| 4 september 2016

Question: Ben jij aangekomen in de zomer??

Aangekomen in de zomer

Ik hoor het bijna al mijn cliënten roepen: wat is de zomer toch een moeilijke periode wat betreft gezond leven. Je gaat op vakantie, leuke dagjes weg met familie en vrienden, feestjes in de tuin, barbecues, terrasjes en ga zo maar door. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe jij de zomer bent doorgekomen. Ben je aangekomen, is je conditie gedaald en/of ben je minder fit geworden? Of valt het bij jou allemaal wel mee en voel je je nog hetzelfde als voor de zomer?

Het ‘probleem’ en mijn vraag aan jou
Ik merk dat er heel veel mensen zijn bij wie sporten op een lager pitje komt te staan in de zomer, terwijl ze meer ongezonde dingen gaan eten. Natuurlijk is het resultaat dan vaak dat je aankomt. Voordat je nu balend in een hoekje kruipt….dat is ECHT niet zo’n heel groot probleem! Daarover straks meer… Nu ben ik eerst heel benieuwd naar jouw antwoord op de volgende vraag:

Ben jij deze zomer aangekomen? Voel je je minder fit? Of voel je je nog net zo als voor de zomer?

Ik besef me dat deze vraag heel confronterend kan zijn. Het is niet normaal dat iemand je dit vraagt. Waarom ik je deze vraag toch stel, vertel ik je hieronder. Ik ben heel benieuwd of jij antwoord wilt geven. Natuurlijk kan dit anoniem als je dat wilt. Het e-mailadres dat je invult, zal nooit openbaar gemaakt worden. Je kunt gewoon een schuilnaam invullen.

Schaam jezelf overigens nergens voor! Het is logisch dat je op bepaalde momenten in je leven wat aankomt of afvalt, of dat je level van fitheid een beetje schommelt. Als je jouw gezonde leefstijl ‘gewoon’ weer oppakt, zul je merken dat je je binnen no time weer je oude zelf voelt. Ik zal je hierover binnenkort een aantal tips geven!

Collage vakantie

Mijn antwoord…
Ik zal zo eerlijk mogelijk antwoorden op deze vraag: nee, ik ben niet aangekomen deze zomer. Ik ben juist wat afgevallen en voel me een stuk fitter. Het verschil in gewicht is niet zo groot, maar in gevoel absoluut wel! Ik ben in juni al op vakantie geweest naar Zakynthos, een eiland van Griekenland. In mijn vakantievlog konden jullie al zien dat ik daar heerlijk heb genoten en niet op mijn voeding heb gelet. Na de vakantie dacht ik weer vol frisse moed aan de gang te gaan met gezond leven, maar dit lukte even totaal niet. Ik bleef veel snaaitrek houden en at nog twee weken een stuk minder gezond dan normaal. Ook hierover vertelde ik jullie in een artikel.

Het resultaat was dat ik ongeveer 2kg was aangekomen, wat natuurlijk ontzettend mee valt. Ik vond mijn gewicht dan ook echt niet zo zeer een probleem. Wat ik wel vervelend vond, was dat ik me niet lekker voelde. Ik had veel darmklachten, mijn buik was constant opgezet, ik had minder energie gedurende de dag. Half juli heb ik mijn gezonde leefstijl weer opgepakt, met natuurlijk af en toe een minder gezonde dag tussendoor. Inmiddels kan ik zeggen dat ik mijn normale gewicht en fitheid weer helemaal terug heb! Ik heb weer meer energie, mijn buik doet weer normaal en ik voel me lekker! Dat laatste is voor mij het aller belangrijkst!

Vakantie vlog zakynthos

Waarom deze vraag?
Het lijkt misschien een zinloze vraag, wat maakt het nou uit als je een beetje aankomt in de zomer en je wat minder fit voelt?? Zoals ik hierboven al zei, maakt dat inderdaad heel weinig uit. Wat ik echter merk, ik dat sommige mensen proberen te negeren dat ze zich minder fit voelen. Ze schamen zich een beetje voor hun ongezonde gedrag, zijn bang dat ze inderdaad zijn aangekomen en willen liever niet toegeven dat ze niet zo lekker in hun vel zitten. Hierdoor kun je in een soort negatieve spiraal komen. Je blijft met jouw negatieve gedachten rondlopen en stopt ze weg. Je krijgt misschien zelfs medelijden met jezelf, waardoor je alleen maar meer trek zult krijgen in ongezonde dingen.

Ik geloof dat het super goed is om te erkennen als je een periode minder gezond hebt geleefd! Wees gewoon eerlijk tegen jezelf. Waarschijnlijk heb je gigantisch genoten. Dat je nu een paar kilo zwaarder bent en je minder fit voelt, is een logisch gevolg. Het is helemaal niet erg, je kunt het namelijk heel makkelijk weer terug draaien door weer gezond te gaan leven! Probeer dus heel eerlijk voor jezelf te beoordelen hoe jij je nu voelt ten opzichte van twee maanden terug en wat jouw doel is wat betreft je fitheidsgevoel.

Ik ben heel benieuwd naar jouw antwoord op mijn vraag! Binnenkort dus een artikel met daarin tips over weer starten met gezond leven na de zomer!

Groetjes, Marloes

39 reacties

 1. Dit jaar ga ik nog op vakantie (eind September). Meestal kom ik wel iets aan na deze vakantie dagen, je eet toch meer dingen en je sport patroon is anders.
  Maar tot nu toe ben ik niet aangekomen en ook eerder nog wat afgevallen. Hebben in Juni/Juli wel altijd veel verjaardagen en etentjes, dus ook zeker wel ongezonder gegeten, maar mijn sportmomenten goed in de gaten gehouden waardoor ik niets ben aangekomen.

  Hoop op vakantie ook wat meer te doen dit jaar, vorig jaar niet echt aan hardlopen ed toegekomen op vakantie en dat hoop ik dit jaar wel te doen. En lekker veel wandelen.

  Voel me in ieder geval wel stuk fitter dan vorig zomer doordat ik ht sporten goed in de gaten heb gehouden 🙂

 2. De vakantie was heerlijk!
  Morgen ga ik als juf van groep 7 weer beginnen. De afgelopen weken heb ik genoten en toch ben ik niet aangekomen. Ik heb overdag (ontbijt en lunch) goed opgelet en zo min mogelijk tussendoortjes gepakt. ‘s Avonds vaak genoeg iets uitgebreider getafeld. En in de vakantie wel een keer of 3 een Mc Flurry….jammie :). Door voor de rest wel ritme te houden, scheelt dit enorm in de kilo’s!
  Sporten is de laatste periode wat minder. Dat kwam ook door het erg hete weer. Hardlopen was niet echt een optie meer (door de astma ook wat last van mijn luchtwegen met de hitte). Maar wel genoeg bewogen, de boodschappen te voet gedaan bijvoorbeeld. Dus mijn goede voornemen is om het sporten weer lekker op te pakken de komende tijd. Ik weet dat ik dat lastig vind. Want de eerste paar schoolweken zijn altijd heel intensief. Ik weet dat sporten juist kan helpen afschakelen en nieuwe energie kan geven, dus ik ben van plan wel vanaf komende week de draad echt op te pakken. Ben benieuwd of het me lukt!

 3. Ik ben 8 dagen op (stap) vakantie geweest naar Mallorca met 2 vriendinnen. Voordat ik wegging had ik besloten dat ik daar het gezonde leven even “los ging laten” en lekker ging genieten. We hadden een hotel dus bij het buffet zorgde ik wel altijd dat ik mijn portie fruit en groente binnen kreeg! In deze vakantie ben ik 3 kilo aangekomen. Wat me opzich niet tegenviel. Ik had daarna, net als jij, ontzettend veel moeite om weer in mn oude ritme te komen. Heel veel snaai trek en zin in ongezonde dingen. Nu, 3 weken verder gaat het weer de goede kant op gelukkig! De kilo’s zijn er nog niet af maar dat komt vast vanzelf 🙂
  ik ben benieuwd naar je artikel met tips!

  Fijn artikel dit, goed om eens bij stil te staan.
  Groetjes Kim

 4. Jep, ik denk het wel, maar ik heb de afgelopen zomer zoveel leren herkennen qua mijn eetgedrag, daar ben ik heel trots op en de rest komt wel. Het sporten weer opgepakt ondertussen en de rest komt….

 5. Ik vind het totaal niet nodig dat je in de zomervakantie aankomt. Ik sport gewoon net zoveel. Juist als het mooi weer is, is het heerlijk om te rennen, zwemmen en fietsen. En waarom zou je meer eten? Is nergens nodig voor. Zelfs als je gaat bbq-en: grill wat kip of vis en doe daar een salade bij. En natuurlijk eet je af en toe een ijsje, maar maak je toch een wandeling extra. Heerlijk als de zon schijnt. Nee, ik vind het echt onzin dat je aan moet komen. Nu ben ik eerlijk gezegd wel sportverslaafd, maar ik denk dat juist met mooi weer het heerlijk is om buiten te bewegen.

 6. Vanaf morgen ook weer werken.We hebben best wel gezond gegeten .Af en toe een ijsje en wat drankjes genomen .Wel veel minder bewogen omdat de hond niet meer ver kan lopen en minder gefietst .Door veel minder te bewegen heb ik een opgeblazen gevoel.Ik ben maar 1en manlief 2 kg zwaarder.Dus vanaf morgen weer veel bewegen .Met de fiets boodschappen en naar het werk gaan.Ook ga ik kijken het wandelen weer op te pakken met mijn zus .Maar eerst mam verhuizen.Dus komende weken gaan we het druk krijgen.

 7. Nee, maar ik ben ook niet met vakantie geweest 🙂 Ik merkte wel dat ik minder fit was omdat het lastig is om te sporten als het echt warm is. Ik merk nu het weer frisser is dat mijn conditie echt weer beter wordt en ik hardlopen weer langer vol kan houden.

 8. Zelf ben ik zo’n drie kilo aangekomen deze zomer, ik heb dan ook wel 10 weken vakantie gehad. Doordat ik helemaal uit het ritme was vond ik het gezonde eten heel lastig. Sporten heb ik wel iedere week gewoon drie keer gedaan, behalve toen ik een weekje weg was. Helaas merk ik inderdaad dat ik het erg lastig vind om weer in een gezond patroon te komen, ik kijk uit naar het artikel!

 9. Nee ik ben eigenlijk niet aangekomen. Na mijn vakantie naar Spanje wel iets, maar dat was voornamelijk vocht. Nu ben ik droger dan voor de vakantie, dus dat is een goed teken haha!

 10. Ik was ook twee kilo aangekomen in de vakantie had best last van snaaibuien en sporten stond op een laag pitje door zomerstop en de warmte stond me beetje tegen om te gaan hardlopen.
  Inmiddels ben ik weer terug op mijn gewicht omdat het ritme weer goed loopt door mijn werk en door voorbereiding voor het nieuwe sportseizoen.
  Ook de snaaitrek is nu weg en eet ik weer gezond.

 11. Ook ik ben juist wat afgevallen deze zomer. Ik voel me ook het best bij mijn gezonde voedingspatroon, met af en toe een keer zondigen, en lekker veel sporten! Voel me alleen maar sterker en fitter worden. Veel mensen om me heen snappen dit niet, die denken dat je niet geniet van het leven omdat je niet overal gezellig meedoet met de ongezonde hapjes en drankjes…Onze echte vakantie begint over twee weken, in een warm land kom ik altijd wel iets aan maar vooral door vocht vasthouden. Dit is eenmaal weer thuis er gauw genoeg weer af.

 12. Ik ben aangekomen deze zomervakantie en dat is eigenlijk de eerste keer sinds jaren. Gezien mijn eetstoornis (anorexia), en daarbij behorende ondergewicht, is dit echter juist niet zo verkeerd 😉
  Gewoonlijk viel ik dus vaak af in vakantieperiodes, doordat ik bij ‘gebrek aan controle’ voor te veilige opties koos.. > Zat ik daar op een terras bij de Italiaan weer op m’n blaadjes sla (zonder dressing) te knagen..
  Deze zomer heb ik daarentegen echt geprobeerd hier verandering in te brengen en deze ‘controle’ meer los te laten. Het was best lastig, maar ik heb bijv met de intro-week van mijn school ook de studentenmaaltijden meegegeten.. & ik schat zo dat deze ook niet bepaald onder het kopje ‘gezond’ vielen 😉
  Hoe dan ook; resultaat was + 2kg. Ik vind het lastig te zeggen, of ik me hierdoor ‘fitter’ voel.. Als ik mijn zieke gedachtes -die het er eigenlijk nooit mee eens zijn als ik aankom- echt probeer te blokken, denk ik wel dat ik wat meer energie heb..?

  Ik hoop overigens, dat jij/jullie deze reactie niet totaal ongepast vinden.. In dat geval mag deze uiteraar verwijderd worden! Maar ik dacht; misschien is het interessant om deze vraag ook vanuit een andere insteek te benaderen 😉

  1. Beste –
   Ik vind dit juist super! Zelf kamp ik ook al jaren met een eetstoornis en tijdens de vakanties val ik af (weg structuur, dus beter zorgen dat ik niet te veel eet en komt m’n beweging wel overeen met normaal? Dan nog maar een rondje fietsen/wandelen – better be safe than sorry). Maar het feit dat jij juist meegedaan hebt met de anderen laat een kracht en een gezonde kant van je zien!! Ik hoop dat je studententijd je nog vaker deze gezonde kant aanspreekt, dat je merkt dat je gewicht niet het belangrijkste is, maar dat je keuzes kunt maken die jij (niet je eetstoornis) goed vindt en waar jij je prettig bij voelt!

  2. Supertof dat je dit deelt en dat je zulke belangrijke stappen hebt gezet! Ik wens je heel veel kracht om door te gaan op de ingeslagen weg.

  3. Deze reactie heeft je hoogst waarschijnlijk heel veel moed gevraagd dit neer te typen lieve meid.. Ik bewonder je!
   Ikzelf viel deze zomer 3kg af door men eetstoornis.
   Sinds een 3 tal jaar ben ik ontzettend bezig met men figuur, ik viel in die tijd tot nu toe een kleine 30 kg af op eigen houtje. Ik ben hier best wel blij om, maar al snel werd het vermageren een obsessie bij me.
   Vandaag de dag streef ik steeds meer en meer naar minder gewicht. Ik heb deze week de stap ondernomen naar hulp voor men eetgedrag/stoornis, dit omdat mijn tweeling dochtertjes van 11 jaar het voorbeeld van hun mama willen volgen en hierdoor een eetstoornis aan het creëren zijn. Verder heb ik al een hele tijd niet meer gesport waardoor ik me minder fit voel en steeds vermoeid ben. Ik neem mezelf in de hand. Hop naar beter!

  4. Heel interessant!! En ik ben mega trots op je. Ongezond eten daar ontkomt je niet altijd aan…en dat is écht geen drama. Bovendien heeft je lichaam nu eenmaal meer nodig dan blaadjes sla om te kunnen overleven ;). Ik denk dat je super goed bezig bent!

 13. Het is juist super knap van je dat je dit zo hebt neergezet! Ook ik heb jaren lang een eetstoornis en ernstig ondergewicht gehad en ondanks dat ik lichamelijk al een paar jaar “genezen” ben heeft dit geestelijk lang geduurd! Ik weet precies hoe het is om, ook al is het noodzakelijk, een kilo aan te komen en daar van balen, doodsbang zijn dat je nu te dik bent of wordt…en wat zal m’n omgeving wel niet denken…als iemand zei dat ik er zo goed uitzag kon ik alleen maar denken; zie je wel, nu ben ik te dik! Dit kost enorm veel tijd en wilskracht over de zieke gedachte heen te komen, maar als ik het kan…kan jij het ook!

 14. Ik baal altijd zo dat het me nooit lukt om in de zomer het sporten vol te houden.. Daar waar ik anders gemiddeld 4 x per week sport, doe ik in juli/augustus vaak helemaal niks. Zo ook dit jaar. Ben nu weer begonnen sinds een week en heb wel gemerkt dat mijn conditie flink achteruit is gegaan. Eigen schuld! Maar baal daar zo van.. Waarom lukt het toch nooit om in de zomer lekker fanatiek door te sporten??

 15. Ik ben de afgelopen drie jaar altijd heel actief geweest in mijn vakanties, ik ging namelijk surfen. Sowieso sport ik in de zomer veel meer, deze zomer zo’n 5-6 keer per week. MAAR. Toen ging ik op vakantie. In de eerste week nog wel drie keer hardgelopen (maar geen andere sporten), maar daarna niet echt meer wat kunnen doen (wel veel bewogen hoor, maar niet gesport). Toen ik weer thuis kwam, merkte ik dat wel. Nog steeds ga ik een stuk trager met hardlopen dan voor m’n vakantie. Ach ja, ik knal er wat intervaltrainingen tegenaan en dan komt het wel weer goed!

 16. Ik vind de zomer een hele prettige periode! Ik ben graag buiten en dus door wandelen, zwemmen, fietsen, hardlopen etc veel meer beweging met mooi weer. In de winter juist ‘zwaarder’ eten, feestdagen, korter licht buiten… in de zomer vind ik een gezonde leefstijl daardoor veel makkelijker vol te houden

 17. Ik ben niet aangekomen maar ik sta wel stil.. Ik heb moeite om weer aan de slag te gaan/de motivatie te vinden.. Ik wil graag nog 15 kg afvallen maar ben even kwijt hoe?!

 18. In de vakantie niets aangekomen !! Nu ik ben ik twee weken aan het werk! Normaal eetpatroon weer opgepakt!! Bijna 100 km in de week aan het mountainbiken!! Trainen voor een wedstrijd! Ben ik nu tot mijn verbazing 2 kilo aangekomen sinds we weer thuis zijn :(:(( Hoe kan dit !

 19. Ja, ik ben aangekomen. Heb heerlijk gegeten en gedronken. Ik heb weinig gesport dus alles bij elkaar is het logisch dat ik zwaarder ben. Vanaf morgen zijn de kinderen weer naar school en pakken we het normale (gezonde) leven en het sporten weer op!

 20. Ik ben ook 3 kg aangekomen in de vakantie maar heb een heerlijke vakantie gehad. Baal er nu wel behoorlijk van dat ik het bewegen en gezonder eten zo moeilijk weer op kan pakken.
  Ik ga 2 weken zo min mogelijk suiker eten dus koek, snoep en chips laten staan want na die 2 weken is dan die ergste suikerverslaving er weer af.
  Voel me ook erg moe en totaal niet fit dus ik ga er vanaf morgen weer tegenaan!

 21. Ik ben niet aangekomen, ongeveer een kilo afgevallen. Maar daar heb ik dan ook wel super hard voor gewerkt met 6x per week sporten (ook in mijn weekje vakantie) en een vrij strak voedingsschema. Dit heeft wel erg te maken met controle en niet los kunnen laten. Ik ben al maanden bezig wat af te vallen, en in de vakantie mijn schema’s loslaten (qua sporten en voeding) geeft me echt veel stress. Beetje obsessief natuurlijk, dat weet ik zelf ook wel. Dit maakt dat ik heel moeilijk kan genieten van uitspattingen, als ze niet in mijn schema staan. Ik heb heus genietmomentjes, maar zeker niet een hele vakantie lang. Dit is mijn eindeloze strijd: kunnen genieten zonder me schuldig te voelen. Want of ik geniet van het eten en voel me schuldig, of ik houd me aan mijn schema en baal van al het lekkers dat ik mis (of zit naast mijn man gefrustreerd te zijn als hij lekker een stuk taart eet bijvoorbeeld).
  Nou goed. Eind september nog een weekje op vakantie, kijken hoe dat gaat!

 22. Hoi! Ik was voor de vakantie nog op naar mijn doel om af te vallen naar mijn oude gewicht (wat ik woog voor 2 kids) en hoefde nog maar 1 kilo. Ik heb in de vakantie NERGENS op gelet 1 week redelijk normaal gedaan maar 2 weken totaal los zeg maar. Ik heb mezelf niet gewogen ik wilde het niet weten ? ben toen in mijn 1e werkweek weer wat normaler gaan eten en 2x hardgelopen.. wat denk je.. zit ik gewoon nu op mijn droomgewicht! Je ziet wel, het maakt niet altijd iets uit dus hihi wel weer goede motivatie om lekker weer door te gaan waar ik mee bezig was!

 23. Hoi, ben net een week terug uit vakantie van 15 dagen Egypte. Ben uiteindelijk niet bijgekomen daar ik daar ook mijn dagelijkse sport heb gedaan in de fitness ?had verschillende programma’s op mijn GSM gedownload van jou die ik daar dan op offline kon afspelen, heb natuurlijk andere dingetjes gegeten en gedronken maar door het sporten heeft dit niets aan mijn gewicht veranderd ? ben super gemotiveerd door jou workloads top marloes. Groetjes van Caroline uit België

 24. Tijdens de vakantie kon ik mijzelf nog redelijk onder controle houden, ik genoot best wel af en toe van heerlijk uit eten en elke avond minimaal een wijntje, maar ik lette ook op en ben veel gaan zwemmen. Ik ben maar een kilo aangekomen. Maar bij thuiskomst werd het snaaien steeds een beetje erger en nu kom ik er niet uit en ben ik al 2 kilo aangekomen…grrrr…. die stomme suikers ook!
  Maar de september-challenge gaat goed: geen alcohol, 200gr. fruit en 250gr. groente en 5 dagen p.week min. een half uur bewegen…dus wie weet zie ik wat betreft het snaaien binnenkort ook het licht wel weer!!!
  Ik irriteer me rot er maar de trek naar chocola is toch nog groter….grrr….

 25. Ik ben niet aangekomen. Juist wat afgevallen. Alleen conditie verslechterd. Merk dat ik een stapje terug moet doen qua niveau met sporten. Maar daar kan ik nog mee leven. Alleen erg last van de darmen nog steeds. Niet naar de wc kunnen etc. Hoop dat ik dit snel weer onder controle heb. Grrrr

 26. Nee, ik ben niet aangekomen deze zomer! 🙂
  Zo’n laag gewicht als nu heb ik zelfs de laatste 20 jaar niet meer gehad.
  Ik had me voorgenomen niet alles te ontzeggen tijdens onze vakantie, maar ik had totaal geen trek in zoetigheid. De knop is gewoon zo om bij mij, ik voel me gewoon zoveel beter bij gezond eten!

 27. Hoi Marloes, wat n mooi artikel weer. Ik ben bijna de hele zomer op vakantie geweest ( zit nu nog in Spanje). Ben daardoor toch wel zo’n 3 kg aangekomen. Maarrr morgen naar huis en dan weer gelijk mijn oude ritme oppakken. Dank je wel voor je ruggesteun dat helpt zo.

 28. Ja, ik ben 2 kg aangekomen. Geen drama dus. En met het goede voornemen om vanaf september opnieuw een gezondere levensstijl aan te houden, zou dit toch weer in orde moeten komen. Eten: check. Alcohol: check. Bewegen kan nog beter, maar dat komt omdat het door omstandigheden erg druk is. Hopelijk vind ik binnenkort weer meer rust en tijd voor mezelf.

 29. Ja 1kg en dat vond ik dit keer helemaal niet erg.
  Ik heb genoten op vakantie, af en toe nagedacht over wat ik at maar ook om de dag hardgelopen op het strand van italie. En ja, dat hardlopen heeft me zeker geholpen.

  Een hele goede om niet aan te komen naast alle lekkere ijsjes maar sindsdien gaat het hardlopen beter dan ooit! 🙂 Me happy!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram