, zelf heb ik een redelijk kleine (iPhone SE) maar kan me voorstellen dat grotere telefoons niet passen…

    Reageer
    • Marloes 4 jarengeleden

     Thanks voor de tip! Ik heb echter al vaak last dat mijn broeken afzakken en dan helemaal ;).

     Reageer
 8. Mevrouw 4 jarengeleden

  Ik wil dit jaar in oktober mijn eerste halve marathon gaan lopen 🙂 Heb dus geen tips over hoe jij je het beste kunt voorbereiden. Ik loop nu zo’n 10 kilometer per training en loop 1-2 keer in de week.

  Liefs,
  Marloes

  Reageer
  • Marloes 4 jarengeleden

   Er komen zeker tips en ervaringen in de komende tijd 🙂

   Reageer
 9. Mirthe-Margriet 4 jarengeleden

  Geinspireerd zijn is altijd fijn! Leuk om te horen 😀
  Persoonlijk vind ik hardlopen ook niet perse heel leuk.
  Ik zou het af en toe als ik er écht zin in heb. Dat raad ik jou ook aan. Met tegenzin gaan is voor niemand leuk. Dat betekend niet dat je 100% zin moet hebben. 40% kan ook ‘gewoon’ genoeg zijn.

  Voor mij is het trainen voor 7,5 km al een hele opgave. Ik train dus alleen als ik echt zin heb.
  Maar het resultaat van de trainingen valt me absoluut niet tegen.

  Misschien voor jou dus ook wel een goeie. Train als je zin hebt. En geef daarin jezelf genoeg tijd. Dan kom je (hopelijk net zoals ik) vanzelf bij je doel.

  Reageer
  • Marloes 4 jarengeleden

   Echt een goede tip! Ik ben het er helemaal mee eens dat 100% motivatie echt niet nodig is :).

   Reageer
 10. Carmen 4 jarengeleden

  Ik loop zelf ook hard en ook halve marathons. Ik raak altijd hartstikke gemotiveerd van Annemerel de Jongh. zij heeft ook drie hele leuke inspirerende boeken geschreven maar heeft ook een youtube kanaal dat ik volg. ze geeft handige tips op elk gebied. Ik kan het je ontzettend aanraden.

  Reageer
  • Marloes 4 jarengeleden

   Ik heb wel eens wat artikelen en video’s van haar gezien ja! Ga ik doen, thanks 🙂

   Reageer
 11. Jasper 4 jarengeleden

  Hey Marloes
  Als je 3keer per week gaat lopen:
  Moet je 1 intervaltraining doen
  1 snelle duurloop middelange afstand
  1 trage duurloop lange afstand
  Intervaltraining is heel belangrijk voor de snelheid!
  En alles langzaam opbouwen 🙂
  Zelf loop ik 6x per week
  Core stability is ook heel belangrijk 😄

  Reageer
  • Marloes 4 jarengeleden

   Wow 6x per week! Ik ga inderdaad voor 3x, zoals je omschrijft. Core stability is indd heel belangrijk, maar dat zit denk ik wel goed 🙂

   Reageer
 12. Teha 4 jarengeleden

  Zelf loop ik vier keer per week. Drie keer ongeveer vier kilometer en 1 x per week 10 km.
  Meer wil ik niet en wedstrijden zeker niet want ik word helemaal nerveus bij het idee van dat starten in een vak enzo.
  Maar als dat geen probleem is, zou ik er voor gaan.
  Ik wilde je Annemerel aanraden, maar zag dat Carmen haar al genoemd heeft. Ze geeft hele goede tips en heeft een rubriek QenA waarin je vragen kan stellen over doelen stellen en tempo enzo. Zeer de moeite waard!
  Succes en leuk als je een verslag bij gaat houden!

  Reageer
 13. Niels 4 jarengeleden

  Zeker doen Marloes als jet het graag wil! Als die knop eenmaal om is om te gaan hardlopen (vaker) ga je het echt leuk vinden! 😉 Zou op een duur wel wat variatie aanbrengen in je trainingen: een rustige duurloop, interval trainingn en tempoloop, zo blijft het wat gevarieerd en is elke training weer anders! 😉

  Ik ben benieuwd, en ga je zeker volgen in je weg naar de Halve Marathon!

  Reageer
 14. Laura 4 jarengeleden

  Hi Marloes,

  Ik zou het zeker doen! Of in ieder geval: proberen. Ik ga zometeen ook weer beginnen met hardlopen sinds twee maanden. Het lekkere weer motiveert me enorm. Het is altijd fijn om een doel te hebben waar je naar toe kunt werken, maar hou er ook rekening mee dat dat doel uiteindelijk misschien toch niet haalbaar is, dus dat je een marathon kiest die een paar maanden later zal plaatsvinden. Zorg gewoon dat je voldoening haalt uit het feit dat je iedere keer een stukje verder of langer kunt lopen. Mijn loopschoenen zijn de Saucony Ride Iso’s; ontzettend fijn! Een tip voor muziek: kies lekkere up tempo muziek die ervoor zorgt dat je kunt knallen, maar let op dat je niet te snel gaat, hou daarom misschien één oortje uit zodat je je ademhaling ook hoort (ik ging een keer rennen op de Snollebollekes, en was binnen een no-time totaal uitgeput, geen aanrader).

  Heel veel succes en vooral plezier gewenst!
  Groetjes, Laura

  Reageer
  • Marloes 4 jarengeleden

   Hhaahah, ik zie je al racen op de Snollebollekes inderdaad, geniaal! Dank je voor je tips.

   Reageer
 15. Lisette 4 jarengeleden

  Superleuk! Mijn doel is de halve in Amsterdam dit jaar. Ik gebruik vaak de afspeellijst van Lopen met een Lach op Spotify. Leuke muziek, en je hebt gelijk de goede cadans van 180 bpm te pakken. Ik wens je alvast heel veel succes 😘

  Reageer
 16. Elvera 4 jarengeleden

  Heehoi Marloes, bouw het heel rustig op en ga niet 3x in de week i.v.m. met kans op blessures. Vooral door veel rekken enzo gaat het bij mij nu heel goed. Doordat ik nu 1x in week in 1 uur train bij een atletiekvereninig heb ik zoveel nieuwe dingen geleerd wat betreft hardlopen. Mijn snelheid is daardoor ook verbetert. 1x in de week loop ik zo 5 km. Maar laat je vooral niet leiden door twijfel, doe wat voor jouw goed voelt. Ik vindt al knap dat je het wilt gaan doen. Heel veel succes en plezier :)!

  Reageer
 17. Laura 4 jarengeleden

  Hey! Zelf vond ik het schema van suzanne brummel echt ideaal https://suzannebrummel.com/2017/02/04/hardloopschema-halve-marathon/ . Maar 1x per week ver rennen, dus hoef je niet voor iedere training veel tijd te nemen 😉 groetjes!

  Reageer
 18. Marjolein 4 jarengeleden

  Heeel leuk!
  Ik zou zeggen, zeker doen en ga ervoor. Ik heb twee keer een marathon gelopen en dat is zo’n topper ervaring. Echt meid, je gaat geen spijt krijgen!
  Mijn tips, zonder muziek lopen. Geniet van de rust, de omgeving, luister naar je ademhaling.
  En, wissel veel qua training en zeker niet alleen doorlopen. Interval is zeker zo belangrijk.
  En, volg Annemerel op YouTube, blog en sociale media. Super leuke hardloop meid.

  Reageer
 19. Jade 4 jarengeleden

  Halve marathon kan (bijna) iedereen, kwestie van mindset. Ik ben overigens altijd mijn krachttrainingen erbij blijven doen en dit heeft mij enorm geholpen. Alleen voor de hele marathon heb ik de laatste 2 maanden weinig aan (zware) krachttrainingen gedaan.
  Probeer eens 5km-8km-6km die week erop 5km-10km-8km etc.
  Je kan van de 5 km een interval maken of sprinten op gevoel de andere twee afstanden op constante snelheid.

  Leuk! Succes

  Reageer
 20. Jolien 4 jarengeleden

  Tof en haalbaar doel Marloes!! Ik wil ook graag in het najaar mijn eerste halve marathon gaan lopen, maar ik moet even kijken of dat gaat lukken gezien het triathlonseizoen voor de deur staat en ik dan de nadruk niet teveel op alleen het lopen wil leggen.

  Ik herken mezelf wel in jouw hardloopverleden/heden. Ik loop eigenlijk al heel lang hard, maar telkens verlies ik weer de motivatie en vond ik 5km al ver genoeg. Mensen zeiden altijd tegen me: als je 5km makkelijk kunt lopen en je dat punt voorbij bent, dan wordt het pas echt leuk. Deze winter heb ik dan ook voor het eerst echt doorgezet met lopen en consequent 3 à 4x per week gelopen. En het is echt waar, het hardlopen is nu veel leuker geworden! Het maximale wat ik nu gelopen heb is 13km en dit wil ik dan langzaam op gaan bouwen naar een halve marathon.

  Eigenlijk zijn de meeste tips hierboven al genoemd. Een halve marathon is een heel eind, maar goed te doen! Het is goed dat je consequent gaat lopen (3x in de week is perfect), maar het is niet zo’n ramp als je een x een week niet aan de 3x komt.

  Succes alvast en ik verheug me op de hardloopvlogs en blogs!

  Reageer
 21. Jana 4 jarengeleden

  Hey Marloes,
  Een beetje laat met reageren. Ikzelf heb al 2x een halve marathon gelopen. 1x de 20km van Brussel in 2012 (ok … bijna) en eenmaal de halve marathon van Geneve in 2016. Bij die laatste (en meest recente) heb ik Polar een schema voor mij laten maken gebaseerd op mijn lopen (via de app). Ik had dan gezegd dat het programma 2 weken voor de echte marathon klaar was. Reden? Indien ik ziek word of wegens vakantie (skivakantie!) niet kan lopen, dan loop ik ook geen achterstand op bij het schema. Uiteindelijk heeft dit goed geholpen en was ik perfect op tijd klaar. Mijn man had dit niet gedaan (hij liep terzelfdertijd de marathon van Geneve) en hij moest toen nog 25km lopen na een ganse dag geskied te hebben :-0. En zelfs als je geen vertraging oploopt, dan herhaal je gewoon de laatste weken van de training.
  Verder kan ik echt wel aanraden van de langzame lange duurlopen samen met iemand anders te lopen. Dit motiveerde mij enorm om het toch te lopen ook als ik geen zin meer had.
  Daarnaast jou direct inschrijven (dan heb je al betaald, dus extra “motivatie”) en het aan zoveel mogelijk mensen zeggen. Want ja … dan weten al jouw vrienden en familie dat je het gaat lopen.
  Veel succes
  Jana

  Reageer
 22. Laurie 4 jarengeleden

  Hee Marloes!
  Super tof en een mooi doel zeg! Zelf heb ik inmiddels 2 halve marathons gerend, de afstand zelf een keer of 10..
  Ik zou je aanraden om echt zeker te zijn van of je het ervoor over hebt of niet. Het is zoals je in de vlog al zei een belastende sport, waarbij rust onwijs belangrijk is. Ik zou ook zeker aanraden om heel rustig op te bouwen en maximaal 2x per week te lopen. Zodra je 17-18km kunt afleggen, gaat die 21 je zeker lukken! Dus de volledige afstand trainen is niet noodzakelijk.
  Verder merk ik wel dat ik na een halve marathon écht uitgeput ben, niet dat het rennen me zwaar valt, want ik ben inmiddels bijna 4 jaar fanatiek loper. Maar alles rondom, lees; oneindig aanhoudende honger, kortere spieren en moe. Niet iedereen heeft hier last van, maar ik hoor het wel vaak van duursporters in mijn omgeving. Het is dus de vraag of dat het je waard is. Krachttraining doe ik naast de looptrainingen 2x per week, maar daarbij focus ik me vooral op mijn core. ( Anders houd ik te lang spierpijn in mijn benen en kan ik mijn looptrainingen niet volbrengen;) )
  Dit zijn tot zover mijn tips! Denk er goed over na, maar ik weet zeker dat als je het echt wilt én voldoende rustig aan gaat, het je zeker lukt! Succes!

  Reageer
 23. Rosalie 4 jarengeleden

  Hey,

  Heb mij laatst ingeschreven voor de halve van Amsterdam in oktober dus mij zou het super motiveren als jij ook gaat ;). Haha. Maar het moet wel goed voelen voor je natuurlijk.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: