associëren met eten
Leefstijl Persoonlijk

Plekken associëren met eten…

Door

Eigenlijk zouden we alleen moeten eten als we honger hebben, zoals sommige dieren doen. Onze grote hersenpan zorgt er echter voor dat dit absoluut niet het geval is. We eten om allerlei redenen! Omdat we zin hebben in zoet, omdat het feest is, omdat we verdrietig zijn of….uit gewoonte!

De situatie

Is het je wel eens opgevallen dat je sommige plekken associeert met eten!? Dat het water je al in de mond loopt als je in een bepaalde situatie beland, omdat je weet dat je ALTIJD eet op dat moment. Als je goed gaat nadenken, dan zijn die situaties er meer dan je denkt. Sven en ik gingen met elkaar het gesprek aan. We kwamen binnen een paar minuten op 10 (!!) locaties die wij linken aan (meestal ongezond) eten. Ik deel ze hieronder met je.

Situaties of plekken die wij koppel(d)en aan eten…

Hieronder vind je de tien situaties of plekken die wij koppelen (of in het verleden hebben gekoppeld) aan eten. Ze staan in willekeurige volgorde.

1. De bioscoop

Sinds ik met Sven heb, ga ik vaker naar de bioscoop. Ik denk ongeveer zo’n 5-7x per jaar. ALTIJD als we er heen gaan, nemen we iets lekkers mee de zaal in. Sven standaard een zak snoepjes en ik meestal M&M’s of popcorn. We betrappen onszelf erop dat als we denken aan de bioscoop, daar automatisch het lekkers bij hoort! Het is onderdeel van de beleving. Zonder snoepjes en M&M’s zou het niet compleet zijn…en misschien zelfs een iets minder leuke ervaring. Stom toch eigenlijk!?

2. Het tankstation

Sven heeft zichzelf aangeleerd om iets lekkers te kopen als hij gaat tanken. Hij vindt benzine enorm zonde van het geld en op die manier maakt hij de situatie een klein beetje leuker, haha. Hij kan dus geen tankstation inlopen zonder te denken aan welk lekkers hij gaat kopen! Tegenwoordig lossen we dit af en toe op door alleen iets lekkers te drinken te kopen, bijvoorbeeld een suikervrije Monster :).

3. Studio sport

Say whut!? Ja je leest het goed. Als kind associeerde ik studio sport met patat eten. Wij aten namelijk altijd op zondag patat. Dit was ook de enige avond dat de TV aan mocht tijdens het eten, want er was studio sport. Ik betrapte me nog jaren erna dat er water in m’n mond liep bij het horen van de tune van het programma, haha. Inmiddels is het trouwens over…en is de tune gelukkig al 10x veranderd. 🙂

4. De kantine van de golfbaan

De kantine van de golfbaan is voor Sven een trigger. Zeker na een evenement of een wedstrijd is er áltijd een bittergarnituur. Svens woorden ‘Ik heb nog nooit zo veel bittergarnituur gegeten als sinds ik ben gaan golfen’.

5. De auto van mijn ouders

Mijn ouders hebben een potje dropjes in het dashboardkastje liggen, al vanaf dat ik klein was. Zelf kunnen ze er keurig eentje van nemen af en toe. Ik ben daar niet zo heel goed in. Letterlijk altijd als ik bij ze in de auto zit, krijg ik zin in dropjes en pak ik er een stuk of 3-4 (om nog enigszins beleefd te zijn ;)). Soms zelfs als ze hier wegrijden, ren ik mee naar buiten voor een dropje.

6. Het huis van mijn oma

De moeder van mijn vader (inmiddels al jaren overleden) kocht altijd kauwgomballen voor mijn broertje en mij. Van die lange strips met een dubbele rij ballen. Altijd als we daar waren, mochten we er zo veel pakken als we wilden. Dat deden we natuurlijk vrolijk, wat leidde tot de grootste bellen ever! Altijd als ik daar binnen stapte, kreeg ik spontaan zin in die mierzoete kauwgomballen.

7. Lang in de auto of trein zitten

Ik heb een tijdje de gewoonte gehad dat ik mezelf trakteerde op iets lekkers tijdens een lange autorit of een lange treinreis. Dit werd zo’n automatisme dat ik er vooraf al zin in kreeg. Ik bedacht al wat ik zou kopen op het station of bij welk tankstation ik zou gaan stoppen. Er ging dan gemakkelijk een hele zak snoep of drop naar binnen. Het ging me onwijs frustreren en ik besloot eraan te werken. Een paar maanden heeft het me gekost, als een halve verslaafde liep/reed ik met m’n tanden op elkaar verder. Maar ik ben er vanaf! Ook nu weer trakteer ik mezelf vaak op een lekker drankje.

Kom je aan van koffie
8. Dierentuin

Sven en ik gaan graag af en toe naar een dierentuin, als sinds een van onze eerste dates. Het is een gewoonte geworden dat we dan ook ergens lekker gaan lunchen, ook al is het eten er altijd flink wat duurder. Sven krijgt altijd spontaan zin in patat als we de dierentuin in komen. Zelf heb ik meer dat ik mega nieuwsgierig ben naar wat voor lekkers ze allemaal hebben. Ik kies dan op het moment waar ik zin in heb.

9. Zwembad

Deze komt je vast bekend voor: dat je tijdens het zwemmen zin krijgt in patat! Of het gevoel van die zoete schuimblokken tussen je vingers, of de smaak van die groene snoepkikkertjes. Toen we klein waren was dit namelijk het standaard zwembad-voedsel. Inmiddels ben ik al jaren niet meer in een zwembad geweest, maar het gevoel kan ik nog heel goed oproepen.

10. Sportkantine

Als er een plek met gezondheid geassocieerd zou moeten worden, dan is het deze wel. Toch herinner je je vast de zakjes snoep die je als kind kocht voor 1 gulden (of misschien een euro in jouw tijd!?). Zeker tijdens toernooien was dit vaste prik. Gecombineerd met zo’n heerlijk chemisch flesje AA-drink. Ik ben heel blij dat de kantines tegenwoordig hard aan het werk zijn voor een iets gezonder imago.

Mijn conclusie

Ons brein koppelt bepaalde dingen aan elkaar, als het vaak tegelijk plaatsvindt. Je beseffen dat dit zo is, is super belangrijk. Onze hersenen zijn namelijk ook sterk genoeg om dat te veranderen, als je dat zou willen. Een mooi voorbeeld bij mij is het toetje na het eten. Ik dacht oprecht dat de zoete trek altijd zou blijven…dat is echter niet het geval. Het kost veel tijd, energie en aandacht, maar als je echt verandering wilt dan kan dat!

Gelukkig zijn Sven en ik ondanks deze 10 associaties nog redelijk op ons plekje terecht gekomen ;).

Groetjes, Marloes

Welke plek of situatie link jij aan eten?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (5)
 1. Vera 2 jarengeleden

  Ik heb er een, die volgens mij ook voor jullie geldt 😉.. IKEA! Wij gaan dan niet het restaurant in, maar kopen bij de uitgang zo’n foute hotdog en gaan dan (ohhh..guilty pleasure) buiten zitten kijken hoe mensen slecht parkeren en te veel gekocht hebben en het niet in de auto geladen krijgen 🙈😂
  Verder heb ik dat nu ook als mijn dochter, die wat moeite houdt met slapen, eindelijk slaapt. Dan krijg ik de neiging mezelf te trakteren op lekkers…want oh, even pauze.

  Leuk artikel, goed om even bij stil te staan!

  Reageer
 2. Wivineke 2 jarengeleden

  Als ik en mijn man gaan shoppen nemen wij altijd zo’n verlepte kroket of bamischijf uit de muur… mijn hoofd weet dat dat echt slecht is eigenlijk, maar mijn buik zegt wat anders!!! ZO Ontzettend Lekker!!!

  Reageer
 3. Lilian 2 jarengeleden

  Oh zo herkenbaar. Toen ik de titel van het artikel zag dacht ik meteen aan onze jongste dochter van 7. Die wil altijd met onze ene auto, want daar liggen pepermuntjes in en in de andere niet. Waarom, vraag je je misschien af? Ik kocht een aantal jaar geleden de auto van mijn moeder. Met bakje pepermuntjes dat precies in een vakje past. Het is een gewoonte om ze te blijven kopen. Maar wel alleen voor die auto, omdat we die voor kleine stukjes gebruiken en ik me vaak niet kan inhouden.

  Reageer
 4. Marise 2 jarengeleden

  Mijn zus en ik gaan twee keer per jaar een weekendje weg in de Benelux om lekker te shoppen enzo. Zijn we in Nederland dan halen wij aan het eind van de shopdag ‘een halve warme’ (rookworst) van de Hema. Druipt van het vet, maar oh zo lekker voor die enkele keer per jaar. De rest van het jaar taal ik er ook niet naar gek genoeg.

  Reageer
 5. Nientje 2 jarengeleden

  Hier hard gewerkt om niet meer De Bank (thuis!) te associëren met (ongezond!) eten. En inderdaad, bij langer op reis (vanaf >1 uur) met het OV hoorde ook eten. Maar fruit eten in de trein (of thuis op de bank) is gelukkig ook lekker!
  De bioscoop hier is een soort vreetschuur, erg eigenlijk.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: