Foamrollen
Leefstijl Question

Question – Hoe ging gezond leven bij jou in januari?

Door

Goedemorgen lieve allemaal! Januari is officieel over. Ik heb jullie de hele maand overladen met praktische tips en een motivatieboost om gezond te (gaan) leven. Nu de kalender is versprongen naar 1 februari, vind ik het tijd voor een klein terug-kijk-momentje. Ik ben benieuwd hoe jouw januari is gegaan en of je doelen hebt voor de komende periode. Natuurlijk vertel ik je ook hoe het mij afging!

Waarom terugkijken??

Soms lijkt het zo’n onzin om altijd maar te moeten evalueren! Waarom terug kijken als je juist vooruit moet? Ik denk echter dat het ontzettend nuttig kan zijn. Alleen op die manier kun je leren van de momenten die niet gingen zoals je had gewild. Ik vind het daarbij ontzettend belangrijk dat je jezelf niets gaat verwijten. Daar schiet je niets mee op en je voelt je achteraf alleen maar slechter. Kijk naar je eigen gedrag zonder daar een oordeel aan te geven (wat super moeilijk is!). Heb je bijvoorbeeld te weinig gesport naar je zin? Kijk dan eens kritisch naar de oorzaak daarvan. Plande je niet goed? Had je wel tijd, maar bleef je op de bank zitten? Of vond je het lastig om alleen te gaan? Als je de oorzaak kent, kun je ook makkelijker een oplossing vinden!

gezonde leefstijl

Hoe is januari bij jou gegaan?

Ok, dan zou ik het super leuk vinden om te weten hoe de afgelopen maand bij jou ging. Ik snap als je dat niet wilt delen met het internet, maar denk er in ieder geval over na, of nog beter: schrijf het voor jezelf op! Je zult merken dat het je helpt op weg naar jouw doel.

Kijk niet alleen naar de negatieve punten, maar noteer ook al het positieve! Misschien snoepte je nog veel te veel, maar koos je wel vaker voor een gezonde lunch. Er zijn altijd positieve punten te noemen, hoe slecht het ook ging. Kies dan 1 punt uit, waaraan je de komende tijd wilt gaan werken. Probeer ook direct een oplossing te bedenken. Bijvoorbeeld als je niet meer elke avond wilt snoepen: bedenk waardoor je gaat snoepen. Heb je trek? Verveel je je? Zoek je troost? Is het een automatisme zodra je op de bank ploft? Nu kun je ook gericht een oplossing bedenken. Neem bijvoorbeeld een gezonde snack. Ga iets doen (hobby, sporten, puzzelen 😉 etc.). Bel een goede vriendin of een familielid. Of probeer langzaam je automatisme af te leren.

Wees nooit te ambitieus! Als je elke avond snoepte, is het al super goed als je dat twee avonden niet doet. Daarna kun je een stapje verder gaan!

Gezond in januari

Mijn januari

Dan nu mijn eigen verhaal! Het ging bij mij zeker niet vlekkeloos. Zoals je in de vlogs hebt kunnen zien, was mijn motivatie voor het sporten ineens even heel laag. Ik had veel speciale momenten waarbij ik minder gezond at en ik was niet helemaal fit, waardoor ik het allemaal net wat moeilijker vond. Ik was vastberaden weer lekker gezond te doen in januari en mijn kerst/vakantie-kilo’s af te vallen. Dat wilde echter voor geen meter.

Het klinkt misschien raar, maar TOCH ben ik super tevreden! Het lukte me namelijk om goed naar mijn lichaam te luisteren en vrede te hebben met mijn mindere motivatie om te sporten. Ik kon oprecht genieten van de minder gezonde eetmomenten, ondanks dat ik eigenlijk gezond had willen doen. Ik raakte dus niet gefrustreerd, het was gewoon even zo!

Mijn motivatie voor het sporten is inmiddels weer terug. Mijn eten komt langzaam weer in balans en ik voel me gewoon prima! Natuurlijk voel ik de extra kerstkilo’s nog wel een beetje, maar die gaan er vanzelf wel weer af.

Gezond leven

Tell me!

Ok, kom maar op met jouw verhaal! Herken je mijn struggles? Of ging het bij jou gewoon heel goed? En heb je doelen voor de komende periode? Of ga je gewoon door zoals je bezig was?

Heel veel succes in ieder geval, wat je plannen ook mogen zijn!

Groetjes, Marloes

Hoe ging gezond leven bij jou in januari? Heb je plannen?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (21)
 1. Lisette 5 jaargeleden

  Het ging de ene dag beter dan de andere dag,
  Ondanks medicatie gebruik waardoor ik aankom, ben ik sinds december 4 kg afgevallen en is eraf gebleven. Nog lang niet bij mijn einddoel maar ik ben trots.

  Reageer
  • Marloes 5 jaargeleden

   Super goed hoor! Dat het niet elke dag goed gaat, is helemaal logisch! Kijk ook naar hoe je jw voelt he, niet alleen naar je gewicht! Trots op je.

   Reageer
 2. Lilian 5 jaargeleden

  Ik vind het lastig om te bepalen hoe het ging. Ik ben niet afgevallen en ben wel nog geneigd daar naar te kijken. Maar als ik eerlijk ben, zet ik goede stappen. Ik voeg elke week een kleine stap toe aan mijn lijstje en het lukt me best goed om me daar aan te houden. Eigenlijk mag ik dus best heel trots zijn.
  Mijn stappen:

  Genoeg water/thee
  +
  2 Stuks fruit elke dag
  +
  Minimaal 4 avonden pw 22.00u gaan slapen
  +
  Elke week minimaal 3x sporten
  +
  Op door de weekse avonden thuis niet snoepen

  Het is een goed idee om eens kritisch te kijken naar de reden waarom sommige dingen niet helemaal gelukt zijn. Dankjewel, daar ga ik mee aan de slag. Het zit wel een beetje in mijn aard om iets perfect te willen doen óf niet. Je helpt me wel hierin wat milder te zijn naar mezelf. En ik besef dat ik daarmee uiteindelijk het verste kom.

  Reageer
  • Marloes 5 jaargeleden

   Ik denk dat je super goed bezig bent en zeker heel tevreden mag zijn!! Het perfect doen kan niemand! Ga je daar dus zeker niet op focussen. Succes!

   Reageer
 3. Jacqueline 5 jaargeleden

  Hoi Marloes, dank weer voor je artikel!
  ik ben volgens mij niets afgevallen maar net als jij toch ook blij. De afgelopen maand is best moeilijk geweest om te sporten. Ik loop graag hard en dat gaat nou eenmaal wat lastiger met kou en regen. Ook zit ik regelmatig lange tijd in de file en dat is ook niet best. Maar ik heb mijn gewoonten bijgehouden in een app en heb gezien dat ik 14 perfecte dagen had dus dat is best OK!

  Ik ben van plan zo door te gaan en het sporten iets verder op te schroeven door wat eerder ‘s sochtends in aktie te komen. Kijken of dat lukt.

  Reageer
  • Marloes 5 jaargeleden

   Super goed hoor! Heel goed dat je vooral naar de positieve dingen kijkt. Verbeterpunten zullen er altijd blijven. Heel veel succes verder!

   Reageer
 4. Heleen 5 jaargeleden

  Dag Marloes,

  Wat hebben we veel aan jou vlogs. Omdat mijn man om medische redenen moet afvallen doe je zelf automatisch mee. De kilo’s van mijn laatste zwangerschap raakte ik niet kwijt. Dus voor mij ook niet verkeerd om op te letten. 2 januari zijn we begonnen. We doen elke avond cardio of iets anders en we volgen daarbij jouw filmpjes op. Heel mooi en dat, zonder muziek, motiverend, rustig. Doordat je het zo doet houden we het al een maand vol met plezier. Verder snoepen we niet, geen koek of chips. We zijn wel wat kwijtgeraakt in gewicht, voor mijn man vind ik dat echt heel mooi, dat geef hem moed om door te gaan. Doordat ik mee doe stimuleert ik hem ook, dat is mooi. Maar bij mijn gaat er 1 kilo per week af, dus al 4 kilo kwijt. Dat vind ik mooi, maar ik zit niet lekker in mijn vel. Daar ben ik niet blij mee. Ik ben geen grote eter, nooit geweest. Drink nu veel water, eet fruit en meer groente. Voor mijn idee laat ik alleen het ongezonde weg voor de rest eet ik de maaltijden hetzelfde. Dus wat ik verkeerd doe weet ik niet, maar jammer vind ik het wel. Met een gezin van 5 kinderen is het niet leuk om je zo te voelen. Maar snoepen wil ik NIET meer.

  Groetjes Heleen

  Reageer
  • Marloes 5 jaargeleden

   Hi Heleen! Zo leuk om te horen dat jullie zo veel aan mijn blog hebben. Heel fijn dat je je bent afgevallen. Waarom je je niet goed voelt, weet ik natuurlijk niet. Misschien heeft dit een psychische oorzaak? Overleg anders eens met een arts of professional. Succes!! Liefs

   Reageer
 5. Ellen 5 jaargeleden

  Goed! Netjes aan mijn macro’s gehouden (9/10 keer). Sinds half december 2% vet eraf en pas vanaf januari echt weer gaan opletten. De stand na mijn vakantie vorige week is nog even afwachten maar ik snoep veel minder. En het eten in de weekenden gaan ook beter 🙂 Sporten blijft voorlopig even op 3x in de week. Het liefste zou ik 4x willen maar met een studie naast mijn werk is dat nu iets te veel. Ook is mijn vriend overspannen thuis dus ligt er nu wel wat meer op mijn schouders.

  Reageer
  • Marloes 5 jaargeleden

   Top hoor Ellen! Veel beterschap voor je vriend en voor jou veel sterkte met alles. Lijkt me super heftig!

   Reageer
 6. Heleen 5 jaargeleden

  Dag Marloes,

  Inmiddels afspraak met huisarts gemaakt. Kan er morgen heen.
  Bedankt voor je tip! Niet aan gedacht.

  Liefs Heleen

  Reageer
 7. lin 5 jaargeleden

  ik heb me echt vijf weken lang strikt gehouden aan een gezond (in mijn ogen) eetritme. In principe was ik een avond snacker en een heuse frisdrankdrinker.. maar ik heb nu als regel 1 blikje cola in het weekend en na 20:00 niks meer eten. Wij eten vrij laat, dus vaak eet ik nog een stukje fruit na het eten maar daar blijft het ook bij. Ik heb 1x in de vijf weken een patatje gegeten en ik vind de 2,5 kilo die er af is wel erg tegenvallen..
  ik weet dat ik ook moet gaan sporten maar kan het gewoon niet opbrengen om na een lange werkdag nog te gaan…

  dus, hopelijk ziet februari er wat beter uit. 🙂

  Reageer
  • Marloes 5 jaargeleden

   Ik vind 0,5kg per week echt het perfecte tempo om af te vallen! Je lichaam kan er dan aan wennen en je eet niet te weinig, zodat je het volhoudt! 🙂 Ga dus vooral zo door. 0.5kg per week is 26kg in een jaar!!

   Reageer
 8. Tamara 5 jaargeleden

  Als ik eerlijk ben ging januari helemaal niet goed bij mij.
  Begin deze maand kreeg ik na ziekenhuisonderzoek te horen dat ik een chronische ziekte heb.
  Alhoewel dit aan de ene kant niet rauw op m’n dak viel, ik was al jaren aan het tobben en gevolgen aan het bestrijden, nu wist ik eindelijk de oorzaak, kwam er aan de andere kant ook een soort gelatenheid over me.
  Ik ben meteen gestopt met groepslessen bij de sportschool, ik ben niet iemand die half meedoet, en dus naderhand dagenlang pijn.
  Ik ging midden op de dag weleens een poosje naar bed.
  En ik ging meer snoepen en snacken, want het hielp toch allemaal niet…..

  Deze week begin ik mezelf gelukkig weer een beetje bijeen te rapen!
  Ook al ben je chronisch ziek, dit hoeft niet het eindstation te zijn!
  Ik kan en mag bewegen, gewoon in mijn eigen tempo, en door goed te luisteren naar mijn lichaam.
  Ik wil goed voor mijn lichaam zorgen, door de juiste voedingsmiddelen!

  Ik ga niet knallen, maar ik ga wel door!

  Hopelijk wordt februari dus wat beter!!!!

  Reageer
  • Marloes 5 jaargeleden

   Wow, wat een bijzondere reactie, heel erg bedankt voor het delen Tamara! Ik bewonder de kracht die je hebt ontwikkeld in de afgelopen maand…ik denk dat dit besef ontzettend waardevol is! In die zin dus zeker een positieve maand, want met deze gedachten ga je er zeker weten komen! Liefs

   Reageer
 9. Chantal 5 jaargeleden

  Ik kan eigenlijk alleen maar positief zijn over mijn januari! Mede dankzij jouw video’s en artikelen ben ik enorm gemotiveerd en heb ik de smaak weer helemaal te pakken.

  Ik heb weer mijn oude gewicht (binnen een maand -4,5 kg, misschien een beetje snel, maar ik ben er super blij mee), ik zit weer lekker in mijn kleding en ik voel me top! Nu het doel om dit vol te houden en het stabiel te houden. Natuurlijk gaat het niet alleen om het gewicht, ook mijn zelfvertrouwen over het volhouden van mijn gezonde leefstijl ondanks de opmerkingen van andere heeft een enorme boost gehad. Al bij al hier alleen maar positieve gedachten dus!

  Nu gaat de weegschaal weer ver weg en eet ik gewoon naar mijn behoefte en blijf ik gezonde keuzes maken. Zoals jij vaak zegt, het gaat niet alleen om dat getal op de weegschaal, maar om hoe je jezelf voelt.

  Reageer
 10. Verena 5 jaargeleden

  Ik kijk heel positief terug op januari. Natuurlijk zaten er wat ongezondere momenten en dagen bij, maar balans is super belangrijk! Mijn doel was om in januari en de komende weken iets strakker te worden. Ik zit namelijk op wielrennen en in maart heb ik mijn eerste wedstrijd alweer! Ik vond het niet erg dat ik in de gezellige wintermaanden ietsjes zwaarder woog, maar dat wil ik er nu graag weer afhebben. Dit is al goed gelukt, want ik ben 1,5 kilo afgevallen, ondanks ik veel genietmomentjes heb gehad! Ook mentaal ben ik verbeterd vind ik zelf. In november was ik begonnen met calorieën tellen, maar sinds maandag eet ik op gevoel en dat bevalt me prima! De laatste tijd merkte ik dat ik er obsessief mee bezig was en dat wilde ik niet. Ik sport omdat ik het leuk vind en het moet wel leuk blijven.
  Bedankt voor weer een inspirerend artikel! Let’s rock februari!

  Reageer
 11. J. 5 jaargeleden

  Bij mij ging het moeizaam en uiteindelijk heb ik besloten om vanaf februari echt te gaan beginnen. Januari bestond uit teveel stress en problemen waardoor ik me niet volledig kon focussen.
  Toch ben ik tevreden omdat ik niet super ongezond heb gegeten. Ik heb weinig gesnoept. Vanaf nu wil ook het sporten gaan oppakken!

  Reageer
 12. Mariska 5 jaargeleden

  Hoi Marloes,

  mijn doel voor januari was om wat minder obsessief met eten bezig te zijn. Ik was naar mijn mening vaak te obsessief bezig met eten, het is goed om gezond te eten, maar daardoor at ik vaak te weinig en dacht ik 10x na bij alles wat mijn mond in ging. Ook was ik constant mijn eten aan het plannen en dat overheerste mijn leven. Dat was in januari nog steeds wel zo, ik maak nu kleine stapjes om dat los te laten. Ik sta soms nog steeds meerdere keren per dag voor de spiegel om te kijken of die ene cracker die ik misschien extra heb gegeten mijn lichaam heeft veranderd. Wat natuurlijk echt absurd is, dat probeer ik nou wat meer los te laten. Ik weet dat ik gezond eet en genoeg sport. Ik merk dat het de ene dag wat makkelijker gaat dan de andere dag, maar elke dag leer ik wel wat :). Het gaat al beter dan in het begin van januari, dus dat is al motiverend en ik hoop over een tijd mijn voeding wat meer los te laten en beter te gaan luisteren naar mijn lichaam :),

  Reageer
 13. Monique 5 jaargeleden

  Alhoewel ik het gezond leven weer wat meer heb opgepakt heb ik er toch niet helemaal een goed gevoel over. Ik ben in 2017 een kleine 10 kilo afgevallen via Bodysupport, had een soort van gezonde flow te pakken die ook zeker goed vol te houden was en dicht bij mijn eigen eetpatroon lag. Echter toen de decembermaand naderde is het toch weer mis gegaan.. Toch weer steeds vaker snoepmomenten en op een gegeven moment gaat je lichaam er een soort weer om ‘vragen’… met als gevolg toch weer tussen de 2 a 3 kilo aangekomen waar ik best van baal.. Nu dus het gezonde leven weer wat opgepakt maar die momenten zijn er helaas nog teveel. Ik vind het weer heel moeilijk om die ‘switch’ te maken.. Heel vaak nog die drang naar de foute dingen.. en dat heb ik dus nog niet goed onder controle. Het lijkt bij mij wel alles of niets. Want snoepen met mate blijkt voor mij dus nu heel lastig.. 😉 Hoop dat februari toch nog wat beter gaat.. 🙂

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.